1001 Rahsia Mimpi

Mimpi adalah mainan tidur tetapi kadang-kadang mimpi memberi alamat atau petanda kepada seseorang tentang sesuatu perkara yang bakal terjadi di sekeliling mereka. Sekiranya kita mendapat mimpi yang baik, kiranya gembiralah kita. Dan sekiranya mendapat mimpi yang buruk, tentu kita tentu kita merasa tidak senang duduk. Oleh itu, ambillah wuduk sebelum tidur dan bacalah ayat Al-Quran. Ikutlah sunnah Rasulullah S.A.W yang telah diajar oleh Baginda untuk umat-umatnya semoga tidur kita dirahmati Allah Yang Esa.

Rasulullah adalah teladan kita, seluruh kesehariaannya adalah panduan kita ikut. Dalam ‘terjaga’ atau terlelap sekalipun.

“Rasulullah shallahu’alahi wasallam biasanya tidur di awal malam dan bangun di akhir malam untuk melaksanakan sholat” (HR. Muttafqu’alaih)

Intropeksi diri menjelang tidur.
Seorang muslim hendaknya selalu berintropeksi diri menjelang tidur tentang apa yang telah dilakukan selama sehari. Jika ada yang baik hendaknya segera mengucapkan “Alhamdullilah”. Jika sebaliknya, hendaknya segera beristigfar dan bertaubat.

segera tidur tidak bergadang disunahkan berwundhu terlebih dulu sebelum tidur serta miring ke samping kanan ketika tidur.
menjelang tidur, disunnahkan membersihkan tempat tidur dengan tiga kali sapuan. “Jika engkau hendak menggunkana tempat tidur, maka sapulah atau kibaskanlah dulu, kerana siapa tahu ada sesuatu di baliknya”. Dan dalam riwayat lain, “tiga kali”. (HR. Muttaqun’alaih)
dimakruhkan tidur dengan tertelungkup, ” Tidur tetelungkup itu merupakan kebiasaan penghuni neraka”. (HR. Ibnu Majah)
membaca ayat kursi dan akhir surat Al-Baqarah serta surat Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Naas.
membaca do’a-do’a yang dicontohkan Rasul

TAFSIR MIMPI

“Rahsia mimpi ini adalah tafsiran dan ramalan sahaja. Anda dinasihatkan untuk tidak mempercayainya 100%. Semua qada & qadar adalah disisi Tuhan Yang Esa.”

Abu
Jika anda bermimpi tersembur dan atauu kena abu dalam hidung hingga seolah-olah tidak bisa bernafas menandakan didalam pekerjaan anda saat ini sedang ada yang tidak beres.

Adinda
Jika anda bermimpi menemui atau ditemui oleh kekasih (adinda) anda menandakan Anda akan dikaruniai pekerjan mulia dan tinggi.

Adegan
Jika anda bermimpi menonton adegan lucu, dan pertunjukan jenaka menandakan bahwa anda akan memperoleh suatu keuntungan yang baik dalam pekerjaan.

Ajar
Jika anda bermimpi diajar oleh orang terutama guru atau orang tua menandakan ada Suatu kehormatan yang akan diperoleh.

Admiral
Jika anda bermimpi bertemu dengan seorang/banyak admiral berarti hidup usaha (dagang) anda dan dikehidupan sosial sangatlah maju. Dan jika seorang wanita yang bermimpikan bertemu dengan admiral akan bersuamikan sorang duda yang terhormat dan kaya raya.

Air
Jika anda bermimpi berjalan diatas air alamat anda akan beruntung. Sedang mimpi tenggelam dalam air sungai alamat buruk. Dan bila bermimpi lihat air masuk kedalam rumah alamat anak dan anda akan mengalami sakit. Anda bermimpi menangis melelehkan air mata alamat akan datang kegembiraan. Dan memimpikan air buah menandakan tak lama lagi (dalam hitungan hari) akan menerima kabar gembira dari sanak famili atau teman Anda. Mimpi melihat air banjir, bersirat akan mendapatkan rerzeki. Mimpi melihat air mengalir, bermakna aka mendapatkan kabar yang mengejutkan

Ayah
Jika anda bermimpi ayah Anda dan bunda (tegasnya) melihat orang tua berarti sangat baik sekali kehidupan Anda selama ini dimata mereka.

Ayam
Jika anda bermimpi melihat ayam terbang kepohon menandakan Anda akan menerima uang. Mimpi melihat ayam betina mengeram alamat akan dikaruniai kebaikan. Sedang anda bermimpi melihat ayam sedang bertelur, alamat akan mendapat untung. Dan bermimpi membeli atau dapat ayam jantan alamat Anda segera mendapat anak. Bermimpi ayam anda dicuri orang bertanda akan bersedih hati. Memelihara anak ayam artinya Anda jangan gaduh (gelisah, resah) dengan rezeki sekarang. Sedang bila mimpi memberi makan kepada ayam artinyua pekerjaan anda akan bertambah maju dan sukses segala yang dicita-citakan.

Ayu
Jika anda bermimpi melihat perempuan yang ayu dan cantik alamat Anda akan bersedia dalam lamaran atau dilamar orang dan semua yang anda ingin jika tidak disertai dengan hal-hal yang Anda harapkan akan mengalami kegagalan walaupun sesungguhnya cita-cita tadi besar artinya.

Ayunan
Jika anda bermimpi tidur diatas ayunan, Anda akan dibawah berlayar (pergi jauh). Mimpi duduk berayun dengan seorang yang berlainan kelamin alamat akan segera tibah jodoh. Sedang mimpi jatuh dari ayunan bertanda akan ada rugi besar dalam perdagangan.

Aktris
Jika anda bermimpi menghindari suatu pertunjukan yang dilaksanakan oleh seorang aktris ternama berarti anda akan dapatkan kemewahan yang berlipat banda. Kalau anda sendiri yang jadi aktris, alamat segala cita-cita dapat tercapai.

Akrobat
Jika anda bermimpi dalam satu pertunjukan akrobat ditengah udara tanpa kecelakaan si pemimpin (orang yang posisinya diatas anda pimpinan anda) akan beruntung kalau yang dilihat itu ada kecelakaan atau jatuh maka perjalanan atau rencana anda baiknya jangan dulu diteruskan karena besar kemungkinan mengalami banyak rintangan. Dan jika anda sendiri yang menjadi akrobat artinya pandangan mata masyarakat kepada anda tidak dihiraukan atau penuh ejekan.

Alam
Jika anda bermimpi bermimpi melihat keindahan alam yang luar biasa alamat anda akan terlepas dari susah dan rugi. Dan kalau anda sedang sakit (tertimpa musibah) akan sembuh seperti sediakala.

Alun
Jika anda bermimpi melihat alun ombak bertanda rezeki anda sedang dipermainkan keadaan sebentar naik sebentar turun.

Album
Jika anda bermimpi melihat foto-foto dalam album baik orang-orang atau pemandangan-pemandangan indah, bertanda anda yang selama ini ditunggu-tunggu kesudahannya akan mengalami kepahitan tapi juga bisa teratasi dan ada kemungkinan dapat kawin.

Alkohol
Jika anda bermimpi meminum barang alkohol sehingga (yang memabukkan) seolah-olah tidak tahu dunia lagi, bertanda anda akan mengalami badan yang sehat, pikiran waras dalam menghadapi sesuatu peristiwa kehidupan jasmani dan rohani.

Almari Pakaian
Jika anda bermimpi membuka lemari pakaian dan yang membuka itu adalah perempuan maka ia akan berlimpahan pakaian kelak dikala ia bersungguh-sungguh mencari hidup.

Amal
Jika anda bermimpi sering meramal (melakukan perbuatan baik misalnya menyumbangkan dana dsb), Dalam kenyataan anda tidak perlu lagi beramal. Dan jika anda menerima amalan dari orang lain, alamat harus hati-hati dalam waktu-waktu dikala anda sedang ditimpa susah. Kebalikan dari itu bila anda mimpi menjadi kepala amal dari suatu masyarakat atau orang banyak.

Anak
Jika anda bermimpi melihat, memelihara, mempunyai mendengar anak, alamat suatu keuntungan akan segera datang kepada anda. Apalagi kalau anda bermimpi mempunyai anak laki-laki. Mimpi melihat anak-anak bermain bermakna akan mendapatkan jodoh.

Anak Yatim Piatu
Jika anda bermimpi memelihara atau memungut anak yatim, alamat rezeki anda akan segera membumbung. Dan bila mengunjungi rumah yatim, alamat akan menerima khabar baik dari kalangan keluarga yang dekat. Kalau bermimpi anda sendiri yang menjadi anak yatim bertanda anda hidup penuh kemewahan dan kebahagiaan, sahabat banyak yang menolong dan kasih sayang selalu datan dari mereka.

Anak Domba
Jika anda bermimpi bermain-main dengan seekor/beberapa anak domba bertanda kehidupan rumah tangga anda akan memuncak. Dan anak-anak anda akan sukses dan bahagia hidupnya bila anda bermimpi memberi makan kepada anak domba atau domba-domba lainnya.

Anak Kucing
Jika anda bermimpi bersenda gurau atau sedang bermain-main dengan anak kucing, alamat anada tidak usah susah-susah soal kehidupan dan peri laku perekonomian anda, sekali waktu dalam tempo yang singkat anda segera dapat senang. Mimpi melihat atau mengamat-amati kucing yang sedang tidur, alamat ketentraman rumah tangga anda akan tercapai. Sedang anda mimpi dicakar kucing alamat anda sedang diganggu dan atau akan diganggu oleh orang yang sesungguhnya lebih bodoh dari anda.

Anjing
Sedang mendengar atau melihat anjing menggonggong alamat ada seorang kawan, teman, sahabat, kenalan, yang berikhtiar membelokkan anda dalam kejahatan (sesuatu yang berakibat buruk untuk anda). Dan bila anda melihat seekor anjing datang pada anda menggoyangkan ekornya bertanda ana akan dapat menyelesaikan suatu urusan penting dengan segera, dan Jika anda bermimpi merawat seekor anjing atau beberapa rezeki anda akan memuncak gemilang.

Ambruk/Roboh
Jika anda bermimpi beberapa tembok rumah anda sama ambruk atau roboh bertanda tangga rumah tangga anda akan berantakan.

Angsa
Jika anda bermimpi melihat angsa bertanda pertumbuhan cinta kasih anda akan bersemi (tercapai). Dan bila anda bermimpi melihat angsa berbunyi, alamat anda akan (harus) menerima nasihat dari siapapun saja mengenai persoalan yang ada hadapi.

Angin
Jika anda bermimpi angin ribut menyerang rumah, alamat anda sewaktu-waktu akan meninggalkan rumah dan atau kampung halaman.Angin BesarJika anda bermimpi angin bersar Anda akan segera menerima surat dan khabar. Sedang mimpi angin santar alamat anda akan mengalami sakit.Angin lautJika anda bermimpi angin dari laut, alamat negara atau setidak-tidaknya masyarakat anda rusak, dan kalau negara akan timbul peperangan.

Anglo
Jika anda bermimpi melihat anglo penuh berisi bara atau arang yang masih ada apinya alamat keberuntungan yang segera tiba.

Anak Panah
Jika anda bermimpi mendapat anak panah atau gendewo bertanda anda akan dibantu orang samapai cukup (mampu untuk melakukan keinginan anda sendiri).

Adu
Jika anda bermimpi beradu senjata dengan orang lain atau teman, alamat akan timbul pertengkaran yang anda sendiri tidak mengalami sakit.

Alas
Jika anda bermimpi keluar dari alas atau hutan bertanda anda akan kehilangan uang atau sesuatu yang beharga.

Alam
Jika anda bermimpi bermimpi melihat keindahan alam yang luar biasa alamat anda akan terlepas dari susah dan rugi. Dan kalau anda sedang sakit (tertimpa musibah) akan sembuh seperti sediakala.

Api
Jika anda bermimpi membawa api didalam perahu, bertanda akan mendapatkan keuntungan yang lumayan. Tanah mendadak keluar api bertanda anda akan mengalami gangguan kesehatan. Melihat api dari jauh, alamat akan panjang umur, sedang api itu warnanya hitam, alamat anda akan segera menemukan apa yang anda cari. Bila bermimpi melihat api menyala di dalam rumah bertanda akan mendapat kebaikan dari Yang Maha Kuasa dan bisa juga makna yang terbalik dari itu anda diminta lebih berhati-hati lagi. Mimpi melihat api turun dari langit dan membakar rumahnya sendiri (anda) bertanda akan mendapatkan rezeki atau uang yang banyak. Dan bila mimpi anda sedang memadamkan api bertanda akan dapat menyelesaikan kesukaran yang sekarang dihadapi. Mimpi melihat api di kuburan, bermakna akan berumur panjang.

Arak-arakan
Jika anda bermimpi melihat arak-arakan, baik arak-arakan Tionghoa atau lain-lainnya bertanda kehidupan anda mengalami banyak kesukaran peristiwa dan lain-lain yang anda harus bekerja dan membanting tulang dalam selama berhari-hari untuk menyelesaikannya.

Arsitek
Jika anda bermimpi seorang arsitek Anda akan mendapat penghargaan yang tinggi dalam memburuhkan (memperkerjakan) tenaga kepada orang lain.

Asap
Jika anda bermimpi melihat asap, bertanda akan mendapatkan sakit sedang asap yang tidak berapi, bertanda akan ada khabar yang bohong yang akan diterima. Melihat asap hitam keluar dari rumah, menandakan akan dapat sakit. Sedangkan melihat asap berkepul-kepul, alamat segala apa yang dicita-citakan tidak akan tercapai.

April
Jika anda bermimpi seolah-olah berada dalam bulan April, bertanda sukses pekerjaan, roman baik, kebahagiaan naik dan kesengan memuncak.

Agustus
Jika anda bermimpi berada dalam bulan Agustus bertanda Segala yang berkenaan dibulan Agustus kemungkinan besar akan tidak berhasil dan segala pekerjaan hasilnya kurang memuaskan.

Apel
Jika anda bermimpi memakan buah apel bertanda anda akan menghadapi sukses yang baik dan tinggi. Mimpi Apel diatas meja alamat presentase kedudukan anda akan naik terutama pandangan dari masyarakat.

Apung
Jika anda bermimpi dalam keadaan terapung (ditengah air) kemungkinan anda dalam berusahan tanpa fundament yang kokoh dikarenakan kurang kuat perhitungannya. Apung (terapung-apung) dalam sugai atau lautan itulah suatu tanda akan gagal dalam usaha. Bermimpi seekor ikan atau terutama ikan duyung sedang terapung-apung dilautan alamat suksenya dalam perkawinan atau perihal cinta.

Anggur
Jika anda bermimpi (Pria) yang meminum anggur alamat ada seorang kawan yang dapat menolong dalam sepak terjang, sedang bila yang minum itu seorang perempuan alamat akan menghadapi kawin setahun lagi.

Asuransi
Jika anda bermimpi menerima polis asuransi kantor bertanda akan naik kondisi keuangan anda.

Asin
Jika anda bermimpi merasakan air asin atau minum air sungai terasa asin bertanda akan dapat uang dari inisiatif (pemikiran awal) yang kurang jujur.

Atap Rumah
Jika anda bermimpi duduk atau berdiri disebuah atap rumah alamat segala cita-cita tercapai dan bila anda waktu duduk dengan seorang teman karib bertanda anda dapat keperuntungan yang baik dalam suatu usaha dagang.

Awan
Jika anda bermimpi melihat awan putih alamat kebahagiaan dalam perkawinan sukses dalam perdagangan dan kesehatan terpelihara dihari tua. Mimpi awan mendung gelap peringatan anda harus hati-hati, karena segala barang yang disuka. Mimpi awan terlihatnya merah bertanda suatu desa akan ditimpa celaka dan mungkin kampug anda. Mimpi melihat awan menghitam bermakna akan datang satu kesusahan.

Babi
Jika anda bermimpi memotong babi, alamat akan beruntung sekali, dan bermimpi melihat bangkai babi bertanda tidak baik sekali.

Badan
Jika anda bermimpi badan gemuk berarti akan dimuliakan orang dan dijujung tinggi. Dan kalau badan anda kurus tanda sebaliknya. Mimpi badan berdarah bertanda harta akan tahan lama. Dan mimpi badan keluar kutunya, alamat bagi yang susah akan terhibur dan bagi yang sakit akan segera sembuh.

Badak
Jika anda bermimpi melihat badak, bertanda akan mendapat pengaruh besar dalam kedudukan sosial atau perdagangan yang ada pimpin sekarang.

Bajak Laut
Jika anda bermimpi melihat atau ditawan oleh bajak laut, bertanda anda sukses dalam kerja dan mendapat tawaran baik diantara dua pekerjaan dan besar bermanfaat besar. Sedang seorang wanita yang bermimpi ditangkap bajak laut alamat segera kawin atau dapat jodoh.

Baju
Jika anda bermimpi baju anda robek bertanda akan ada berita yang akan buruksekali yang akan menyusahkan jiwa anda. Dan jika anda bermimpi ada sesuatu tindakan yang dilihat anda kurang menyenangkan atau akan menghebohkan masyarakat, menandakan tindaktanduk anda dalam bergaul kurang diperhatikan. Misalkan anda bermimpi ketika seseorang yang anda sukai membuka pakaianya (penutup aurat, seperti jilbab). artinya bahwa upaya anda selama ini dalam mencari perhatian orang itu adalah sia-sia belaka. Kesimpulannya orang yang anda sukai itu ingin menjauhi anda.

Baju Kurung
Jika anda bermimpi melihat seorang memakai baju kurung, alamat murah rezeki karena anda tidak segan-segan mencari kerja.

Baju Kebesaran
Jika anda bermimpi mendapatkan baju kebesaran bertanda anda akan dapat keuntungan besar.

Dan jika mendapat baju besar, bersirat akan segera mendapat keuntungan yang tak terduga.

Baju Hijau
Jika anda bermimpi berbaju hijau bertanda anda mendapat berkat dari Tuhan Yang Maha Esa.

Jika anda berbaju putih bertanda anda dalam posisi dicemooh orang, dan bila kehilangan baju tanda berduka hati.

Baju Sulaman
Jika anda bermimpi mengenakan baju sulaman memberitakan anak cucu anda atau keponakan anan akan mempunyai rezeki yang datang tiba-tiba.

Sedangkan kalau anda berbaju robek
bertanda segala yang disimpan didalam rumah akan diketahui orang.

Bahaya Jika anda bermimpi dalam keadaan bahaya, bertanda kehidupan anda yang begitu tentram segera ada yang merusaknya. Sedangkan menolong orang yang ditimpa bahaya, bertanda anda berlaku baik (adil) sesama kawan.

Bahagia
Jika anda bermimpi bahagia bertanda kebalikan, hidup yang anda jalankan harus lebih hati-hati lagi (waspada) Lain halnya kalau anda bermimpikan orang yang bahagia, adalah tanda anda disayangi orang dan diberi kesempatan yang lumayan.

Bayang-Bayang
Jika anda bermimpi melihat bayang-bayang diair atau gelas bertanda anda akan mendapat suatu pekerjaan yang lebih baik lagi.

Bayar
Jika anda bermimpi membayar hutang, berartikan baik sekali tentunya dalam bidang pekerjaan anda. Anda dipercaya oleh majikan yang memberikan kuasa.

Bayi
Jika anda bermimpi menggendong bayi bertanda akan mendapatkan rezeki yang baik. Bila anda melihat bayi lahir anda akan aktif dalam suatu pekerjaan yang tidak disangka-sangka dan tidak ada hubungannya dengan pekerjaan anda yang lampu. Dan jika mimpi melihat bayi dalam kandungan ibu, bertanda orang yang menghalang-halangi usaha anda akan pergi dari anda.Bahan Jika anda bermimpi membeli bahan bangunan bertanda jelas anda akan bersukses dalam usaha yang anda rintis.

Bangkai
Jika anda bermimpi berjumpa dengan bangkai yang sudah berbau sekali, bertand kesusahan akan menimpa anda dalam soal keuangan.

Balkoni
Jika anda bermimpi sedang ada dibalkon, bertanda anda akan bertengkar dengan seorang kawan atau keluarga anda. Dan bila anda ada dibalkon tapi tak dapat melihat apa-apa, bertanda harus berwaspada karena anda akan dicelakakan oleh teman-teman anda dikala andan tidak tahu menahu.

Balon
Jika anda bermimpi melihat balon atau memegangnya bertanda sesuatu yang dikerjakan dan diharapkan akan kurang memuaskan.

Bangku
Jika anda bermimpi sedang duduk disebuah bangku di park, bertanda akan bertemu dengan seorang kawan yang sudah lama berpisah dengan anda. Bila anda sedang sibuk bekerja disebuah bangku, bertanda akan mendapatkan penghargaan yang baik dari majikan anda.

Bank
Jika anda bermimpi sedang berada didalam bank akan mendapat dan menghadapi kesukaran.

Banjir
Jika anda bermimpi sedang mengamat-amati banjir bertanda anda akan dikaruniai rezeki. Tapi bila anda ditimpa banjir, alamat buruk karena akan kekurangan. Mimpi rumah anda kebanjiran bersirat anda akan capek hati (kesal, dongkol, emosi jiwa).

Bantal
Jika anda bermimpi melihat bantal sulaman bertanda anda akan ditolong oleh orang atasan.

Banteng
Jika anda bermimpi melihat banteng, bertanda akan mendapatkan suatu kegembiraan.

Baca
Jika anda bermimpi membaca buku suci merupakan suatu keuntungan besar. Juga jika mimpi belajar membaca, mimpi mendengan suara orang membaca buku, bertanda pengertian anda akan bertambah.

Batu
Jika anda bermimpi mengangkat batu hendak dibawa pulang kerumah, bertanda akan beruntung besar.

Batu Kerikil
Jika anda bermimpi bermain batu kerikil bertanda kesusahan anda akan berkurang. Dan anda akan bahagia jika anda dibangunkan oleh suara batu kerikil.

Bakar
Jika anda bermimpi membakar hutan atau alas, bertanda daya upaya anda akan berhasil. Terutama dalam soal perkawinan dan percintaan.

Bawang
Jika anda bermimpi memakan bawang, bertanda anda harus hati-hati karena akan dicurangi orang.

Bebas
Jika anda bermimpi dibebaskan dari tuduhan oleh pengadilan berarti anda dapat melumpuhkan segala manusia-manusia yang curiga terhadap anda dan dengan seketika waktu anda bisa kerja sukses lagi.

Bedak
Jika anda bermimpi melihat dan memakai bedak bertanda asmara dan cinta anda akan bahagia.

Beludru
Jika anda bermimpi melihat atau menyentuh atau berbaring diatas beludru bertanda suatau kehidupan yang gembira dan senang.

Belandar
Jika anda bermimpi belandar atau cagak dari rumah roboh, bertanda akan ditimpa kesusahan yang tiba-tiba.

Bel
Jika anda bermimpi mendengar suara bel dari jauh, bertanda apa yang dicita-citakan akan terpenuhi dan bila suara bel itu dekat saja bertanda anda akan tergelincir dalam mulut manis dan anda mungkin akan kehilangan uang.

Belanja
Jika anda bermimpi belanja anda akan berbahagia dalam rumah tangga.

Benang
Jika anda bermimpi memasukan benang dalam jarum, bertanda jika ada kesukaran datang akan meringankan. Sedang mimpi memilih benang, bertanda bahagia akan datang segera.

Bendera
Jika anda bermimpi melihat bendera terpancang dan berkibar-kibar, bertanda keuntungan akan datang. Tetapi bila bendera itu hanya diam saja, bertanda suatu laporan palsu yang tiba-tiba datang tapi hal ini anda jangan percaya.

Benci
Jika anda bermimpi dibenci orang bertanda khabar baik akan datang pada anda.

Benteng
Jika anda bermimpi masuk kedalam sebuah benteng, bertanda anda akan kekesalan hati yang tiba-tiba. Dan bila melihat benteng dibetulkan, bertanda akan memiliki keberuntungan sederhana.Jika anda bermimpi ada atau didekat benteng anda segera ditolong oleh teman-teman anda. Pertolongan itu terutama datangnya dari bidang sosial dan dagang.

Bencana
Jika anda bermimpi terkena bencana, hal itu bertanda sebagai kebalikan dari mimpi anda.

Beruang
Jika anda bermimpi dikejar beruang, bertanda kurang baik anda akan disusahkan oleh orang yang dianggap teman. Tetapi kalau anda dapat menghindari diri atau mematikan biruang itu pasti akan mendapat kemenangan baik dari seteru anda.

Beranda
Jika anda bermimpi duduk di beranda sebuah rumah terutama dengan dengan putri, berarti anda dengan selekasnya menikah. Tetapi bila anda tertidur diberanda, alamat akan kesukaran yang anda hadapi tetapi begitu serius.

Berkelahi
Jika anda bermimpi melihat orang berkelahi dijalan bertanda situasi pedagangan anda akan maju. Sedang yang berkelahi itu anak-anak semua, alamat pertikaian dalam rumah (akan) timbul. Dan kalau yang berkelahi itu binatang-binatang, bertanda dari pihak keluarga istri anda kurang senang dengan anda.

Berlayar
Jika anda bermimpi berlayar diair yang tenang, alamat kebahagian akan datang, sedang berlayar diair yang berteriak adalah sebaliknya.

Bertaruh
Jika anda bermimpi melihat atau anda sendiri sedang bertaruh, bertanda anda mengikat diri dalam suatu pemufakatan yang menyinggung pribadimu.

Bersih
Jika anda bermimpi membersihkan badan, suatu tanda yang baik sekali artinya anda jujur dan sehat serta berbahagia dalam hidup. Sedang anda mimpi membersihkan badan orang lain, alamat anda akan mendapat ambisi baru yang tadinya dilepaskan. Mimpi membersihkan perkakas rumah, bertanda anda akan mendapat kedudukan tinggi dalam masyarakat. Dan bila mimpi membersihkan gigi, bertanda anda jangan khawatir dan gaduh soal penghidupan anda sekarang tetap memberikan kebahagiaan.

Beras
Jika anda bermimpi memberi atau membuang beras pada saat pengantin bertanda anda akan segera kawin (nikah) dengan segera.

Besi
Jika anda bermimpi bekerja mempergunakan alat dari besi bertanda anda mempunyai bakat dalam pertukangan untuk segera dikembangkan.

Borok
Jika anda bermimpi keluar borok-borok (luka) dikepala, bertanda akan tiba keuntungan dan mimpi badan yang penuh borok bertanda rezeki murah datangnya.

Buaya
Jika anda bermimpi naik buaya masuk kedalam kali atau air, bertanda pekerjaan anda akan lebih sukses lagi. Dan mimpi melihat buaya merangkak masuk kedalam rumah anda, bertanda akan ada keberuntungan (untung). Sedangkan bermimpi melihat buaya,bertanda ada musuh yang diam-diam hendak mengintai mencelakakan anda.

Buaian
Jika anda bermimpi melihat buaian bayi didalam bulan, bertanda sukses pekerjaan.Dan bila mimpi bayi kembar dalam bulan alamat kebahagiaan perkawinan.

Buang air kecil/Kencing
Jika anda bermimpi buang air kecil (kencing) bertanda akan ada yang menimpa rumah yaitu pencuri akan datang. Waspadalah.

Buang air besar/Berak
Jika anda bermimpi buang air besar bertanda ada kemungkinan besar anda akan kehilangan sesuatu. Harus lebih berhati-hati.

Buah Anggur
Jika anda bermimpi memetik buah anggur, bertanda mendapat kedudukan tinggi, dan bila anda makan buah anggur bertanda anda akan menerima warisan.

Bujang
Jika anda bermimpi seorang bujang atau puteri, suatu bertanda sesuatu yang hanya khayal belaka, seperti membangun istana di udara.Budi Jika anda bermimpi berbudi baik dalam mimpi bertanda akan dipercaya teman sejawat, tetapi harus berhati-hati karena mempunyai latar belakang.

Buku
Jika anda bermimpi melihat orang membaca buku, bertanda akan mendapat anak yang baik, dan jika anda sendiri yang membaca buku, bertanda anda mempunyai suatu rasa kebudayaan (perilaku, adab) yang sangat menguntungkan.

Bukit
Jika anda bermimpi menaiki bukit dengan susah payag dan akhirnya sampai juga diatas, bertanda yang anda harapkan akan berhasil (dalam mencari pekerjaan baik). Dan kalau menuruni bukit bertanda kebalikannya.

Buka
Jika anda bermimpi membuka lemari atau peti, bertanda anda harus berhati-hati, karena rahasia yang tersimpan akan segera diketahui orang dengan kelalaian anda sendiri (jangn teledor, sembarangan).

Bulan
Jika anda bermimpikan rembulan atau matahari jatuh, bertanda anda akan berkabung atau bersusah hati.

Bumi
Jika anda bermimpi bahwa bumi ini anda bisa kelilingi bertanda sangat baik sekali untuk keberadaan anda (kemampuan).

Bungkusan
Jika anda bermimpikan ada sahabat datang membawa bungkusan, bertanda akan menemukan kebahagiaan dalam perjalanan (lancar sampai tujuan).

Bunting/Hamil
Jika anda bermimpi istri anda sedang bunting bertanda kurang baik.

Bengawan
Jika anda bermimpi bengawan meluap bertanda pekerjaan anda cenderung maju dan melihat air bengawan kecil dan jernih, bertanda akan dapat uang yang tidak sedikit.

Bianglala/Pelangi
Jika anda bermimpi melihat bianglala bersinar merah, bertanda suatu kebaikan, segala apa yang anda inginkan ada kemungkinan besar tercapai.

