ABOUT ME

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.

Tujuan blog ini diadakan adalah untuk menyediakan bahan-bahan bacaan dan rujukan kepada penggemar industri ini atau usahawan-usahawan kecil yang baru menjinakkan diri serta sesiapa sahaja yang berminat mendapatkannya untuk koleksi dan pengetahuan peribadi. Seiring dengan seruan dan hasrat kerajaan Malaysia untuk melahirkan lebih ramai usahawan berjaya dibidang pertanian menjelang tahun 2010. Dah tak lama lagi tu…2 tahun je lagi. Diharap dengan wujudnya blog yang tak seberapa ini dapat menyuntik semangat dan membantu bakal-bakal usahawan yang berminat menceburi bidang ini serta menggalakkan lebih ramai golongan bumiputera yang berkemampuan mengusahakannya.

Segala isi kandungan yang terdapat didalam blog ini adalah dari sumber-sumber arkitel yang dipetik dari keratan akhbar harian, laman2 web kerajaan dan juga laman web persendirian. Saya bagi pihak penulis berharap isi kandungan ini dapat dikongsi dan dimanfaatkan sebaik-baiknya. Saya juga memohon maaf sekiranya terdapat artikel-artikel yang dipaparkan tidak mendapat kebenaran dari pemilik asalnya. Sekiranya ada pertanyaan dan kekeliruan, bolehlah menghantar komen anda ke blog penulis. Insya-Allah, Penulis akan membantu setakat yang termampu…Penulis juga memohon maaf sekiranya tidak dapat membalas komen2 anda semua kerana ianya diluar pengetahuan penulis.

Terima kasih juga kepada pelawat2 dari serata dunia terutamanya dari tanahair, Indonesia, Brunei dan Singapura yang tak putus2 dan menjadi pengunjung tetap blog saya ini.

Sokongan anda amatlah saya hargai.


” PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN”

Sekian,Terima Kasih.

Harizamrry

update: 8/10/2008

Saya menerima komen dari beberapa pembaca di blog ini berkenaan pertanyaan tentang produk pertanian yg tidak dijawab oleh saya. Sekali lagi saya meminta maaf kerana tidak dapat memenuhi permintaan anda semua. Sedikit penerangan supaya anda faham…Tujuan asal blog ini ditubuhkan adalah untuk menyimpan bahan bacaan dan journal juga berita berkenaan pertanian untuk koleksi peribadi. Tapi memandangkan maklumat yang ada ini berfaedah, so, saya ingin berkongsi dengan anda semua. Niatnya ingin membantu sahaja. Saya sebagai webmaster tiada bertanggungjawab untuk menyediakan segala yg anda minta mengikut kehendak masing-masing. Harap anda faham!!! Kalau semua maklumat saya yang  cari dan sediakan…saudara2 pula apakah sumbangannya? Saya membantu sedaya-ada sahaja. Harap dapat berusaha sendiri seperti mencari alternatif lain pada yg pakar dan try search di google..saya pasti anda akan jumpa maklumat yg diinginkan.

Harap dapat menerima penjelasan saya dan maaf sekali lagi.

update : 20/10/08

Saya lihat di kebanyakan post pelawat2 asyik dok tanya camni…saya ambik contoh pasal ikan laga la katakan spt post ni https://harizamrry.wordpress.com/2008/02/04/ikan-laga-janjikan-pulangan-lumayan/

soklan dia camni ” kalau boleh saya ingin tahu di mana lokasi tempat Puan pelihara…” .

Disini ingin saya tekankan bahawa saya dengan orang yang diceritakan dalam setiap post ni tiada direct contact. Harap pelawat tidak terkeliru. Segala artikel yang dipaparkan adalah sebagai medium untuk menambahkan info sahaja dan orang yang diceritakan itu sesekali tidak akan menjawab soklan pelawat tu.. Banyak soklan2 sebegini juga terjadi dirata-rata post di blog ni…kadang2 saya sebagai webmaster tersenyum sorang2 dok membaca komen2 yang pelawat hujani.

