Protein susu getah berpotensi jadi makanan haiwan ternakan

LEMBAGA Getah Malaysia (LGM) sedang menghasilkan protein susu getah yang boleh diguna sebagai komponen makanan haiwan ternakan yang akan dikomersialkan dalam tempoh tiga hingga lima tahun.

Timbalan Ketua Pengarah LGM, Dr Mohd Akbar Md Said, berkata protein berkenaan terbentuk daripada serum yang terhasil ketika proses pertukaran susu getah kepada getah pekat.

Katanya, penghasilan produk baru itu seiring usaha kerajaan untuk mengurangkan nilai import makanan haiwan ternakan yang terkini berjumlah RM2 bilion setahun.

“Penemuan baru ini kami peroleh sejak tahun lalu,” katanya sambil menambah pengkomersialan itu bergantung kepada permintaan pasaran.

Dalam dalam satu temubual dengan Bernama baru-baru ini, Mohd Akbar menambah, pihaknya akan berhati-hati supaya protein getah terbabit dihasilkan di dalam negara dan bukannya terlepas ke luar negara kerana adanya penemuan teknologi baru daripada LGM dibawa oleh syarikat tempatan untuk menghasilkan produk di negara lain.

Katanya, antara contoh ialah teknologi menghasilkan getah untuk kegunaan tayar berkualiti tinggi dan mesra alam yang dibawa ke negara jiran.

Beliau berkata, usahawan di dalam industri getah tidak boleh hanya menumpukan produk SMR yang konvensional untuk pasaran massa kerana Indonesia, Thailand dan Vietnam juga mengeluarkan produk yang sama pada harga lebih rendah.

“Dari segi kos, Thailand, Indonesia dan Vietnam bersaing sengit dalam meraih perhatian pembeli kerana kos pengeluaran mereka adalah lebih rendah .

“Malaysia, walaupun menghasilkan produk berkualiti tinggi, hanya dapat menarik segelintir pembeli yang mementingkan kualiti kerana harga lebih tinggi,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s