Bibir
Jika anda bermimpi (wanita) melihat bibirnya sendiri alamat bisa tercapai cita-citanya sebagai biduan dan atau seniwati lainnya. Untuk pria harus berhati-hati mengeluarkan omongan karena tergelincir sendiri (tidak bisa mengontrol omongan yang beretika). Sedangkan bermimpi (pria atau wanita) yang melihat bibir kelamin lainnya bertanda baik sekali dalam perkelaminan yaitu ia bisa memilih teman jodoh yang serasi betul.

Bidadari
Jika anda bermimpi melihat bidadari terbang diatas rumah bertandakan kebahagian sedangkan seorang bidadari datang bercapa-cakap dengan anda ada sinyalemen orang besar akan datang dan bergaul dengan anda.

Bilik/Kamar
Jika anda bermimpi sedang berada dalam bilik kapal bertanda anda akan (oleh teman-teman akan berdaya upaya untuk jahil) berakibat kerusakkan.

Binatang
Jika anda bermimpi melihat bermacam-macam binatang bertandakan alamat kepada anda harus bekerja membanting tulang berwaspada yang insya Allah akan sukses.

Bintang
Jika anda bermimpi melihat bintang dilangit yang bermacam-macam bentuknya, ini adalah merupakan tanda bahwa segala kebutuhan Anda akan terpenuhi. Ini juga merupakan alamat bahwa anda harus bekerja membanting tulang. Tapi janganlah lupa juga dengan Tuhan YME. Insya Allah akan sukses.

Biru
Jika anda bermimpi melihat warna-warna biru disekeliling anda bertanda suatu kebaikan dalam kalangan keluarga. Dan dalam cinta ada tumbu kesetiaan.

Biola
Jika anda bermimpi mendengar suara biaola bertanda anda harus selekas mungkin mengambil bagian (cepat mengambil keputusan).

Bisu
Jika anda bermimpi seolah-olah bisu, suatu tanda bahwa perkataan anda terhadap teman-teman kurang dipercaya.

Bicara
Jika anda bermimpi sedang bicara bertanda suatu persoalan yang amat sulit dihadapi anda akan segera beres (tak menjadi lama).

Boneka
Jika anda bermimpi bermain-main dengan boneka bertanda rumah tangga anda akan hidup harmonis dengan anak-anak yang sehat-sehat.

Botak
Jika anda bermimpi berkepala botak atau tidak berambut bertanda anda akan menerima khabar buruk.

Botol
Jika anda bermimpi melihat atau mebawa botol penuh berisi apa saja bertanda kekayaan anda bertambah. Sedangkan bermimpi botol itu kosong, bertanda kesukaran yang tiada lenyap-lenyap dalam berusaha apa saja.

Boxing
Jika anda bermimpi sedang boxing atau melihat orang berboxing (tinju) bertanda perdagangan dan pencaharian anda akan mengalami kerugian dan kesukaran.

Bunuh
Jika anda bermimpi membunuh orang, bertanda akan keberuntungan besar, sedang anda dibunuh orang, bertanda kurang baik anda akan menjadi sakit-sakitan.

Bunga
Jika anda bermimpi melihat atau memegang bunga bertanda anda akan menemui keberuntungan dalam cinta (tidak sedih hati). Mimpi memetik bunga, bermakna anda akan mendapat ketentraman karena disukai oleh banyak orang.

Bulus
Jika anda bermimpi bertemu dengan bulus, bertanda akan mendapatkan pasangan yang baik, menangkap bulus bertanda akan kesusahan hidup. Mimpi melihat bulus masuk kedalam sumur, bertanda beruntung dan mimpi bulus dan ular berhadap-hadapan alamat akan ada untung.

Bunyi
Jika anda bermimpi mendengar senapan berbunyi, bertanda akan naik derajat.

Burung
Jika anda bermimpi melihat burung terbang, bertanda kesehatan anda terpelihara rezeki murah dan perkawinan bahagia. Dan mimpi burung terbang menuju anda, bertanda akan datang karunia pada anda dalam ketenangan dan damai.

Burung Merak
Jika anda bermimpi melihat burung merak bertanda akan ditolong oleh orang budiman.

Burung Kuntul
Jika anda bermimpi melihat burung kuntul terbang tanda anda akan salah bicara.

Burung Betet
Jika anda bermimpi melihat burung betet bertanda akan menemui banya perempuan berselisihan (anda harus berhati-hati menyikapi).

Burung Perkutut
Jika anda bermimpi melihat dan atau memegang burung perkutut bertanda anda akan mendapatkan istri atau anak yang baik.

Burung Dara
Jika anda bermimpi melihat dan atau memegang burung dara bertanda anda akan menerima surat.

Burung Kenari
Jika anda bermimpi burung kenari bernyanyi didalam sangkar bertanda bahagia.

Burung Merpati
Jika anda bermimpi melihat dan mendengan burung merpati, bertanda rumah tangga anda berbahagia, dan memberi makan kepadanya (burung-red) bertanda anda akan keliling dunia untuk kesenangan dan kebahagiaan hidup.

Burung Rajawali
Jika anda bermimpi burung rajawali terbang bertandakan pekerjaan dan usaha anda akan sukses.

Burung Gagak
Jika anda bermimpi bendengar bunyi burung gagak bertanda anda akan merasakan kekecewaan dalam percintaan, dan jika gagak berbunyi diatas atap, bertanda ada khabar (berita) jahat yang segera tiba pada anda.

Burung Gereja
Jika anda bermimpi melihat burung gereja menandakan anda atau yang anda kenal akan mengadakan perjalanan jauh.

Burung Kuau
Jika anda bermimpi mendengar atau melihat burung kuau bertanda anda akan menerima warisan atau uang.

Burung Unta
Jika anda bermimpi melihat burung unta bertanda semua rencana yang telah meninggi (matang) akan runtuh (gagal) tiba tiba.

Buta
Jika anda bermimpi sebagai orang buta, bertanda anda harus hati-hati dalam pekerjaan yang anda kerjakan sekarang karena ada hal-hal yang kurang memberikan kepercayaan bagi anda. Dan kalau anda hanya melihat orang buta, bertanda ada seorang sahabat yang segera datang membutuhkan pertolongan pada anda.

Butuh
Jika anda bermimpi didatangi orang membutuhkan tenaga, bertanda anda harus lebih teliti lagi dalam hidup anda, ada anasir-anasir (pandangan) disekitar lingkunganmu yang berpengaruh. Tapi dalam hal ini terserah dari kebijaksanaan anda pada hari-hari baik.

Cahaya
Jika anda bermimpi melihat cahaya asap, bertanda orang dagang lekas laku dagangannya.

Cangkir
Jika anda bermimpi minum pada sebuah cangkir, bertanda kehidupan akan terjamin badani dan rokhani. Cangkir pecah anda harus bersedia menerima sesuatu khabar yang baik.

Cacing
Jika anda bermimpi melihat cacing bertanda alamat kehidupan anda akan terjamin badani dan rokhani. Mimpi cangkir pecah anda harus bersedia menerima sesuatu khabar yang baik.

Cemburu
Jika anda bermimpi dicemburui istri (suami) anda atau tunangan, bertanda persediaan hidupmu dalam soal makan dan pakaian anda cukup.

Ceritera
Jika anda bermimpi sedang cerita dihadapan orang banyak, bertanda anda akan ditakuti oleh teman-teman dengan penuh keyakinan (bercanda yang terlalu).

Cermin
Jika anda bermimpi mendapat cermin, bertanda akan mendapat jodoh yang mulia. Mimpi melihat cermin pecah, bermakna akan ada musibah yang membayangi anda. Mimpi sedang bercermin, bertanda akan datang halangan/rintangan maka waspadalah.

Cinta
Jika anda bermimpi gagal dalam cinta, bertanda akan bisa mengatasi apa yang dibutuhkan kekasih anda. Mimpi memulai cinta, bertanda anda harus banyak tabah menghadapi sesuatu pertengkaran yang tak diduga.

Cincin
Jika anda bermimpi kehilangan cincin, bertanda anda harus waspada menjalankan pekerjaan dalam perusahaan, mimpi diberi cincin, bertanda akan segera tiba saat perkawinan.

Cium
Jika anda bermimpi mencium kekasih, bertanda hubungan akan tatap terpelihara. Mencium anak, bertanda kesehatan keluarga akan datang dengan daya memuaskan. Mencium bau yang busuk, bertanda posisi anda dalam hidup sehari-hari ada yang berikhtiar mencari jalan guna menghalang-halangi.

Cukur
Jika anda bermimpi pergi cukur, bertanda ada keluarga yang sakit atau anda sendiri mendapat halangan.

Dadar
Jika anda bermimpi makan dadar, bertanda anda akan tidak bersusah-susah dalam hal cinta selalu terpenuhi bila mana bermimpi makan dadar.

Dadu
Jika anda bermimpi sedang main dadu maka kemungkinan nasib buruk akan datang menimpa, sebaiknya anda dengan segera merobah hidup anda.

Dagang
Jika anda bermimpi menjadi kepala kantor dari salah satu perusahaan dagang bertanda anda akan senantiasa berkelebihan dan tahu akan hidup sosial, asalkan pekerjaan anda kurang mementingkan kondisi yang berlebih-lebihan.

Daging
Jika anda bermimpi memakan daging mentah, bertanda kurang menyenangkan hidup anda, kalau daging masak tentu baik.

Daging Anjing
Jika anda bermimpi memakan daging anjing, bertanda segera mendapat halangan besar.

Daging Angsa
Jika anda bermimpi memakan daging angsa, bertanda anda akan mengalami rasa kurang enak badan (kesehatan kurang baik).

Daging Sapi
Jika anda bermimpi memakan daging sapi, bertanda anda kebaikan akan tiba pada anda.

Daging Kambing
Jika anda bermimpi memakan dading kambing, bertanda kampung halaman anda atau desa kelahiran senantiasa tentram.

Daging Seiris
Jika anda bermimpi melihat daging seiris atau sepotong bertanda anda akan dapat kebaikan.

Daging dan urat
Jika anda bermimpi makan daging dan urat hitam atau merah dari kambing, bertanda alamat akan mendapatkan penyakit yang tiba-tiba.

Daging kambing gibas
Jika anda bermimpi memakan daging kambing gibas yang hitam bertanda akan datang keberuntungan yang lumayan.

Dahaga/Haus
Jika anda bermimpi haus sekali, bertanda anda akan menerima suatu rezeki dari hasil keringat anda sendiri.

Dahan/Pohon
Jika anda bermimpi melihat sebuah pohon yang meranggas, suatu alamat bahwa anda akan ditimpa kemiskinan, sedangkan melihat pohon yang rindang dan lebat oleh buahnya, alamat kekayaan akan datang kepadamu.

Dayung
Jika anda bermimpi melihat dayung terletak didalam perahu, suatu pekerjan anda yang akan kosong. Sedangkan mimpi melihat dayung hanyut dikali, alamat akan gagal segala usaha. Sedangkan mimpi mendayung, adalah alamat usaha anda dengan segala tenagamu yang cakap dan kegiatanmu akan menemukan kebahagiaan.

Dangau/Rumah
Jika anda bermimpi melihat atau tinggal disebuah dangau/rumah kecil disawah, bertanda suatu alamat yang anda selalu perhatikan orang sebab anda berbudi pada orang.

Dapur
Jika anda bermimpi tinggal didapur atau memasak didapur rumah orang kaya, bertanda suatu keuntungan yang anda segera peroleh. Dan bila anda melihat dapur rumahnya sendiri sangat terang sekali, alamat akan mendapat nama dan kedudukan yang tinggi.

Darah
Jika anda bermimpi diatas ranjang darah, bertanda kurang baik, sedangkan melihat ada darah mengalir, bertanda akan makan enak.

Darat
Jika anda bermimpi melihat suatu tanah daratan yang amat luas, bertanda dimana anda akan dikaruniai rezeki dari Tuhan YME. Sedangkan melihat daratan sesudah anda berlayar berpuluh-puluh mil dilaut, suatu tanda anda akan dapat menyelesaikan sesuatu alamat yang baik sekali.

Dansa
Jika anda bermimpi sedang berdansa dengan partner anda yang disayangi, suatu alamat anda akan lekas dijodohkan. Sedang anda mimpi mengunjungi pesta dansa, sukses dalam cinta.

Daun
Jika anda bermimpi melihat daun hijau terkapar ditanah, adalah tanda suatu kebahagiaan yang menggembirakan, hidup anda penuh rahasai, rezeki. Sedang melihat daun jatuh, anda harus hati-hati dalam pembicaraan dengan orang lain, sedikit sebab bisa menjatuhkan anda selama-lamanya.

Debu
Jika anda bermimpi tertimpa debu sehingga seolah-olah tak dapat bernafas bertanda anda harus banyak berhati-hati mengerjakan pekerjaan yang sekarang, banyak rintangan dan godaan.

Dendang
Jika anda bermimpi mendengar suara sayup-sayup orang berdendang/menyanyi bertanda ada kepercayaan baik datang kepada anda.

Dengki
Jika anda bermimpi didengki orang terutama tetangga, bertanda banyak soal-soal yang anda harus kerjakan semestinya terutama pekerjaan yang sekarang ini (jangan lalai).

Dering/Bunyi
Jika anda bermimpi mendengar bunyi dering uang yang tiada putus-putusnya bertanda suatu kebahagiaan anda dalam hidup sosial.

Dian/Lampu kecil
Jika anda bermimpi menyalakan lampu kecil diruangan, bertanda sukses dalam pekerjaan walupun sederhana saja. Sedangkan melihat lampu kecil berkelip-kelip di ruangan mana saja, alamat anda harus berhati-hati, akan mengalami kepahitan hidup.

Dipan
Jika anda bermimpi sedang duduk didipan baru, bertanda anda akan memperoleh kebaikan, jika anda duduk kebelulan istri anda hamil akan segera melahirkan anak yang baik rupa.

Dingin
Jika anda bermimpi kedinginan, bertanda anda akan mendapat pertolongan yang sewajarnya dari teman.

Doa
Jika anda bermimpi sedang berdoa, bertanda anda akan memperoleh kebahagian terutama kesehatan jasmani. Dan jika bermimpi orang berdoa dalam suatu kenduri, bertanda ada belas kasih yang datang pada anda.

Dobi
Jika anda bermimpi menjadi tukang dobi atau penatu, bertanda anda jangan terlalu menggantungkan nasib hidup kepada orang lain dalam usaha anda yang sekarang.

Dokar
Jika anda bermimpi naik dokar, bertanda akan mendapatan untung, Mimpi naik dokar sambil bersenda gurau, alamat akan berhasil dalam perdagangan dan perjalanan. Sedangkan naik dokar dalam rumah, tanda ada kecelakaan atau diantara keluarga ada yang sakit.

Dokter
Jika anda bermimpi mengunjugi dokter, bertanda keuntungan anda akan tercapai. Kehidupan sosial anda akan nampak bila mimpi menelpon seorang dokter untuk datang kerumah anda. Sedang anda mimpi sebagai seorang dokter, alamat anda memppunyai banyak sahabat diwaktu senang.

Domba
Jika anda bermimpi domba, bertanda suatu kebahagiaan hidup dan mempunyai keluarga yang disayangi serta mempunyai kesehatan yang terpelihara.

Dosa
Jika anda bermimpi dosa, bertanda anda mendekati kecelakaan.

Duduk
Jika anda bermimpi duduk bersama dengan seorang permpuan bukan istri (dan sebaliknya), bertanda akan mendapat untung. Mimpi duduk diatas batu, alamat akan memperoleh rezeki kekal.

Duka
Jika anda bermimpi berdukacita, menandakan impian yag baik sekali, yaitu anda akan mendapat kesehatn yang cukup dan rezeki yang banyak.

Duri
Jika anda bermimpi melihat atau memegang pohon berduri, bertanda akan ada kemajuan bagi anda dan membuat orang lain iri hati.

Dusun
Jika anda bermimpi pergi kedusun baik dengan jalan kaki atau menunggang kuda, alamat perobahan hidup anda akan segera tiba.

Durian
Jika anda bermimpi makan durian, bertanda kurang baik, anda akan mengalami kesehatan badan yang terganggu, dan jika melihat durian bertanda ada orang yang sentimen pada anda.

Duta
Jika anda bermimpi seorang duta memanggil anda, bertanda akan datang masa jaya yang kekal. Sedang anda mimpi menjadi duta bertanda akan ditolong orang besar dalam hal pencaharian (pekerjaan).

Dewa-Dewi
Jika anda bermimpi menggambar dewa dewi atau menonton gambarnya, alamat suatu pujian kepada anda akan tiba dari orang besar.

Edan
Jika anda bermimpi melihat orang gila, bertanda anda dalam keadaan sangat sibuk dan hidup tidak tentu. Sedang anda sendiri yang edan, bertanda sebaliknya yaitu anda akan temui kewarasan dan kebaikan perilaku.

Ekonomis
Jika anda bermimpi banyak orang-orang dalam kampung yang hidup secara ekonomis, bertanda hidup anda sangat dikagumi orang karena kekayaan yang jalannya halal. Sedangkan anda yang ekonomis, bertanda selekas mungkin dikaruniai pekerjaan baru yang hidup diutamakan dalam bidang sosial.

Elang
Jika anda bermimpi melihat atau menemukan burung elang, bertanda kejujuran anan disaat yang gemilang segera dikhianati oleh kawan seketiduran anda.

Ember
Jika anda bermimpi membawa ember penuh berisi air, bertanda pekerjaan sekarang akan sukses, dam bila ember kosong bertanda pekerjaan lebih baik jangan diteruskan.

Embun
Jika anda bermimpi sedang berjalan-jalan dirumput yang berembun pagi, bertanda suatu perkawinan yang beruntung dari salah satu pihak keluarga anda.

Ekor
Jika anda bermimpi seekor binatang memburu anda, bertanda kurang baik, dan perasaan anda akan ada orang yang mau menyusahkan. dan bila mimpi melihat seekor binatang sedang mengibas-ngibaskan ekornya dihadapan anda, bertanda ada sesuatu atau seseorang yang datang pada anda untuk meminta bantuan atau pertolongan.

Es
Jika anda bermimpi melihat es dijalan, bertanda anda akan memasuki pekerjaan yang baru dan lebih sempurna dari yang sekarng. Es balokan yang anda lihat disuatu tempat, bertanda peristiwa yang amat sulit yang dihadapi sekarang akan dapat diselesaikan

Esa
Jika anda memimpi Yang Maha Kuasa merupakan tanda yang sangat baik sekalli yaitu tidak akan berkekurangan sepanjang masa. segala yang dicita-citakan akan terkabul dengan tidak ada halangan asalkan anda betul-betul menunjukkan kejujuran dalam hidup

Fajar
Jika anda bermimpi bangun diwaktu fajar bertanda anda adalah seorang yang termasuk rajin dan menggunakan waktu.

Fitnah
Jika anda bermimpi difitnah orang bertanda sebagai suatu pujian orang banyak yang menghargai diri anda.

Fakir miskin
Jika anda bermimpi menjadi orang miskin atau peminta-minta, bertanda bahwa anda akan segera dikasihani orang. Anda memberi sedekah kepada orang miskin, bertanda anda akan memperoleh pemberian yang halal.

Famili
Jika anda mermimpi keluarga, bertanda perjodohan anda akan segera tiba dan bilamana anda sudah kawin maka suatu yang dicita-citakan berhasil baik.

Fantasi
Jika anda bermimpi orang-orang didekat anda memakai barang-barang fantasi modern, bertandakan suatu hidup yang sangat berlebih-lebihan.

Fitrah
Jika anda bermimpi berfitrah, bertanda anda tidak akan terasing dimasyarakat umum bilamana anda setiap tahun berfitrah menurut peraturan agama.

Fulus/Uang
Jika anda bermimpi kehilangan uang anda akan disenangi orang dan mendapatkan karunia alam. Sedangkan mimpi melihat uang bertanda anda tidak akan bekekurangan dalam segala masa.

Foto
Jika anda bermimpi melihat foto tergantung didinding, bertanda suatu percintaan dan perjodohan yang mengekalkan dan penuh impati. Sedangkan jika anda mimpi membuat foto, bertanda bakat anda dalam kesenian akan segera nampak. Jika anda bermimpi memfoto orang atau tempat, bermakna kemajuan anda mungkin bertambah karena dukungan semangat dari teman. Mimpi melihat foto dalam album, bermakna akan mendapat kesusahan hati (putus cinta).

Gadis
Jika anda bermimpi sedang bercakap-cakap dengan gadis, bertanda suatu kehidupan yang harmonis dalam cinta.

Gajah
Jika anda bermimpi melihat gajah, bertanda alamat akan memuji kepada orang besar. Mimpi melihat gajah keluar dari rumahnya, suatu alamat akan ada tamu terhormat datang padamu. Sedang melihat gajah masuk kedalam rumah, alamat akan dapat kedudukan atau pangkat.

Gaji
Jika anda bermimpi gaji anda akan dinaikkan, bertanda alamat bahwa anda kurang kepercayaan dari majikan. Sedangkan anda mimpi gaji anda dikurangi, suatu pertanda pekerjaan anda akan mendapat penambahan gaji yang lumayan.

Gaul
Jika anda bermimpi bahwa istri anda sedang bergaul dengan lelaki lain, bertanda akan ada yang menyusahkan keluarga anda dikemudian kelak (binalah komunikasi yang harmonis).

Garpu
Jika anda bermimpi makan dengan garpu bertanda akan dalam rumah tangga anda akan memperoleh kesenangan..

Garam
Jika anda bermimpi melihat garam banyak bertanda anda akan semakin poluler dan ternama dalam pergaulan baik pria atau wanita, sedangkan mimpi makan dengan garam, bertanda anda akan menghadapi kesehatan yang terpelihara.

Gedung
Jika anda bermimpi melihat gedung miring atau hampir roboh, bertanda akan tiba perselisihan dan pertengkaran dalam rumah tangga. Sedangkan mimpi melihat gedung baru didirikan bertanda akan menghadapi pindah tempat.

Gelang
Jika anda bermimpi mendapat gelang apa saja, bertanda akan dapat pekerjaan dalam dagang, dan bila mimpi memakai gelang, suatu alamat bahwa kekasihmu tidak akan balik haluan tuk selama-lamanya.

Gelap
Jika anda bermimpi berjalan tapi tiba-tiba hilang karena kegelapan, suatu pertanda harus berikhtiar mencari kawan yang harus menolong anda dengan cepat. Bila mimpi rumah dalam keadaan gelap gulita, akan dapat kesukaran.

Gendewa/Tali
Jika anda bermimpi memanah tetapi gendawanya putus, pertana suatu yang kurang baik, harus mawas diri.

Gerhana
Jika anda bermimpi melihat gerhana matahari atau bulan menandakan bahwa anda harus berhati-hati dalam usaha..

Gelas
Jika anda bermimpi memecahkan gelas sendiri yang sedang dipegang, bertanda akan ada suatu kekecewaan dan kesukaran akan menimpa anda.

Gelombang
Jika anda bermimpi sedang mengatasi atau mengarungi lautan bergelombang dan dapat tercapai suatu tanda yang baik sekali karena segala sesuatu yang hendak dituju akan terlaksana.

Gemuk
Jika anda bermimpi badan anda bertambah gemuk, bertanda kesehatn anda akan bertambah kurang baik.

Gendong
Jika anda bermimpi menggendong anak kecil, bertanda anda akan berselisih paham dengan istri anda atau jika anda hendak kawin (nikah) akan berselisihan dengan teman atau sahabat karib.

Gereja
Jika anda bermimpi sedang berada didalam gereja, bertanda akan menerima wari .

Gigi
Jika anda bermimpi sakit gigi dan menangis, tanda akan menerima halangan. Anda mimpi merasa giginya terlepas, bertanda akan ada yang meninggal dunia dalam kalangan keluarga atau dirumahnya sendiri. Jika mimpi yang terlepas gigi atas ada orang tua yang meninggal. Jika mimpi yang terlepas gigi bawah ada saudara yang meninggal.

Gigit
Jika anda bermimpi digigit binatang apasaja, menandakan akan disayang oleh orang banyak.

Giwang
Jika anda bermimpi membeli giwang untuk istrinya, bertanda bahw pekerjaan anda akan mengalami kemerosotan dan dlam hal ini anda harus mencari jalan keluar. Sedangkan mimpi diberi giwang, bertanda baik dan pekerjaan dagang anda tercapai dan sukses..

Goa
Jika anda bermimpi berjalan masuk dalam goa dengan teman anda, menandakan ada seorang teman yang selalu berdampingan dengan anda akan menolong anda dalam perdagangan atau usaha.

Golok
Jika anda bermimpi melihat seorang yang memegang golok, bermakna akan mengalami kekurangan dalam hal keuangan.

Gulat
Jika anda bermimpi menyaksikan pertunjukan gulat, bertanda kesukaran dalam hidup perdagangan akan anda temui, begitu pula bila anda sendiri yang main gulat dan kalah, bertanda kepercayaan kepada masyarakat akan tidak dihargai lagi.

Gula
Jika anda bermimpi gula, bertanda akan kehilangan uang, sedangkan bila anda menjual gula pada orang lain atau tetangga, bertanda kesengan akan segera tiba.

Gunung
Jika anda bermimpi mendaki gunung dan tidak pernah jatuh, suatu tanda yang anda akan dapat maju dalam pekerjaan, dan lebih-lebih lagi kalau gunung itu gunung berapi kedudukan anda akan lebih terhormat lagi. Mimpi melihat gunung meletus, bermakna akan mendapatkan kemalangan..

Gunting
Jika anda bermimpi menggunakan gunting untuk memotong sesuatu benda, bertanda akan mendapatkan uang. Dan bila mimpi gunting terpisah satu sama lainnya, bertanda akan timbul pertengkaran dalam kalagan keluarga anda. Mimpi membeli gunting akan ada masalah. Dan jika mimpi memakai gunting bermakna akan mengunjungi teman lama.

Gurau
Jika anda bermimpi melihat atau mendengar orang-orang bersenda gurau bergembira adalah baik sekali. Sedangkan dimimpi anda sendiri ;yang bersedagurau, bertanda kesediahn akan segera datang..

Guru
Jika anda bermimpi menjadi guru bertanda anda akan naik tingkat dalam bidang sosial dan cita-cita. Sedangkan mimpi bertemu dengan guru, alamat ada karunia baik yang datang dari pertolongan teman anda yang sebaya.

Hadirin
Jika anda bermimpi melihat hadirin (orang banyak) disuatu rapat besar menandakan, ada suatu kepercayaan dari orang berpangkat tinggi akan datang kepada anda. Tetapi kalau mimpi anda itu waktu magrib alamat kurang baik. Pertanda penyakit dalam masyarakat akan mengancam penduduk.

Haji
Jika anda bermimpi ada orang-orang haji termasuk dan dalam mimpi berpakaian serba putih, bertanda kebaikan yang selama ini anda lakukan akan membuahkan hasil atau anda sedang diingatkan agar berlakulah lebih arif dan bijak Tuhan melihat anda.

Hak
Jika anda bermimpi ada sesuatu hak yang perlu anda perjuangkan segera dalam mimpi adalah alamat lekas berpengaruh kepada sesama manusia.

Hakim
Jika anda bermimpi menjadi hakim, suatu tanda yang anda akan terima berupa kedudukan yang cukup tinggi. Bila anda mimpi diadili seorang hakim, bertanda anda akan bersih dan lepas dari nista dan fitnah orang.

Halaman
Jika anda bermimpi melihat halaman rumah anda bersih dan pintunya terbuka lebar, bertanda pelajaran anda segera tercapai.

Hampa
Jika anda bermimpi kehampaan suatu usaha dalam mencari kerja, bertanda akan ada kawan yang ingin menjatuhkan anda. Sedang mimpi hampa segala kantong, bertanda akan segera ditolong orang.

Halilintar
Jika anda bermimpi mendengar dan melihat halilintar bersambaran, bertanda anda bisa dengan segera menjatuhkan siapa-siapa yang berseteru dengan anda.

Handai tolan
Jika anda bermimpi melihat handai tolan anda daatng mengunjungi rumah anda dengan senyum simpul, bertanda keberuntungan selama anda dalam kesusahan akan terhibur. Sedang anda sendiri yang berkunjung atau beramai-ramai ketempat handai tolan, alamat anda harus banyak bekerja dengan tenaga dan pikiran anda sendiri.

Hantar
Jika anda bermimpi menghantar sesuatu dengan tak ada aral di tengan jalan, bertanda keselamatan akan menyusul tiba pada anda, sedang anda menghantar mayat kekuburan bertanda kedudukan dikalangan keluarga anda sedikit hari lagi dapat dirasakan.

Hantam
Jika anda bermimpi melihat orang hantam-menghantam, bertanda kehidupan anda penuh kesulitan besar.

Hantu
Jika anda bermimpi berbicara dengan hantu, bertanda keuangan anda akan meningkat, sedang melihat hantu, alamat akan sukses dalam usaha. Dikejar hantu, alamat timbul kesalahan anda. Mimpi melihat hantu tersenyum bersirat akan berumur panjang.

Hanyut
Jika anda bermimpi hanyut terbawa arus, bertanda ada persoalan yang berlarut-larut yang selama ini anda liwatkan dan bila hanyut lalu menenggelamkan bermakna anda akan mendapat fitnah dari orang yang anda kenal lama maupun baru. Jika hanyut tapi mengakibatkan anda terombang-ambing dan terapung menandakan ada kemungkinan, anda dalam setiap berusahan tanpa fundament yang kokoh, dikarenakan kurang matangnya perhitungan.

Hapal
Jika anda bermimpi anda sedang menghapal pelajaran, bertanda segala cita-cita akan segera dikabulkan.