Tapi takpe la…saya suka je kalau pelawat2 komen..sekurang2nya leh gak ler saya tersenyum sorang2..

update: 20/2/2009

Maaf kerana banyak komen2 dan pertanyaan yang  tidak dapat saya jawab. Buat masa sekarang, saya agak kesempitan masa untuk menumpukan perhatian menguruskan blog ini. Insya-Allah, bila ada kelapangan saya akan cuba memperuntukkan diri untuk membalas komen2 rakan-rakan. Pada sesiapa yang mempunyai pengetahuan bagi sesuatu bidang dan kepandaian, saya alu-alukan saudara membantu rakan2 kita dengan memberi penerangan dan matlumat bagi soalan2 yang dikemukakan. Jasa baik rakan2 amatlah dihargai.

update: 2015

Maaflah blog ni telah ditinggalkan bertahun-tahun bersawang. Oleh kerana suami saya sangat busy sekarang dan tiada masa untuk mengupdate blog ini jadi saya isterinya yang akan mengambil alih. Oleh kerana saya pun berkerja sepenuh masa, jadi saya mungkin tidak dapat menumpukan sepenuhnya pada blog ini. Mungkin sebulan satu dua post je.he2. Jadi maaflah kalau ada pertanyaan yang saya tidak balas ye :). Oh ya mungkin saya akan postkan juga tajuk2 lain selain daripada pertanian.

Thanks kerana sudi berkunjung ke blog ni.Harap anda semua dapat maklumt berguna dan bermanfaat.

Sekian terima kasih

Afida

128 thoughts on “ABOUT ME

  1. Memang best la buat projek arnab ni.Arnab baru beranak pun dah ada orang nak beli,Rm 15 tu best…Kwn2 jom la joint.

  2. tiba – tiba terlintas pulak nak ternak lintah ,
    bila dan bagaimana tu tak kisah la… janji minat tu ada !! sekarang ni, saya tengah cari gambaran untuk direalisasikan , terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat yang berharga disini.

  3. saya tumpang seronok pulak baca berkenaan pertanian. basic memang tak ada lah tapi saya berminat dengan tanaman lada cili dan penternakan ayam kampung. harap ada sesiapa boleh membantu…..

  4. salam..kami akan mengadakan kursus kepada bakal pengusaha/pengusaha/usahawan yg berminat untuk menceburi bidang ternakan burung walit. kursus akan di adakan di Ipoh pada 23/4/2008.kursus ini deg kerjasama JPH.berminat sila email..tempat terhad.tq

  5. Sdr mod, boleh tumpang iklan dekat atas kanan atau kiri blog tak. saya boleh bayar kalau perlu. ada dua iklan. satu tentang kursus ketutu dan satu tentang jualan benih keli di kawasan utara. Saya sekarang telah meletak iklan di jutawan tani, usahawan tani, dan agroplaza. kalau boleh boleh sila PM.

    tq

    Hj hanafiah
    http://oxymarmoratu.blogspot.com

  6. helooo sume…..ade sesape tau x kat ne ade kursus penternakan arnab..mmmm,mintak tolong kat sesape yg tau cara2 buat reban arnab yg simple n praktikal..kalo bleh sertakan gambo reban tu sekali..

  7. Saudara Harizamrry,

    Kami sedang membangunkan satu perisian komputer berkenaan pengurusan haiwan yang sangat berguna untuk
    penternak yang menternak kambing dalam jumlah yang banyak supaya setiap haiwan ada pengenalannya sendiri.

    antara kandungan program tersebut :-

    1. Pengenalan Haiwan melalui tag telinga dan gambar
    2. Pengurusan Kesihatan rekod perubatan dan sejarah kesihatan
    3. Family tree untuk kambing salasilah kambing
    4. Dosage calculator, 20kg berat berapa cc atau berapa ml ubat

    dan banyak lagi yang tak dapat saya huraikan melainkan dengan demo.kepada penternak semua yang berminat sila
    email kepada saya othman-9@streamyx.com

  8. dear mod,

    tahniah kerana semangat mod dan sediakan website untuk beginner macam saya kongsi ilmu.
    Saya sekarang keje dia bank.. fresh grad.. gaji alhamdulillah dapat lah bantu mak yah.
    tapi saya berminat.. dan berniat untuk buka ternakan lembu.
    skrg tgh kumpul modal
    dan harap lebih banyak ilmu dapat kumpul before saya mula merangkak dalam bidang pertanian ini.

    **cheers**

  9. Aslm….boleh sy tnye?
    Sy ingin mengetahui secara terperinci tentang tanaman Limau Madu dari segi pembajaan, pemangkasan, kawalan makhluk perosak dan jadual2 aktiviti yang terlibat dalam penanaman limau madu tersebut.
    Sy harap anda dapat memberi maklum balas secepat mungkin berkenaan manual penanaman limau madu.
    terima kasih….

