Mesin memproses akan diambil semula

KANGAR 12 Feb. – Kerajaan negeri akan mengambil balik mesin memproses makanan yang diberi percuma di bawah projek membantu usahawan, jika mendapati mesin itu tersadai akibat sikap malas penerima.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Perlis, Sabry Ahmad berkata, tindakan tersebut terpaksa diambil supaya pengagihan bekalan tidak membazir.

Katanya, mesin atau sebarang peralatan yang disediakan secara percuma itu bertujuan membantu penerima menjadi usahawan untuk membebaskan mereka dari belenggu kemiskinan.

”Jika siasatan kita mendapati mesin memproses makanan yang disediakan percuma itu terbiar di rumah penerima ekoran sikap malas, tindakan terbaik ialah kerajaan negeri mengambil balik kemudahan tersebut.

”Mesin yang kita ambil balik itu pula akan ditebus guna, iaitu diagihkan kepada calon penerima lain yang berada dalam senarai menunggu menerima bantuan berkenaan,” tegasnya.

Berdasarkan rekod katanya, terdapat 11 penerima telah membazirkan bantuan yang diberi tanpa menggunakan kemudahan percuma itu sejak tahun 2005.

Beliau menyatakan perkara itu semasa berucap pada Majlis Penyerahan Peralatan dan Mesin Program Mempelbagai dan Menambahkan Pendapatan Petani, Penternak dan Nelayan Perlis 2008, di Dewan Warisan Kangar, di sini petang semalam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s