Taman herba di tengah bandar

wu_01.1

Sultan Azlan Shah dan Raja Permaisuri Tuanku Bainun serta Raja Nazrin Shah melawat sekitar taman herba selepas majlis perasmian Taman Herba Negeri Perak di Kampung Kepayang, Simpang Pulai, Perak, baru-baru ini. – UTUSAN/HANAFI KHAMIS


IPOH 18 Jun – Dari sebuah kawasan bekas lombong terbiar, tanah seluas 22 hektar di Jalan Simpang Pulai-Gopeng kini menjadi Taman Herba Negeri Perak dan bakal menjadi Muzium Herba Negara.

Pada mulanya kawasan tersebut dibangunkan sebagai pusat pemerhati tanaman sayur dan tanaman singkat masa sejak tahun 1987.

Bagaimanapun pada tahun 2002, atas kehendak Menteri Besar Perak pada masa itu, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali, kawasan itu ditukarkan fungsinya sebagai Taman Herba Negeri Perak.

Sejak itu, taman herba tersebut melalui proses transformasi dengan penambahan pelbagai spesies herba dari semasa ke semasa.

Sehingga kini, koleksi pokok herba yang ditanam di kawasan tersebut mencecah 525 spesies yang terdiri daripada spesies tempatan dan luar negara.

Spesies popular yang boleh didapati di Taman Herba Negeri Perak ialah misai kucing, kunyit bonglai, kacip fatimah dan tutup bumi rimba.

Selain itu spesies seperti emas cotek, jerangau, rempah padang, kunyit, serai wangi, bebuas lagundi, panah durjana, kucing galak, kayu manis, kulim pala, lengkuas, pala dan bunga cengkih juga ditanam di kawasan tersebut.

Semua tanaman tersebut ditanam di atas kawasan tanah bekas lombong bijih timah seluas lapan hektar.

Pengunjung taman ini juga boleh meninjau lokasi taman herba dengan menaiki trem persiaran yang bergerak menggunakan traktor untuk mengelilingi kawasan taman.

Di samping lawatan ke taman-taman herba pelbagai kategori, pengunjung juga boleh melakukan aktiviti rekreasi seperti memancing ikan dan berkayak di tiga kolam bekas lombong berkeluasan 14 hektar di taman ini.

Keindahan kawasan ini dengan haruman herbanya sudah tentu mendamaikan jiwa sehingga mampu menyuntik ketenangan rohani dan jasmani.

Menurut Pengarah Pertanian Perak, Arifin Abdul Latif, dengan potensi yang ada, taman herba ini mampu berkembang menjadi muzium herba yang unik di negara ini.

Kata beliau, lebih menarik ialah taman herba ini ibarat hutan herba dalam bandar kerana kedudukannya berdekatan dengan Bandar Raya Ipoh dan bandar Kampar.

”Sebagai hutan herba dalam bandar, orang ramai boleh mempelajari mengenai pokok herba tanpa perlu mengembara jauh ke hutan belantara,” katanya.

Arifin berkata, dengan adanya taman herba ini, diharap ia dapat menarik minat penduduk negeri ini untuk terlibat dalam tanaman herba yang kini mempunyai banyak permintaan ekoran perkembangan industri spa dan mengurut.

Taman Herba Negeri Perak dirasmikan oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dalam satu majlis penuh meriah, baru-baru ini.

Turut berangkat Raja Permaisuri Perak, Tuanku Bainun; Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dan Raja Puan Besar, Tuanku Zara Salim.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s