  10. Assalamualaikum,
    utk saudara mod, tahniah atas site ni..semoga sentiasa dimurahkan rezeki sbb berkongsi pengetahuan dgn semua…

    saya nak tanya kalau ada siapa2 yg tahu anggaran kos kasar utk buat reban ayam tertutup utk 20,000 ekor…

    kalau ada kontraktor, boleh introduce sekali…

  11. Assalamualaikum

    Harizamrry, Syabass…

    Saya berhajat untuk menternak itik telur secara kecil2an. Saya ingin mendapatkan bimbingan & nasihat, selain dr Jab Veterinar dan pihak2 yang boleh membantu untuk mendptkan bekalan anak2 itik, pembekal makanan di sekitar K. Terengganu.

  12. Salam perkenalan..

    thanks for the prayer.. jazakumullahi khairan kathira.. exam di dunia ini petanda wujudnya exam di akhirat.. semoga kita semua bersedia..

    wassalam 🙂

  13. info yang disediakan amat bagus bagi bakal-bakal usahawan menilai sebelum mengorak langkah. Sekurang-kurangnya kita menerima idea Pertanian adalah Perniagaan.

  14. hallo…nak mintak tolong..kalo ade sesape yang tau pasal pasaran arnab..penternakan arnab..kat mana nak cari baka arnab pedaging..new zealand white..arnab pet(holland lop,dutch)..harga pasaran arnab(ikut umur dan baka)..
    tolong emel kat mrtoyol@yahoo.com.my
    kerjasama anda amat dihargai..

  15. aku ni video editor. so nak jadi cerita, satu hari bos bagi job editing pasal pertanian. Jadi aku pun start buat research. Finally aku set my mind. “habis job editing ni, aku perlu jadi seorang petani.”

  16. Asalamualaikum,

    Harizamrry bin Mohammad,

    Tuan,

    Dalam senario penternakan kambing diMalaysia masa kini kami dapati kesemua penternakan tidak mengunakan sepenuhnya kemudahan ICT dan internet berbanding penternak luar negeri.

    Kami telah mengambil inisiatif mencipta perisian Pengurusan Haiwan Ternakan Kambing. Dengan perisian ini penternak tidak lagi susah payah membelek helaian kertas unutk melihat sejarah kesihatan ternakan.

    untuk keterangan lanjut lawati blog kami: http://ladangkambingkami.blogspot.com atau email: othman-9@streamyx.com

    Untuk Demo sila Hubungi saya ditalian: 017-3790543 Othman Bin Mohammad

  17. assalamualaikum…bangga kejap ada lagi rakyat malaysia yang berminat nak jadi petani moden<—dulu cita2 tima skolah menengah ni….hihihi…tapi tak berkesampaian…jadi QS plak…berat otak keje ni…tapi rezeki murah gak…

  18. Salam Hairizamrry…tahniah atas blog ni..byk ilmu yg manfaat..so mcm mana saya nk daptkan info pasal penternakkan lembu dan kambing…and one more thing mcm mana kita nk dapatkan dana untuk wat semua tu…semua bank kenakan syarat yang agak ketat..saya ni baru nk mula berjinak2…tanah dh ader….so pls if u have any info pls email at me… 🙂 Thank you for your kind attention and consideration.. 🙂

  19. Salam,
    Cuma nak pastikan. “Lembaga Perikanan Malaysia” rasanya tiada dalam senarai badan2 kerajaan. Yang saya tahu “Jabatan Perikanan Malaysia”. Sekian. Terima kasih.

  20. salam…tahniah buat penulis blog ats keprihatinan anda… sy minat sgt nak tau psl puan mariyati yg mengushakan ikan laga..bole beri info ttg ldg dan no telefon@email bliau x?
    di mana lagi bole sy dptkan induk ikan laga halfmoon bermutu di skitar puchong/klang? TQ

  21. salam sejahtera,
    Saya sedang menjalankan penyelidikan berkenaan penyakit pada jagung (Fusarium ear rot) di malaysia. Boleh emailkan saya alamat pekebun yang terlibat atau pegawai yang boleh saya berurusan bagi mendpatkan sampel jagung tersebut…Variety yang digunakan juga menarik minat saya dan berkait rapat dengan projek yg sedang saya lakukan..