Harum
Jika anda bermimpiBunga semerbak mengharum dalam impian anda, bertanda tidak baik, percintaan anda mengalami kepahitan, atau rumah tangga akan ada yang mencelakakan.

Harimau
Jika anda bermimpi melihat harimau bertanda peringatan untuk anda agar jangan sangsi dan bimbang, ada kemajuan selama anda dalam mengajukan lamaran kerja. Tapi bila mimpi diburu harimau, bertanda ada orang yang berniat jahat kepada anda.

Hari tahun kelahiran
Jika anda bermimpi menyelamati hari ulang tahun anda sendiri bermakna, anda akan hidup lebih lama lagi. Dan bila anda menerima hadiah hari ulang tahun anda, bertanda anda akan menerima karunia dari Tuhan YME.

Hasil
Jika anda bermimpi sedang menerima sesuatu hasil dari pekerjaan anda, bertanda kebalikannya. Sedangkan mimpi melihat orang-orang menerima gaji atas kerjanya, bertanda suatu tanda yang anda harus berusaha dalam kerja anda sekarang.

Hati
Jika anda bermimpi mendengar detikan hati, bertanda anda akan menerima khabar baik, sedangkan anda bermimpi terserang penyakit hati atau TBC, bertanda sehat dan segar bugar.

Hawa
Jika anda bermimpi berada dalam hawa yang dingin, bertanda penyakit akan menyerang pada anda, sedang hawa panas, bertanda akan timbul pertengkaran dengan tetangga anda.

Hadiah
Jika anda bermimpi mendapatkan hadiah kenang-kenangan, bermakna akan mendapat kegembiraan yang tak diduga-duga.

Hadang
Jika anda bermimpi dihadang oleh orang menandakan dalam hidup Anda sedikit mengalami kesukaran terutama dalam pekerjaan khususnya dagang, pelayaran, (wirausaha).

Heboh
Jika anda bermimpi ada sesuatu tindakan yang dilihat anda kurang menyenangkan atau akan menghebohkan masyarakat, menandakan tindaktanduk anda dalam bergaul kurang diperhatikan. Sedang anda sendiri yang menghebohkan sekitar kalangan anda berisarat anda disegani teman-teman anda.

Hemat
Jika anda bermimpi hemat bertanda hidupp cinta dan perdagangan andan merosot, bila tidak berusaha dengan tenaga dan keringat sendiri. (kebalikan dari hemat dalam kehidupan sehari-hari).

Hembus
Jika anda bermimpi melihat merasai angin berhembus dengan kencang dari jurusan timur disertai hujan bertanda kesehatan andan akan terganggu.

Hening
Jika anda bermimpi keadaan sekitar anda hening sunyi saja bertanda di tempat anda akan tinggal tenteram dalam tahun ini, atau apa yang anda kerajakan hanya tinggal tetapkan saja tiada yang diubah.

Heran
Jika anda bermimpi melihat sesuatu yang mengherankan anda bertanda bahwa anda kurang tabah sangat mudah dapat dipengaruhi oleh orang lain.

Hias
Jika anda bermimpi menghias dengan pakain putih, bertanda akan terganggu kesehatan atau ada tamu datang dengan maksud jahat. Dan mimpi melihat orang famili berhias dengan gagah akan ada keluarga yang meninggal dunia, atau setidak-tidaknya yang berhias tadi akan sakit.

Hidangan
Jika anda bermimpi ada pada suatu hidangan yang teratur rapi dengan rupa-rupa makanan yang enak dan lezat, bertanda anda mencapai keberuntungan hidup selama-lamanya.Hilang Jika anda bermimpi kehilangan sesuatu bertandakan anda akan ditimpa susah sehari dua hari lamanya.

Hidung
Jika anda bermimpi hidung anda mengeluarkan darah, mengisaratkan anda akan diberi suatu keselamatan yang tidak diketahui datangnya.

Hibur
Jika anda bermimpi sedang menghibur orang yang dalam kesusahan, bermakna akan mendapat anak yang baik dan kelak dicintai orang.

Hiruk pikuk/gaduh
Jika anda bermimpi mendengar orang gaduh dimana-mana maknanya anda akan ditimpa suatu malapetaka yang besar, dan bila kegaduhan dalam mimpi terjadi didalam rumah bermakna rumah tangga terancam goncang.

Hitam
Jika anda bermimpi melihat sesuatu berwarna hitam, bermakna anda akan mengalami hidup merosot dan ditimpa kesusahan. Segala yang dicita-citakan akan sial.

Hijau
Jika anda bermimpi semua yang kelihatan hijau atau memakai pakaian serba hijau, mengabarkan dimana anda akan diberi kebahagiaan hidup dan makmur juga akan meperoleh anak yang baik-baik, seperti juga warna rumput hijau yang menandakan kesuburan.

Hormat
Jika anda bermimpi dihormati orang, bermakna anda berbudi baik kepada sesama orang dan akan tiba pengasihan yang tidak disangka-sangka. Sedangkan bila di dalam mimpi anda yang memberi hormat memberikan makna anda akan banyak kehilangan sobat yang dulunya kental.

Hotel
Jika anda bermimpi tinggal di hotel atau mampir dihotel bertanda usaha anda akan mengalami kegagalan dan kemerosotan.

Hujan
Jika anda bermimpi diserang hujan dan angin keras ditengah jalan, suatu tanda anda akan menikmati hidangan enak. Bermimpi melihat hujan lebat dan deras, bertanda akan kurang enak badan, dan mimpi melihat hujan yang lama berhenti, akan menandakan anda akan sakit keras, dan bila hanya hujan embun yang dilihat dalam mimpi, bertafsir akan ada seteru (orang yang bertentangan) datang dan anda harus berhati-hati terhadap kemungkinan yang akan terjadi, tapi ia mengalami kematian. Jikalau mimpi melihat hujan dari jauh bertafsirkan akan mendapat susah, dengan tempo lama baru dirasai. Dan bila melihat hujan buah-buahan akan jadi lurah (pemimpin) orang jahat. Mimpi melihat hujan rintik-rintik bermakna akan mendapat kebahagiaan karena keinginannya tercapai. Mimpi melihat hujan emas bermakna akan mendapat simpati.

hukum
Jika anda bermimpi di hukum bermakna sebaliknya yaitu anda akan tinggal dengan tak punya gangguan apa-apa.

Huruf
Jika anda bermimpi menulis huruf dan atau melihat huruf-huruf baik dikayu, ditembok atau dikertas, bertafsir anda akan berhasil baik dalam penuntutan gangguan apa-apa.

Hutan
Jika anda bermimpi masuk hutan keluar hutan dengan tak ada aral yang mengganggu, bertanda segala yang akan dikerjakan dapat diktentukan tercapai.

Hutang
Jika anda bermimpi membayar hutang, bermakna kepada anda akan datang pengakuan yang membahagiakan hati.

Iba/Susah
Jika anda bermimpi dalam kesusahan karena sesuatu, bertafsir suatu peringatan kepada anda agar lebih bergiat dengan pekerjaan yang anda sedang kerjakan, atau akan dapat kerjaan baru untuk tinggalkan saja pekerjaan yang lama.

Ibadah
Jika anda bermimpi sedang beribadah, bertafsir anda akan sukses dalam pekerjaan apa saja dan selalu di kasihani Allah. Dan bila mimpi melihat orang beribadah atau sembahyang, bermakna rezeki akan bertambah.

Ibu
Jika anda bermimpi melihat ibu, bertafsir bahwa anda tetap dikaruniai bahagia, bila berpesan kepada ibu, bermakna anda akan menerima ketinggian derajat.

Ikhtiar
Jika anda bermimpi sedang berikhtiar (usaha, kerja, mengerjakan artian; positif), bertanda kesehatan anda akan terpelihara, bila mimpi anda sedang diikhtiarkan (usaha, kerja, dikerjakan artian; negatif) orang dalam suatu pekerjaan, bermakna kurang menyenangkan karena anda hanya menggantungkan semangat dan harapan kepada orang lain.

Ijazah
Jika anda bermimpi melihat ijazah bermakna anda akan merencanakan suatu perjalanan yang akan memberikan harapan baik.

Iga
Jika anda bermimpi iga (tulang bagian bawah didada) anda sakit, bermakna akan datang kerugian atau kematian anak famili perempuan

Ikal
Jika anda bermimpi ditemui oleh orang yang berambut ikal dan belum dikenal bermakna suatu pendustaan (berita kebohongan) akan tiba segera kepada anda.

Ikan
Jika anda bermimpi memandang (melihat) sumur ada ikannya, bertafsirkan akan mendapatkan alamat baik. Melihat ikan sedang berenang berlambang akan mendapat rezeki. Mimpi melihat ikan dapat terbang, bermaksud pekerjaan agak mundur. Bermimpi memancing ikan, bermakna baik dan ada riziki. Dan dalam mimpi melihat ikan kering hidup kembali, bertafsir pekerjaan yang tadinya kurang menghasilkan akan maju kelak. Mimpi mendapatkan ikan mas hitam bermakna akan mendapat rejeki dalam waktu dekat dan jika mas merah anda akan mendapat kesialan, diantaranya mendapat kemarahan dari atasan.

Iklan
Jika anda bermimpi membaca iklan anda di koran, bermakna anda akan maju setingkat lagi dalam perjuangan (usaha).

Intan
Jika anda bermimpi menemukan atau melihat intan bertafsir ada suatu kehidupan atau penghidupan cinta yang sukses dan harmonis akan dirasakan.

Ikat
Jika anda bermimpi melihat atau menjumpai banyak orang yang diikat bertafsirkan anda dapat menjauhkan diri dari fitnah orang. Dan bila anda mimpi badan anda yang terikat atau diikat orang atau musuh, bermakna cita-cita anda jalannya buntu.

Istana
Jika anda bermimpi berdiam dalam istana bermakna suatu kegembiraan yang tiada diduga segera muncul. Sedangkan berjalan diistana bertafsir akan berjumpa dengan orang terkemuka.

Isteri
Jika anda bermimpi sedang berjalan-jalan dengan istri, bertafsir akan memperoleh kerugian total, dan bila sedang memukul istreri, bermakna akan mendapat sakit atau perkataan orang lain.

Imigrasi
Jika anda bermimpi melihat orang-orang sedang mengurus pemindahan imigrasi, bermakna ada suatu rencana yang akan dikerjakan tanpa diketahui siapapun.

Influenza
Jika anda bermimpi diserang penyakit influenza, bermakna anda akan mendapat mengatasi kekeruhan pertikaian dengan tidak mengganggu kesehatan badan anda.

Isap
Jika anda bermimpi mengisap rokok bermakna akan dapat khabar dari kalangan orang-orang berilmu.

Iris
Jika anda bermimpi melihat atau merasakan jari teriris, bertafsir kurang baik. Tapi kalau irisan itu dengan darah kental, bermakna akan tiba rezeki.

Itik
Jika anda bermimpi melihat itik berenang mondar-mandir dikali bermakna kedamaian hati akan ketenangan jiwa anda yang akan terlaksana (dirasakan)..

Izin
Jika anda bermimpi meminta izin kepada guru atau orang tua hendak pergi ketempat lain, bertafsir bahwa diingatkan anda harus bijaksana dalam menghadapi kemungkinan yang akan menghantam diri anda.

Jagung
Jika anda bermimpi makan jagung atau masuk kekebun jagung, bermakna anda akan beruntung sehari dua hari ini dalam berdagang (makelar).

Jahat
Jika anda bermimpi bertemu dengan orang jahat, bermakna anda akan lolos dari dengki orang.

Jahil
Jika anda bermimpi bertemu dengan orang jahil atau yang dipandang jahil bermakna anda harus berhati-hati dalam berpidato/berbicara didepan orang, tapi kalau anda sendiri yang jahil bertanda baik yaitu anda diperhatikan oleh masyarakat.

Jaya
Jika anda bermimpi dalam keadaan jaya yang gilang gemilang bertafsir sebaliknya, jadi harus banyak berhati-hati dalam pekerjaan anda. Awas kemiskinan akan menemui anda

Jalan
Jika anda bermimpi melakukan perjalanan yang amat jauh sekali bertanda akan panjang umur. Sedangkan perjalanan lewat jembatan batu, bermakna akan selamat. Berjalan diatas jalan yang berduri, bertanda apa yang dikehendaki walaupun berikhtiar tentu akan gagal. Dan bila mimpi mengepang jalan akan dapat kerugian besar.

Jantung Hati
Jika anda bermimpi, memimpikan sijantung hati, bermakna akan ada suatu kebahagiaan dan kasih sayang yang terpelihara dalam cinta.

Jarum
Jika anda bermimpi jarum tangan/jahit anda hilang, bermakna anda harus bertawakal karena dikeluarga anda akan ada yang berpulang. Dan jika anda bermimpi membeli jarum ditoko, bermakna kurang baik yaitu akan ada fitnah dari orang yang dikenal selama ini sebagai sahabat.

Jas
Jika anda bermimpi berpakaian jas batik, jas hujan atau jas biasa, bermakna suatu tanda yaitu anda harus banyak menyimpan rahasia rumah tangga kalau tidak akan membahayakan diri anda sendiri.

Jari
Jika anda bermimpi mencelupkan jari atau mengusap jari tangan, bermakna kedudukan anda selama ini akan segera berganti dengan kebaikan. Atau khabar baik segera datang.

Januari
Jika anda bermimpi berada dibulan januari, dipandang sebagai suatu impian yang dipandang aneh, maknanya akan anda temui dibulan depan

Jatuh
Jika anda bermimpi jatuh dalam kolam atau dari atas tempat tidur, bertafsir suatu peringatan dan anda harus berhati-hati benar dalam pekerjaan. Sedangkan jatuh dari bukit atau tanah tinggi bertanda (yang belum punya isteri) akan beristeri. Mimpi jatuh dari jendela bertanda anda akan terganggu kesehatannya. Mimpi jatuh dari kapal bermakna akan mendapat kekecewaan.

Jembatan
Jika anda bermimpi naik perahu lewat jembatan, bertanda akan ada keberhasil yang menyenangkan. Mimpi bembuat benar jembatan, bermakna apa yang dicita-citakan akan berhasil. Sedang duduk diatas jembatan atau melewati jembatan, berkias akan mendapat tingkatan derajat.

Jendela
Jika anda bermimpi melihat sesuatu dari jendela, bermakna dimana rezeki anda selalu datang. Mimpi membuka jendela, bersirat baik sekali, sedang mimpi kaca jendela pecah bertanda ada kesukaran dalam dagang dan cinta

Jepit
Jika anda bermimpi kaki terjepit dan bengkak bertanda ada suatu kesukaran hidup dalam rumah tangga. Sedangkan mimpi jepitan (alat pemegang) bara anda hilang, bertanda rumah tangga berantakan.

Jerami
Jika anda bermimpi melihat jerami atau rumput kering diladang bermakna kemakmuran dan kebahagiaan, perkawinan akan datang segera. Bila mimpi memotong jerami berarti setiap rencana anda akan dapat kebaikan dalam seminggu lagi. Dan bila anda tertimbun atau ditimbuni jerami oleh orang, anda akan dapat anak-anak yang sehat-sehat dan baik-baik.

Jeruk
Jika anda bermimpi memetik jeruk bersirat ada kesempatan baik untuk anda. Sedangkan makan jeruk manis bermakna keuangan anda akan merosot.

Jinjing
Jika anda bermimpi menjinjing barang dibawah kerumah bermakna baik sekali, khususnya dalam soal perdagangan.

Jin
Jika anda bermimpi melihat jin yang jahat bersirat anda dalam kehidupan yang samar (tidak ada kepastian). Dan sebaliknya bila bertemu dengan jin yang baik, bermakna akan datang segera karunia untuk anda.

Jodoh
Jika anda bermimpi diperjodohkan bermakna anda akan kena gangguan, sedangkan bermimpi melihat sepasang jodoh merpati, mensiratkan akan datang keberuntungan cinta pada anda dalam waktu yang singkat.

Jumpa
Jika anda bermimpi berjumpa dengan bermacam-macam binatang buas seperti macan atau harimau, bermakna akan dapat susah atau perkara. Anda mimpi berjumpa dengan ayah anda bersiraat akan gembira. Berjumpa dengan anak-anak bersurat akan dapat kesenangan luar biasa.

Jual
Jika anda bermimpi berjualan dipasar, bermakna tanggung jawab anda dalam pekerjaan yang kini hampir tidak ada. Sedangkan melihat atau mendengar orang berjualan dimana saja, bersurat anda senantiasa diberkati.

Juara
Jika anda bermimpi menjadi juara dalam salah satu atletik atau perlombaan bermakna tingkat kejayaan anda dalam perdagangan, cinta akan ditemui, bila anda melihat saja juara-juara dalam macam-macam olah raga, pertanda banyak teman anda yang menolong dalam kesusahan. Mimpi seorang juara jatuh knok out atau tumbang dalam pertandingan yang anda lihat besirat akan gagal segala usaha anda selama perjuanga ini.

Juni
Jika anda bermimpi berada dibulan Juni, bermakna paling baik dalam kehidupan anda yaitu anda akan segera nikah sebelum habis tahun. Dan bila yang mimpi sudah berumah tangga, bersirat keberuntungan akan segera diperolehnya.

Juli
Jika anda bermimpi dalam bulan Juli umumnya bermakna hampir sama dengan mimpi dibulan Juni, kebahagiaan rumah tangga dan pencaharian akan tercapai. Segala tindak tanduk yang diperjuangkan semua sukses.

Jurang
Jika anda bermimpi keluar dari jurang, bermakna akan mendapatkan pangkat atau rezeki yang cukup. Mimpi turun kejurang adalah sebaliknya. Sedangkan menggali jurang, bersirat hati-hati dengan kalimat yang baru anda ucapkan didepan banyak orang.

Juragan
Jika anda bermimpi menjadi juragan kapal atau perahu bermakna Anda akan diberkati cinta dan mendapatkan anak yang baik juga bijaksana.

Juri
Jika anda bermimpi bertemu dengan seorang juri bermakna akan ada suatu beban tanggung jawab yang dipikulkan kepada anda. Sedangkan anda sendiri menjadi juri, bersirat perekonomian dalam keluarga akan tetap lancar.

Juru Pidato
Jika anda bermimpi sebagai juru pidato terkenal dan dapat sambutan hangat dari hadirin, bertanda akan ada sesuatu yang anda harapkan seperti naik pangkat dan derajat. Sedangkan mendengar orang berpidato atau juru pidato menuturkan kata-katanya dalam sambutan yang meriah, bersirat anda akan dapat menolong orang-orang yang membutuhkan kerja

Jokey
Bila anda mimpi sebagai seorang jokey yang menunggang kuda, bertanda akan naik derajat/tingkat kerja (jabatan) dalam kantor. Dan bila anda mimpi melihat dua jokey diatas satu kuda bermakna akan ada alamat buruk yang menimpa anda.

Kabal/Kebal
Jika anda bermimpi melihat orang kabal/kebal, suatu bertanda yang bermakna harus berhati-hati menjaga diri, umpatan orang akan datang pada anda dalam tempo yang sangat singkat. Kalau anda sendiri dalam mimpi yang kebal, bertanda anda sangat berpengaruh kepada orang atau tetangga anda.

Kabut
Jika anda bermimpi pada penglihatan ada kabut mendung bermakna harus hati-hati, tingkat kehidupan anda akan segera runtuh.

Kabung (ber..)
Jika anda bermimpi melihat tanda bendera berkabung dari raja, presiden, atau sang penguasa bersirat kepada anda akan ada kekurangan kepercayaan dari orang besar. Namun bila mimpi yang turut berkabung, isarat rezeki akan datang.

Kafan
Jika anda bermimpi diberi kain kafan tidak berumur panjang, bermakna anda akan diberkati oleh Yang Maha Kuasa.

Kafir
Jika anda bermimpi bertemu orang kafir dan seakan-akan tunduk kepada anda, bersirat anda akan diberkati oleh Tuhan YME. Namun anda dalam mimpi yang menjadi orang kafir bermakna akan ada rencana yang datang tiba-tiba.

Kagum
Jika anda bermimpi ada orang yang sedang mengagumi pekerjaan dan pakaian anda, bermakna anda akan disayangi benar-benar oleh teman-teman banyak terutama oleh cinta kasih anda.

Kain
Jika anda bermimpi membeli kain ditoko, bertanda akan tambah sahabat, bila mimpi menjual kain tersirat akan dapat uang, bila memakai kain tersurat anda mempunyai kelebihan tentang pakaian.

Kait
Jika anda bermimpi berjalan lalu terkait, bermakna sedikit waktu lagi akan didatangi tamu dari jauh.

Kaya
Jika anda bermimpi menjadi kaya bermakna terbalik anda akan tidak berhasil dengan jangka yang lama.

Kayu
Jika anda bermimpi menebang kayu, bermakna segala yang datang dan ingin menghalangi anda tidak akan terlaksana. Andai mimpi memikul kayu atau membawanya, bersirat anda akan mempunyai rumah tangga yang penuh bahagia.

Kaki
Jika anda bermimpi kaki anda mengeluarkan darah yang kental, bermakna akan menerima rezeki yang belebihan.

Kaku
Jika anda bermimpi tangan dan kaki terasa kaku, bermakna anda harus terus berikhtiar dalam menghadapi kekurangan.

Kalam
Jika anda bermimpi menulis menggunakan kalam, bermakna akan bepengetahuan tinggi dimasa setahun dua tahun kedepan.

Kalah
Jika anda bermimpi kalah dalam satu permainan, bermakna atau pertandingan bersirat tidak baik (harus lebih optimis).

Kaleng
Jika anda bermimpi menutup kaleng/blek, bermakna akan meluaskan perusahaan. Sedangkan mimpi menutup kaleng bertafsir anda akan mendapat hadiah dalam menyelesaikan sesuatu perkara lama yang sukar sekali

Kali
Jika anda bermimpi melihat kali penuh air, bermakna anda ada rencana pergi tapi tak kembali lagi. Mimpi kali yang tak punya air, bersirat banyak orang desa yang pindah kedesa lain.

Kalung
Jika anda bermimpi memakai atau membeli kalung, bermakna akan mempunyai pasangan yang berbudi baik dan luhur (bila anda sudah menikah, bermakna pasangan anda berubah lebih baik sifatnya).

Kamar
Jika anda bermimpi berada dalam satu kamar, bermakna bahwa anda akan dicintai banyak orang. Mimpi kamar anda penuh orang bersirat anda harus berikhtiar dari ejekan-ejekan yang kurang baik dari tetangga anda.

Kambing
Jika anda bermimpi ada kambing menarik kereta, bertanda ada suatu perubahan hidup yang anda belum tahu akibatnya. Dan mimpi makan kambing bersirat akan dapat harta benda.

Kamus
Jika anda bermimpi sedang membaca atau mendapatkan kamus, bermakna kemajuan yang ada dapatkan akan pesat

Kampak
Jika anda bermimpi melihat timbunan kampak, bermakna segala cita-cita untuk menjadi arsitek (perancang) akan terlaksana. Bila mimpi memotong sesuatu dengan kampak bersirat cita-cita anda yang diusahakan dengan kerja berat akan tercapai.

Kandang
Jika anda bermimpi membuat kandang, bersirat akan mendapat khabar baik, dan jika melihat kandang kosong bermakna usaha anda akan gagal.

Kancing
Jika anda bermimpi kehilangan kancing, bermakna anda akan dipersalahkan oleh orang karena kurang hati-hati.

Kapal
Jika anda bermimpi berada dalam kapal, bermakna akan sukses dalam cinta dan dagang, jika mimpi meninggalkan kapal, bersirat bahaya akan datang menimpa anda.

Kapas
Jika anda bermimpi melihat kapas dikebun, bermakna akan ada suatu pekerjaan yang akan memberikan sukses baik termasuk dalam perekonomian.

Kapur
Jika anda bermimpi menulis atau memberi kapur, bermakna kurang baik, karena anda akan tertimpa derita dalam permainan yang terlarang..

Karcis
Jika anda bermimpi membeli karcis apa saja, bertafsir terhadap segala sesuatu harus dimulai dengan benar, usaha anda yang jujur aktif tentu berhasil baik

Kartu
Jika anda bermimpi bermain kartu, bermakna anda akan mengetahui sesuatu yang anda pegang. Bila kartu yang dipegang baik tentu hasil usaha anda pun demikian.

Karam
Jika anda bermimpi melihat orang karam dan anda dapat menolong, bermakna akan ada peningkatan kerja. Sedangkan anda sendiri yang karam bertanda kesusahan dalam dagang akan tiba.

Kasur
Jika anda bermimpi sedang tidur diatas kasur, bermakna rezeki akan melimpah ruah, dan jika bermimpi membeli kasur bersirat akan kehidupan yang harmonis dalam cinta.

Kaus
Jika anda bermimpi memakai kaus/sarung tangan atau kaki, bermakna mujur besar. Mimpi dapat hadiah kaus kaki atau tangan, bersirat akan mendapat khabar baik dai keluarga.

Kawan
Jika anda bermimpi berjamu atau berunding dengan kawan, bermakna akan ada sesuatu urusan yang menjengkelkan kelak..

Kebun Binatang
Jika anda bermimpi berjamu atau berunding dengan kawan, bermakna anda akan berdiri teguh dalam perusahaan sekarang. Mimpi pergi ke kebun binatang bersirat sukses dalam kerja serabutan. Sedang bekerja dikebun, alamat akan selamat dihari tua.

Kelabang
Jika anda bermimpi disengat kelabang, bertanda panjang umur. Dan bila digigit kelabang besar, bersirat tergoda oleh permpuan.

Kelambu
Jika anda bermimpi membuka kelambu (tirai pelindung nyamuk), bermakna akan menerima makanan enak. Dan mimpi membeli kelambu bersirat akan maju.

Kolang kaling
Jika anda bermimpi duduk dibawah pohon kolang kaling, bermakna akan ada yang menaruh dendam pada anda..

Kelapa
Jika anda bermimpi duduk dibawah pohon kelapa yang tinggi dan lebat, bertanda akan mempunyai cita-cita baik sekali. Tapi mimpi mengambil kelapa bersirat akan sakit.

Kelahi
Jika anda bermimpi bermimpi berkelahi dan menghantam orang, bermakna akan dapat uang. Mimpi berkelahi dengan perampok bermakna anda akan mendapat tugas berat. Mimpi berkelahi dengan Jin bermakna akan mengalami hidup miskin dalam waktu yang agak lama. Mimpi berkelahi dengan harimau/macan, bermakna akan berurusan dengan pihak berwajib.

Keledung
Jika anda bermimpi makan buah keledung anda akan merasa kurang enak.

Kelelawar
Jika anda bermimpi melihat kelelawar terbang melewati anda, bermakna nasib dan keuangan anda tidak akan memuaskan.

Kelinci
Jika anda bermimpi melihat segerombolan kelinci putih dikebun, bermakna kegembiraan akan datang. Sedangkan melihat segerombolan kelinci terbang keangkasa, bersirat mendapat ketinggian pangkat.

Kembang
Jika anda bermimpi membagi-bagikan kembang kepada teman-teman atau orang, bermakna akan ada perpisahan, dan jika mimpi mendapat kembang, bersirat girang hati

Kemaluan
Jika anda bermimpi terlepas kemaluan anda, tersirat akan ada berita besar yang hebat.

Kemeja
Jika anda bermimpi memakai kemeja, bermakna akan ada orang yang segera datang kepada anda, membuka kemeja bersirat akan ada kegaduhan yang anda terima bulan ini.

Kemenyan
Jika anda bermimpi mencium bau kemenyan terbakar, bermakna pekerjaan anda akan menguntungkan. Sedangkan membakar kemenyan, tersirat kehidupan cinta akan bahagia

Kendaraan
Jika anda bermimpi melihat kendaraan ditarik oleh empat kuda, bermakna akan memperoleh kemajuan dari pekerjaan yang tadinya sangat mundur. Mimpi ada kendaraan lewat diatas jembatan bersirat kurang baik dalam percintaan. Mimpi naik kendaraan umum, bermakna kepada anda akan datang khabar gembira.

Kendi
Jika anda bermimpi memecahkan kendi, bermakna kepada anda akan ada kesukaran hidup. Dan jika mimpi minum air dikendi, bersirat anda akan tidak kehausan atau kelaparan.

Kentang
Jika anda bermimpi makan kentang atau membeli kentang bermakna anda akan meperoleh banyak untung.

Kepala
Jika anda bermimpi kepala keluar tanduk, bermakna akan timbul cekcok atau perselisihan paham. Mimpi anda menaruh tangan dikepala orang, bersirat segala yang dimiliki akan pindah ketangan orang lain.Jika anda bermimpi menjadi kepala kantor, bermakna keuangan anda akan maju pesat.

Kera
Jika anda bermimpi melihat kera, bermakna anda harus mawas diri karena ada kekecewaan yang datang tak terduga.

Kerbau
Jika anda bermimpi keluar dari pintu rumah naik kerbau, bermakna apa yang dikehendaki belum tentu berhasil.

Keranjang
Jika anda bermimpi membawa keranjang penuh, bermakna akan tiba kesempatan yang baik.

Kertas
Jika anda bermimpi menelan kertas, bermakna akan bertambah pengertian anda, dan mimpi melihat kertas berwarna bersirat akan mendapat peruntungan.

Kereta
Jika anda bermimpi melihat kereta kematian lewat dihadapan anda, bermakna semua kesalahan akan lenyap.

Kiamat
Jika anda bermimpi tentang peristiwa hari kiamat, bermakna akan mendapat ketenangan hidup dan penuh karunia besar dari Tuhan.

Kilat
Jika anda bermimpi melihat kilat bersambaran, bermakna akan memperoleh pengetahuan yang bijaksana.

