Mempelbagaikan produk nanas

PONTIAN 26 Sept. – Pengusaha nanas yang juga pengurus Syarikat Pine Food Enteprise, Sadikon Sadiman, 55, memulakan perniagaan nanas dengan mencambahkan benih nanas di tanah seluas 1.2 hektar untuk dijual kepada petani atau peladang.

Namun tidak lama kemudian, hatinya terdetik untuk meluaskan perniagaannya dengan menghasilkan produk berasaskan nanas keluaran syarikatnya sendiri.

Berbekalkan keazaman yang tinggi, Sadikon telah mengikuti kursus selama tiga hari di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Johor.

Beliau juga mengikuti kursus jangka pendek yang dianjurkan oleh Lembaga Nanas Malaysia untuk memantapkan ilmu yang ada.

“Mula buat benih sahaja tapi bila tengok boleh dikembangkan lagi tak salah saya mencuba. Boleh cari pendapatan lebih,” katanya yang ditemui di bengkelnya di Pekan Nanas di sini baru-baru ini.

Katanya, berbekalkan modal yang dikumpul secara sedikit demi sedikit dia kini mempunyai kira-kira 6.07 hektar ladang tanaman nanas yang digunakan untuk menghasilkan beberapa produk yang bernaung di bawah jenama, Josa.

Sadikon memulakan perniagaannya dengan menghasilkan sos cili nanas yang resipinya diambil daripada pihak MARDI.

Bagaimanapun demi mencari identiti sendiri, beliau dan isterinya Zarhani Daud, 55, berusaha mengadun segala resipi MARDI dengan resipinya sendiri.

“Percubaan pertama tidak berapa berjaya kerana saya mendapat pelbagai maklum balas daripada pelanggan yang menyatakan bahawa sos sedikit pedas.

“Setelah beberapa kali percubaan akhirnya sos keluaran syarikat saya mendapat tempat di hati pelanggan. Maklum balas yang saya terima, rata-rata suka dengan rasanya,” katanya.

Syarikatnya juga turut menghasilkan jus nanas dan jem nanas yang boleh di dapati di bazar sekitar Johor Bahru.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s