  22. salam perkenalan dan salam syawal,

    saya perlukan maklumat mengenai perusahaan rebung buluh… terutamanya buluh tumpat… saya ingin mencari benih tanaman tersebut.

    mohon tuan atau sesiapa sahaja yang mempunyai emailkan saya maklumat kiranya ada maklumat.

    kasturiputeh@yahoo.com

    terima kasih saya dahulukan…

  23. Saya tercari-cari orang yang ada menternak itik telor di selangor, nak belajar dan tengok ladang dia.Tolong btahu saya kalau ada – alamat nya, no tel nya, apa-apa le info tentang itik telor.tolongggg.
    basran
    0133971748

  24. untuk bapak ain, salam kenal:
    anda bisa coba pakai Glio cladium, Insyaallah bisa mengatasi. biasanya fusarium disebabkan dari jamur karna diawal tanam petani kurang memperhatikan kondisi lahan yang kurang sehat, Glio digunakan pada awal sebelum tanam. gliocladium adalah musuh alami jamur fusarium. lebih jelas e-mail: asri_flowers@yahoo.com

  25. Saya nak buat business ayam kampong tp tak tau lah kos untuk buat permulaan dan pengalaman… boleh tak sesiapa bg shear dia punye idea utk sy…

  26. Assalamualaikum.
    Saya turut rasa bangga dan gembira atas usaha baik ini. sekurang-kurangnya salah satu fardu kifayah tertunai. anda sebenarnya sedang beribadat, inilah yang dikategorikan sebagai ibadat am.
    Semoga anda berjaya dan mendapat berkat.
    Wassalam.

  27. salam,

    sebelum terlibat, pastikan cukup ilmu dan dah buat enough research (selain baca buku, blog, artikel), ini termasuk site visit & jumpa mereka yang berpengalaman. Jangan sekali -kali percaya bulat2 maklumat, walaupun dari Jabatan Pertanian, Veterinar.

  28. to Harizamrry,

    Industri Sarang Burung Walet (Layang-layang) adalah industri yg sangat berpotensi yang unit, satu-satunya industri yg mendapat keuntungan lebih dari 90% daripada perolehan.

    Info Ringkas Berkenaan Sarang Burung:

    1. Harga sarang burung walet yang belum diproses RM3800 – RM5000 1KG, harga sarang burung yang sudah diproses RM7000 – RM26000 1KG.

    2. Hanya Terdapat Di asia sahaja, Pemintaan DUNIA baru sahaja dipenuhi 25%.

    3. Negara Pengimport Utama sarang ialah Hong Kong.

    sila layari laman GEM untuk lanjutan di

    http://gem.tl.my

  29. salam…

    sahabatku,

    teruskan niat murni saudara untuk berkongsi 🙂

    biasa la kat dunia ni, apa saja kita buat pasti akan ada orang kata 🙂

    moga terus tabah dan berjaya di dunia dan di akhirat. Insya Allah..

    P/s: kalau nak copy paste maklumat boleh ke?

  30. Assalaimualaikum……
    sahabatku,

    teruskan niat murni saudara untuk berkongsi

    biasa la kat dunia ni, apa saja kita buat pasti akan ada orang kata

    Mungkin ada beberapa perkara yang boleh diselesaikan bersama anda, cuma cara dan kaedah tu tidak melapangkan saya untuk menolong menjawab soalan-soalan yang bertanya, tp insyallah kalau tuan boleh tinggalakn e-mail kat sy saya boleh usahakan.
    Sekian Jumpa Lg

  31. salam..

    mcm mana blh kluar 100-120 kg sehari? sy pn buat 10,000 polibeg, tp x pernah kluar 100 kg sehari.. mcm mana cara nak buat kluar 100 kg sehari tu?

    utk pengetahuan, saya guna tudung rehat utk pastikan pengeluaran kluar setiap hari.. saya buka tdung 800 sehari ( 800 polibeg ).. kalau saya tak guna tdung rehat, sudah pasti cndawan tidak akan kluar stiap hari..

    mcm mana saudara blh kluarkan 100kg sehari? tlg ajar sy.. ni no tel sy, 0194334404.. tq..

