Penanam vanila raih RM3,000 sebulan

Projek Rentak Timur miliki ladang 60 hektar di Kechau, Lipis sasar 300 juta tan hasil pada 2010

KUANTAN: Lebih 3,000 petani di seluruh negara yang terbabit dalam projek penanaman vanila mampu memperoleh pendapatan purata RM3,000 sebulan bagi tanaman pokok berkenaan di kawasan seluas 0.2 hektar.

Petani terbabit adalah kumpulan yang ditawarkan kontrak perladangan bagi penanaman vanila di seluruh negara membabitkan kawasan seluas 1,000 hektar bagi projek yang dilaksanakan dalam tempoh dua tahun.

Projek itu dilaksanakan Rentak Timur Sdn Bhd (Rentak Timur), syarikat tempatan pertama yang aktif dalam memasarkan produk vanila yang memiliki 60 hektar ladang vanila di Kechau, Lipis.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Syed Isa Syed Alwi, berkata pihaknya mensasarkan mengeluarkan 300 juta tan produk berkenaan menjelang 2010, sekali gus menguasai 15 peratus daripada permintaan keseluruhan pasaran vanila antarabangsa.

Beliau berkata, projek yang dilaksanakan dengan kerjasama Vanilla Biomatrix Sdn Bhd (VBSB) itu, dijangka mampu membantu petani menjana pendapatan lumayan menerusi kegiatan penanaman vanila secara komersial.

Katanya, menerusi projek itu, kontrak diberi kepada petani untuk menanam kira-kira lima juta vanila di kawasan lebih 1,000 hektar yang akan dilaksanakan dalam tempoh dua tahun lagi.

“Sebenarnya vanila adalah rempah ratus kedua termahal selepas kunyit dan permintaan global bagi produk itu dianggarkan 2,000 tan setahun dan jumlahnya semakin meningkat dari semasa ke semasa.

“Sebab itu, kita berusaha memenuhi permintaan dunia dengan membabitkan penyertaan petani dalam tanaman vanila di seluruh negara bagi meningkatkan pengeluaran yang kami hasilkan iaitu kira-kira 1,500 kilogram ekstrak vanila sehari,” katanya di sini, semalam.

Rentak Timur adalah syarikat pertama yang terbabit dalam penanaman vanila di kawasan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Mengikut data Pusat Dagangan Antarabangsa, hanya 30 peratus daripada pasaran vanila dunia membabitkan ekstrak vanila tulen, manakala selebihnya adalah ekstrak sintetik.

Vanila banyak digunakan sebagai perisa makanan terutama dalam pembuatan ais krim, biskut, coklat, alkohol dan minyak wangi.

Sementara itu, Syed Isa berkata, pembabitan Rentak Timur dalam projek penanaman vanila bermula selepas mereka melakukan kajian di ladang seluas 1.5 hektar di Singaraja, Bali, Indonesia pada 2002.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s