Serunding tradisi rai tetamu

Wan Samsiah Wan Mohd. Nor bersama suaminya, Nik Mohd. Zaid Ismail membungkus serunding daging di rumahnya di Kampung Bendeng Pulau Palekbang, Tumpat, baru- baru ini – Gambar ROSNI MASRI


KOTA BHARU 30 Sept. – Jika ketupat menjadi suatu kemestian dalam tradisi meraikan tetamu dalam sambutan hari raya, mencicahnya dengan serunding atau lebih dikenali sebagai sambal daging di negeri ini pastinya menambahkan keenakan rasa.

Ia juga membantu menambah selera makan nasi yang dihidangkan tanpa perlu banyak lauk pauk pada waktu bersahur sepanjang Ramadan dan boleh disimpan agak lama tanpa bahan pengawet, khusus sebagai bekalan jika berada di perantauan.

Serunding yang lazim mendapat perhatian ramai menjelang musim perayaan diperbuat daripada daging lembu, ayam atau ikan enak dimakan dengan nasi atau ketupat di pagi raya merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu.

Namun, serunding kini bukan lagi makanan berasaskan selera kaum atau batas negara tertentu kerana ia mampu menjadi kegemaran semua dan sehubungan itu, potensinya cukup besar untuk dikomersialkan.

Berdasarkan potensi yang baik, Jabatan Pertanian dengan bantuan Kemajuan Lembaga Pertanian Kemubu (KADA) turut menggalakkan penduduk kampung di sekitar Tumpat melibatkan diri dalam pembuatan serunding.

Tinjauan Utusan Malaysia ke beberapa buah kampung di Tumpat seperti kampung Laut mendapati lebih 50 orang penduduk mengusahakan produk tersebut kerana mendapat permintaan tinggi dari luar negeri ini.

Kebanyakan mereka masih pada tahap perusahaan pinggir rumah dengan mendirikan bangsal untuk memasak serunding dengan bantuan tenaga ahli keluarga sendiri.

Warisan Kampung Laut Enterprise, syarikat yang diusahakan oleh Wan Samsiah Wan Mohd. Nor, 56, dan suami Nik Mohd. Zaid Mohd. Ismail, 63, antara pengusaha serunding.

Isteri kepada bekas tentera yang pulang ke kampung halaman selepas suami pencen lebih banyak menghabiskan masa sebelum ini di luar Kelantan termasuk Sarawak selama tujuh tahun.

Namun, resipi turun temurun membuat serunding mengikatnya untuk kembali ke daerah kelahiran dan mempraktikkan ilmu yang ada.

Aktif dalam Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera (BAKAT) antara faktor yang mendorong Wan Shamsiah menceburi bidang membuat serunding.

Di bawah jenama Zaniz 3, singkatan nama tiga anak-anaknya, Wan Shamsiah mengaku kerja-kerja membuat serunding agak leceh dan memerlukan kemahiran untuk mengekalkan rasanya namun seperti bidalan, alah bisa tegal biasa.

‘‘Selepas tiga tahun Kak Wan lebih selesa dengan perniagaan ini, namun tetap meluangkan masa menyertai kursus-kursus berkaitan seperti penjenamaan dan pembungkusan di bawah bimbingan KADA,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bendang Pulau, Palekbang, Tumpat.

Katanya lagi, kedatangan bulan puasa dan hari raya melonjakkan pendapatan kerana mendapat permintaan berganda daripada para pelanggannya yang berada di seluruh negara.

‘‘Di hari-hari biasa, Kak Wan hanya memasak 15 kilogram serunding daging, tetapi menjelang musim perayaan ini, sehari Kak Wan memerlukan 60 kilogram daging mengikut permintaan pelanggan, daging lembu, ayam atau ikan,” katanya.

Serunding dagingnya dijual dengan harga borong RM30, ayam RM40 dan ikan RM24 bagi tiap sekilogram.

Katanya lagi, pendapatan bulanan mencecah RM10,000 sebulan, berbanding dengan hampir RM4,000 sebulan sebelum ini.

Dibantu tiga pekerja yang merupakan penduduk tempatan, serunding keluarannya agak berbeza dengan keluaran tempatan yang lain dengan mengurangkan rasa manis kerana memenuhi cita rasa pelanggan.

‘‘Serunding Kak Wan kurang manis dan kekal lembab supaya rasa rempah ratus yang menyerap ke dalam daging terasa bila dikunyah.

‘Jika dibungkus secara vakum, serunding boleh tahan sehingga setahun dan pelanggan Kak Wan rata-rata membelinya untuk dibekalkan kepada anak-anak dan saudara mara yang menuntut di luar negara,” ujarnya.

Ditanya apakah petua yang menyebabkan serundingnya berbau harum dan segar, beliau memberitahu, ketumbar digoreng dahulu supaya berbau wangi dan memilih daging segar tanpa lemak.

‘‘Pemilihan bahan mentah yang lain juga perlu dijaga seperti mendapatkan bekalan santan segar dan ditambah dengan daun limau purut untuk menghilangkan bau daging.

‘‘Kemahiran mengendalikan nyalaan api juga penting supaya serunding tidak hangus atau bertukar rasa,” ujar ibu kepada dua anak ini.

Pemasaran serunding turut dibantu oleh anak-anaknya yang menjadikan serunding sebagai hamper oleh syarikat-syarikat korporat dalam bekas yang moden dan menarik.

Beliau yang gemar bekerja berkata, rugi sekiranya kursus yang dianjurkan oleh jabatan tertentu diabaikan.

‘‘Peluang bumiputera untuk mempelajari pelbagai ilmu untuk tingkatkan mutu dan hasil pengeluaran melalui kursus wajar disertai kerana kepandaian yang diperoleh dapat dimanfaatkan,” katanya.

Wan Shamsiah turut mengeluarkan produk sos rojak dan keropok, garam dan kunyit segera, cuka, minyak dan sabun kelapa dara yang diusahakan dari rumah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s