  32. sila email kan saya dimana saya boleh mendaptkan bekalan yong tau foo

    saya baru nak berjinak untuk berniaga dan modal pun sikit aje boleh tolong ke
    terima kasih

    no tel saya 018-3839821 ok ya

  33. Untuk pengetahuan semua…… kalau tak salah untuk menjadikan ‘Pertanian Adalah Perniagaan’ faktor yang paling penting sekali adalah pasaran. Walau apa bidang pun anda ceburi. Pasaran bermaksud disini adalah permintaan kepada produk yang akan dikeluarkan nanti, samada produk itu dalam bentuk ‘segar’ ataupun sudah diproses. Saya cadangkan supaya rakan-rakan yang baru nak ceburkan diri harap cuba fikirkan bagaimana boleh tanah lama, diubah satu bentuk baru yang lebih kretif, boleh bersaing dengan produk lain atau satu produk baru diubahsuai selain dalam bentuk segar. Contoh: Tanam serai peha ayam, kalau jual segar mungkin boleh tahan 3-4 hari dalam keadaan biasa, tapi kalau kita ubah dia dalam bentuk ‘ekstrak’, tepung, minyak, jeruk atau sebagainya mungkin produk kita boleh bertahan hingga bertahun dan kita boleh merancang kaedah penjualan.
    Selain pasaran faktor lain yang penting selain faktor ‘individu’ sendiri adalah Tanah, Modal, Tenaga kerja dan Teknologi.

  34. Satu seminar “Peluang Pelaburan Dalam Bidang Pertanian” akan diadakan di Melaka pada 25 hingga 26 April 2009 Dewan Tamingsar, di jemput kepada pihak Swasta dan Usahawan yang berminat untuk menyertai penyertaan adalah secara percuma (tempat terhad kepada 200 orang- sekarang dah ada 142 syarikat) di minta email ke azulkipeli@yahoo.com seberapa segera untuk pendaftaran dan surat jemputan. Seminar ini anjuran bersama Jabatan Pertanian Malaysia, DPMM, DPI, DPC, UPEN dan Maybank Venture. Sila tuan/puan nyatakan Nama, alamat, Perkerjaan Sekarang, e-mail, Jenis bidang yang diminati (Makan semasa seminar adalah percuma)Setiap penyertaan akan diberi sijil dan hanya mereka yang betul-betul berminat hanya akan dipertimbangkan.

  35. Assalamualaikum…

    Pengerusi PUGM (Muzammir) yang bergambar dengan buah naga kat dalam akhbar dalam web ni makan duit graduan tani yang dah join persatuan ni…dia dah sapu separuh dari duit pinjaman diorang…penipu besar…muka jer nampak baik….patut tembak n bagi makan anjing jer…KAYA MAKAN DUIT HARAM!!!!
    Pengkhianat bangsa sendiri…jangan ada lagi yang bakal jadi mangsa dia…Dia dah buang bendahari dia sebab bendahari PUGM tu tau dia pecah amanah….patut org mcm ni kita rejam ramai2…jangan mengaku ISLAM la woi…

  36. sgt informatif…n inspiring…thank u…keep up the good work…i am at putra perdana as well…hahaha…see u around…

  37. Salam saudara…sy bminat dn sllu mlayari blog saudara dn ianya adalah satu blog yg amat informatif dan bguna bg semua usahawan2 yg bminat dgn bdang ptanian ini…sbg wakil dr kazz marketing, syrikat pemasaran hidroponik sy harapkn agar saudara sudi letakkan link laman web kami di blog ini utk rujukan mereka yg bminat mengetahui ttg hidroponik.jasa baik saudara amat sy harapkan…terima kasih….http://kazzponik.com/

  38. sya zulkhairi, student pertanian upm serdang…nak beli “koleksi herbarium” ntk spesis 1. Axonopus compressus 2. chloris barbata 3. sporobolus indicus 4. eleusine indica dan 11 lagi spesis native grasses for herbarium…so klu encik zamri ada info kindly call me at 013 762 0078…perhaps 2/10/09 dapat hantar ke dr ridzwan halim…subjek pasture management…tq n jazakallah..

  39. askum….saya sbnrnya masih kabur lagi dlm nk buka company wiring ni…dsebabkan tuan dh bpengalaman,sy ingin bertanya,apakah yg perlu sy ada sebelum membuka syarikat sendiri….contohnya lesen…dan sbgainya…harap komen dari tuan dapat menjelaskan sedikit kekliruan saya….
    harap2 dapat la saya daftar company sendiri dan majukan anak bangsa…

  40. salam … saya bukan nak komen tapi nak tanya … macam mana nak masukkan iklan di sini. saya baru berjinak-jinak dalam perniagaan HALAL CHEESE .. dah mohon dan di beri status PENGEDAR.