Kidal/Kiri
Jika anda bermimpi makan dengan tangan kidal/kiri atau memegang sesuatu dengan tangan kiri, bertanda anda sering dicela orang.

Kipas
Jika anda bermimpi memegang kipas, bermakna akan terhibur bila anda ada perkara dengan hamba hukum (polisi).

Kitab/Buku
Jika anda bermimpi membaca buku-buku suci, bertanda akan sembu dari sakit. Atau memperoleh karunia yang cukup dari Tuhan YME..

Kompas
Jika anda bermimpi mempelajari kompas pada sebuah kapal atau perahu, bermakna akan jumpa seorang kawan yang dapat menolong anda dari usaha yang dari sekian lama anda rintis yang sempat menggelisahkan hidup anda.

Kopi
Jika anda bermimpi minum kopi, bermakna dapat untung tapi sayang hanya sekejap mata.

Koran
Jika anda bermimpi membaca koran, bermakna kehidupan damai dan baik akan segera tiba untuk anda.

Korek
Mimpi menyalakan korek, bertanda akan hidup damai dan tenang dalam penuntutan.

Kotoran
Jika anda bermimpi hendak makan kotoran, bermakna akan beruntung dalam masa yang pendek. Dan bila pakaian kena kotoran, bersirat anda akan dapat mengalahkan musuh-musuh yang selama ini mengintai anda. Dan jika mimpi rumah banyak kotoran, tersirat akan tiba rizki.

Kubis
Jika anda bermimpi makan kubis, bermakna anda akan segera dijodohkan.

Kuda
Jika anda bermimpi memelihara kuda dalam rumah, bersirat akan mendapatkan anak-anak yang bijaksana. Mimpi menunggang kuda putih dalam rumah bersirat akan rugi, dan kalau kuda merah akan dapat hasil baik. Mimpi kuda melompat dihadapan rumah anda, bersirat kesediahan atau kejengkelan akan lenyap.

Kuburan
Jika anda bermimpi membuka atau menggali kuburan orang mati, bertafsir akan ada peningkatan didalam perniagaan. Sedangkan mimpi akan mengambil orang mati dalam kuburan, bertanda akan berkelahi dengan orang-orang yang belum ada kenal. Mimpi melihat kuburan bermakna akan teringat pada sesuatu yang telah dijanjikan..Kue Jika anda bermimpi sedang makan kue-kue, bermakna bahagia kaya akan muncul.Kuku Jika anda bermimpi melihat kuku atau mengupas kuku sendiri bermakna akan menerima warisan (harta turunan).

Kuning
Jika anda bermimpi segalanya berwarna kuning, bermakna akan ada irihati orang karena kepandaian dan kebijaksanaan anda

Kucing
Jika anda bermimpi didatangi banyak kucing, bertanda akan ada kebajikan dari orang. Atau anda memimpikan melihat kucing, bersirat baik sekali yaitu kehidupan rumah tangga yang sempurna.

Kunci
Jika anda bermimpi melihat atau menemukan kunci, bertanda ada kesempatan untuk berusaha. Dan jika kehilangan kunci, bersirat akan mengalami kerugian.

Kupu-kupu
Jika anda bermimpi melihat kupu-kupu, bermakna akan ada suatu kebahagiaan yang akan datang.

Kurus
Jika anda bermimpi badan anda kurus kering, bertanda akan memperoleh keuntungan yang berlipat ganda dengan rencana yang semula.

Kursi
Jika anda bermimpi duduk di kursi goyang, bermakna akan datang kepada anda keuntungan dalam pekerjaan yang sedang anda lakukan. Mimpi membeli, mengecat, kursi, bermakna mendapat kesenangan.

Khabar
Jika anda bermimpi diberi khabar oleh teman-teman tentang suatu keributan, bertanda anda yang akan mendapat pertolongan dari masyarakat tentang kehidupan anda yang sangat menyedihkan sekarang.

Khalifah
Jika anda bermimpi bertemu dengan seorang khalifah (pemimpin), bertanda baik yaitu anda akan dihormati orang dan segala yang di cita-citakan akan tercapai, terutama didalam penuntutan ilmu ke Tuhanan.

Khawatir
Jika anda bermimpi memasukkan sesuatu pekerjaan dengan penuh khawatir, bermakna kelak anda akan beruntung dalam usaha keras yang anda lakukan sekarang.

Khianat
Jika anda bermimpi dikhianati orang, bermakna ketulusan hati dari sang istri akan anda lihat dan rasai. Dan kalau anda masih jejaka maka tunangan anda akan tetap selalu setia.

Khilaf
Jika anda bermimpi kekhilafan sesuatu barang yang dibeli atau khilaf menyelesaikan sesuatu persoalan penting, bermakna anda adalah orang yang sangat berhati-hati bekerja, dan akan mendapatkan hasil yang lumayan.

Laba-laba
Jika anda bermimpi melihat laba-laba, bermakna anda akan mengalami banyak godaan dan rintangan dalam usaha dan atau perjalanan.

Labu
Jika anda bermimpi makan labu, bermakna kepercayaan anda akan mundur dan kesehatan pikiran akan timbul.

Lada
Jika anda bermimpi membeli lada, bertanda hidup anda romantis atau terpelihara, tapi bila mimpi menanam lada bersirat tidak baik.

Lagu
Jika anda bermimpi mendengar lagu atau memperdengarkannya, bermakna keluarga anda akan dianugerahkan rezeki banyak.

Layang-layang
Jika anda bermimpi melihat layang-layang, bermakna impian yang amat jelek, artinya tak memiliki ketentuan yang sempurna.

Lalat
Jika anda bermimpi melihat lalat berterbangan, bermakna anda akan disenangi tetangga dan kenalan anda. Membunuh lalat, bersirat bahagia sesudah beertahun-tahun menderita.

Layu
Jika anda bermimpi melihat pohon kering dan layu, bermakna rezeki akan mundur.

Lampu
Jika anda bermimpi melihat lampu yang terang benderang, bermakna akan ada sesuatu yang membuat anda kegirangan. Mimpi menyalakan lampu, bersirat akan mendapat harapan besar dalam usaha. Mimpi memegang lampu, bermakna akan mendengar berita yang menyenangkan.

Lahir
Jika anda bermimpi isteri anda melahirkan anak, bertanda akan mendapatkan rezeki yang besar.

Langit
Jika anda bermimpi berjalan naik keatas langit dan mengambil benda, bermakna akan naik derajat lebih tinggi. Dan kalau mimpi melihat langit bersih, bersirat akan dapat anak yang baik-baik. Mimpi langit merah, berarti akan tambah kekayaan. Langit pecah, bertafsir kampung atau kota anda akan direbut orang atau orang tua akan meninggal. Dan Jika mimpi ada orang yang turun dari langit dan rumah bersiratan dapat kutukan dari Allah. Mimpi melihat langit terbalik bermakna akan mendapat kesusahan.

Lari
Jika anda bermimpi berlari (sedang), bermakna rezeki akan bertambah

Lautan
Jika anda bermimpi melihat lautan, bermakna anda akan keluar negeri atau keluar kota guna mencari pengetahuan yang luas. Jika mimpi merasa dilaut bertanda akan dapat uang..

Lebah
Jika anda bermimpi melihat gerombolan lebah, bermakna perusahaan anda akan sukses dan berhasil. Sedangkan anda mimpi disengat lebah, bermakna akan dapat membalas orang tua dengan kebaikan anda dan kepada yang pernah mencelakakan anda dahulu, ia akan mengerti kebesaran anda.

Lembu/Sapi
Jika anda bermimpi melihat lembu kesasar atau mengamuk lari kesana kemari, bermakna kesusahan akan lekas datang tapi jangan khawatir karena akan cepat berlalu.

Letusan
Jika anda bermimpi mendengar letusan yang berbunyi bertubi-tubi, bermakna akan ada suatu perobahan dalam diri anda.

Libur
Jika anda bermimpi dalam keadaan libur, bermakna alamat kesenangan akan segera tiba.

Lilin
Jika anda bermimpi melihat lilin menyala di kamar, bermakna akan tiba kesenangan cinta anda, Lilin yang menyala kemudian mati bertanda akan menghadapi aral atau tentang kematian kawan. Bila matinya lilin ditiup angin bertafsir akan mendapat musibah/ada keluarga yang akan meninggal, ada kesusahan yang tak diduga.

Lindu
Jika anda bermimpi merasa ada lindu, bermakna akan segera pindah tempat.

Lintah
Jika anda bermimpi bertemu lintah, bermakna akan digoda oleh perempuan (dan sebaliknya). Sedangkan mimpi digigit lintah bersirat akan dapat godaan dari perempuan yang jahat..

Lombok
Jika anda bermimpi makan lombok, bermakna akan timbul kejengkelan atau marah.

Lonceng
Jika anda bermimpi mendengar lonceng berbunyi bertanda akan ada tamu yang datang.

Longsor
Jika anda bermimpi melihat atau juga mendengar tanah longsor, bermakna akan mendapat kesusahan dan kepayahan.

Loteng
Jika anda bermimpi diberi loteng, bermakna akan maju dalam pekerjaan dan penuntutan. Dan juga maknanya jika mimpi naik loteng yang tinggi..

Lompat
Jika anda bermimpi melompat di kali, bertanda pendek umur, sedangkan menyeberangi kali yang deras, bersirat cita-cita anda bisa tercapai kalau kali yang deras tadi dapat dilompati. Kalau tidak anda akan mengalami kecelakaan.

Ludah
Jika anda bermimpi menelan ludah, bermakna akan bebas dari susah dan derita.

Lumpur
Jika anda bermimpi mengambil tanah lumpur, bermakna sedikit waktu lagi anda akan merasa malu dari teman yang pernah mengejek anda.

Luka
Jika anda bermimpi kena luka hingga keluar darah atau anda banyak luka-luka dikaki atau tangan, merupakan suatu alamat bahwa anda akan menerima suatu pemberian dari teman-teman atau akan mendapatkan suatu rezeki dari Tuhan.

Mabuk
Jika anda bermimpi mabuk karena minum-minuman keras, bermakna anda harus berhati-hati dalam menjaga kesehatan atau akan datang kesusahan karena ulah sahabat anda sendiri.

Madu
Jika anda bermimpi minum madu, bermakna sukses dalam cinta, dan bila anda mimpi menjual madu bertafsir anda akan selalu setia pada cinta anda.

Mahal
Jika anda bermimpi membeli barang merasa mahal, bertanda akan terlalu fanatik kepada harta benda yang sedang diramalkan, atau anda akan tetap hati dalam suatu keterangan.

Mayat
Jika anda bermimpi makan mayat, bermakna akan dapatkan keuntungan yang besar tak disangka-sangka.

Makan
Jika anda bermimpi makan rembulan atau bulan, bermakna akan terima rezeki yang besar. Jika mimpi makan berdiri, alamat rezeki murah datang pada anda dan jika makan direstoran bersirat ada perhatian dari orang lain kepada anda. Mimpi makan bangkai, bermakna akan mendapatkan rezeki besar. Bermimpi makan kotoran bermakna akan mendapat uang. Mimpi makan seorang diri bermakna akan mendapatkan kebahagiaan. Mimpi makan bersama-sama, bermakna anda akan mendapat kehormatan dari masyarakat. Mimpi makan buah-buahan bermakna anda akan mendapat pujian dari orang banyak. Mimpi makan makanan yang pedas, asam atau pahit bermakna anda akan mendapat kesulitan besar. Mimpi makan bermacam-macam kue, bermakna anda akan tertimpa penyakit.

Malas
Jika anda bermimpi berjalan malas, bermakna sebaliknya. Andaikan melihat orang malas, bersirat harus bekerja lebih keras dari semula.

Malam
Jika anda bermimpi berjalan diwaktu malam, bermakna kurang tenaga dalam berkuasa, sebab itu hidup anda sangat sederhana.

Maling
Jika anda bermimpi melihat atau bertemu dengan maling, bermakna anda haru bekerja dengn penuh inisiatif.

Malang
Jika anda bermimpi usaha anda mengalami kemajuan tapi ditimpa malang atau sial, bermakna anda selalu menyediakan tenaga dalam suatu perkara, yang datang tanpa sebab.

Mangkok
Jika anda bermimpi mendapt mangkok atau piring, bermakna sangat baik.

Mandi
Jika anda bermimpi suami isteri mandi bersama didalam air, bermakna akan beruntung. Sedangkan mimpi mandi bersirat kurang sehat badan. Dan jika mimpi mandi dikali yang dangkal, bertafsir anda akan cari makan sangat susah, dan bila mandi ke air yang jernih, bermakna akan bebas dari kekuasaan orang. Mimpi mandi dengan air kotor, bermakna anda akan mendapat kesulitan lahir batin. Mimpi mandi dengan janabat atau adus bermakna kepada anda akan diberi keselamatan dunia dan akhirat. Mimpi mandi dengan sabun sampai bersih bermakna anda sedang diberi kesadaran untuk berbuat baik.

Maki
Jika anda bermimpi dimaki-maki orang atau teman, bermakna anda akan segera dapat uang.

Masak
Jika anda bermimpi memasak, bermakna suatu pesta gembira akan tiba karena hasil cinta yang murni.

Mata
Jika anda bermimpi melihat mata orang-orang tertuju kepada anda, bermakna anda akan segera menolong sesuatu yang memang harus anda tolong, sebab itu harus kerja dengan baik dan jujur.

Matahari
Jika anda bermimpi melihat matahari atau bulan dikala naik perahu, bermakna akan mendapatkan derajat. Mimpi melihat matahari akan tiba (terbit) bertamsil akan memperoleh kebahagiaan dan kebanggaan yang tak terkira, untuk rezeki didapat dengan mudah. Mimpi diri anda disinari matahari, alamat akan naik kedudukan dalam perusahaan. Melihat matahari dan bulan bertemu, betafsir akan dapat anak. Mimpi matahari dan bulan turun, berartikan orang tua akan dapat kesusahan.

Mati
Jika anda mengimpikan seseorang teman atau keluarga meninggal dunia, bermakna yang diimpikan akan umur panjang. Dan mimpi anak anda meninggal dunia, bermakna akan ada perselisihan dalam keluarga. Mimpi meninggal/mati lalu hidup kembali, bermakna anda akan panjang umur.

Macan
Jika anda mengimpikan diburu macan, bermakna baik sekali. Anda akan bebas dari suatu tuntutan. Dan bagi pemuda pemudi akan segera mendapat jodoh. Mimpi macan masuk rumah dan kembali lagi, bertanda kecintaan anda akan hidup dalam tempo yang pendek. Dan jika mimpi menembak macan dapat rezeki besar.

Mawar
Jika anda memimpikan bunga mawar, bertanda kecintaan akan terlaksana dengan hati jujur.

Medali
Jika anda memimpikan melihat medali, bermakna anda akan dihormati orang untuk melanjutkan penuntutan (harapan) dan cita-cita.

Meja
Jika anda memimpikan naik diaatas meja bertanda akan dapat pangkat. Melihat meja, bermakna rumah tangga akan hidup bahagia dan mimpi meja tersusun bersirat akan berhasil apa yang diinginkan.

Mega
Jika anda memimpikan melihat mega puti bersih, bertanda kegembiraan yang selalu kunjung tiba.

Melarat
Jika anda memimpikan dalam kemelaratan, bermakna kebalikannya.

Melayang
Jika anda bermimpi melayang dengan atau tanpa sebab, bermakna akan datang panggilan undangan istimewa yang merupakan dampak dari kredibilitas anda yang sangat berharga.

Menara
Jika anda memimpikan melihat menara, bertanda sukses dalam segala usaha. Jika mimpi anda naik menara sampai dipuncak, anda akan berhasil dalam kerja dengan segala keyakinan..

Merah
Jika anda memimpikan melihat warna merah, menandakan hidup lama. Keuangan terjamin, kesehatan terpelihara.

Meriam
Jika anda memimpikan mendengar suara meriam, bermakna akan ada sesuatu yang akan mengejutkan.

Mesin
Jika anda memimpikan melihat rupa-rupa bentuk mesin, bertanda anda akan memasuki kalangan industri.

Mesjid
Jika anda memimpikan masuk Mesjid atau Klenteng dan Greja, bertanda akan mendapat anak yang baik..

Meninggal
Jika anda memimpikan anaknya meninggal, bermakna rumah tangga akan cekcok dan hampir cerai berai.

Menangis
Jika anda memimpikan sedang menangis, bermakna akan mendapat khabar bahagia dan mimpi mendengar orang menangis anda akan berkewajiban menyelesaikan suatu perkara yang sesungguhnya sangat sulit.

Memotret
Jika anda bermimpi sedang memotret tempat-tempat yang indah, bermakna akan ada kesempatan baik yang datang menghampiri anda.

Membendung
Jika anda bermimpi membendung air, bermakna kepada anda akan mendapat rezeki..

Menyebrangi
Jika anda bermimpi menyeberangi sungai, bermakna akan memenangkan dalam suatu pekara..

Mencium
Jika anda bermimpi mencium orang yang anda cium bermakna dalam waktu dekat anda akan menerima perlakuan yang menyenangkan dari orang yang kita cintai tersebut entah sikap atau bentuk lain, memberi hadiah mungkin. Mencium anak, bermakna anda dalam waktu yang tidak lama akan kehilangan uang atau sesuatu yang berharga. Mimpi mencium bau busuk bermakna hati-hatilah anda karna akan ada guncangan yang berarti dalam setiap pekerjaan dan usaha yang anda lakukan.

Minggat
Jika anda memimpikan minggat bersama teman sepergaulan yang karib bermakna kebahagiaan anda dalam percintaan akan terkabul.

Minyak
Jika anda memimpikan menjual minyak, bertanda akan bertukar pekerjaan sedang membeli minyak, alamat akan menerima khabar girang. Mimpi memakai minyak wangi, bermakna akan memperoleh kebahagiaan yang diimpikan.

Minum
Jika anda bermimpi minum, bertanda murah hati, dan bila minum madu bertanda bersirat akan tiba rezeki, begitu juga bila minum air kali. Mimpi meminum air dari mata air, bersirat akan mendapat ilmu pengetahuan (dari sumbernya yang benar). Mimpi meminum susu bermakna kesehatan anda akan terjaga.

Monyet
Jika anda bermimpi melihat monyet putih, bertanda akan beruntung, jika mimpi makan daging monyet bersirat tidak baik dalam berkehidupan.

Motor
Jika anda bermimpi berkendaraan dengan motor, bermakna akan menjadi orang yang dermawan. Melihat motor berjalan dengan kencang, alamat anda sedang memperbaiki hidup.

Muda
Jika anda bermimpi bahwa anda dalam keadaan umur muda atau orang muda, bermakna bahagia akan segera menjelma.

Muka/Wajah
Jika anda bermimpi melihat muka dan sisi rambut, bertanda anda akan sembuh dari sakit atau segera akan hilang penyebab sedih. mimpi muka keluar hitam-hitam bermakna kurang baik untuk berdagang dan mimpi cuci muka, bersirat akan keluar dari susah dan derita. Dan bila mimpi mencuci muka di panci bermakna akan mendapat jodoh.

Mutiara
Jika anda bermimpi menerima mutiara bertanda perkawinan atau juga percintaan anda akan sukses.

Musik
Jika anda bermimpi membunyikan musik atau mendengarnya bertanda nama anda akan terkenal.

Nabi-nabi
Jika anda bermimpi bertemu dengan nabi Muhammad SAW, bermakna anda akan mendapat kemuliaan baik didunia maupun di akhirat, jika bertemu dengan nabi Adam AS bermakna akan mendapat kemuliaan di dunia dan akhirat dan segala doa akan dikabulkan. Dan jika melihat nabi (nabi yang lain), bertanda akan tiba karunia Tuhan yang kelak membahagiakan. Bila bertemu dengan sahabat nabi bermakna akan menjadi orang pintar ilmu lahir batin. Berjumpa dengan para Wali pecinta nabi bermakna jika anda sedang menuntut ilmu akan berhasil.

Naga
Jika anda bermimpi melihat naga putih, bertanda pekerjaan akan mundur, sedangkan perempuan mimpi melihat naga, bersirat akan memperoleh anak yang bijaksana.

Nasi
Jika anda bermimpi makan nasi bermakna akan hidup kuat dan sehat dan atau tidak akan kelaparan.

Naik
Jika anda bermimpi naik perahu dengan orang lain bermakna akan pindah, mimpi perjalanan yang banyak naik bersirat akan maju dalam pekerjaan. Naik perahu bermakna melepas keinginan yang telah lama dikandung. Mimpi naik kegunung bertemu orang, bertanda akan dapat kebaikan dan mimpi naik pohon, segala apa yang diinginkan akan terlaksana. Mimpi naik kelangit, bersirat akan mendapatkan kedudukan. Mimpi naik kereta api atau mobil bermakna anda akan mendapat kehormatan dari pemerintah atau masyarakat. Mimpi naik harimau atau gajah bermakna anda akan mendapat kemuliaan atau akan naik pangkat. Mimpi menaiki kuda atau onta, bermakna anda akan naik kedudukan. Mimpi naik apa saja tapi setelah samapai diatas jatuh lagi bermakna anda akan dikeluarkan dengan tidak hormat dari pekarjaan anda. Mimpi naik sepeda bermakna anda akan susah berhati-hatilah.

Nangis
Jika anda bermimpi menangis dengan air mata yang bercucuran bermakna, akan datang rezeki yang bersar berupa uang untuk anda.Neraka Jika anda bermimpi melihat neraka, bermakna akan mengalami suatu penderitaan yang meberi rara susah, juga merupakan peringatan bahwa anda banyak dosa, harus segera bertobat.Ngantuk Jika anda bermimpi mengantuk bertanda akan memperoleh keberuntungan tiba-tiba.Nginang Jika anda bermimpi melihat orang nginang, bertanda akan dapat susah.

Nyamuk
Jika anda bermimpi digigit nyamuk, bertanda akan mendapat kesusahan.

Nyaring
Jika anda bermimpi mendengar suara yang nyaring, bertanda akan mendapat tamu yang datang dari jauh atau luar kota.

Nol
Jika anda bermimpi melihat angka nol, bertanda anda akan dapat menyelesaikan suatu persoalan yang sukar selama ini.

Nur
Jika anda bermimpi melihat nur/cahaya menyinari bermakna suatu impian yang baik. Keberuntungan akan segera datang dengan tidak mengenal masa.

Obat
Jika anda bermimpi membeli obat atau menerima obat dari rumah obat bermakna anda akan tetap sehat dan atau anda harus selalu memeriksakan diri pada dokter demi kesehatan anda.

Obor
Jika anda bermimpi berjalan membawa obor dalam keadaan menyala terang, bermakna akan mendapat pangkat.

Oktober
Jika anda bermimpi dalam bulan Oktober atau mengimpikan bulan Oktober, bermakna kurang baik, bila ada rencana lebih baik di tunda dulu sampai selewatnya bulan tersebut.

Olahraga
Jika anda bermimpi sedang berolahraga, bermakna akan ada kemajuan dalam soal perjuangan (usaha yang anda harapkan akan tergapai). Dan mimpi melihat suatu permainan olahraga bersirat kehidupan anda menghadapi kesenangan.

Onta
Jika anda bermimpi melihat onta bermakna tidak akan ada yang mejadi aral yang menghadang (rintangan). Jika mimpi anda melihat onta dalam kurungan bersiratkan ada suatu pejalanan yang menguntungkan..

Operasi
Jika anda bermimpi dioperasi atau dibedah, bermakna keuntungan akan segera anda peroleh setelah bersusah payah mengurusnya. Mimpi melihat orang dioperasi, bersirat akan mundur dalam percintaan.

Orang
Jika anda bermimpi memanah atau menembak orang, bermakna akan berpergian. Mimpi orang sakit naik dokter, bertafsir kurang baik untuk anda. Mimpi melihat orang banyak bermakna masyarakat akan tidak beres dalam soal sandang pangan. Mimpi orang/kita punya penyakit kelamin, bersirat makanan susah. Memimpikan orang besar atau kepala negara bermakna naik pangkat. Mimpi melihat orang menangis bersirat akan mendapat ganjaran dari suatu perkara. Jika mimpi melihat ada orang yang datang kerumah bertanda akan ada orang yang berilmu yang akan menolong anda. Mimpi dikejar orang bertanda akan dapat rezeki. Mimpi menghormati kepada orang tua, bermakna akan dapat keberuntungan, kebebasan sosial. Mimpi mempunyai tamu orang sakit suatu tanda akan dapat pertolongan. Mimpi melihat orang tua yang sudah meninggal bermakna akan mendapat rezeki yang besar. Mimpi dianiaya orang, bermakna akan ditinggal mati orang dekat.

Padang rumput
Jika anda bermimpi melihat padang rumput yang luas dan indah, bermakna perkawinan anda yang didahului oleh cinta kasih akan segera tiba.

Paderi
Jika anda bermimpi melihat Paderi (guru agama/pemuka agama) membaca kitab, bermakna akan selamat dan bahagia.

Pagar
Jika anda bermimpi melihat pagar dirumah dikala berjalan, bertanda apa yang dilakuan akan segera terhalangi..

Padi
Jika anda bermimpi melihat padi tumbuh diatas rumah bertanda akan naik pangkat.

Pagut
Jika anda bermimpi dipagut atau digigit ular, bermakna akan segera tiba masa jodohnya dan bila anda sudah menikah akan ada celaan yang datang pada anda.

Pahit
Jika anda bermimpi memakan atau minum yang pahit-pahit, bermakna hidup cinta anda akan terpelihara.

Payung
Jika anda bermimpi memakai atau melihat payung, bermakna semua teman-teman anda akan datang menolong kepada anda. Jika mimpi dapat payung dari orang tua, bersirat akan dapat pekerjaan.

Pakaian
Jika anda bermimpi membuka pakaian, bermakna kehilangan uang, mimpi memakai pakaian tentara, bersirat kematian dilingkungan keluarga atau setidak-tidaknya kecelakaan. Mimpi berpakaian yang berkancing kilap, bertafsir akan ditimpa malapetaka dan mimpi pakaian terkena tinta bermakna akan dicela orang. Mimpi memakai pakaian kumal bermakna akan mendapat karunia. Bermimpi mebeli pakaian, bermakna apa yang dicita-citakan akan tercapai. Mimpi mengenakan pakaian indah, bermakna akan mendapat kerugian besar. Mimpi melepas pakaian (Polos) bermakna anda akan sembuh dari sakit.Mimpi menjahit pakaian sendiri, bermakna akan mendapat kawan baru.

Paku
Jika anda bermimpi melihat paku atau menerima, bertanda akan dapat warisan dari orang tua.

Panah
Jika anda bermimpi melihat orang memanah atau anda sendiri yang memanah, bertanda anda akan menerima khabar baik, dan mimpi melihat panah terbang diudara bersirat anda akan disakiti oleh teman-teman.

Panas
Jika anda bermimpi kepanasan, bermakna agar rencana anda yang harus dikerjakan sebaiknya dituunda atau dibatalkan dulu.

Panjat
Jika anda bermimpi memanjat keatas loteng atau aaatap rum, bermakna keberuntungan, memanjat pohon kelapa atu gunung hingga sampai puncaknya, bertafsir kebaikan dalam kehidupan.

Pangkat
Jika anda bermimpi didatangi orang yang berpangkat bermakna akan tiba rezeki baik.

Panggung
Jika anda bermimpi naik panggung sandiwara, bertanda ada kesusahan dan kemelaratan akan berganti dengan kesenangan..

Panggil
Jika anda bermimpi dipanggil seseorang, bermakna dapat pangkat atau derajat.

Pantai
Jika anda bermimpi mandi-mandi dipantai bermakna anda akan menerima percintaan yang harmonis. Sedangkan mimpi berjalan-jalan di pantai bersirat kebahagiaan yang baru dicapai akan ada yang kerikhtiar (berusaha) menghalanginya.

Pasar
Jika anda bermimpi berjalan-jalan dipasar, bertanda akan ada atau datang penggoda atas diri anda. Mimpi akan membeli barang dipasar, bertanda akan tiba masanya anda akan naik pangkat dan keuangan anda akan terpelihara. Dan mimpi suami isteri sama-sama belanja dipasar, bermakna akan tiba kesenangan dan ketenangan rumah tangga. Seandainya anda yang berada di dalam pasar, bertanda keberuntungan.

Pawai
Jika anda bermimpi melihaat pawai atau barisan, bermakna jika anda akan melakukan suatu pekerjaan tertentu akan dikerjakan dengan sedikit waktu dan berhasil.

Patung
Jika anda bermimpi melihat patung, bermakna segala sesuatu yang anda lakukan harus dikerjakan dengan segiat-giatnya yang pada akhirnya akan membawa kebaikan yang anda cita-citakan.

Padang
Jika anda bermimpi memakai uniform dan memegang senjata, bermakna akan mendapat rezeki baik.

Pelayan
Jika anda bermimpi sedang dilayani seorang pelayan restoran, bertanda pekerjaan anda setiap akan bertambah laris dalam setiap harinya. Sedangkan anda sendiri yang sebagai pelayan, bermakna anda akan memperoleh ketabahan hati yang penuh terhadap sang majikan (orang yang memperkerjakan).

Pekarangan/halaman
Jika anda bermimpi mandi disebuah sumur didalam pekarangan rumah yang nampak baik, bermakna akan mendapat sakit yang hebat.

Pena
Jika anda bermimpi pena atau fulpen, bermakna kegembiraan yang luar biasa diwaktu pakansi/libur. Dan jika mimpi diberi pena, bersirat kepandaian akan bertambah.

Penjara
Jika anda bermimpi didalam penjara, bermakna Kehidupan anda akan lebih sempurna anda akan dipuji orang dan dihormati atau anda akan mendapat uang.

