Sutratani Telaga Papan gagal?

SETIU 2 Dis. – Apa sudah jadi dengan Program Skim Untuk Kesejahteraan Petani (Sutratani) di Kampung Telaga Papan di sini yang berharga RM4 juta yang statusnya menimbulkan tanda tanya.

Persoalan ini timbul kerana walaupun projek yang menggunakan kepakaran dan teknologi Belanda itu memulakan operasi sejak dua tahun lalu namun projek berkenaan masih belum menjadi realiti seperti yang diharapkan.

Projek itu dilaksanakan di atas kawasan seluas 5.5 hektar dengan membabitkan 24 peserta termasuk penduduk setempat, belia dan graduan menganggur.

Ia membabitkan penanaman mentimun Jepun, cili kulai merah dan kacang buncis.

Perasmian projek perintis itu dilakukan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 18 November 2007.

Di bawah program itu hampir 120 keluarga miskin di Kampung Telaga Papan dikatakan akan dibantu keluar dari kemiskinan melalui projek pertanian itu di mana nilai keseluruhannya sebanyak RM28 juta.

Tinjauan Utusan Malaysia di kawasan tersebut hari ini mendapati sebahagian besar kawasan berkenaan kelihatan terbiar tanpa pengawasan.

Rumah teduhan yang sepatutnya dipenuhi dengan pelbagai jenis tanaman hanya dipenuhi lalang dan semak-samun manakala gudang pembekalan sayuran juga terbiar walaupun segala kelengkapan disediakan.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh ketika itu dalam ucapan perasmian berkata, buat permulaan sebanyak tiga modul program yang menggunakan kepakaran dan teknologi dari Belanda itu telah dilaksanakan dua bulan sebelum itu dengan peruntukan kira-kira RM4 juta.

Idris memberitahu, melihat kepada hasil kejayaan tiga modul ini yang menggunakan kaedah penanaman dalam rumah hijau, sebanyak 17 lagi modul akan dibangunkan oleh TRG Agriculture Development Corporation.

Katanya, pelaksanaan tiga modul pertama itu dijangka mampu mengeluarkan hasil sebanyak 122,500 kilogram bagi mentimun, cili kulai merah sebanyak 85,750kg dan kacang buncis, 24,500kg.

”Program ini dijangka mampu memberikan pulangan modal ke atas pelaburan dalam jangka masa enam tahun,” katanya.

Di bawah program tersebut Utusan Malaysia difahamkan sebanyak 24 peserta tersebut akan bertindak sebagai pelatih inkubator yang akan diberikan bantuan modal untuk mengusahakan modul mereka sendiri sekiranya mencapai standard yang ditetapkan dengan jaminan beli balik oleh TRG Sutratani Sdn. Bhd.

Pada mulanya ia dilaksanakan oleh sebuah syarikat milik Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) iaitu Terengganu (TRG) Sutratani Sdn. Bhd. pada mulanya mampu menarik minat 30 peserta terdiri daripada siswazah serta golongan belia.

Selain itu, projek tersebut turut dilengkapi dengan bangunan memproses hasil tanaman dan mesin untuk menggred hasil pertanian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s