E-DEKORASI

Ini blog baru saya..Just untuk simpan maklumat2 tentang dekorasi rumah kediaman. Harap dapat meluangkan masa disini.

Sila layari : http://e-dekorasi.blogspot.com/

——————————————————————————————————

Assalamualaikum w.b.t

Actually husband saya owner blog ni tersangatlah busynya sehingga bersawang2 blog ni. Oleh sebab itu, maka saya, isterinya dengan secara tak rasminya melantik diri sendiri mengambil alih tugas2 mengupdate blog ini..he2. Oleh kerana blog kat atas tu tak ingat pun passwordnya, so saya sambung je kat sini ye 🙂

 

——————————————————————————————————

Teknik stensil

Dari berbagai definisi tentang stensil, menurut Wikipedia dapat dijelaskan bahwa stensil adalah teknik seni yang menggunakan cetakan sebagai alat utamanya. Penggunaan teknik stensil biasa memakai peralatan seperti pola kertas dan cat semprot (Wikipedia)

Ok teknik ni saya cuba pertama kali kat rumah..tapi tak lah comel mana sebab corak pun main rembat je ambik kat bantal..he2…tak reti nak potong buat corak susah2….tapi kira boleh jimat duit sangat tak payah beli wall paper bagai…boring2 boleh tukar je…So kat bawah ni saya tunjuk teknik ni ikut gaya kami yang baru cuba2 ni.

 Peralatan

1) Plastik keras A4

WP_20150310_005

2) Pisau tajam/gunting

3) Pen mata kecil yang boleh lukis atas plastik

4) Berus cat

5) Cat

Cara-cara

1) Pilih corak yang disukai. Dalam kes ni saya ambik corak bantal sebab tak reti nak potong susah2 🙂

WP_20150310_008

2) Tekap corak yang dah berkenan dihati tu menggunakan pen dan potong menggunakan pisau/gunting

WP_20150310_009

3) Tekap atas dinding dengan cat pilihan korang. Dalam kes kami ni cat background kami guna cat Nippon Momento. Dia ada tekstur macam ala2 wall paper sikit jadinya.

WP_20150310_003

 

WP_20150310_004

Tada…dah jadi dah…walaupun tak comel mana pun oklah..percubaan 1st time…insyaallah kalau ada masa nak tukar pulak corak lain 🙂

___________________________________________________________________

Cat Momento Vs Wall Paper

Sila klik Cat Momento Vs Wall Paper

4 thoughts on “E-DEKORASI

  1. nama saya surain dari kl.Farm saya kat pahang.Sekarang saya ada membela itik telur,itik daging dan ayam kacuk.kalau sesiapa nak beli atau order ternakan ini saya boleh supply seluruh malaysia.Harga mengikut kuantiti order.

  2. saya ada membekal buah binjai,saya boleh membekalkan buah 500kg-1 tan…skrg buah binjai masih berputik…bulan 7 nie kami akan memetik binjai masam/manis…area melaka\sesiapa ingin menborong buah binjai call saya izat 063877086 atau 0129279788 harga bleh dirunding….

  3. Pingback: Cat Momento Vs Wall Paper | Teratak Maya Tempatku Lepak

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s