Penyakit
Jika anda bermimpi diserang penyakit atau sakit, bermakna suatu tanda anda harus banyak berikhtiar menjaga diri. Jika mimpi ditimpa sakit campak bersirat akan mendapat rezeki murah..

Perang
Jika anda bermimpi melihat kalah perang, bertanda kurang baik, mimpi menang perang bertanda akan beruntung. Mimpi ikut perang sabil bermakna akan geger sampai sampai mendapat perkara besar. Dan jika mimpi akan pergi kemedan perang, bermakna akan ada orang dekat yang akan mencari jalan untuk mencelakakan anda.

Perhiasan
Jika anda bermimpi mendapat perhiasan emas, intan dan perhiasan lain sebagainya, bermakna akan mendapat pembantu yang istimewa. Mimpi perhiasan jatuh kedalam sumur, bertanda akan ada kejadian yang tiba-tiba. Bermimpi mengenakan perhiasan bermakna anda akan merasa bangga dan bahagia dengan apa yang telah dimiliki sekarang.

Periyayi
Jika mimpi memakai pakaian periyayi, bermakna akan dapat rezeki.

Pengantin
Jika anda bermimpi jadi pengantin, bermakna tidak baik anda akan sakit keras atau dapat kecelakaan yang dapat menghentikan anda.Penghulu Jika anda bermimpi melihat penghulu, bermakna akan mendapat kesusahan.

Perak
Jika anda bermimpi melihat perak terkumpul, bermakna suatu keuntungan besar akan tiba dalam perdaganan (usaha).

Perahu
Jika anda bermimpi melihat perahu ada air, bermakna akan menerima uang. Mimpi berpesta didalam perahu, bermakna akan ada tamu yang datang dengan tiba-tiba. Mimpi naik perahu lalu seolah-olah terbang, bermakna akan dapat derajat yang lebih tinggi atau untung kejenjang yang lebih besar. Mimpi perahu pecah dikala dinaiki, bersirat akan ada kerugian didalam perjalanan.

Perempatan
Jika anda bermimpi sedang berjalan diperempatan jalan, bermakna anda akan menerima pujian orang.

Perabot rumah
Jika anda bermimpi membeli perabot rumah bermakna akan segera menikah. Dan bila anda sudah menikah, bermakna akan ada perubahan hidup yang lebih baik lagi. Mimpi melihat orang membawa perabotan rumah dijalan, bermakna anda akan selalu kesukaran.

Permadani
Jika anda bermimpi sedang menyapu permadani atau membersihkannya, bermakna akan tiba kebahagiaan keluarga atau anak isteri anda.

Perempuan
Jika anda bermimpi bertemu dengan perempuan (sebaliknya), bermakna akan dapat isteri baru (Karena sebab yang benar).

Perkawinan
Jika anda bermimpi berada dalam satu perkawinan atau anda mengiringi pengantin, bermakna sahabat anda tidak akan terlepas dalam pergaulan sehari-hari ia juga akan memberi pertolongan kepada anda. Dan jika anda sendiri yang mimpi kawin, bersirat keberuntungan akan tiba.

Pesta
Jika anda bermimpi berpesta didalam perahu, bermakna akan ada tamu yang datang dengan tiba-tiba. Mimpi berpesta di dalam rumah, bermakna ada keberuntungan yang suatu saat menjadi suatu kesusahan.

Pesantren
Jika anda bermimpi berkunjung atau belajar disalah satu pesanteren, bertanda akan ada karunia berupa pengetahuan yang segera anda amalkan (laksanakan).

Peta
Jika anda bermimpi sedang melihat atau meneliti sebuah peta, bertanda akan merencanakan perjalanan yang jauh.

Petani
Jika anda bermimpi sebagai petani, bermakna kesusahan akan terjadi walaupun ada kesenangan tetapi nilainya hanya cukup. Jika mimpi bercakap-cakap dengan seorang petani, bermakna anda akan mampu untuk menolong seseorang yang berada dalam kesulitan.

Peti
Jika anda bermimpi menaruh barang-barang dalam peti, bertanda akan pindah ketempat lain, mimpi membuka peti, bersirat akan menetap ditempat anda berdiam sekarang. Mimpi melihat peti mati, bermakna akan mendapat berkah. Mimpi peti mati sedang digotong, bermakna akan datang keberuntungan setelah sekian lama hidup susah. Mimpi mebuka peti mati dan bercakap-cakap dengan jenazah didalamnya, bermakna akan datang kesengsaraan/kesusahan.

Petir
Jika anda bermimpi disambar petir, bermakna akan mendapat keuntungan besar.

Piano
Jika anda bermimpi melihat piano, bertanda cita-cita anda akan sulit tercapai. Dan jika mimpi main piano, bersirat anda akan berhasil dengan cita-cita anda sebagai ahli seni.

Pingsan
Jika anda bermimpi melihat wanita pingsan, bertanda akan datang jodoh anda, sedangkan mimpi anda yang pingsan, bersiratan segala cita-cita anda yang begitu melangit akan terbentur oleh halangan yang hebat.

Pindah
Jika anda bermimpi pindah kerumah yang buruk, bertanda akan dapatkan kawan dengan isteri yang baik.

Pintu
Jika anda bermimpi pintu rumah anda dibuat besar dan tinggi, bermakna anda akan berhasil dalam pencaharian. Mimpi melihat pintu sorga terbuka, bertanda akan ada pertolongan dari orang berpangkat. Mimpi pintu rumah anda sendiri yang terbuka bermakna anda akan kalah baik berkelahi atau bertengkar. Mimpi melihat pintu rumah ditutup, bermakna akan mendapat kesusahan, mimpi pintu rumah tinggi lebar.

Pisau
Jika anda bermimpi pisau melukai diri anda, bertanda keberuntungan dengan mendapat kepercayaan yang sulit lepas. Mimpi menemukan pisau orang lain, bermakna segala yang menjadi renungan selama ini akan tercapai. Dan jika mimpi pisau yang dipegang jatuh kebawah, bertanda akan rugi. Bila mimpi seorang perempuan membawa pisau bertafsir akan mendapatkan anak. Mimpi membawa pisau bermakna akan mendapat apa yang didamba. Mimpi membeli pisau bermakna akan memperoleh pengetahuan. Mimpi mengasah pisau akan mendapat keuntungan.

Piknik
Jika anda bermimpi piknik kesuatu kota yang ramai, bermakna akan mendapat kesenangan. Mimpi piknik pergi ke gunung atau ke hutan bermakna anda akan mendapatkan suatu peristiwa yang membuat anda prihatin.

Pohon
Jika anda bermimpi diatas rumah tumbuh pohon cemara, bermakna panjang umur. Mimpi duduk dibawah pohon, bertanda akan ditolong oleh orang besar. Mimpi memanjat pohon bersirat akan beruntung. Kalau tiba-tiba patah, bertamsil akan berduka cita. Mimpi melihat pohon lebat rindang tapi tiba-tiba terbakar, bertanda baik sekali. Duduk dibawah pohon kelapa tinggi bermakna akan mempunyai cita-cita yang berguna sekali bagi masyarakat. Dan mimpi melihat pohon yang berduri, bertanda ada teman anda yang dengki terhadap kemajuan yang telah anda dapatkan. Mimpi melihat pohon besar, bermakna mendapat kedudukan. Mimpi berjalan dibawah pohon rindang bermakna akan mendapatkan kesuksesan. Mimpi menanam pohon bermakna, segala usaha anda akan mendapat kemajuan.

Polisi
Jika anda bermimpi melihat polisi, bertanda pekerjaan anda sehari-hari tetap terjamin. Mimpi melihat polisi dalam jumlah banyak, bermakna akan terjadi perselisihan dalam keluarga.

Pondok
Jika anda bermimpi tidur disebuah pondok, bertanda akan mendapat sesuatu kesenangan yang tak terduga-duga.

Potlot
Jika anda bermimpi melihat atau mendapat potlot, bermakna akan memperoleh uang dari hasil kebaikan masa lalu.

Presiden
Jika anda bermimpi melihat atau bertemu dengan Presiden, bermakna akan ada kehormatan yang akan anda terima dari lingkungan pergaulan anda.

Putih
Jika anda bermimpi melihat warna putih, bermakna rezeki segera menghampiri anda.

Pusara
Jika anda bermimpi melihat atau berkunjung kepusara dari salah satru keluarga anda yang telah meninggal dunia, bermakna akan anda akan mendapat keuntungan dan umur panjang.

Qur’an (Al’)
Jika anda bermimpi melihat Al Qur’an, menandakan ada rahmat dari Tuhan yang besar untuk anda, dan mimpi Al Qur’an turun dari langit masuk kekepala anda dengan bentuk kertas yang panjang dan tiada putus bersirat anda memiliki banyak peluang untuk masuk kedunia yang anda inginkan hidup anda penuh dengan pilihan, semoga anda dapat pilihan yang benar, dan jauhi segala larangan Tuhan karna anda akan selalu dicoba dengan kemaksiatan entah itu datangnya dari kesusahan, atau kesenangan dunia. Dan bila anda lolos dari segala cobaan maka segala yang anda ucapkan akan dikabulkan oleh Yang Maha Kuasa. (hati-hati menyumpahi orang lain, karena ucapan anda cepat didengar Tuhan).

Radio
Jika anda bermimpi mendengar suara radio, bermakna posisi kerja anda dibidang kesenian akan bertambah. Anda mimpi membeli radio akan dapatkan kemajuan dari pihak keluarga dan kenalan anda.

Raja/Ratu
Jika anda bermimpi diberi hadiah oleh seorang raja, bermakna perkawinan anda akan berlangsung baik, Mimpi melihat raja bertafsir kedudukan yang lebih tinggi akan datang untuk anda.

Rambat
Jika anda bermimpi melihat pohon kecil merambat pada pohon besar, bermakna akan mendapat pertolongan.

Rambut
Jika anda bermimpi rambut beruban, bermakna panjang umur. Mimpi rambut jatuh putus dan rontok, bersuratan akan sedih dan membuat anda susah. Mimpi rambut panjang, bertafsir akan gembira jiga panjang umur dan mimpi rambut menutup mata, bermakna akan dicela orang. Mimpi melihat rambut palsu, bermakna anda akan dikhianati teman baik.

Rampok
Jika anda bermimpi diraampok bermakna anda akan menemukan rezeki halal. Mimpi melihat perampok masuk rumah, bermakna akan mendapatkan rezeki yang tak terduga.

Ranjang
Jika anda bermimpi membeli ranjang, bertanda akan datang tamu. Mimpi melihat atau memperbaiki ranjang dan atau dirobah, bermakna akan pindah rumah. Mimpi tidur diatas ranjang, bermakna, segala yang anda kerjakan tidak akan mendapat hasil memuaskan.

Rantai
Jika anda bermimpi dirantai orang bermakna akan ada kesusahan yang tiba-tiba datang atau Akan mendapatkan kesulitan. Jika bermimpi memakai rantai besi, bermakna akan dirugikan lahir batin.

Renang
Jika anda bermimpi sedang berenang dilautan besar, bertamsil akan ada berita yang membuat anda atau keluarga, famili anda ada yang sedang menderita hebat hingga batas yang sangat mencemaskan semuanya.

Resep
Jika anda bermimpi menerima resep obat, bermakna akan tiba kebahagiaan dirumah tangga.

Rokok
Jika anda bermimpi merokok, bermakna akan mendapatkan sukses.

Rubuh
Jika anda bermimpi melihat pohon rubuh, bermakna kurang baik terutama kesehatan, dan akan menghambat pekerjaan yang ada.

Rumah
Jika anda bermimpi membeli rumah, bermakna akan mendapat berkah Tuhan YME. Mimpi rumah tumbuh rumput, bertamsil rumah yang anda impikan akan menjadi kosong. Mimpi tanah yang ada dalam rumah meringsek atau longsor, bermakna akan ada kesusahan. Mimpi melihat rumah terbakar bertamsil akan menderitaan penderitaan dalam tempo yang singkat, tapi kalau mimpinya menjelang pagi, bersirat akan datang kaya. Dan jika mimpi membuat rumah, bertanda akan nikah dan bagi yang sudah nikah akan berhasil segala cita-citanya. Mimpi rumahnya ditinggal pergi bermakna akan dibenci orang. Mimpi melihat rumahnya roboh (tertimpa pohon) bermakna akan mendapat kesulitan. Mimpi melihat rumahnya menjadi tinggi bermakna akan mendapat rezeki lagi. Mimpi rumah anda banyak sekali kotoran, bermakna akan mendapat uang. Mimpi rumah anda diatas gunung, bermakna akan mendapat kebahagiaan. Mimpi dinding rumah anda terbuka, bermakna akan ada perselisihan dan bisa mengakibatkan perceraian antara isteri/suami. Mimpi melihat rumah orang terbakar, bermakna akan berjumpa dengan orang yang sedang naik darah. Mimpi melihat rumah tetangga terbakar bermakna akan dikhianati teman dekat. Mimpi rumah anda rusak sendiri bersirat anda akan mendapat kesusahan. Mimpi membeli rumah bermakna anda akan mendapat rahmat dari Tuhan. Mimpi membersihkan rumah, bermakna akan mendapat harta yang tak terduga. Mimpi rumah anda terang sekali, bermakna anda akan mendapat halangan.

Rusa
Jika anda bermimpi melihat rusa, bermakna anda sedang dikejar-kejar cinta, tetapi sayang anda sangat bersifat pemalu.

Ruwet
Jika anda bermimpi mengerjakan suatu pekerjaan dengan ruwet, bersirat bahwa seorang manusia hidup harus selalu bercita-cita, hal itu dapat tercapai disertai kemampuan tenaga dan dorongan juga semangat yang kuat agar anda dapat menikmatinya kelak.

Rokok
Jika anda bermimpi merokok, bermakna akan mendapatkan sukses.

Saat/Waktu
Jika anda bermimpi bekerja pada waktu yang tertentu ataupun makan tetap pada saat kebiasaan, bermakna anda dapat berpikir baik dalam perundingan hingga anda menyetujui walau sebenarnya perundingan tersebut membutuhkan waktu dan tenaga yang cukup lama.

Sabar
Jika anda bermimpi sabar, bermakna anda tidak usah was-was khawatir dalam pekerjaan yang sekarang ini, arti kata lain penghasilan tentu cukup untuk kepentingan anda.

Sabun
Jika anda bermimpi makan sabun, bermakna anda akan menemui kesukaran. Tapi dalam hal ini anda diharuskan berikhtiar mencari jalan keluar agar selamat.

Sayur
Jika anda bermimpi makan sayuran, bermakna kurang baik dalam kehidup anda. Mimpi menanam sayuran bersirat panjang umur.

Sakit
Jika anda bermimpi badan anda sakit, bermakna anda akan dapat rezeki. Sedangkan bermimpi memukul badan sendiri hingga merasa sakit, bersirat keselamatan akan tiba. Dan mimpi sakit gigi, alamatakan tiba kegembiraan yang tak diduga.

Salam
Jika anda bermimpi memberi salam kepada teman atau orang sealiran, bermakna akan dihargai orang. Jikalau anda yang diberi salam, bersiratkan harus hati-hati dengan pemberian orang.

Salju
Jika anda bermimpi melihat hamparan salju yang memutih, bermakna akan mendapatkan berita kegembiraan.

Sambar
Jika anda bermimpi melihat sebuah pohon disambar petir, alamat kurang begitu baik.

Sampul/Emplop
Jika anda bermimpi melihat sampul/amplop, bermakna kebahagiaan dan kerukunan serta kelangsungan perkawina.

Sandal
Jika anda bermimpi kehilangan sandal, bermakna anda harus berhati-hati dengan kerja anda, ada hal yang sangat sensitif yang bisa membuat anda akan dikeluarkan..

Sangkar
Jika anda bermimpi melihat sangkar kosong, bermakna anda akan melakuan perjalanan jauh. Jika mimpi melihat burung buas dalam sangkar bersirat akan mendapat warisan.

Sapi
Jika anda bermimpi melihat atau menyembelih sapi bermakna anda akan mendapat keuntungan diluar dugaan. Dan mimpi melihat sapi masuk kedalam rumah bertanda akan ada rezeki.

Sapu
Jika anda bermimpi menyapu dengan sapu baru, bermakna anda akan sukses dalam cinta dan cita. Dan mimpi menyapu di dalam rumah bersirat ada tamu.

Saputangan
Jika anda bermimpi mendapatkan saputangan, bermakna akan terjadi percekcokan yang berdasarkan cinta.

Sawah
Jika anda bermimpi melihat padi disawah, menandakan anda akan bahagia. Dan mimpi membawa sapi kesawah bersirat akan datang kesuburan.

Sedih
Jika anda bermimpi sedang diliputih sedih bermakna agar anda lebih berusaha lagi dalam perjuangan.

Sadar
Jika anda bermimpi seteru anda akan datang dan meminta maaf karena sadar, bermakna anda akan, sedang dipercaya orang.

Sehat
Jika anda bermimpi seolah-olah berbadan sehat, bermakna harus ekstra hati-hati dengan makanan yang sering anda makan.

Seberang
Jika anda bermimpi sedang menyeberang sebuah kali atau bengawan dengan perahu, bermakna akan mendapatkan derajat.

Sekolah
Jika anda bermimpi berada disekolah lanjutan atau menengah, bertanda akan memperoleh pengetahuan yang luas dalam mengembangkan bakat anda. Mimpi memasuki gedung sekolah bersiratan bercita-cita baik.

Selam
Jika anda bermimpi menyelam diair yang dingin, bertanda tidak baik anda akan mengalami sakit payah dan kemungkinan dapat membawa akibat yang fatal.

Selendang
Jika anda bermimpi melihat atau membeli selembar selendang leher, bermakna ada khabar bahagia yang sebelumnya meminta ketekunan anda.

Selimut
Jika anda bermimpi memperoleh selimut, bermakna akan dapatkan kekayaan yang cukup.

Sarung
Jika anda bermimpi memakai sarung putih, bermakna kebaikan yang akan datang. Mimpi memakai sarung merah akan mendapat kesusahan.

Semangka
Jika anda bermimpi makan semangka, bertanda percintaan akan segera meluap-luap, lekaslah menikah agar kelak tidak terhalangi. Dan kalau anda telah kawin, bertanda rumah tangga akan mengalami kegoncangan luar biasa, yang disebabkan cemburu yang tak disangka datangnya.

Sembahyang
Jika anda bermimpi sembahyang bermakna akan memperoleh kebajikan dari orang yang anda pernah tolong.

Semut
Jika anda bermimpi melihat semut, bertanda kebahagiaan dalam cinta dan sukses dalam berdagang.

Senyum
Jika anda bermimpi melihat senyum datang pada anda, bermakna bahagia karena jasa-jasa anda.

Sepatu
Jika anda bermimpi memperoleh sepatu, bermakna anda akan dapat pangkat dan diamati banyak orang. Mimpi kehilangan sepatu menandakan ditempat anda ada buru atau pembantu anda akan pergi jauh dari lingkungan. Mimpi sepatu yang anda pakai mendadak rusak, bermakna akan ada seorang keluarga yang sakit.

Senapan
Jika anda bermimpi memanggul senapan, bertanda baik.

Senjata
Jika anda bermimpi menemukan senjata bermakna ada tamu datang. Membawa senjata bermakna untung. Adu senjata bertanda ada pihak yang bertengkar. Mimpi menaruh senjata dibawah bantal bertanda usaha akan berhasil. Mimpi ditikam dengan senjata tajam, bermakna anda akan memperoleh kegembiraan hati.

Semi
Jika anda bermimpi melihat pohon yang meranggas bersemi kembali, bertanda akan dapat kemajuan penting.

Selambu
Jika anda bermimpi membawa atau melihat selambu, bermakna akan ada anggota keluarga yang sakit, hati-hatilah menjaga kesehatan terutama isteri anda.

Sepeda
Jika anda bermimpi melihat orang-orang berkendaraan bermakna ada sesuatu yang dianggap sulit dengan mudah anda atasi walaupun sesudahnya anda makan perasaan.

Setan
Jika anda bermimpi setan penggoda, yang terus menerus mengikuti anda bermakna, suatu impian yang paling jahat anda harus lebih dekat kepada Tuhan YME.

Sneltrein
Jika anda bermimpi naik atau menumpang kereta api (sneltrein), bermakna segala usaha dapat terlaksana dengan mudah sekali..

Sisa
Jika anda bermimpi diberi sisa makanan, bermakna tergoda oleh kata-kata manis yang sesungguhnya berulat didalamnya.

Sikat
Jika anda bermimpi menyikat gigi/rambut, bermakna akan membaharui hidup yang sesuai dengan cita-cita anda setelah menyesali kesalahan yang pernah dibuat dan bejanji untuk memperbaikinya.

Singa
Jika anda bermimpi singa, bermakna akan dapatkan kedudukan yang tinggi.

Soto
Jika anda bermimpi makan soto, bermakna akan bertambah penghasilan.

Sogok
Jika anda bermimpi menyogok kepada sesuatu badan usaha guna kelancaran pembangunan, bermakna dikaruniai Tuhan YME, akan datang pengasihan dari teman. Dan jika anda mimpi disogok orang bersirat rezeki akan berkurang.

Suami
Jika anda seorang perempuan dan bermimpi memeluk suaminya, bermakna akan ada rezeki yang datang. Mimpi suami isteri sama-sama pergi kepesta, bertanda akan berpisah.

Spoor
Jika anda bermimpi menumpang spoor atau kereta api, bermakna cita-cita anda akan berhasil.

Suara
Jika anda bermimpi…mendengar suara suling bertanda akan dapat kesenangan, mendengar suara angin bermakna akan dapat sakit, mendengar suara guntur bersirat sedih dan sakit, mendengar suara air sungai menderu bertafsir akan dapat isteri baru.

Subur
Jika anda bermimpi melihat sawah yang padinya subur, bermakna anda bahagia. Demikia pula jika mimpi melihat tumbuh-tumbuhan lain yang kelihatan subur.

Sumur
Jika anda bermimpi ambil air dari dalam sumur, bertanda akan dapat rezeki tapi disertai dengan kejengkelan hati. Jika mendengar suara dari dalam sumur, bertanda akan berselisihan. Mimpi sumur ada didalam rumah, bertanda akan sakit keras. Dan jika sumur airnya kering, bertanda akan mengalami kekurangan untuk sementara waktu. Mimpi melihat sumur ada ikannya, bermakna akan mendapat rezeki baru. Mimpi melihat sumur terbakar, bermakna akan timbul suatu kejadian yang tidak disangka-sangka. Mimpi melihat sumur dindingnya rusak, bermakna akan mendapat celaka.

Suling
Jika anda bermimpi meniup suling, bermakna akan sukses dalam segala lapangan (Usaha), Suling pecah, bertamsil akan kehilangan teman hidup.

Surat
Jika anda bermimpi menerima surat, bermakna kebaikan untuk anda yaitu pola pikiran dan cara pandang anda makin luas. Sedangkan menulis surat, bermakna akan maju dalam usaha dan percintaan.

Susu
Jika anda bermimpi meminum susu, bertanda akan ada orang tua yang datang.

Surga
Jika anda bermimpi melihat surga, bermakna akan memperoleh hidup bahagia. Mimpi tinggal di surga bersirat akan dikaruniai.

Sungai
Jika anda bermimpi melihat air sungai kotor/butek, bermakna akan mendapat ketenangan.

Taat
Jika anda bermimpi merasa diri anda seolah-olah seorang yang taat kepada agama, bermakna pencaharian akan muda bagi anda untuk memperolehnya. Mimpi taat dan setia kepada isteri/suami, bertanda pangkat dan kedudukan anda akan naik. Mimpi taat kepada undang-undang negara, bertanda apa yang pernah dikerjakan akan berhasil walaupun agak lama.

Tai/Kotoran
Jika anda bermimpi melihat tai banyak didalam rumah, bertanda akan datang untung.

Takut
Jika anda bermimpi mendapat nama harum bila mimpi berjalan di jembatan dengan rasa takut sekali.

Tali
Jika anda bermimpi diikat tali bermakna ada orang yang akan membinasakan anda dan menginginkan apa yang anda miliki.

Taman
Jika anda bermimpi berada didalam kebun atau taman bunga, bermakna kehidupan penuh kebahagiaan dan kegembiraan.

Tamasya
Jika anda bermimpi bertamasya atau berpiknik dengan pasangan/partner, bermakna tidak akan ada kesulitan yang dirasa selama belum kawin.

Tamu
Jika anda bermimpi didatangi tamu, bertanda hidup tiada pernah kesepian.

Tanah
Mimpi melihat tanah yang mendadak pecah terbelah, bermakna anda akan sakit, Mimpi kerja meratakan tanah, bersirat akan bebas dari kesusahan. Menggali tanah, bertanda akan ada geger dan ribut dan mimpi tidur ditanah akan mendapat pangkat. Mimpi anda tertimbun tanah, bermakna akan mendapat harta.

Tanda
Jika anda bermimpi diberi tanda mata, bermakna anda akan mendapat kegembiraan yang tak terduga.

Tambur
Jika anda bermimpi melihat tambur, bermakna akan ada tamu yang datang dari jauh.

Tangan
Jika anda bermimpi melihat tangan elok, bertanda anda akan berbakat seni, jika mimpi tangan yang kuat, bermakna anda akan termasuk ahli politik.

Tangga
Jika anda bermimpi mimpi jatuh dari tangga, bermakna anda menunda keberuntungan dalam dagang. Atau kepercayaan akan hilang.

Tangis
Jika anda bermimpi menangis, bertanda akan dapat susah atau sakit.

Tani
Jika anda bermimpi sebagai petani, bermakna akan murah rezeki

Teh
Jika anda bermimpi minum teh, bermakna keberuntungan dalam soal dagang, Sedangkan mimpi menumpahkan teh dari cangkir, bersirat kesialan..

Terbang
Jika anda bermimpi terbang dengan pesawat terbang, bertanda akan datang panggilan undangan istimewa karena anda mempunyai kelebihan yang sangat berharga. Jika mimpi melihat perahu terbang bermakna akan berhasil dalam usaha. Sedang kalau diri anda yang terbang, artinya anda akan mendapatkan suatu pengalaman/ilmu yang sangat bermanfaat bagi anda yang dapat membantu hidup atau karir anda.

Telur
Jika anda bermimpi makan telur, bertanda akan dapat rezeki. Kalau isteri anda sedang hamil akan segera mendapatkan anak laki-laki. Dan mimpi melihat telur bertanda akan kedatangan susah besar.

Tembak
Jika anda bermimpi menembak burung atau binatang dan kena pada sasarannya bermakna anda akan sukses dalam dagang. Mimpi mendengar suara tembakan (dentuman) meriam, bermakna akan menerima khabar yang mengejutkan. Jika anda bermimpi menembak orang, bertanda akan keberuntungan besar, sedang anda ditembak orang, bertanda kurang baik anda akan menjadi sakit-sakitan.

Tenggelam
Jika anda bermimpi tenggelam dalam laut atau kali, bermakna anda harus meneliti keuangan anda dalam waktu yang singkat (ada persoalan dengan keuangan). Jika hanya mimpi tenggelam dalam air bermakna anda akan mendapat fitnah dari orang yang anda kenal lama maupun baru.

Tengkar
Jika anda bermimpi suami isteri saling bertengkar, bermakna badan mengalami rasa kurang enak.

Teriak
Jika anda bermimpi berteriak diatas jembatan, bermakna kemenangan akan anda dapat walaupun perkara yang tergolong besar.

Terbakar
Mimpi melihat rumah terbakar, bermakna dalam cita-cita anda akan maju.

Tertawa
Jika anda bermimpi tertawa, bermakna anda akan ditimpa kesedihan atau sakit.

Tempat suci
Jika anda bermimpi melihat tempat-tempat suci, bermakna anda akan mendapat keuntungan yang tidak terkira.

Tidur
Jika anda bermimpi tidur dengan perempuan bukan isteri, bermakna hidup anda tak karu-karuan. Mimpi tidur nyenyak, bersirat akan dapat mempengaruhi seorang tokoh yang utama. Sedangkan mimpi tidur diperahu, alamat kurang baik.

Tikar
Jika anda bermimpi membeli tikar atau babut, bermakna pekerjaan akan tetap bagus dan lancar. Sedangkan tikar robek, bertafsir kemunduran.

Tikus
Jika anda bermimpi melihat tikus menuju jalan, bermakna akan ditolong oleh orang budiman. Mimpi melihat tikus lari, bermakna akan terima khabar senang.

Tinta
Jika anda bermimpi melihat tinta, bertafsir akan ada yang menganggap diri anda salah.

Tobat
Jika anda bermimpi bertobat kepada Allah, bermakna akan tetap hidup dan sehat karena keadaan akan banyak yang menolong anda.

Toko
Jika anda bermimpi kerja disebuah toko, bermakna kehidupan anda sederhana tapi puas.

Tomat
Jika anda bermimpi makan tomat, bermakna akan tiba saat kesenangan setelah kerja setahun ini.

Tong
Jika anda bermimpi melihat tong berisi, bermakna akan hidup dalam kerja. Sedangkan melihat tong kosong, bersirat akan terjadi suatu kemunduran sekali.

Topi
Jika anda bermimpi memakai topi, bermakna kedudukan anda akan semakin lebih baik. Mimpi kehilangan topi bermakna ada sesuatu dari anda yang hilang dirumah.

Todong
Jika anda bermimpi ditodong pistol bermakna, akan mendapat kemajuan didalam segala hal.

Trompet
Jika anda bermimpi mendengar atau melihat trompet atau sedang dibunyikan, bermakna akan dapat nama baik.

