Teknologi mesin bantu usahawan IKS

Hasmin Hakim Hasbullah menunjukkan mesin kuih karas rekaannya yang telah dikomersialkan.


Pertumbuhan industri kecil dan kecil dan sederhana (IKS) terutama pemprosesan makanan amat bergantung kepada automasi atau mesin bagi meningkatkan produktiviti mereka.

Bilangan IKS dijangka meningkat menjelang 2010 selaras dengan hasrat Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mewujudkan 10,000 usahawan baru.

Industri pemprosesan makanan merupakan salah satu industri utama yang diberi perhatian dalam Pelan Induk Perindustrian Ketiga (IMP3).

Industri pemprosesan makanan merupakan penyumbang ke lapan terbesar eksport negara yang mewakili 2.6 peratus daripada jumlah eksport negara bagi sektor pembuatan.

Banyak agensi kerajaan misalnya Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) terlibat secara aktif dalam menghasilkan mesin dan peralatan pemprosesan makanan dan minuman, khususnya bagi produk tradisional yang memerlukan teknologi pembuatan yang unik dan proses mekanisasi yang rumit di mana kerja penyelidikan dan pembangunan perlu dijalankan secara bersepadu.

Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Mekanisasi dan Automasi MARDI, Samsudin Ahmad berkata, pihaknya telah menghasilkan pelbagai jenis mesin dan peralatan bagi menghasilkan makanan tradisional.

“Antaranya adalah mesin menghasilkan lemang, emping, kuih karas, rempeyek, kuih ros, tabaloi, baulu cermai, cakar ayam, keropok lekor, sate, batang buruk, biji rotan, karipap, mesin mengekstrak isi durian dan jus buah-buahan.

“Kebanyakan mesin yang dihasilkan oleh MARDI telah dikomersialkan dan mendapat sambutan menggalakkan di kalangan usahawan IKS,” katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Misalnya mesin menghasilkan lemang, kuih karas, ros, keropok lekor dan sate telah digunakan oleh usahawan IKS seluruh negara.

Terkini pihak MARDI telah menghasilkan tiga lagi produk untuk membangunkan IKS tempatan iaitu mesin memproses kuih tradisional empat dalam satu, mesin menggoreng keropok mudah susun dan mesin serba guna bagi mengekstrak citrus dan mengasing biji benih cili.

Mesin memproses kuih tradisional empat dalam satu hasil rekaan pegawai penyelidik Pusat Mekanisasi dan Automasi MARDI, Hasmin Hakim Hasbullah berupaya menghasilkan empat jenis kuih tradisional dengan hanya menggantikan acuan.

“Mesin yang pada mulanya direka untuk kuih karas didapati sesuai bagi menghasilkan maruku, roti jala dan putu mayam.

“Ini secara tidak langsung boleh memberikan pilihan kepada usahawan kecil menghasilkan kuih tradisional mengikut permintaan tanpa menggunakan mesin yang banyak,” katanya.

Mesin ini telah mula digunakan oleh sebuah IKS bagi menghasilkan kuih karas.

Pegawai penyelidik dari pusat yang sama dan mencipta mesin serba guna bagi mengekstrak sitrus dan mengasingkan biji benih cili, Masniza Sairi berkata, mesin berkenaan pada mulanya direka untuk menghasilkan jus dokong.

“Bagaimanapun dokong adalah buah-buahan bermusim jadi saya memikirkan untuk mempelbagaikan kegunaannya bagi mengekstrak jus limau dan mengasingkan biji benih cili,” katanya.

Menurut Masniza, mesin berkenaan berupaya menghasilkan jus sitrus tanpa memecahkan biji yang menyebabkan jus berasa pahit.

Bagi mengasingkan biji benih cili, getah penggelek akan digantikan mengikut kesesuaian.

“Mesin ini dapat mengurangkan kos, menjimatkan masa dan tidak rumit jika dibandingkan proses secara manual.

“Jika sebelum ini ramai pekerja yang diperlukan, bau yang tidak menyenangkan, tugas yang rumit untuk proses mengasingkan biji benih cili,” katanya.

