Guna kaedah EM

wu_031

DR. Wan Kamil Wan Nik (dua kiri) dan Law Choo Kiang (dua kanan) melawat sebuah kandang pemeliharaan khinzir di Perkampungan Valdor, Nibong Tebal, Pulau Pinang, semalam.


NIBONG TEBAL 1 Mei – Semua penternak babi di Pulau Pinang digesa menggunakan Effective Microorganism (EM) bagi membantu meningkatkan tahap kebersihan di ladang ternakan mereka.

Pengarah Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang, Dr. Wan Kamil Wan Nik berkata, kaedah itu yang melibatkan penggunaan gabungan mikro organisma dalam penternakan terbukti berjaya mewujudkan sistem saliran yang bersih selain meningkatkan daya tahan ternakan daripada serangan penyakit.

“Kaedah EM terbukti berkesan dalam usaha meningkatkan kebersihan ladang haiwan ternakan, bukan sahaja babi tetapi juga haiwan-haiwan lain seperti ayam, lembu dan kambing.

“Dalam aspek pengurusan ladang babi, kita harap lebih banyak penggunaan kaedah EM dibuat bagi menangani serangan penyakit,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa mengadakan lawatan bersama Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Banjir, Law Choo Kiang ke sebuah ladang ternakan babi di Perkampungan Valdor di sini semalam.

Sementara itu, Choo Kiang memberitahu, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM50,000 pada tahun ini dalam usaha menggalakkan pengusaha ladang ternakan haiwan termasuk babi, ayam, lembu dan kambing menggunakan kaedah EM di ladang ternakan mereka.

Menurutnya, sejak Januari hingga April lalu, terdapat kira-kira 40 penternak telah dibantu terutamanya daripada aspek penyediaan peralatan dan bahan-bahan untuk melaksanakan kaedah EM.

“Kita telah menyediakan bantuan RM1,000 bagi setiap penternak haiwan iaitu penyediaan tong plastik dan bahan-bahan bagi menghasilkan EM termasuklah gula merah.”

“Penggunaan EM ini bukan sahaja dapat meningkatkan kebersihan ladang ternakan, tetapi juga menghilangkan bau busuk kandang selain tidak mengotorkan sistem saliran air dari ladang,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s