Tudung
Jika anda bermimpi melihat orang-orang perempuan bertudung, bermakna anda harus lebih hati-hati dalam menghadapai persoalan anda, ada baiknya meminta bantuan kepada orang lain.

Tukang sepatu
Jika anda bermimpi menjadi tukang sepatu, bermakna hidup dan pekerjaan anda akan berkelebihan.

Tuma
Jika anda bermimpi badan anda banyak tuma (kutu), bermakna akan dapat untung dalam suatu pertaruhan atau perjudian

Tongkat
Jika anda bermimpi memegang tongkat pembesar, bermakna akan dapat hasil yang diluar dugaan.

Turun
Jika anda bermimpi turun, bermakna sesuatu yang dikerjakan akan menjadi kurang baik atau turun hasilnya.

Tribune
Jika anda bermimpi berada diatas tribune sepak bola, bermakna akan datang masa jaya anda selama satu tahun ini.

Uang
Jika anda bermimpi meminjam uang kepada seorang yang butuh, bertanda anda akan turun tangan dalam urusan sendiri maupun dengan orang lain. Mimpi kehilangan uang, bermakna akan memperoleh karunia yang halal. Mimpi mendapat uang dijalan, bermakna akan ditolong oleh kawan karib. Mimpi mendapat uang saja bermakna akan jatuh sakit. Mimpi menyebar uang, bermakna akan menderita kerugian karena melakukan sesuatu tanpa pikir panjang. Mimpi menabung uang bermakna, akan dibenci/diperdaya orang.

Uban
Jika anda bermimpi rambut anda beruban atau melihat uban, bermakna panjang usia/umur.

Ubi
Jika anda bermimpi melihat ubi atau menanam ubi dikebun, bermakna, akan ada suatu karunia atau pemberian orang yang segera anda temui dengan didahului dengan perjuangan bathin yang kuat.

Ular
Jika anda seorang jejakan atau seorang gadis bermimpi melihat atau dipagut (digigit) ular, bermakna akan segera mendapatkan pasangan atau jodoh. Dan bila anda telah menikah bermimpi demikian, bermakna akan memperoleh kemakmuran hidup. Mimpi melihat ular kecil dengan tiba-tiba berubah menjadi naga, bermakna akan ada orang besar yang menolong anda. Melihat ular berwarna-warni, bersirat kebahagiaan segera terbayang pada anda. Mimpi melihat ular yang banyak sekali, bermakna akan panjang umur. Mimpi dikelilingi banyak ular, bermakna firasat akan banyak orang yang memusuhi anda.

Undangan
Jika anda bermimpi mendapat undangan, bermakna akan panjang usia. Mimpi tidak menghadiri undangan, bersirat jika anda seorang pimpinan (perusahaan) haruslah lebih berhati-hati dalam memainkan rol kehidupan.

Uniform
Jika anda bermimpi memakai uniform militer bermakna anda akan memperoleh kemajuan dalam hidup.

Undian/Lotre
Mimpi menang lotre, bermakna anda harus berhati-hati kepada sahabat yang bermulut manis, tetapi sesungguhnya berhati busuk.

Upah
Jika anda bermimpi mendapat upah (bayaran) karena keringat lelah anda, bermakna akan dipercaya oleh orang.

Usus
Jika anda bermimpi melihat usus binatang terhambur ditanah, bermakna ada orang jahat yang mencoba anda sepaya terus berjaga-jaga..

Vacantie
Jika anda bermimpi sedang vacantie (hidup nyata, lepas dari resah dan luluh) dengan perasaan gembira, bermakna waktunya kembali sadar (mengerti apa yang terjadi saat ini), kegembiraan itu akan anda rasakan.

Vak/Fakultas
Jika anda bermimpi sekolah di vak/fakultas, bermakna anda akan dapat menghargai jasa dan pendapat baik dari teman-teman.

Varia/kombinasi
Jika anda bermimpi melihat varia (kombinasi) warna dari berbagai macam kain atau benda lainnya, bermakna bila anda akan mengalami kesukaran untuk memenuhi kebutuhan yang anda inginkan jika anda terlalu tergesah-gesah.

Veteran
Jika anda bermimpi sebagai seorang veteran, bermakna segala jasa baik yang pernah anda lakukan akan selalu

Wahyu
Jika anda bermimpi seolah-olah diberi wahyu oleh Yang Maha Kuasa, bermakna akan menjadi orang yang pandai atau akan berumur panjang.

Wayang
Jika anda bermimpi menonton wayang bersama pasangan/partner, bermakna sukses dalam cinta dan kehidupan berumah tangga akan bahagia.

Wakil
Jika anda bermimpi menemui seorang wakil pejabat jawatan (orang berpangkat), bermakna kepercayaan akan datang dari tempat anda bekerja. Dan bila anda sendiri yang menjabat sebagai wakil, bersirat akan hidup berlebih-lebihan.

wc
Jika anda bermimpi pergi ke W.C yang kotor, bersirat anda akan beruntung.

Wajan
Jika anda bermimpi melihat wajan, bermakna akan bersusah hati.

Wanita
Jika anda bermimpi bertemu wanita cantik, bermakna segala yang diharapkan dari percintaan akan berhasil. Dan jika seorang wanita bermimpi bertemu seorang laksamana, bersirat akan kawin dengan seorang duda yang kaya raya.

Waringin
Jika anda bermimpi memanjat pohon waringin, bermakna akan mendapatkan anak bersamaan ketika mendapat keuntungan.

Wartawan
Jika anda bermimpi menjadi wartawan, bermakna segala yang tergaris dalam pikiran akan mudah untuk diwujudkan. Dan jika bertemu dengan seorang wartawan dan mengadakan wawancara, bersirat agar waktu yang anda miliki jangan disia-siakan.

Warung
Jika anda bermimpi makan diwarung dengan banyak teman, bermakna rezeki akan tiba dalam waktu yang singkat. Mimpi makan sendiri di warung, bertafsir akan ada kegagalan yang datang. Anda bermimpi sebagai pelayan warung atau mendirikan warung, bersirat akan beralih pekerjaan.

Wudhu
Jika anda bermimpi mengambil air wudhu, bermakna pekerjaan yang anda kerjakan akan selesai dengan baik.diingat oleh orang yang anda tolong.

Yakin
Jika anda bermimpi ada orang-orang yang datang memberikan keyakinan atau kepercayaan kepada anda, bermakna anda haruslah lebih berhati-hati benar dengan semua berita yang pernah anda dengar dari keluarga atau teman-teman. Sedikit pengertian sangatlah membahayakan.

Yapon
Jika anda bermimpi melihat jejeran yapon yang dipamerkan ditoko atau pasar-pasar kain, bermakna kehidupan percintaan anda dalam keadaan harmonis dan tenang.

Yasin
Jika anda bermimpi mendengar atau membaca Yasin, bertanda baik kehidupan berumah tangga akan selalu terpelihara.

Yatim Piatu
Jika anda bermimpi memasuki rumah yatim, bermakna akan ada suatu kemuliaan dalam hidup dengan kesempurnaan ilmu. Sedangkan mimpi anda sendiri yang yatim piatu, bertafsir rezeki anda akan tiba dari pengasihan orang banyak.

Zakat
Jika anda bermimpi memberi zakat kepada fakir miskin, bermakna anda tidak akan kekurangan uang setiap hari.

Ziarah
Jika anda bermimpi ziarah kekuburan/makam, bermakna anda akan menemui kehidupan yang damai dan tenang dengan menjadi orang yang mulia lahir bathin.

Zina
Jika anda bermimpi berzina dengan dewi (wanita cantik dari surga) bertanda akan mendapatkan anak yang baik. Dan jika mimpi berzina dengan puteri (wanita terpandang), bermakna akan mendapat rugi.

446 thoughts on “1001 Rahsia Mimpi

 1. Pingback: cahyo.org » Ihwal Mimpi
 2. apa sich artinya, kLo saya mimpi hamil / mengandung truz setelah itu saya mimpi kLo tangan kanan saya pegang makana?? aku jadi ngeri dech ttng mimpi hamil!! coz saya ini kan blom menikah!! kasih tau ya yg pd tau artinya…thanks….

   • itu tanda2 nya anda sedang dipersiapkan untuk dikenakan dengan ilmu sihir. Bagi menangkis hal2 yang sedemikian tanpa menggunakan khidmat bomoh asing maka hendaknya dail la no 24434, dan bertobat, supaya cepat diterima Allah serta selapas solat baca lah ayat2 ini ayat kursi, fateha 3 kul dan tabarakalzi 3x.. insyaAllah ilmu sihir tadi akan di tepis,dan penyakit yang dibawa tadi akan disembuhkan serta sihir yg dihantar akan dikembalikan semula kpd sipengupah dan juga sibomohnya.
    InsyaAllah.

 3. 1)Saya mimpi emak saya meninggal dunia.apakah maksudnya?
  2)Saya selalu bermimpi melakukan hubungan seks dengan lelaki tak dikenali,dan apabila bangun seperti benar terjadi.apakah maksudnya?

 4. jangan terlalu mempercayai mimpi…terlalu memikirkan mimpi akan menyebabkan hati anda risau. Banyakkan bersalawat dan istiqfar…Mudah2an kegusaran tentang mimpi akan hilang.

 5. asalamualaikum.

  sy bermimpi melihat banyak kereta didlm sungai mengikut arus sungai.apakah maksud mimpi sy itu.

 6. saya pernah bermimpi mendengar suara memberitahu yang berbunyi begini> “kau akan meninggal pada umur 44tahun”. dalam mimpi saya hanya suara saja, tidak begitu kuat dan tidak begitu pelan suaranya dan tidak nampak satu rupa pun. selepas tu saya terjaga dalam keadaan takut dan berpeluh. apakah maksud mimpi itu. tolonglah berikan jawapan. terima kasih. asalammualaikum.

 7. Saya bermimpi berjumpa penyanyi lelaki paling popular ketika ini dan kami adalah rakan karib. Raut wajah penyanyi itu amat berseri-seri sekali

 8. saya bermimpi menikah,padahal msh single. lalu dia punya siluman ikan mas yang besar dan dia bisa bicara. dia suka sama saya(sil ikan) saya mengintip mereka bicara. tp suami saya ga kasih. dan saya kembali kerumah yang gelapp skali. apa arti dan maksudnya ya?

 9. saya mimpi kekasih memberi sebentuk cincin berlian emas putih, satu untuk saya dan satu untuk isterinya. kedua-dua cincin itu sama bentuknya. bila saja kekasih beri saya terus sarungkan dan membelek-belek dijari. apakah maksudnya.

 10. saya bermimpi bersalin sedangkan saya masih bujang.di dalam mimpi itu saya melahirkan anak lelaki yang cukup comel.saya besarkan sendiri anak itu.bolehkan saudara memberikan apa maksud mimpi saya

 11. Assalamualikum, sy ingin mdptkn pnjelasn utk mimpi sy:
  1) panjat menara masjid, x boleh turun, kmudian dtg seorg lelaki menolong sy turun mgunakan tali, tangga & titi..(sblum kenal teman lelaki)
  2) mimpi ular besar, bahagian kepalanye menyentuh lengan sy (setelah kenal teman lelaki)
  3)mimpi dpatuk ular 2 kali( berkawan smula dgn teman lelaki)
  4) bersalin dihospital, mdpt bayi yg comel, & melihat teman lelaki mengazankn bayi tsbut..
  5) ibu sy b’mimpi melihat sy bersama tmn lelaki (berkawan kembali)

 12. saya bermimpi berabut pendek dan kepala ditumbuhi kelemumur/ketumba yang banyak dan tebal dan saya mengopeknya.. apa maksudnya??

 13. Salam. Selama 4 hari berturut saya bermimpi benda yang berlainan.
  Hari pertama saya mimpi masuk dalam parit bersama kawan air parit cetek kemudian saya nampak depan saya pula ada air jernih dan nampak banyak udang hidup dalam air dan ada sebiji batu besar di tepi air. hari kedua pula mimpi saya nampak hantu. keadaan jalan sangat gelap masa nak pulang ke rumah. Masa tu tenguk macam hantu tu ada di jalan lain jadi saya pun pilih jalan lain supaya tak bertembung. Bila dah lalu jalan tu tiba-tiba dia terbang ikut pula. Masa tu saya baca ayat kursi sebanyak mungkin walaupun susah dan terasa seperti dia cuba merasuk ke dalam badan dan saya pun tersedar kemudiannya. hari ketiga mimpi nampak binatang lari seperti kucing.Mula seekor kucing lari saya biarkan saja kemudian nampak ada seekor lagi mengejar agak liar dan saya pun ambil batu dan baling. Selepas tu saya cuba masuk kedalam rumah. pintu pulak lambat di buka. Kemudian saya ternampak seperti kucing liar tadi pusing semula seperti hendak membalas dendam tapi dia berlalu saja dengan pantas. Saya tunggu pintu dah terbuka grill pulak lambat dibuka seperti sengaja perlahan-lahan dibuka dan kemudian tersedar. Hari keempat pula mimpi seperti orang nak masuk dalam rumah tapi tak berjaya. Dalam mimpi tu bila bangun pagi tengok pintu depan rumah ada kesan rosak seperti kena unpil tapi orang tu tak berjaya masuk.
  Tak tahulah apa maknanya.Bingung jugak.sebelum ini jarang mimpi-mimpi.Kebelakangan ni 4 hari berturut.

 14. 1. saya bermimpi suami kahwin lagi
  2. saya bermimpi suami bersetubuh dengan perempuan lain di depan matan sendiri

 15. aku mimpi org yang saya sayang dan cinta ,serta cuim dgn nya
  aku mimpi in dua hari bertutur2 ,
  biasa mimpi awl pkl 6 pagi

 16. 1)aku seorang yang membela kuku jari telunjuk tangan kiri,1hari aku mimpi ibuku potong kuku aku tidak rata
  2)aku bermimpi dimarahi majikanku
  3)baru-baru ini,aku bermimpi ada seorang tua memakai pakaian putih mencukur bulu kening depanku sambil duduk dikerusi,pisau pertama dia cukur tidak berhasil,dia pun tukar pisau lain dan berhasil.

  apa maksud-maksudnya mimpiku ini

 17. saya mencintai seorang perempuan walaupun dah kahwin.saya bermimpi kami berada dalam perpustakaan sekolah.tiba2 datang tsunami menhempap bangunan..kami berdua sama2 menyelatakan diri ke tempat yg. lebih tinggi.

 18. aku bermimpi melihat banyak babi berkeliaran di sebuah padang..lalu berubah aku berada di sebuah kuil hindu…
  kemudian aku berlari keluar..

 19. assalammuailaikum..
  sy nk tanya, kalau kita mimpi orang yg kita sayang kahwin lain dan mempunyai anak di dalam mimpi tersebut,apa maknanya?

 20. saya bemimpi,tunang sy berzina dengan perempuan lain..
  adakah mimpi sy menjadi kenyataan.
  sy harp tuan puan dpat menjawab nye.

 21. Kalaulah saya tahu mende yg ghaib,bolehler saya khabarkan apa yg saudara/saudari semua mimpikan…tapi saya hanyalah manusia biasa sahaja..

  Jangan terlalu mempercayai alamat mimpi..dengan hadirnya mimpi buruk anda akan membuatkan anda rasa gelisah…baik lupakan saja…semakin hari anda memikirkannya..akan membuat anda hidup semakin gelisah..

  Qada dan qadar adalah ketentuan Tuhan..

 22. assalammuailaikum..
  sy nk tanya, kalau kita mimpi ikan yang teramat banyak seperti ikan yg baru naik dari laut… tetapi dlm banyak2 ikan terselit seekor anak babi.,apa maknanya?

 23. saya nak tahu apa maknanya kita bermimpikan lambang salib kristian jatuh dr langit ke atas bumbung rumah kita 2 hari berturut-turut…?

 24. Pertama – saya pernah bermimpi seekor ular besar dan beberapa orang mahu membunuh ular tersebut.
  Ke2 – bermimpi dua orang lelaki bertelanjang.
  Ke3 – mimpi melihat api yang marak.
  Ke4 – mimpi melihat 3 ekor babi yang sedang hidup.
  Ke5 – mimpi arwah suami.
  Ke6 – mimpi mengandung, menjaga, memandikan dan menyusui bayi lelaki.

 25. assalamualaikum..
  2 hari lepas ,dalam 1 malam saya bermimpi melihat seorang wanita 30 an dan seekor kucing badan masing2 terbelah 2..sebelum itu saya turut bermimpi sedang mengutip anak kura-kura dalam jumlah yang banyak.kura-kura tersebut dalam keadann berselerak.selepas saya mengutip sebahagiannya,saya teruskan perjalanan dan terjumpa 2 bentuk cincin silver di atas jalan raya..sedangkan realitinya saya tak pernah memiliki cincin tersebut..
  kedua..saya pernah bermimpi dibelit ular sawa yang besar dari kaki hingga ke bahu lilitannya.sewaktu mulut ular tersebut sedang terbuka luas bertentangan dengan wajah saya,tiba2 suara ayah yang sedang memanggil saya menyebabkan ular tersebut pergi menghilang..tidak lama sebelum mimpi ini ,saya bermimpi 2 ekor anak ular berwarna hijau muda menggigit belakang tapak tangan kiri saya.apa makna semua mimpi2 ini??

 26. Saya bermimpi sahabat wanita baik saya si mana saya menaruh hati terhadapnya berubah. Daripada gadis kampung yang penuh keayuan & kelembutan bertukar menjadi seperti lelaki – buka tudung, rambut pendek, pakai kemeja. Kemudian saya lihat dia berjalan berpelukan dengan lelaki yang tidak saya kenali. Apa tandanya?

 27. saya mimpi dicium oleh seorang lelaki(teman sekerja).dalam mimpi itu dia merenung saya dari jauh dan ketika itu saya sedang baring menghadap pemandangan hutan.saya seolah dikelilingi pokok yang aman dan tenang.tiba-tiba saya terasa seperti tangan saya dipegang dengan lembut dan lelaki itu cium pipi saya. saya dapat rasakan perkara itu seperti betul-betul terjadi.kemudian saya tersedar dan terkejut. tolong beritahu apa makna mimpi saya.

 28. mimpi jak 2…mimpi mau lak dfikir,tapi reality x difikir2..jgn telampau taksub dgn mimpi OK,kita hidup dlm reality bukan dlm mimpi…(^_^)v PEACE

 29. saya bermimpi boss saya dipatuk ular di ibu jarinya kemudian dia mencampak ular itu kepada suami saya dan suami saya dipatuk juga ditangan, sewaktu tersedar jam sudah menunjukkan pukul 4:40 pagi

 30. salam, sy pnh bmimpi melihat ular yg banyak…yg sdg berbaris pnjg….iaitu di atas jmbatan..smua ular tu seolah sdia untk mematuk saya…apbla berjalan seekor ular cb mematuk sy..tertapi sempat sy mgelak..tp kali ke dua…ular itu sempat mematuk saya di leher sy…akbt terkejut dgn patukan saya tersedar dr tdo

 31. Saya bermimpi pada 17 Ramadan yg baru berlalu, Bulan gerhana diwaktu siang dan bila bulan bertemu matahari suasana menjadi gelap seolaholah malam hari. Semua orang bersujud dan saya pun bersujud.Apa kah maksud mimpi saya ini?

 32. Assalamualaikum……
  bru2 nie sy ada mimpi mati di sembelih. crita di camni dlm mimpi sy ada org yahudi yg myuruh sy mmilih samaada murtad n kaya atau mati d sembelih.

  • itu mimpi yang biasa…kalau adik digigit biawak,dan bila adik bangun dengan perasaan yang takut…yang akak boleh nasihatkan cuma…mimpi itu mainan semata mata…semue orang akan mengalami mimpi

 33. saya bermimpi buat kenduri,dalam mimpi tersebut saya nampak nasi minyak,ayam sambal dan nasi putih nak bagi orang makan. tapi macam tak cukup.nak masak lagi tetamu dah sampai .akhirnya saya bagi orang makan ayam sahaja.apa maksud mimpi tersebut.

 34. salam,

  saya bmimpi bergaduh dgn suami tentang seorang wanita..wanita itu dtg kerumah dan minta suami sy melepaskan sy dan ikut wanita itu..saya nak tahu ape makna mimpi itu…saya benar2 takut jika ianya jd kenyataan..saya tau suami saya cume sayang pd saya..n berkahwin ngan saya bkn atas paksaan…

  tq

 35. mama saya mimpi saya kahwin dan papa saya belikan cadar b’warna biru tapi saya menyuruh papa saya tukar ke warna cream..mama saya sgt risau dgn mimpi nya sebab kakak n abg saya pun blom kahwin tibe2 saya kawen dulu..haha..apa mksud mimpi saya ni??

 36. selama arwah nenek aq meninggal,aq mengalami 2 mimpi yang aq sendiri x paham
  mimpi 1-nek memandang aq dgn muka yg garang. marah sangat.aq takut tp x blh lari mase 2…
  mimpi 2-nek memandang aq dgn wajah tersenyum…
  dalam 2-2 mimpi 2, nek pakai pakai pakaian putih..

 37. askum..
  baru-baru ini rmah saya dirompak, ada yang membuat sangkaan yang kami telah dipukau..

  semalam saya bermimpi ada orang mahu sihirkan ayah saya, dlm mimpi itu saya nampak ayah saya membuka balang..mcm labu sayung kaca..

  apa maksud mimpi itu??

 38. saya mimpi,berebut cincin dan cincin itu saya tak dapat,mimpi anak lelaki saya baring atas dada arwah bapa saya.setiap kali mimpi mesti ada arawah bapa datang.banyak mimipi orang2 tua dulu yang dah meninggal dunia.mimpi apa yang marak saya padam dengan menabur beras.kerap mimpi anak saya mandi dalam sungai,laut.

 39. sy bermimpi rumah saya digempa mcm nak runtuh tiba2 bilik tidur digempa dan nampak dinding pada atas bilik terbuka menampakkan bahagian dalam siling bumbung rumah

 40. salam..

  sy nak tanyer..
  beberapa minggu lepas, sy ader termimpi gigi saya patah sumer.. dalam mimpi tue sy rase terkejut sgt coz x de gigi..
  tp pas2 sy segera jumpe doktor untk smbung semula gigi 2…
  tibe2.. sy mimpi sy bw kete ..skrang nie sy ader lesen kete tp x penah lagi bw kete sndiri..
  pas bangun tdo..sy bersyukur coz sy masih ader gigi lagi..
  bantulah sy..
  paling merisukan sy pasai isu patah gigi.. tp gigi sy sambng balik dlm mimpi tue..

 41. Saya mimpi digigit ular, tapi ada sesorang yg berusaha menyalamatkan saya dari gigitan ular tersebut. dan orang yg menolong saya jatuh bergulingan krn beramtem dgn ular. sementara sy hanya melihat dan menyelamatkan diri krn digigit ular.. apakah artinya bisa bantu

 42. saya bermimpi ramai bayi mengelingi saya dan seorang dari bayi lelaki tu namanya mohd shah qayyum..saya tidak kenal bayi itu,tetapi ada suara memberitahu bayi itu mohd shah qayyum..hanya suara sahaja kedengaran.saya baru sahaja berkahwin dan inginkan cahaya mata.apa maksud mimpi saya..tolong lah beritahu saya.

 43. saya brmimpi melihat suami saya bersetubuh dgn sepupunya di bilik air kamar kami…. saya bingung & curiga sangat,apakah ertinya….

 44. teman saya bermimpi bertemu sahabatnya yang sudah meninggal, kira-kira dia sudah meninggal 15 hari yang lalu.
  dalam mimpinya temannya berkata “waktuku tinggal 10 hari lagi.
  apa maksud mimpi itU?

 45. Saya bermimpi, saya mengandung and bersalin, masa nak bersalin, tak ada halangan langsung, mudah dan tak sakit. lepas terjaga dari mimpi, badan saya rasa berat dan terasa seolah olah mimpi tu benar benar berlaku. Tolong saya tafsirkan mimpi ini.. Terima kasih.

 46. Saya pernah bermimpi cicin pertungan saya jatuh dan batu berliannya bertaburan selepas itu di kutip oleh seorang lelaki dan di beri kepada saya, semasa saya ingin membaikinya di kedai tiba2 3 dari 4 batu berlian tersebut hilang , hanya yang tinggal 1 dan pekerja kedai terebut menggantikan 3batu yang hilang itu dengan batu yang baru.Tolong tafsirkan mimpi tersebut terima kasih.

 47. saya bermimpi di kedua2 belah telinga saya penuh dgn tahi telinga . Saya korek buang tapi masih banyak yang tinggal. Apakah maknanya itu.
  T.Q

 48. Saya bermimpi melihat orang mati ditembak bertubi-tubi dan kemudian adengan bangunan runtuh seperti berlaku gempa bumi dan lihat dengan mata saya sendiri dua anak beranak, bapa dan anaknya jatuh dari bangunan tersebut dengan tubuh dan muka kedua-duanya jatuh tersembam ke bumi. Dua-dua mati dengan keadaan ngeri. Mimpi itu sangat menakutkan saya.

 49. saya bermimpi , saya sedang berjalan dengan seorang lelaki . Saya berjalan di depan lelaki itu . lalu lelaki itu memeluk saya dengat erat sekali, seperti tidak ingin melepaskan saya. sesudah itu saya jalan lg, tapi ada adik saya di sana .
  bisa d artikan ?

 50. Saya sering b’mimpi(lebih dari 4x) tentang perkara yg sama sehingga sy benar2 ingin tahu tafsiran di sebaliknya..iaitu mimpi tidak sempat bertemu dengan teman lelaki kerana mengejar masa flight untuk ke tempat yang jauh demi menuntut ilmu..sy sedih dengan mimpi seperti itu sedangkan sy benar2 merinduinya..

 51. Saya sering b’mimpi(lebih dari 4x) tentang perkara yg sama sehingga sy benar2 ingin tahu tafsiran di sebaliknya..iaitu mimpi tidak sempat bertemu dengan teman lelaki kerana mengejar masa flight untuk ke tempat yang jauh demi menuntut ilmu..sy sedih dengan mimpi seperti itu sedangkan sy benar2 merinduinya..

 52. salam,.. hi,kwn2 sekian..saya pernah bermimpi pd suatu hari ada seorg tua perempuan datg kerumah saya.mengetuk pintu rumah dan bertanya samada saya mahukan seorg anak tak?dan saya serta suami mjawab kami mahukan ank itu,makcik tua tadi membawa kami kpd ank itu. anak nya lelaki dan dah berusia dalam lingkungan setahun lebih, apa ya maksud nya? kalau ara kalian yang mengatahui apakah makna nya tolong lah bagitau saya ya,….

 53. sejak kebelakangan ni saya selalu bermimpi bekas kekasih saya akan berkahwin. walaupun versi setiap mimpi berbeza tapi pointnya sama.
  ada sesiapa tahu maksudnya?

 54. sy pernah bermimpi kekasih sy telah berkahwin dengan wanita lain yg lebih muda dari sy.setelah mendapat tau dia berkahwin hati sy seperti di robek-robek dan sy menangis kerana ditipu. pd malam seterusnya sy telah bermimpi kawan sy ingin memberitahu sy rahsia tentang kekasih sy.semalam pula sy bermimpi dua ekor cacing. cacing-cacing itu mengejar sy dan ingin menggigit kaki sy.dlm mimpi itu sy menjerit-jerit ketakutan.apa mksud mimpi ini sebenarnya?

 55. NAMA SAYA SEPERTI DIATAS, SAYA BERMIMPI RUMAH SAYA DIPENUHI DENGAN BERMACAM-MACAM ULAR,AHLI KELUARGA SAYA CUBA MEMBUNUH ULAR-ULAR ITU TETAPI BANYAK BILANGANNYA, TIBA-TIBA SEEKOR ULAR PUTIH MENGEJAR SAYA,TETAPI SAYA BERJAYA MASUK KE DALAM BILIK SAYA TETAPI ULAR TERSEBUT BERJAYA MEMASUKI DIDALAM BILIK NAMUN SAYA TELAH BERJAYA MEMBUNUHNYA DENGAN MENGGUNAKAN KAPAK, ULAR ITU PUN MATI. aPAKAH TANDA-TANDA BAGI MIMPI SAYA ITU, TOLONG JELASKAN & TERIMA KASIH
  WASSLAM.

  • kata org kalau kita mimpi ular kejar kita bagus lah tu..lebih2 lagi kalau ular tu putih,makna nya ada seseorang suka kat kita..baik lagi tu..kalau ular itam, makna nya ada orang suka kat kita tetapi orang tu jahat..lepas mimpi tu..senyum2 lah k..

  • Hi Zeenath!

   Saya juga pernah mimpi yang sama. Kata orang dulu-dulu, jika kita mimpikan ular, ia menandakan jodoh. Mimpi ular berwarna putih, ia membawa maksud, lelaki/wanita yang menjadi jodoh kita itu merupakan individu yang sempurna. Dalam kata lain; mungkin sempurna dari segi personaliti, pekerjaan, agamanya, rupanya atau apa sahaja yang bisa menjadi buah mulut orang mengenai kesempurnaannya.

   Bila Zeenath berjaya membunuhnya; ia bermaksud; mungkin penjodohan itu banyak dugaan dan cubaan yang Zeenath sendiri harus berusaha untuk mendapatkannya. Seperti saya, saya mimpi, abang saya yang menetak ular putih itu namun ular putih itu tetap mengejar. Ia menandakan, jodoh saya agak sulit kerana harus mengutamakan keperluan keluarga terlebih dahulu.

   Walau apa pun terjadi, mimpi memang bisa dipercayai kerana ia salah satu cara untuk Tuhan menyampaikan sesuatu yang tersembunyi kepada umat-Nya. Namun haruslah bersertakan doa dan tawakal.