Bagi memajukan dan mengenengahkan mesin dan peralatan pemprosesan makanan dan minuman kepada golongan sasar seperti IKS makanan, pengeluar dan pengedar mesin, pengeksport dan individu yang ingin menceburkan diri dalam industri makanan, MARDI dengan kerjasama agensi kerajaan dan badan profesional akan menganjurkan persidangan mekanisasi pertanian dan makanan peringkat kebangsaan.

Persidangan berkenaan akan diadakan pada 22 hingga 25 Jun di Hotel Renaissance, Melaka.

Sepanjang persidangan pelbagai teknologi dan mesin bagi pemprosesan makanan dan pertanian akan dibincangkan menerusi pembentangan kertas kerja dan pameran bagi memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk meninjau lebih dekat.

Mereka yang berminat boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Teknikal MARDI di talian 03-8941 8070, faksimile 03-8941-3512 atau: ncafm@mardi.gov.my.

35 thoughts on “Teknologi mesin bantu usahawan IKS

 1. Assalamualaikum.
  Saya baru menceburkan dalam bidang keusahawanan ini. Saya ingin mengetahui bagaimana saya boleh mendapatkan bantuan mesin untuk membuat kopi dan mesin untuk pembungkusan perlabelan. Harap pihak tuan dapat membantu saya.
  T. kasih.

 2. saya ingin mengetahui ada tak mesin yang boleh membuat karipap,maksud nya beserta kan klim sekali,kerana saya membuat karipap pada kuantiti yang banyak,dan sekira nya ada pasti memudah kan kerja..kalau ada di mana sya boleh dapat kan ia beserta harga nya..

 3. saya ingin mengetahui ada tak mesin yang boleh membuat kuih kapit dan kuih goyang/ros.tolong beri gambar mesin serta harga sekali.kalau ade dimana boleh didaptkan.

 4. ada tak mesin untuk membuat kuih cakar ayam bermula dari bahan mentahnye (keledek) sehingga yang telah siap diacu untuk digoreng.
  diharap mesin tersebut dapat meningkatkan pengeluaran dan masa untuk menghasihlkan kuih cakar ayam dalam kuantiti yang banyak dan masa yang singkat..

  sekian..

 5. saya ingin mengetahui mesin batangburok,rempeyek dan karipap beserta harga dan dimana boleh mendapatkan mesin tsb

 6. saya ingin bertanya berkaitan dengan mesin kuih karas.bagaimana saya boleh mendapatkannya atau adakah bantuan dan bagaimana untuk memohon atau membeli.

 7. saya berminta untuk membeli mesin untuk membuat kueh karipap berserta klimnya dan kueh tart yang berbagai size dari kecil hingga size tart yang besar. Jika ada boleh berikan harganyanya sekali dan adakah kita membukakan pembelian mengikut secara ansuran. Harap tuan akan dapat membalas dengan segera. Terima kasih.

 8. salam.
  sya dapat tahu pihak mardi telah berjaya menghasilkan mesin membuat tempeyek..
  boleh saya dapatkan info tentang produk tersebut.. terimakasih..

 9. aslkm..sy berminat dgn mesin membuat karipap. dimana saya blh mendapatkan bantuan untuk mesin serta baimana cara untuk mendapatkan bantuan tersebut. terima kasih..

 10. salam, saya membekalkan kuih sepit setiap tahun. jadi boleh saya tahu adakah pihak mardi @ iks ada mesin tersebut & bagaimana untuk saya dapatkan info mengenainya @ mesin berkenaan bg memudahkan saya untuk menampung permintaan yg semakin meningkat.saya harap pihak tuan dapat memberikan matlumat @ cadangan yg baik buat saya memajukan industri kecil ini. @ no h/p pihak berkenaan yg boleh dihubungi ,tq.

 11. mesin/alat buat kuih donnat, doh di isi dlm bekas, di tekan dan jatuh satu persatu, terus di susun diloyang sementara tunggu ia kembang dn bersedia utk di goreng.

 12. Saya nak dapatkan mesin kuih siput untuk membantu perniagaan saya kerana permintaan kuih siput semakin menggalakan. Ini akan memudahkan kerja saya dalam perniagaan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s