  41. sya ingin buat program lwtn industri, and sy bcadang nak pegi buat lwtn penternakan kambing, tetapi sy tak tahu tempat mna yg sesuai di sabah.sy tak tahu kat mna je yg ada ushwn trnkn kmbg di sabah nie..ble bagi idea ktne tmpt yg da di sabah nie???

  42. saya ade masalah na memasarkan ikan patin sangkar…sehingga mengalami kerugian….
    hubungi saya 017-9616353 bg yang mempunyai pandangan..

  43. Salam Tuan,

    Minta tolong berikan alamat atau no telefon atau apa saja rangkaian perhubungan tuk dapat susu kuda liar….kami perlukan segera tuk adik kami yg disahkan Leukemia Megabolik…terima kasih amat terdahulu.

    • Salam,

      Saya mungkin boleh cadangkan di sini, ubat herba yang mungkin mampu menyembuh penyakit leukimia. INTRA nama produknya.

      Puan boleh hubungi 0390766746 untuk mendapat info yang lebih lanjut.

      Terima Kasih.

  44. Salam. laman web ini mmg bagus. sekurangya ia dapat memberi sedikit info ttg pertanian dan penternakan. Insyallah sekiranya ada info2 tertentu akan sy kongsi bersama di sini. Sedang menjalankan kajian komoditi mangga sala, harumanis, kuini. Sekiranya ada maklumat lanjut dapatlah meng”e-mail” kpd sy. Terima kasih.

  45. salam…saya berminat nak mengusahakan projek cendawan..dan skrang saya memerlukan info2 mengenai cendawan,,,kalau tuan ader info2,,seperti dimana nak dptkan kurus penanaman cendawan,,,harap dapat dikongsi bersama saya…terima kasih..

  46. Salam 1 Malaysia. Saya sedang mencari pengusaha tanaman mangga sala, harumanis, kuweni, kacang botor, cili api dan terung peparu mini. Sekiranya sesiapa mempunyai maklumat ini, dimohon e-mailkan kepada saya atau telefon di talian 019-3866769. Terima Kasih.

    Ayu
    Standard & Kualiti

  47. salam sejahtera..saya adalah salah seorang pengedar barang pemberat dan pembeku susu getah dalam masa kurang 3 minit… produk keluaran hiska
    #menigkatkan hasil dan kualiti susu getah
    #menambah berat susu getah dalam masa kurang 3 minit
    #menghilangkan bau busuk getah
    #tidak merosakkan akar dan kulit pokok
    #mesra alam
    #tidak merbahaya kepada kulit manusia
    #menjimatkan
    #telah diuji oleh lembaga getah malaysia
    saya pengedar untuk kawasan kedah..parlimen pokok sena ..merbok..dan jerai
    kawasan satu negeri pulau pinang
    dan kawasan negeri pahang..parlimen bera..untuk maklumat lanjut hubungi saya ditalian 0163965542..en wan
    tq..

  48. askum. nak minta tolong harizamrry, begini ceritanya saya ada kandang kambing hampir 2 thn tidak beroperasi, zamrry ada kenalan berminat dalamindustri ternakan kambing, detail as below:
    1. lokasi sg bakap p. pinang
    2. kapasiti 300 ekor satu2 masa
    3. sewa, pajak,kongsi apa saja bentuk perniagaan fleksibal.
    4. keistimewaan kawasan dusun
    5. keistimewaan lagi, owner pengalaman luas secara teori dan praktikal, cuma x mampu mengurus 2 kerjaya serentak.
    6. ada lagi, saya cuba ikhtiar habis-habisan supaya mereka yang berminat tu tidak dibebani dengan kos permulaan yang tinggi. tq

    • Salam En. Wanzul,

      Saya berminat untuk menternak kambing. Tapi saya langsung tiada pengalaman untuk melakukannya. Saya berminat setelah membaca bahawa tuan bersedia untuk menyewa, memajak atau berkongsi. Jadi, bagaimana kita boleh teruskan usaha ini?

      Saya mempunyai modal yang sangat minimum iaitu lebih kurang RM15K – RM20K sahaja. Bagaimana?