   Wassalam 🙂

 56. Saya bermimpi saya berada di sekolah menengah saya dan terperangkap(tidak dapat turun).Saya kemudian menemui teman saya yang berbaju uniform & bertudung putih kemudian kami berbicara sebentar lalu dia menghilang. Dalam masa yang sama,saya menemui anjing kecil dan jinak, ia selalu lari dan saya mengejarnya. Sudah lama mencari anjing itu, saya menemui tangga tetapi saya terpaksa lompat(ketinggian nya rendah). Kemudian saya terjumpa kekasih saya(lelaki) bercakap-cakap dgn orang yang saya benci(perempuan). Saya lalu cemburu,memarahi dan menimbulkan perkelahian dgn perempuan itu,saya menendang kaki perempuan itu tetapi dia tidak rasa sakit. Lalu dalam beberapa saat,dia membuat saya tertawa. Kami sedang mentertawa kan kekasih saya sendiri. Lalu saya beralih dari kawasan itu.

  Tolong saya dengan mimpi saya ini, saya ingin tau apa erti nya.
  Terima kasih.

 57. Saya bermimpi sedang ada di suatu tempat yang dimana isinya adalah teman-teman kantor saya, kemudian tiba2 datang air dengan ombak yang kencang, yang mengakibatkan banjir, kemudian disusul dengan datangnya air bah….saya dan anak saya lari menuju tempat yang tinggi, sepertinya saya dan anak saya kearah gunung dan saya melihat tempat tersebut sudah dipenuhi air.
  Tolong saya dengan mimpi saya ini, saya ingin tahu artinya.
  Terima kasih

 58. saya mimpi melihat diri saya ada 2 di cermin, tetapi yang bayangan sya yg satunya itu biasa ja..pdahal mukanya gag serem tpi sya takut melihatnya…it artinya pa ya?

  • ok sethu sy maksd mimpi awk ni ialah awk kna berhati2 mgkin ada org y tdk snang dgn awk x kira la dri segi apa pon yang pnting awk harus lbh brhati2 n ubah sikap ke arh y lbih baik okk…

  • assalamualaikum… sy nak tnye kalau kta slalu bermimpi seseorang jejaka yang sma n sering muncul di dlm mimpi kta pd stiap mlm ape mksdnye tu…

 59. Hi Saya bermimpi bahwa saya melihat Almarhum ayah saya,dalam mimpi saya melihat photo ayah dan ibu lalu Almarhum ayah saya tersenyum.apa ya arti semua itu?…
  Terimakasih.

 60. ibu saya mimpi saya ga bisa pulang dan yg pulang hanya bunga duka cita saja tapi itu juga nyampenya di mesjid ga di rumah..
  ngeri ya…

 61. HAI ZAENATH , ARTI MIMPI ANDA ADALAH ADA ORANG YANG LAGI MENARUH HATI PADA ANDA TAPI KELUARGA ANDA BERCOBA UNTUK MENGHALANGINYA. DAN BEGITUPUN ANDA

 62. saya bermimpi saya berjumpa seorang lelaki,saya tak mengenalinya,kemudian lelaki itu ditembak saya menangis sambil memeluknya apakah maksud mimpi saya????

 63. saya pernah bermimpi saya dan kawan berada disebuah jambatan yang dibawahnya sungai,
  air sungai itu sama parasnya dengan jambatan tersebut,dalam sungai tersebut terdapat banyak sangat mayat yang dikapankan didalam sungai,terdapat saru mayat yang dikapankan berdarah dikaki saya,mimpi tersebut sentiasa bermain difikiran saya.

 64. saya mimpi pacar saya melahirkan bayi kembar 3 secara normal, waktu mimpinya saya tidak tahu pastinya saya tidur skitar jam 2 pagi.mohon jawabannya secepatnya

 65. Bermimpi melihat wajah sendiri tersenyum dan memakai tudung.. apabila menoleh di kiri wajah seorang wanita dan lelaki juga tersenyum

 66. kl kita bermimpi sesuatu yang jijik. .contohnya..kita bermimpi najis yg sangat cantik bentuknya dan diletakkan di atas pinggan yang bujur…

 67. pd satu mlm 2 saya mimpi ada du jalan yang saya jumpa,,satu drpdnya penuh dgn bungaan,n satu lagi api yang marak membakar…knaper erk…..?

 68. Ayah saya ada mengidap angin ahmar dan tidak boleh berjalan. Sejak akhir-akhir ini ramai yang bermimpi ayah saya boleh berjalan. Apakah makna di sebalik mimpi tersebut. Terima kasih.

 69. salam. siapa tahu ramalan mimpi berikut sila beritahu sy melalui email Az_Idzwan@yahoo.com

  1. semasa isteri sy mengandung 6 bulan, sy bermimpi ada 2 pusaran puting beliung melanda. sy kerisauan kerana isteri sy bekerja (tidak bersama sy) lalu sy pergi ke pejabat isteri sy ini.

  setelah sampai, kebetulan puting beliung tersebut hanya jarak beberapa meter dr kami.
  lantas sy mendengar suara dr langit menyeru sy untuk membaca sepotong ayat quran. (ayat quran tetiba muncul di antara puting beliung) setelah di baca ayatnya puting beliung itu tidak mengganggu sy dan isteri sy yg sedang mengandung tetapi menerbangkan segala benda di laluannya.

  2. setelah anak sy lahir pd usia 8 hari, sy bermimpi lagi. sy mendokong anak sy di halaman rumah untuk melihat awan dan langit. tiba-tiba kumpulan awan bercantum membentuk perkataan ALLAH menjadi emas dan permata. (sangat cantik sekali)

  apabila sy berpaling ke belakang sy melihat kumpulan awan lain bergerak pantas membentuk satu potongan ayat quran. apabila awan itu siap membentuk potongan ayat quran, sy mendengar suara dr langit menyeru saya membaca ayat tersebut katanya ” Kau bacalah ayat ini untuk anakmu” setelah habis di baca, dgn pantas ayat tersebut pudar dan hilang.

  mohon siapa yg tahu mentafsir mimpi ini.

 70. apa jadi nya
  jika, say brmimpi sama seseorang wanita yang saya cintai. tapi dia tidak sebalik nya.
  yang saya tanyakan adalah
  apa yang akan ter jadi pad saya …….?

 71. semalam aq bermimpi rasanya aq telah mati dan disekitarku keluarga aq pada menangis,rohqu terasa berjalan kebarat terus bersujud di atas tanah serasa menyesal dan taubat tentang apa yg akulakukan selama ini tapi tiba tiba saat sujud taubat aq laqukan ad cahaya bersinar didepanqu sangat terang dan tiba tiba aq rasanya hidup kembali kupeluk ayahku ,ibuku dan semua keluarga dekatku rasanya hatiku terharu bisa merasakan bagaiman rasanya saat maut akan menjemputku ……tibatiba aku degar hp q berbunyi dan aku terbagun,,,,,aq hanya ingin bertanya apa sih arti mimpi aq….ap aku harus bertobat,,,,atau apa mohon bantuan terimakasih…

 72. 1)saya bermimpi seorang lelaki yang saya kenali dan saya sanjungi, berhari hari…apakah maksudnya?

  2) Saya bermimpi dibetubuhi oleh seorang rakan karib…apakah maksudnya?…

 73. aslm..
  sye slalu mimpi ular samade kne gigit @ dikejar ular xkire la ular kecil @ besar.
  and satu lagi sye slalu gak mimpi lipan n buaya..
  rase risau gak sebab slalu mimpi camtue..
  wslm..

 74. emak saya bermimpi mengutip byk gula2 di luar tmpt keje lalu tertinggal bas dan menaiki transport awam..ketika sedang menunggu sebuah kereta besar kerabat raja lalu membawa keranda kecil di belakang…apakah maksud ye?

 75. saya pernah bermimpi setiap hari sehingga umur saya 18 tahun- selendang putih dengan telur putih yang bergolek2 di atas selendang..apakah maknanya itu..

 76. saya juga pernah bermimpi..ada anjing sedang mengajak saya masuk hutan..anjing itu marah saya sebab saya penakut..anjing itu suruh saya baca bismilah..lepas tu saya patah balik..dan saya ingin masuk ke dalam hutan balik..saya berlari mencari anjing itu di atas gunung..gunung yang hijau dan cantik ..tetapi dibawah kaki gunung ada halangan..sesudah sampai saya nampak anjing itu sudah bertukar jadi manusia..sayapun ajak manusia itu ke seberang sana..maksudnya ke bukit/gunung yang ada hutan tebal

 77. saya juga pernah bermimpi dihadapan saya ada banyak pintu..antara pintu2 itu rupanya pintu neraka dan pintu syurga..saya ke hadapan pintu neraka..di luarnya saya jump[a dengan seorang perempuan yang sedang memilih makanan..saya bertanya:”untuk apakah itu?” perempuan itu menjawab:”yang baik dipilih untuk penghuni syurga dan tidak untuk penghuni neraka”..sayapun cuba memasuki salah satu pintu neraka..saya dengar bunyi tulang temulang yang sedang direnyuk2..dan lagi menjijikkan ada kahak di dalam neraka itu..saya keluar..dan saya masuk ke pintu syurga..saya dipelwa oleh gadis2 cantik..dan membawa saya ke meja makan..sedap juga santapan yang mereka berikan..lepas tu sayapun terjaga..

 78. beberapa hari ini..saya ada mimpi memakan garam..masinnya Tuhan sahaja yang tahu..terasa sehingga saya bangun dari tidur

 79. saya pernah bermimpi suami saya dikejar sekumpulan anggota polis tapi suami saya berjaya melepaskan diri.Berkali-kali suami saya datang bertemu saya dan memeluk saya dalam keadaan badannya luka-luka.Saya menangis dan terjaga….

 80. Saya bermimpi berada di tepi pantai melihat ombak besar datang ke arah saya.. dalam masa yang sama dari arah belakang (dari daratan) air datang dan bertembung dengan air ombak tadi.. saya sempat juga melihat hutan terbakar di daratan tadi..

 81. saya mimpi pergi melancong satu dunia dalam masa satu malam..dan saya juga bermimpi membina sebuah bangunan tinggi di atas bukit.

 82. saya bermimpi di beli oleh ular yang sangat besar.satu suara menyuruh saya saya memotong ekor ular itu jika ingin melepas kan diri, saya laku kan nya dan berjaya melapas diri.kemudian terdengar suara ular berkata ia tidak sekali kali akan melepas kan saya pergi apabila telah melilit saya. ia akan mencari saya kembali sehingga dapat. saya tersangat takut dan berlari sekuat hati melarikan diri dari ular itu yang mengejar saya , kemudian saya terjaga..apa kah maksud mimpi saya..

 83. Saya mimpi abang saya bersikap kejam terhadap ibu saya. Dia menendang ibu saya serta memaksa ibu saya menanggalkan pakaiannya. Saya juga ada sewaktu abang saya memaksa ibu saya dan saya cuba mempertahankan ibu saya sambil menangis2. apabila saya bangun, saya terasa mata saya ada air mata. apakah maksud mimpi itu?

 84. semalam sya brmimpi yg sya mempunyai 2 org adik berumur lebih kurang 2 tahun(pandai brjalan)!!!ia selalu nakal!!!pda suatu hari sya mengajak mereka prgi shopping!!brpa minit mereka melintas!!sya seakn tidk dpt brgerak lalu mereka dirempuh dan mati!!apakah maksud mimpi sya ini??tolong lah jwb scepat yg boleh!!tq!!

 85. saya bermimpi melihat bulan sabit bersama dengan bintang di sebelahnyer…saya lihat dengan jelas dan besar di langit.dan ketika itu saya sangat gembira melihatnya.apakah maksud mimpi saya ini?

 86. SAYA BERMIMPI GIGI BAWAH SAYA PATAH DAN ESKNYA SAYA BERMIMPI KAWAN SAYA HAMPIR MENINGGAL DUNIA SCARA PERLAHAN2 .. SAYA LIHAT TAPI X BERBUAT APA2. DALM MIMPI SAYA DIA ADA BERBUAT SALAH DAN DIHUKUM MATI. TAPI TAK SETIMPAL KRN SETAKAT SALAHLAKU X KAN DIHUKUM MATI PLAK. TP SAYA X BERKATA APA2 HANYA MELIHAT. APABILA DIA BERPALING KE ARAH SAYA. SAYA MELIHAT LEHERNYA SEPERTI DIKELAR 2 GARISAN. TAPI DIA LOM MATI LAGI.. SEMPAT MINTA AIR DAN MEMINTA KAMI MEMBACAKAN FATIHAH UTKNYA. DIA KELIHATAN SGT TENANG, KAWAN SAYA NI KEMUDIAN NAMPAK LETIH DAN BERBARING MENGHITUNG NAFAS TERAKIR. TAPI SAYA X BEBERAPA RAPAT DENGAN KAWAN SAYA NI. ADA KAWAN2 LAIN DALAM MIMPI TU JUGA. PENIN KEPALA SAYA PK..

 87. biasanya mimpi gigi patah adalah kurang baik memandangkan gigi bawah , tandanya baik sikit dri gigi atas , dan mimpi org mati @ jenazah tandanya kita dapat berita baik @ rezeki ….

 88. saya setiap tidur selalu mimpi bersetubuh dengan wanita cantik dan selalu keluar sperma, apa arti mimpi itu

 89. Suami saya bermimpi orang perempuan mengetuai jenazah sedangkan orang lelaki turut ada mengangkat keranda. Sewaktu diusung jenazah itu, semua orang berlari bertempiaran kerana terlihatkan awan hitam pekat. Tina-tiba petir memanah tepat ke arah jenazah hinggakan jenazah itu tercampak keatas dan masuk semula ke dalam keranda. Apakah makna mimpi itu?

 90. semalam sya mimpi, sya melahir kan bayi yg sangat comel. kami sekeluarga menyambut kelahiran bayi itu dgn penuh kegembiraan tpi yang pelik nya,bayi itu menangis megeluarkan airmata darah.Itu yang membuatkan sya sangat risau sehingga tersedar daripada tidur.hati saya sentiasa berdebar-debar mengenangkan mimpi itu..huh

 91. saya bermimpi di hadapan saya ada tepak sirih berwarna perak yang besar dan saya akan membawanya….apa maksudnya.

 92. Saya bermimpi dalam proses bernikah dengan 2 orang wanita serentak. Saya sudah beristeri dan wanita yang kedua yang saya nikahi tidak saya kenali .Tapi wanita ketiga itu adalah biras saya dan telah mempunyai seorang anak lelaki (sedang menangis).Dalam mimpi ini seolah-olah isteri saya sekarang merestui pernikahan ini dan menjadi ketua dikalangan wanita-wanita yang saya akan nikahi.Dalam mimpi ini nafsu saya untuk kahwin nikah lain tiada. Apa maksudnya

 93. saya bermimpi seorang perempuan yang sangat saya cintai dulu,sekarang Dia sudah bersuami laki-laki lain, Dia datang kerumah pinjam motor setelah mengembalikan motor, kami banyak cerita kemudian saya mengajaknya ke dalam rumah dia masuk dan saya perkenalkan tempat-tempat/kamar dirumah saya sampai ke dapur, dia juga menggunakan bahasa saya… apa maksudnya ya ?

 94. saya pernah mimpi menakutkan .ramai orang lelaki tua dan muda ingin membunuh saya..
  tetapi tiada siapa menolong saya..yg peliknya air dan angin menolong saya..bila saya pegang air paip saya hanya berkata ;;ya zajala lilwaikrar ;terus air itu memacut dgn laju sampai lelaki tua mati.selepas itu saya nampak cahaya terang dari langit;baru mereka tidak meng apa2kan saya,,tolong tafsirkan

 95. saya pernah bermimpi bertemu ular warna putih yang sangat banyak,tiba-tiba ada seekor ular yang sangat besar yang berwarna putih keluar dari tanah,saya terkejut dan terpaku

 96. salam..
  semoga ade sesapa yg dapat mmbantu saye mencari maksud sebenar mimpi saya.baru2 ni saya bermimpi ke tempat saya mengaji al-Quran dan memberi tahu guru agama saya yg saya nak membaca al-quran pada hari itu.bila saya naik je kat pondok yg menyimpan al-Quran pelajar,saya dapati pondok itu kotor dan dan berhabuk.so,saya pun bersihkan dulu pondok tersebut.selepas itu,saye mule memilih al-Quran dan ape yg saya dapati banyak muka surat al-Quran yg dah terkoyak dah takde.ape yg lebih mengejutkan apebila saya membuka al-Quran tersebut ade diantara ayat2 al-Quran yg telah hilang(kosong) tp muka suratnya masih ade.guru saya pun mule mendengar bacaan saya.

 97. g w mau nanyak.
  semalem g w mimpi kuku g w di potong rapi ama majikan g w ….
  apa ya artinya plz bantu gw…

 98. saya bermimpi merajuk dengan kekasih. lepas tu dia tinggalkan saya, mungkin ego dier x nak pujuk saya.ape maknenye ye. tapi sebelum-sebelum tu memang ade saya ade berdoa agar kuatkan jodoh saya dengan dier. petunjuk elok ataupun tidak ye. yang bestnye mimpi tu di depan Kaabah mase tu terlelap nak tunggu sembahyang subuh mase buat umrah minggu lepas.

 99. Jika bermimpi yang baik ceritakan pada orang lain… jika bermimpi yang buruk jangan ceritakan pada orang lain… banyak2kan taubat … jika diceritakan jua nescaya memberi kesan tidak baik dari segi emosi kepada pendengar…. wallahu a’lam

 100. Assalamu’alaikum..Wr..Wb
  Saya ingin menanyakan arti dari mimpi saya ini.Maaf sebelumnya,tadi malam saya bermimpi buang air besar hingga berceceran,malu rasanya.Apakah dari arti mimpi trsebut?saya sangat gelisah memikirkannya.mudah2an Allah SWT slalu melindungi saya dan keluarga,Amin
  Saya tunggu jawabannya.Terima Kasih.
  Wassalamu’alaikum…Wr..Wb

 101. salam…
  saya bermimpi,saya berpakaian baju pengantin berwarna putih..dan suasana mimpi sya itu seperyi didalam 1 majlis perkahwinan..dan 2 hari sebelum saya bermimpi ini, anak saya bermimpi yang saya telah meninggal dunia…seperti mimpi ini berangkai je…blh tolang tafsir saya…

  terima kasih.

 102. Salam..saya bermimpi rakan membayar hutang disaat saya memerlukan wang..blh tlg tafsir..terima kasih

 103. saya akhir2 ini bermimpi,bahwa saya bersama teman -teman sedang ada acara kecil2lan.saat itu ada 3 ekor tikus yang sedang datang mendekati saya kemudian tikus itu dikejar teman-teman saya tapi ia kembali lagi,lalu ada satu guru yang mendekati saya dan ia juga suka sama saya,padahal saya tidak suka DIA.pokoknya dia amat suka sekali sama saya.Ini gimana solusinya?????????????????

 104. saya pernah bermimpi, dalam mimpi saya saya mengalami pendarahan yang tak terbendung oleh saya, padahal saya belum merid…. apa artinya..thanks ya!

 105. malam berikutnya saya juga bermimpi..dalam mimpi saya…tempak saya berpijak itu roboh…saya memang terjatuh tapi tidak terperosok ke bawah, karena saya berpeganggan pada sebuah kayu yang kokoh…dan tak lama kemudian ada yang menarik saya ke atas sebuah pohon..apa maksudnya….!

 106. 24 jun 2009

  saya bermimpi di bimbing malaikat untuk menjaga anak-anak saya melalui sms berbahasa arab dan mendengar suaranya saja juga pernah bermimpi menangkap ular belang putih hitam berbulu halus yg bersembunyi di kasur apa maksudnya???

 107. terimakasih atas informasinya.. saya bermimpi melihat ada perang, dan memang saat ini saya lagi di rundung masalah.. mohon doa agar tetap selalu lancar.. dan saya tunggu tulisan berikutnya lagi. salam.

 108. Saya bermimpi melihat salah satu wanita teman kantor yang sedang bersetubuh dg seorg pria di depan kamar kos saya, dan saya bermimpi sedang mengantri mau mandi dan melihat org2 pake handuk putih

 109. apa maksud kalau saya halau 2 ekor kucing dengan mengunakan bantal yang masuk secara tiba tiba dalam rumah saya.

 110. suami sy pernah bermimpi sy berzina dgn org lain.org itu sy dan suami kenal tp sy lebih mengenali org itu. org itu blh di anggap sebagai majikan sy krn dia yg memberi rezeki kpd sy.apa maksud mimpi sumi sy itu

 111. sepupu saya mimpi dia dikelilingi byk katak dan katak itu berada di tempat kemaluan dia..lagi satu dia juga pernah bemimpi ular patuk kemaluan dia..tolong terangkan apa maksud mimpi itu..terima kasih…

 112. sy mimpi melihat pengantin memegang bunga. kemudian bunga itu dilontar kpd sy..kemudian sy melontarnya smla tp bunga tsebut dilontarkn smla kpd sy….. apa maksudnya…

 113. 1. rakan saya bermimpi seekor ular besar dan seekor ular kecil…rakan saya telah bjaya membunuh ular kecil krn terlalu takut….ape mksudnyer??

  2. rakan saya juga mnceritakan ttg mimpi nyer bertemu seorg tua yg hafaz al-quran..ape maksudnyer??
  tlg jwb yer..

 114. aslmualikm..sya krap kli mimpi abg sya yg brada di luar ngra pulang ke rumah..ape mksd mimpi tersebut??mimpi ini lebh kurg 2 thun sya almi..nmun,ia tetap berulang..sya prnh brtnye kpd guru agme sye dn bliau ckp bhwa sya ad hubgn hti dgn abg sye..mksdnye stiap ape yg brlku kpdnye,sye akn dpt rse mlalui grk hti..tolong sye!!

 115. sobat,klo bermimpi sulit menaiki tangga atau jalan seperti tanjakan gitu artiny ap ya…? tp toch pd akhirny saya sampai jg d atas karna dibantu se2orang melainkan orang yang saya kenal….thanks yach,saya penasaran nech blz ye

 116. salam,saya xpnh mimpi yang saya dipatuk ular..satu malam saya mimpi didatangi oleh seekor ular..saiz ular tu sederhana besar..ular tu xgrang tp saya takut sgt..lps tu ular tu patuk kt betis kaki kanan saya sebanyak 3 kali…ape maksdnya yer…tlng yer, saya nak tau ape maksudnya…tq…

 117. smlm mimpikan arwah nenek yg dh lama meninggal.dlm mimpi tu arwah nenek masih hidup tp dikurung oleh anak bongsu nya iaitu makcik sy di dlm sebuah bilik yg sgt gelap.sy pd ms itu br berkunjung ke rumah itu dan arwah nenek memanggil sy dr jeriji tingkap dgn suara yg sayup.sy dgn syp2 pergi ke tngkap itu dan melihat dia cuba mengeluarkan tgn melalui jeriji utk memeluk sy.sy sgt sedih krn terfikir tergamak mereka buat nenek sy macam tu.tiba-tiba makcik sy memanggil sy dan sy terpaksa berpura-pura pergi padanya kerana sy tau kalau dia dpt tau sy jmp nenek yg terkurung,mesti akan ade sesuatu yg lbh teruk dilakukan pd nenek.sbb itu sy terpaksa pura-pura br smp rumah itu. kami berborak2 dan sy terus terjaga.
  apa petanda itu?adakah arwah nenek sy susah di ‘sana’…?sy sedih sgt.sy ceritakan pd ibu sy.arwah nenek sy itu mak nya.
  tlg sgt..sesape beritahu apakah petandanya jika ada atau ia sekadar mimpi sahaja..?

 118. assalamualaikum kawan2..

  disini saya nak nasihatkan berbanyak lah amalan anda..kerana amalan anda belum cukup untuk menuju akhirat..klu kita fikir balik mati tanpa amalan akan dipatuk ularketika dlm kubur , ingat tu…sesungguhnya mimpi org meninggal…cuba tanya ?berapa banyakkah, amalan anda untuk di sedekahkan untuk mereka di alam kubur..

 119. asalamualaikum…
  saya prnah brmimpi ada cewek ma cowok lagi brmesra-mesraan. tapi tu cewek meninggal dunia. n cowoknya tu gak mau khlangan pacarnya itu. trus tu cowok hub.intim ma cewek. trus ceweknya tu tiba2 hidup n kayak hantu. n stelah mmp tu da sms dr temenku. dia peramal n katanya temen dekatku ada yang mau meninggal. pokoknya ciri2nya temenku yang mau dijemput ajalnya tu sk warna pink/biru. tu maksudnya apa ya???

 120. ass…
  ne saya mw crita,saya prnah mimpi tinggal sm pacar saya alasanny sih karna engak ada cocokn sia.and saya juga prnah mimpi begini ceritanya kan srng nyokap saya dah pindah tmpt kerja yang baru dan saya mimpi bos saya balik kekerjaan lamanya….
  it meaning in fantasy me apa ya…?????

 121. asalammualaikom.sye skung nie tgh pening sngt kepala.hr tu,ad skali sye mimpi sye kne mand bunga.dgn sape sye xingt tp yg sye ingt ramai la owg,n tetibe ad air curah kt ats sye . ble sye rasa atas kepala ad bunga.n lg 1 waktu tu ramai budak2 laki sekolah sye yg sebaya dgn sye..sbnr nye ape maksud die ek??tlg la…sye muskil sngt

 122. semalam sya bermimipi makwe sy mengandung n tinggal kt kg bersama mak saya.kemudian saya usap2 perut makwe saye dgn lembut.saya sendiri xpasti dlm mimpi tu saya da kawin atau tidak dgn makwe saya. apakah maksud mimpi saya ni…. bingung…

 123. Assallammualaikum,saya bermimpin mendapat hadiah sebuah buku seribu satu rahsia mimpin daripada anda.Tolonglah hantar sms kat hp sy di no hpa; 014-2592515.Kalau tak dapat buku percuma pun tak apa la,cuma kasi la kad raya ikhlas buat saya.Wasallammualaikum.

 124. Assalamu’alaikum,malam tadi saye mimpi bertemu dengan ex-boy saye…apa makne nye ye…saye rindu kat dia..adakah ni makna nya kami akan balik semula…mimpi tu buatkan saye menangis…saye rindu sangat kat die….

 125. Assalamualaikum, saya pernah bermimpi mengambil air wudhu di mesjid tetapi batal sampai 3x karena tersenggol oleh bukan muhrim, di dalam mesjid saya melihat teman-teman saya yang tadinya berjilbab menjadi tidak berjilbab lalu saya melaksanakan sholat tapi awalnya saya lupa pakai mukena lalu saya pakai mukena tapi di saat saya sholat, saya seperti tidak khusyuk dan sholat saya kurang sempurna. tolong siapa yang mengerti arti dari mimpi saya tersebut kirimkan ke email saya, terima kasih. wasallamualaikum.

  • Wa’allaikum sallam,arti mimpimu itu sangat baik karena semuanya ada hubunganya dengan ALLAH SWT maka dari itu, cuma anda diingatkan agar selalu lebih hati hati di dalam menjalani atau mempelajari sesuatu yang baru dalam hidupmu, dan teruslah belajar mendalami ilmu yang bermanfaat yaitu ilmu Dunia dan Akhirat.

 126. salam…
  malam tadi saya mimpi kekasih saya ada perempuan lain..die kantoi bila saya nak tengok nset die,,rasanya da banyak kali mimpi bf saya curang..saya bangun tido kadang2 tengah menangis..ada petanda tertentu ke?

 127. Assalamikum…saya bermimpi sholat berjamaah dengan presiden indonesia (Alm) Soeharto,Apakah arti dari mimpi saya..?makasih Wassalam

 128. bru mlm tdik sya brmmpi sy brsma dngn kwn rpat sy yg lelaki..mse 2 kite 0wg tngah hliday sme2..nak ckap de haty ngn dier,,1 klainan ble bsma ngn dier..s0lah sy dlndungi dier..lam mmpi 2,,sy x pnah bjauhn ngn dier..mner jer dier pg sy ttap bsme dier..tpi,,mse sy bsma dier,,sy dtng blan scra mngjut..mse sy dtng bln 2,,dier bt0l2 mnjga & mlndngi sy..pe mksud mmpi 2 sbna nyer..?? dri pgi nie sy trtnye2 pe mksud mmpi sy 2..

 129. saya brmimpi telinga sebelah kiri saya putus…saya rasa x sedaphati..adakah anda sadia memberi komen ttg mimpi saya itu,,,,,,,,,,,,,,,

  • Ko akan hadapi dugaan yg hebat tp ko sorang yg tabah dan sabar..sabar dlm menghadapi apa jua masalah akan beroleh penyelesaian yg hebat.

 130. saya mimpi bos saya bagi duit dgan saya sebanyak rm450.00 dan saya mengambilnya dengan senang hati..apakah maksudnya?harap di balas.

 131. sy mimpi sy bwk bungkusan lipan bara..
  dan bungkusan itu dibukak oleh seseorang..
  lalu banyak lipan yg keluar dari bungkusan itu..
  sy pukul setiap lipan yg keluar itu sebab ramai org yg tak perasan kewujudan lipan itu..

  bantu sy rungkai mimpi sy ini…

  runsing…

 132. Mekom…..,saya prnah mimpi rumah saya d’masuki air dan air itu surut dgan perlahan2……….,hrap kamu blah bantu saya mentafsir mimpi ini……

 133. asslamaualaikum …tunang saya solat istiharah tapi dapat lihat 3 baju melayu disusun depan nya dan memilih yang tengah harap boleh bantu mentafsir mimpi ini……

 134. waktu masih SD, saya mimpi melayang, melihat tubuh saya sendiri sedang tidur. dalam mimpi itu saya tidak merasa pindah ke alam lain, sebagaimana biasanya mimpi, tetapi tetap merasa di kamar.
  apa artinya ?

