Iltizam doktor memartabatkan makanan halal

Pekerja sibuk membersihkan ayam yang telah disembelih dan sedia untuk dipasarkan.


Bagi kebanyakan pengusaha projek pertanian, mencongak keuntungan tentunya menjadi keutamaan, tetapi lain pula bagi seorang doktor perubatan yang menceburi bidang penternakan ayam kampung.

Baginya, apa yang menjadi keutamaan kini ialah menawarkan produk yang sihat dan halal kepada pengguna.

“Ini merupakan fardu kifayah yang menjadi tanggungjawab kita sebagai orang Islam,” kata Dr. Mohamad Zainol Ahmad Haja.

Dr. Mohamad Zainol yang berasal dari Seberang Prai, Pulau Pinang sebelum ini pernah bertugas di syarikat luar negara dan dari situlah beliau menyedari pentingnya industri makanan halal diperhebatkan.

Pada awal 1990-an, beliau yang mendapat pendidikan Ijazah Sarjana Muda Sains, doktor falsafah dan doktor perubatan di Amerika Syarikat, pernah juga bertugas di syarikat penjualan makanan dan produk kesihatan.

Pengalaman tersebut diakui memberi inspirasi bagaimana memulakan perniagaan makanan.

Bermodalkan wang pelaburan RM1 juta, beliau yang sebelum itu memulakan aktiviti pengimportan ayam pada 1995 membuka kawasan ladang ternakan di Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor melibatkan ternakan 40,000 ekor ayam.

Selepas itu, projek ternakannya berkembang hingga mencapai 600,000 ekor di beberapa kawasan lain termasuk Kulai, Segamat, Pekan Nenas dan Kluang Johor.

Namun, bagi mencapai impiannya, beliau memperkenalkan pendekatan makanan organik untuk ternakannya, agar menjamin ia bebas daripada bahan kimia.

Beliau juga menubuhkan syarikatnya Mumtaz Meat & Marine Foods Sdn. Bhd. bagi memudahkan projek ternakannya diurus secara tersusun dan memenuhi matlamatnya terbabit dalam perniagaan.

“Saya mahu pengguna memperoleh makanan halal termasuk makanan yang bersih daripada bahan pencemar,’’ ujarnya.

Kesibukannya mengurus projek ternakan tersebut bagaimanapun tidak menghalangnya untuk meneruskan operasi klinik Medi Sina di Ampang, Selangor yang diusahakan bersama isteri, Dr. Mumtaz Abdul Razak sejak sedekad lalu.

Dengan memegang jawatan sebagai Ketua Penyelidikan dan Pembangunan Inovasi syarikat, pengalaman dan tunjuk ajar menjadikan beliau mahir dalam teknologi pemprosesan makanan ternakan.

Beliau menggunakan makanan ayam yang dihasilkan daripada ekstrak herba seperti kunyit, halia, limau purut yang mengandungi antioksida dan pada masa sama tidak menggunakan antibiotik dan bebas hormon.

Hasilnya, ayam yang diternak hanya makan makanan organik dan bebas bahan kimia .

“Saya mahu pengguna memperoleh makanan halal, bersih daripada bahan pencemar serta tidak berbahaya kepada pengguna,’’ katanya.

Apa yang menarik, teknologi makanan yang dihasilkan adalah berasaskan rumusan sendiri hasil penyelidikan yang dijalankan sejak beberapa tahun.

Menurut beliau, sudah sampai masanya pengguna khususnya masyarakat Islam mementingkan penggunaan bahan bebas kimia selain makanan halal.

Justeru, beliau menawarkan teknologi tersebut sebagai pilihan terbaik kepada mereka yang mementingkan produk organik.

Kini, produk makanan hasil ternakannya sudah berada di pasaran dengan jenama Al Mumtaz dan dikeluarkan dalam bentuk sosej, bebola dan burger selain jualan segar.

Bagi melengkapkan lagi matlamatnya untuk mengembangkan industri makanan halal ,beliau juga menawarkan perniagaan berkonsepkan francais kepada mereka yang berminat.

Menerusi konsep tersebut, mereka yang berminat perlu menyediakan modal antara RM50,000 dan RM60,000 yang mana mereka perlu menjual daging ayam organik, manakala satu lagi konsep ialah membuka perniagaan makanan berasaskan ayam.

Menerusi konsep kedua, mereka yang berminat perlu menyediakan modal sekurang-kurangnya RM70,000.

Mereka juga ditawarkan membuka ladang ternakan ayam seluas dua hektar dan dibekalkan dengan 50,000 ekor anak ayam kampung

Selaku francaisor, pihaknya akan membeli semua ayam yang dipelihara dan biasanya mengambil masa 90 hari dengan harga antara RM14 dan RM18 seekor.

Dengan usaha beliau itu, niatnya untuk mempromosi industri makanan halal akan tercapai dan pada sama pengguna beroleh makanan yang lebih menyihatkan.

Namun, bagi Dr. Mohamad Zainol, beliau lebih menitikberatkan supaya pengguna memperoleh makanan yang selamat kerana inilah tanggungjawab masyarakat Islam.

Malah beliau juga sering memberi ceramah mengenai kepentingan industri makanan halal dan membuka outlet jualan di beberapa masjid terpilih.

“Saya berasa bertanggungjawab untuk menyediakan makanan yang halal untuk semua orang khususnya yang beragama Islam kerana ia penting dalam memupuk kesejahteraan ummah,” ujarnya.

Masyarakat Islam katanya boleh menceburi apa juga industri makanan tetapi mereka juga perlu menyedari bahawa makanan yang wajar diambil perlu mengikut syariat.

Oleh itu moto Berkhidmat Untuk Ummah dijadikan teras pegangan perniagaannnya yang mengguna pelbagai jenama iaitu Al-Madihah untuk makanan kering, dan Al-Maz (berasaskan cecair) dan Az-Zain untuk jenama produk sejuk beku.

Jenama Az-Zain bagaimanapun bukan semata-mata berasaskan ayam sahaja tetapi juga lembu dan puyuh untuk pelbagai kegunaan.

Az-Zain misalnya misalnya jenama produk halal yang dijual outlet yang dibuka di beberapa negeri termasuk Kedah, Pulau Pinang, Selangor, dan Johor.

Maklumat lanjut boleh diperoleh di laman web www.azzain.com atau hubungi 03-92811802.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s