      Ni no contact saya:

      0172512546
      iqbalhamidon@gmail.com

  49. Salam,
    Kepada sesiapa yang berminat untuk memulakan sesebuah perniagaan silalah berhubung dgn sy bagi mendapatkan khidmat nasihat dan sebarang bantuan yang diperlukan. Sy adalah seorang business consultant yang mahu membangunkan ekonomi Melayu. Sesiapa yang dikenal pasti dapat memberikan good impression kpd kumpulan sy mungkin ditawarkan jalinan pekongsian perniagaan yang teratur. Emailkan resume anda dan kekuatan anda di dodi_bie@hotmail.com.

  50. saya telah iklankan produk saya dan sekarang syarikat saya itu telah di tutup…bagaimana saya nak padamkan data perniagaan saya di dalam blog u???harap u blh tlng i

  51. salam…………
    Tahniah atas semangat haz n camana nak ad company di page 1
    saya bekerja di DAIHATSU: meneruskan wawasan pertanian adalah perniagaan mobi kiosk konsep

  52. New AERO-TUBE™ Anti-Microbial Grade

    AERO-TUBE™ ORIGINAL products ONLY available at PLANET ASIA – sole distributor for Singapore & Malaysia
    Visit our website @ http://www.planasia.com/products_aerotube.html

    KEY BENEFITS :

    1. Non-leaching anti-microbial surface

    2. Not consumed when challenged by microbes

    3. Permanent effect for the entire lifespan of the aeration system

    4. Mechanically destroys the microbe cells

    5. Produces self-sanitizing effect on the aeration system

    6. Prevents any possibility of mutation or microbial adaptation

    7. Non-toxic – does not contain any carcinogens, teratogens, mutagens or reproductive toxins

    8. Certified and approved by the following organizations: EPA, FDA and NSF

    9. Broad effective kill range against Bacteria, Fungi and Algae, including Yeast

    10. Extends functional life of the AERO-TUBE™aeration system

    NB: Information above is supplied by the manufacturer of AERO-TUBE™ Anti-Microbial Grade

    AERO-TUBE™ ORIGINAL products ONLY available at PLANET ASIA – sole distributor for Singapore & Malaysia
    Visit our website @ http://www.planasia.com/products_aerotube.html

    FRANCIS NG
    Business Manager
    Planet Asia Pte Ltd
    18 Boon Lay Way Tradehub 21, #07-108. Singapore 609966
    Tel: (65) 6795 4646 ; Fax: (65) 6795 8556

  53. salam… saya mencari pembekal makanan arnab, hamster..
    sila hubgi sya.. sekiranaya anda boleh bantu sya

    017-6414354 tq

  54. Assalam, Good approach, well we can share information, Your had kept my article or press statement regarding Oil Palm Frond (felda) you can contact and well come to our factory. Any feed back just e mail tq

    Jmy

  55. kami menjual ikan talapia merah/hitam rm13 perkg.kami juga membekalkan benih ikan talapia dengan harga rm2.sila hubungi 089223791/0168461521

  56. salam…saya ada bekalan ubi kayu untuk buat kerepek..jika berminat blh call.. 0177857642 dan siapa2 yang ada benih pisang tanduk blh bg info y dtail pd sy..tq

  57. Saya ingin bertanya, di mana saya boleh dapatkan bavistin ye? Saya harap ada yang sudi memberi info penjualan bavistin kepada saya. Terima kasih.

  58. salam.saya ingin menjual baja AMONIA SULPHATE 40kg/beg…original dari taiwan..rm 35/beg…transport sendiri,,,cash n carry..lokasi kami di perlabuhan klang selangor..untk keterangan mgenai baja2 jenis yang lain sila hubungi 017 2082640..yg pasti saya akan bagi harga yang terbaik untuk anda..

  59. Saudara Harizamrry, anda berada di KL ke? Saya nak tahu mana nak beli peralatan bela ayam di KL, e.g. tempat makan dan minumnya untuk anak2 ayam.

  60. As’salam..

    saya ingin membeli anak benih serai wangi sebanyak 3000 anak benih. tolong hubungi saya dengan kadar segera 0142598996(En FERDAUES)

  61. Assalamualaikum , tempat yang ditunjukkan dalam blog ni ada yang mengambil pelajar untuk buat latihan industri tak ? sekadar bertanya 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s