 135. saya mimpi ex-boyfriend saya cium saya.ramai laki-laki. dan tiba-tiba mimpi pantai dan ombak semakinlama semakin datang dekat dan tiba -tiba ombak besar tetapi saya selamat

  • anithazee…sya rasa ko sorang yg cantik dan ramai lelaki yg gila pasal ko..tp xkan semua ko nk layan?! Ada antara lelaki tu memang gila habis kat ko tp ko x layan..dia amat kecewa,so..berhati2

 136. assalamualaikum w.b.t….saya pernah bermimpi gigi anak saya tumbuh, anak saya tu bru berusia 3bulan…tolong sy apa makna mimpi tu.

 137. saya mimpi sedang memanjat tembok bersama rakan baik saya .. tetapi saya tidak berjaya-jaya untuk sampai di atas .. sedangkan kawan baik saya sudah sampai di atas … apabila saya memandang ke bawah saya dapati rakan saya (lelaki) sedang cuba untuk memanjat juga … semakin saya cuba untuk sampai di atas , semakin sukar .. walaupun telah banyak kali saya cuba tetap tidak berhasil …
  apa maksud mimpi saya ini ???

 138. SAYA BERMIMPI SEDANG MENGADAKAN HUBUNGAN SEKS DENGAN TEMAN LELAKI DAN KEMALUANNYA MENJADI PANJANG. BUAT PENGETUAN PIHAK TUAN, SAYA AKAN BERKAHWIN DENGAN TEMAN LELAKI SAYA ITU PADA 3 BULAN LAGI DAN SEKARANG INI KRISIS HEBAT MELANDA KAMI MELIBATKAN KELUARGA. APAPUN, SAYA TERMAAT INGIN TAHU, APA MAKSUD MIMPI SAYA ITU, MENGADAKAN HUBUNAGN SEKS DENGAN TEMAN LELAKI DAN KEMALUAN TEMAN LELAKI PANJANG DARI BIASA.TERIMA KASIH.

 139. da 3x sy bmimpi memasuki rumah yang sama dgn mimpi yang sebelumnya..sy masuk rumah tu dan kluar ikut pintu blakang dan masuk lagi ikut pintu blakang,nampak orang ramai bmain2.yg pliknya mimpi ni brulang2.

  ada apa2 komen?

 140. suatu hari jumat sore di bulan oktober, saya mimpi diramal orang tua atau peramal artinya apa? Lalu di saat yang sama bertemu dengan seorang perempuan umur 30an lebih, artinya apa? balas ya!!!

 141. saya mimpi tmn sya meninggal, trs be2rapa hari kemudian tmn sya blg klo dy mimpi kena penyakit kanker. trs dy blg klo dy mimpi kk n adk brpisah krn kk nya meninggl. dy d kejar2 adk itu smbil menggotong jenazah kk nya itu. sya n tmen sya itu sdah sperti kk adk. ap makksud dr mimpi2 itu??? tolong d balas.

 142. saye bermimpi melihat anjing yg banyak,,bermacam2 saiz kecil sampai besar,saye mimpi monyet masuk rumah,,lepas tu keluar,,apa maksud mimpi saye tu

 143. sya bermimpi berjumpa sseorang yg lngsung x prnah sya kenal…..da brpa kli sya brmpi cam tu.
  tp org tu bkn org yg sma..

 144. saya mimpi bf saya nak tinggalkan saya sebab ayah dia suruh kahwin dengan org lain dan i menangis teruk. dia ckp dia kena kahwin dengan orang lain.. apa maksud ini

 145. Assalamualaikum W.W

  pak,saya bermimpi di dalam tidur saya.di mimpi itu,saya baru mmbeli 2 buah mobil. satu mobil buat sehari2,dan satunya lagi buat usaha. setelah itu saya mengajak teman2 untuk pergi main dengan ke2 mobil baru saya. setelah jalan2 dan berhenti, kami mencari warung buat istirahat. dan ternyata saya baru ingat kalau kunci mobil saya ketinggalan di mobil. bermaksud ingin kembali ke mobil, ternyata mobil saya telah di curi orang dan saya melihat mobil itu pergi. tanpa pikir panjang saya kejar dengan mobil saya satu lagi yg di pake buat usaha, ternyata saya kehilangan jejak. karna itu, saya jadi sedih dan bermaksud mncari mobil yg di curi itu lewat orang pintar. setelah bertemu dgn orang pintar tersebut, saya di suruh membaca beberapa ayat di dalam alquran. sebelum menjalankan perintah tersbut, saya sudah terbangun dari mimpi itu.

  kalau bapak berkenan, tolong arti kan mimpi saya trsebut, sebap saya jadi ngak tenang.

  terima kasih, WASSALAM

 146. saya bermimpi di dalam tidur saya.di mimpi itu,saya baru mmbeli 2 buah mobil. satu mobil buat sehari2,dan satunya lagi buat usaha. setelah itu saya mengajak teman2 untuk pergi main dengan ke2 mobil baru saya. setelah jalan2 dan berhenti, kami mencari warung buat istirahat. dan ternyata saya baru ingat kalau kunci mobil saya ketinggalan di mobil. bermaksud ingin kembali ke mobil, ternyata mobil saya telah di curi orang dan saya melihat mobil itu pergi. tanpa pikir panjang saya kejar dengan mobil saya satu lagi yg di pake buat usaha, ternyata saya kehilangan jejak. karna itu, saya jadi sedih dan bermaksud mncari mobil yg di curi itu lewat orang pintar. setelah bertemu dgn orang pintar tersebut, saya di suruh membaca beberapa ayat di dalam alquran. sebelum menjalankan perintah tersbut, saya sudah terbangun dari mimpi itu.

  kalau bapak berkenan, tolong arti kan mimpi saya trsebut, sebap saya jadi ngak tenang.

  terima kasih

 147. malam tadi saya bermimpi memberi makan burung murai atas tapak tangan kanan. Memula tu saya baling aja makanan tu kat depan, nampak burung lain menyerbu makanan tu, kemudian datang burung murai ni, dia mendekati aku, aku hulurkan makanan yang aku genggam tu. Dia makan la, jinak macam ayam. aku terkejut dalam mimpi tu, setau aku burung murai ni liar dan tak jinak macam tu. Dia makan laa sampai habis, lepas habis aku ambil lagi makanan kat dapur.

 148. saya bermimpi berak dalam seluar…apa maknanya..dalam mimpi tu saya berak banyak sangat..sedar2 dari tidur saya lihat banyak najis atas tilam saya

  • biasanya orang kata mimpi berak atau kencing menandakan org sedang mengatakan perkara buruk tentang kita . berak-secara besar-besaran
   kencing- secara kecil-kecilan.
   nasihat saya… jgn peduli apa org kata kalu kita x lakukan kesalahan sebaliknya berbanyak berdoa agar semua yg buruk akan berakhir dan mohon agar Allah mengampunkan dosa orang yang memfitnah awak.

 149. assalamualaikum
  bukan nk kt sy alim atau pandai tp sy pernh kawal mimpi…kerana mimpi adalh prkara y x logik dterima akal…jd fikiran sy x trime benda 2 dan secara auto sy tahu y sy brada dlm mimpi…jd sy bleh lakukan ape shj y sy suka….memang seronok…heeeee…hebat kan..tp sekejap je dlm 30 saat..

 150. sy mimpi bahawa ayah sy ambil/bawa tikus mati warna hitam untuk dibuang dari rmh..apa maksudnya..tlg bantu cz runsing jg pk kan..tq 😉

 151. salam…
  saya pernah bermimpi telekung hitam..tetapi telekung hitam itu di pakai oleh kawan serumah saya sambil dia memandang saya sambil tersenyum…

  saya pulak baru2 ni bermimpi saya membersihka najis manusia di lantai dan di tangan saya kerna tiada manusia lain yg mahu membersihkannya..jadi saya relakan diri membersihkannya walaupon jijik sambil di perhatikan oleh senior saya yg kini sudah tamat belajar…

  apa maksudnya…

  • ini ramalan sahaja mukin anda akan membantu rakan anda yang membuat keaiban,anda membantu membersihkan nama baiknya yang mungkin tercemar

  • kalau mimpi ular alamatnye nak dapat jodoh…tapi lau x patuk…mungkin jodoh jugak, tapi lambat sket kot…

 152. SEMLM BONDA MIMPI SEMBAHYANG,BONDA DENGAR BEKAS MUFTI NEGERI JOHOR MEMBERI KULIAH DAN BONDA BERADA DI RUMAH YANG SEDANG SIAP UNTUK MAJLIS MAKAN BERAMAI SEPERTI MAJLIS MAKAN PENGANTIN,APA AGAK2 MAKSUD MIMPI BONDA ITU

 153. Harap beri taksiran mimpi saya ini. Dua mimpi pada lain hari.

  1) Saya bermimpi ex-boyfriend mencium bibir saya tetapi saya hanya memerhatikan dia sahaja. Waktu itu dia memakai baju putih (baju yg di pakai nya sewaktu mahu pulang ke KL).

  2) Saya bermimpi akan hidangan makanan di hadapan saya iaitu nasi putih dalam mangkuk dan ikan masak asam pedas dalam lain mangkuk.

  Tolong beri pandangan tuan. Terimakasih.

 154. hampir lima tahun saye sering bermimipi perempuan yg sye suke ni.tpi sye tak pernah mintak couple dgn dia,dia pun tahu sye suke kt dia.tpi kami tak pernah jumpa dan tak pernah bersama.

  bgi pandagan tuan\puan apakah maksud mimpi saye ni.

  • mimpi yang sering terulang berarti mimpi itu akan menjadi pertanda..kalian akn berjumpa dengan dia..dan jika kalian masih sama2 single kalian akan kembali

 155. mimpi ngeri ku begini:

  Dikala aku sedang menggali kubur..aku bertanya pada seseorang..kubur siapakah ini?.ini kubur awaklah..Selepas itu saya diregisteredkan..Officer tu berkata..hidup awak akan kekal selama 9 hari sahaja didunia ini..

  Apakah tafsir mimpi ini…tolong…

 156. aku mmpi tangga. dh 2 kali. 1st, mimmpi naik tgga alluminium. tangga tu tnggi sangat. aku berjaya naik atas sbb nk repair plug atas bumbung bangunan. pastu xdpt repair sbb brg tk cukup. aku nk trun amik brg, tapi smpai sdh tk dpt turun. gayat.
  mmpi kedua aku naik tagga rmah flat, kawan aku leading depan, masa naik tangga aku pancit, kawan aku glakkan aku.. ape maknanya…
  any komen?

 157. mimpi pertama :

  saya bermimpi melihat buaya besar yg ingin mengepung saya,kemudian sya belari sekuat2 hati…

  mimpi ke 2 :

  sy bermimpi saya mengandung,sambil menangis.

  apakah maksud mimpi di tepi tebing,sy takut untuk berjalan di tebing itu,saya cuma termenung melihat tebing itu..

 158. saya baru je terbgn dari mimpi,saya terkejut cepat2 online,nak cek maksud die ape…saya mimpi orang yang saya sgt cinte,ex boyfriend saye,nikah dengan orang yang saye familiar,bukan member saye,tp kwn kpd kwn sayelah..tp dieorg nikah,dlm mimpi tu saye tengok kat facebook die,die ade letak gamba saye..pls,comment me,instaneously…

 159. salam.sy nk tnye.sy mmpi d tikam d perut,smpikn isi perut sy t’keluar skit n klihatan perut sy b’lubang smpikn leh nampak isi d dalam.de seorang laki menolong sy, die pggl ambulans.tp ambulans x smpai2 smpai la keesokkan harinye.perut sy makin lame makin t’tutup sndri kesan luka 2.sy b’keras nak pergi hospital tp tiada sape yg nak bawa saya.pas tu tiba2 org yg menolong sy ari tu cari punca nape ambulans x dtg.rupe2nye org ambulans tu m’jawab die t’lupa.org yg jwb t’lupe tadi 2 rupe2nye kawan sekerja saya.tlg tafsirkan maksud mmpi sy ini.tq

 160. sye mimpi lautan yg luas sye lalui tok smpai ke dratan..smpai d drat sye d’klilingi bhan2 yang blh t’bakar..ap agkny almat mmpi 2????

 161. bf sy mimpi yg ade org bgtahu yg ade org cube utk jauhkan saya dgn dye…org yg dye maksudkan org yg rapat antara sy dan dye…saya rungsing memikirkannya…leh x tlg sy…hbgn sy ngan dye dingin..tiap hari gaduh..saya tak tahu nak wat ape..tlg sy…

  • mkne nye hbugan awk akan kkal slme nye..org yg rpat adelah org yg akan mmunah kan atu mypan prasaan kat hbgan awk b2..jdi byak2 kan bdoa k

 162. salam..ibu saya akan pergi ke outstation.saya bermimpi ble ibu balik je dari outstation,saya nampak jenazahnya terkujur di ruang tamu,,saya takut la..tolong bagi tau saya maksud mimpi itu…

 163. saya pernah bermimpi,,dalam mimpi saya,saya sudah mempunyai anak dengan pacar saya yang sekarang masih saya jalanin .
  saya mau bertanya,,maksud dari mimpi tersebut apa .
  thanks .

 164. mimpi itu dari mana asalnyaa??

  trus knp mimpi bisa datang?

  dan yg paling penting mimpi saya adalah mimpi yang paling aneh. mungkin kalo d ceritain ga ada yang percaya.
  gtw ada yang pernah sma mimpi kaya saya. ngga. hhe

  tolong juga gmna si kalo tidur biar mimpinya indah trs. 🙂

 165. saye byak kali mpi ombak bsar..dsbalik ombak tu sye nampak wajah2 owg yg sye syg sye cbe slmat kan diowg tpi xdpat,yg lgi 1 sye mpi sye n fmly gi sbuah tasik dlm tsik tu ade sbtang jalan tpi jalan tu xkne air tasik..sye cbe bjlan atas jalan tu tbe2 sye tnampak sekor ikan yg cantik tak tkata..sye pun cbe utk dkat gan ikan tu tpi tak boleh kaki sye brat sgat2..tbe2 ikan tu ktawe kan sye n trus hilang..sye cbe kluar dri tsik tu tpi dgan kadaan mengensot..ble sye bjye kluar kaki sye dah ok blik..sye n fmly pun blik dlm pjlnan blik krte kmi x-cden lgar pokok dlm hutan..sye nmpak fmly sye cedera prah….ape mksyt mpi yg slme ini mjdi tanda tye sye???

 166. Assalammualaikum,

  Tolong tafsirkan mimpi saya ini. Saya bermimpi yang bapa mertua saya membawa beg yang mengandungi baju-baju saya. Dan apabila dia membuka beg itu dihadapan seluruh keluarga saya termasuk suami saya dia mengatakan yang baju saya itu kotor dan berkulat dan harus di cuci segera.

  Selepas itu, saya meninggalkan ruang tamu (dlm mimpi saya itu) dan menalipon kawan saya untuk bercakap mengenai membeli rumah. Tetapi kawan saya masa tu tido dan saya tak dapat cakap dengan dia. Terus selepas itu saya sedar dari tido saya.

 167. saya mimpi di kerja limpan.. merayap dalam baju sy??? limpan tu besar can ular tapi di mulutnya dia bolih keluar kan bebola bewana biru seakan hijau apa pentandanya??

 168. ASSALAMU’ALAIKUM ….SYUKRAN YA …….KARENA SETELAH BACA ARTIKEL INI ANA JADI BANYAK TAHU WALAUPUN SEBENARNYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI TAPI SETIDAKNYA ADA MIMPI YANG SAYA ALAMI BERKAITAN DENGAN KEJADIAN YANG TERJADI PADA ARTIKEL INI.WASSALAM ^_^

 169. Semalam saya bermimpi,saya memiliki 2 burung(ayam) didalam sangkar… yang satu kecil(kurang jelas jendernya), yang satu lagi ayam jantan yang indah bulunya.tolong dOnk bantu saya nafsirin mimpi saya, kira2 apa ya artinyaaaa….???? Thank’s

 170. Mimpi di kasih hadiah kado kira2 5 buah, tapi isinya kue semua… kadonya di ikat dengan pita bunga yang indah dan bewarna-warni. apa tuch artinyaa…??

  • yg ptah gigi tu mungkin slah 1 fmly awk akan mngal kan dunia buat slme2 nye..yg llaki tu mgkin awk akan bjmpe psagan hati..tpi tu smue permainan tido dik..sgale kjdian dah dittu kan oleh ALLAH

 171. Saya bermimpi sedang berenang di laut yg besar dan 2 hari kemudian pada malam jumaat, saya bermimpi seorang bayi lelaki yg sudah meninggal..
  boleh saya tahu apa maknanya?

 172. hana mimpi hana bercinta dengan seorang putera raja dan putera raja tu hadiah hana sebentuk cincin tapi hana hilangkannya. ibu kepada putera raja tu ( permaisuri ) tak berkenan kat hana dan nak jumpa hana. hana takut. hana merajuk dengan putera raja tu,hana tak nak jumpa ibu dia. tapi putera raja berusaha pujuk hana tapi bukan dgn kata2 tapi dia cuma berdiri aje sebelah hana,berjalan beriringin dan dia pegang bahu hana.putera raja tu sgt protektif. rasa selamat bila dia ada kt sebelah hana. rasa tenang.hilang rasa takut nak jumpa ibu dia.dah 3x mimpi yg sama tp tak berturut2

 173. saya mimpi hari senin,,2,23,2010
  saya mimpi si kejar dua orang tidak dikenal,,
  awal’a saya keluar dari sebuah ruangan,,
  lalu saya melihat segerombolan orang di luar ,,
  setalah itu jatuh beberapa benda dari atas,
  orang2 pd berebut,
  setelah itu saya ambil,
  satu benda itu,
  dan saya lau pergi,
  beberapa orang mengejar saya,
  hingga saya naik ke sebuah mobil angkot,
  saya dikejar dua orang,,
  dia sangat kesal,,
  dan ingin menyelakai saya,
  mereka melempar angkot yag sy tumpang dgn apa saja,,
  meraka sangat bernafsu ingin saya celaka,,
  hinga angkot sy berhenti,
  dan saya dilempar benda keras,,
  lalu saya terbangun dari tidur,,saya,,

  saya mohon di beri tahu arti mimpi say ini.
  terimakasih

 174. kira betul sy hampir jadi nenek. Tp semalam sy mimpi mcm belasan tahun. Sy di airport balik dari luar negeri, jumpa seorang jejaka hensem sekali. Sy amat suka padanya. Diapun suka dgn sy. Lepas kenal hati masing2, dia bawa sy melancong ke suatu tempat peranginan yg indah sekali di kaki pergunungan. Hanya pekerja2 ada di situ. Pelancong pula hanya kami. Amat tenang dan damai sekali. Tiada gangguan…apa maksud??

 175. smlm sy brmimpi byk skali buaya n membuka mulutnya y besar dan cuba menekam kaki sy ktika itu sya berada di dlm laut y luas sya cba mnyelamatkan dri dan sy tersermpat dgn anjng laut akhirnya sy brjya mlepaskan diri dari buaya2 itu,, tlg bantu sya siapa y thu mksud y trsirat ini please ……….

 176. sy. bermimpi melihat banyak bayi-bayi bermacam-macam rupa, ada rupa babi, ada yang ada tanduk dan beberapa sahaja bayi yang elok dikendong oleh seorang tua. emak dan rakan saya mahu mengambil bayi itu tetapi dihalang oleh org tua berkenaan kerna katanya, kita tidak tahu apa sebabnya,
  apakan maksud mimpi saya itu.

 177. helo…

  baru baru ini saya bermimpi rambut saya di gunting oleh seseorang….separuh pendek…dn dlm mimpi itu saya sangat marah pada org mengunting itu…

  bleh tak tlg tafsir apakah maksdnya?

 178. salam…

  baru2 ni sy mimpi mendpt stangkai bunga ros merah berserta dgn nama nme pengirim skali…
  dan bile baca nme pengirim tu..mmg sy suka..
  tp ade maksud disebaliknya ke???

  apa mksud mimpi sy ye??

 179. saya selalu mimpi jumpa doktor yang baru saya jumpa 2 kali…msti datang dalam mimpi saya semenjak dua menjak ni…dan lagi saya selau mipi ular yang berwarna-warni dan pelik mengajar saya

 180. NAPE SAYA SELAU MIMPI DOKTOR YANG BARU SAYA JUMPA 2 KALI SEMENJAK-MENJAK NIE,YANG PELIKNYA SAYA JUMPA DOKTOR TU BKN KAT KLINIK TAPI TMPT MANA JEW SAYA GI MSTI ADE DIA…..N SAYA SELAU MIMPI ULAR YANG BERWARNA-WARNI DAN PELIK YANG MENGEJAR DAN SENTIASA MENGEKORI SAYA…SAYA DAH MIMPI BANYAK KALI…

  • mgkin adik dira ade mypan prasaan kat doktor tu..atu tu jodoh adik..yg ular tu adik akan di pinang tpi pinagan tu xsmpai2..mksud nye owg yg nak pinang adik tu dah psang niat kat dlm hati die utk pinang adik tapi hati die blom lgi kuat..ape2 pun mpi ni pmainan tdo ape yg blaku smue kttuan ALLAH..jodoh smue di ttu kan oleh nye…….

 181. akum…sy br mengalami kesedihan apabila kandungan sy telah keguguran..sebelum tido,sy berdoa kepada Tuhan,jikalau benarlh ade hikmat dsebaliknye,kau tunjukkanlh kepadaKu..dn mlm tu sy bermimpi semut byk kd dlm bilik sy..apa maksudnye?

 182. saya bmmpi mdapat duit syiling yang banyak dn 1 lg mmpi sya jtuh ke tgh2 laut tpi air tdak kna pd bdn saya. sy duduk di dalam air tnpa saya basah sdikit pon

 183. assalammualaikum.

  saya pernah bermimpi:
  1. di patuk ular kecil berwarna putih di kaki ketika bersama-sama dengan keluarga ayah angkat saya di panggung wayang
  2. melihat najis kucing saya di dalam bilik tidur

  apakah maknanya? harap dapat membantu. terima kasih.

 184. mimpi menangkap ikan besar dalam rumah yang banyak air kemudian ikan itu terlepas kemudian dapat di tangkap semula.

  mimpi kawan baik beli pengepit kuku baru sedangkan pengepit kuku yang lama banyak lagi kemudian mimpi menjaga anaknya.kemudian anaknya buang air besar beberapa tempat dalam rumah saya.

 185. salam…saya ade bermimpi sedang dinasihati oleh orang lain dan saya berada digudang penyimpanan barang..apakah mimpi itu?harap saudara menjawab

 186. salam…sy bermimpi berada di satu kawasan sekitar McD di tempat yg xpernah pergi bersama adik lelaki,anak sedara,teman pejabat…tiba2 keadaan huru hara…seperti gempa bumi or tanah runtuh…saya bersama anak sedara shj..berjln kesan sini mencari yg lain..akhirnye penat berjalan…berjumpa dgn adik lelaki sy..membawa van dan mengambil anak sedare sy..tapi sy dibiarkan berjalan…sy masih mencari teman dan suami…akhir nye teman sekerja kembali ke McD dalam keadaan x terurus…saya menangis saat itu memikirkan di mana suami sy…menangis dan menangis hingga terjaga subuh….

 187. ass,,saya bermimpi di gigit ular hitam gitu besarnya se lengan terus ekornya pendek,, menggigitnya di tangan sebelh kanan dua gigitan,apa arti dalam mimpi tersebut ?
  trimakasih……

 188. sy bermimpi bontot saya berbulu , kerinting apro..lalu kawan sy mencukur style punk dan dye warna kekuningan mas..apa alamatnya

 189. skarang ibu bapa sy sedang mengerjakan ibadah haji, adik sy bermimpi yg ibu bapa saya balik ke rumah & semacam agak sedih melihat keadaan rumah tidak terurus, aper maksud mimpi ini?

 190. Saya bermimpi menyusui anak kembar3,tapi mereka bukan anak saya,mereka anak ipar saya.tapi anak ipar saya tunggal cuma dalam mimpi saya anaknya kembar 3.apa artinya tolong di balas yah .thank’s

 191. ass..
  teman saya bermimpi saya dan dia berjalan-jalan mengendarai sepeda motor,dan tiba ada seorang pengemis(nenek-nenek) yang meminta-minta,lalu saya memarahi dan mengusirnya,lalu pengemis itu berbicara kpd teman saya,dan memberikan amanah kpd teman saya untuk diberikan kpd saya yang berupa 3buah kotak,kotak tersebut berisikan kain kafan,tanah kuburan,dan rambut.dan pengemis itu mengatakan agar saya raji melakukan shalat,mengaji,dan selalu memaafkan orang.
  kira-kira apa ya erti mimpi saya????
  wslm.

 192. Tadi malam adik nya pacar saya mimpi, dia mimpi saya…singkat cerita dari mimpiinya yaitu dia mimpi saya tabrakan naek sepeda motor sendirian, tp saya kencang banget naik sepeda motornya jadi pacar saya nyusul saya g dapat karena kencang naik sepeda motornya….pas saya kecelakaan kepala dan kening saya aja yang berdarah pacar dan adik pacar saya bawak saya ke rumah sakit……Apa yah artinya…tolong cepat bls ya

 193. saya jg bemimpi diberi sepatu sm kawan saya dipakaikannye sepatu itu k saya, tapi sepatu itu beda sebelah, d mimpi sy it. ape mksdny ni?

 194. saya mimpi berjalan ke sebuah kampung,di atas jalan tar,sayer melihat , binatang seperti,lembu,kambing,kerbau dan ,ayam, mati dalam selang seli ,contoh:sebelah kiri lembu,sebelah kanan,kambing,sebelah kiri,kerbau,kanan ,pula,ayam,dalam keadaan bergelimpangan di atas jalan tar , menuju ke kampung itu,binatang binatang tersebut mati seolah olah , bagai di sembelih, jika di sembelih, kenapa tidak ada org yang mengambil nya, atau menuntutnya,kenapa di biarkan mati bergelimpangan begitu sahaja.pelik nya tiada manusia di situ.hanya saya yang terpinga pinga.tolong bantu saya,apa maksud mimpi ini. !!!

 195. salam..beberapa hari lepas,saya bermimpi anak tunggal saya mahu di gigit oleh seorang bdk dlm lingkungan 1 thn lbih.tp bdk tu tdk sempat nak gigit ank saya kerana di halang oleh saya..apa makna semua itu??

 196. 2 minggu lepas,saya ada bermimpi mendapat surat tawaran temuduga pada 21.12.12 padahal saya langsung tdk mendapat sebarang surat tawaran pun dan pada miggu yg seterusnya(tdk pasti hb ) saya jga ada mimpi yang saya akan interview pada hari yg sama (21.12.12) tp kali ini bkn dari surat tp melalui org dalam kerajaan di mana org tu telah menolong supaya saya dpt mengikuti sesi temuduga itu..tlg bagi tahu apa makna semuanya ini..

 197. Saya mimpi pacar saya minta untuk dibelikan bunga oleh saya ( kl tidak salah bunga tulip) artinya apa ya? Terima kasih

 198. saya bermimpi ada sepasang kekasih sedang melakukan hubungan asmara seperti meraba2, adakah sy bermimpi basah ? wajibkah sy melakukan mandi wajib ?
  sy confius?

 199. Saya bermimpi naik kendaraan dan tiba* saja terbang ,, ketika saya pulang dri rumah tmen malam* ..

 200. Saya bermimpi melihat banyak sudu Dan garfu disusun dalam bekas2nya apakah maksud mimpi tersebut??? Terima Kasih sebelumnya..

 201. Mimpi gigi yang tanggal atas tapi di saat mimpi itu aku sebelumnya bertemu dengan temen lama ku apa arti mimpi ku ?
  Semoga ngak terjadi ap”ya allah

 202. Pingback: Arti Mimpi Beli Selimut - Tips Barang Rumah dan Hadiah
 203. Pingback: Mimpi Beli Sarung Bantal - Tips Barang Rumah dan Hadiah
 204. Pingback: Jual Mukena Tye Dye - Tips Fashion Muslim Terkini
 205. Pingback: Mimpi Membeli Jilbab Artinya - Tips Fashion Muslim Terkini
 206. Pingback: Beli Cincin Risik - Cari Aksesoris Wanita
 207. Pingback: Gelang Halau Nyamuk - Fashion dan Belanja Jadi Satu
 208. Pingback: Baju Pesta Anak Aliza - modelbajuterbaru.ninja
 209. Pingback: Kalung Salib Online Shop - Fashion dan Belanja Jadi Satu
 210. Saya bermimpi terbuang air besar dalam seluar di khalayak ramai, lebih tepat sekali di tempat kerja.
  Apa maksud mimpi itu?

 211. Salam… saya mimpi kekasih saya.. dia tu tinggal jauh.. dalam gambar rupa dia lain.. tapi dalam mimpi rupa nya lain ..macam oeang lain .. saya mimpi melihat dia sedang berjalan

 212. saya bermimpi jumpa dua ekor ular…seekor di dalam periuk yang berisi sambal sotong di bawah tudung saji di atas meja di hadapan rumah…seekor lagi ,saya jumpa ular itu menuruni bumbung rumah di hadapan pintu masuk ..

 213. saya mimpi di dalam rumah saya ada ular sapi, tapi tidak mengganggu orang di dalam rumah malah ular tersebut membantu menghilang tikus-tikus yang ada di rumah . apa artinya ya … ?? thx

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s