Usaha bantu nelayan miskin

LEMBAGA Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) menyasarkan untuk mengembangkan industri perikanan dan agrikultur secara serius di Sabah memandangkan negeri itu sangat berpotensi memberikan pulangan lumayan lantaran struktur lautnya yang strategik dan sesuai untuk pelbagai jenis projek.

Pengerusinya, Datuk Abdul Rahim Ismail, berkata berfokus kepada perusahaan rumpai laut, Sabah adalah lubuk yang sangat sesuai berbanding perairan di negeri lain di Malaysia dan sudah terbukti mampu memberikan hasil yang berkualiti.

“Namun, rumpai laut adalah satu penerokaan yang baru dan memerlukan peruntukan yang tinggi. Justeru, bantuan daripada sektor kerajaan dan swasta terutama daripada Kementerian Pertanian dan Asas Tani amat diperlukan untuk melonjakkan lagi industri ini.

“Jika semua agensi dapat bergerak secara bersepadu membantu projek ini, selain pinjaman yang bakal diperoleh daripada Agro Bank sebanyak RM20 juta, saya yakin projek ini akan berjaya mencapai matlamatnya dan memberikan pulangan lumayan kepada negara,” katanya.

Beliau berkata, bagi melonjakkan industri rumpai laut di Sabah, teknologi yang mudah dan lebih berkesan menjadi sasaran LKIM dan penemuan kepada sistem raga nyata menjadi penyelesaian kepada segala masalah yang dihadapi pengusaha sebelum ini.

Dalam aspek penyelidikan dan pembangunan (R&D) pula, Abdul Rahim berkata, meskipun LKIM selama ini menghadapi pelbagai kekangan terutama dari segi tenaga profesional, namun kerjasama dengan Universiti Malaysia Sabah membolehkan pelbagai kajian dan pendedahan potensi rumpai laut berjaya dilakukan.

“Saya positif, berdasarkan permintaan yang tinggi dan kemampuan negara kita yang selama ini mengeluarkan hanya dua peratus rumpai laut dunia, lonjakan kepada pengeluaran akan memberi impak besar kepada industri pertanian negara ini,” katanya.

Beliau berkata, keutamaan yang difokuskan LKIM kini ialah mengeluarkan nelayan daripada belenggu kemiskinan. Justeru, peruntukan sebanyak RM20 juta yang bakal diperoleh daripada Agro Bank bakal menjadi penjana kepada hasrat itu.

Katanya, selepas berjaya mencapai matlamat itu, barulah LKIM akan memfokuskan pula kepada lonjakan pengeluaran bagi menjadi salah satu negara pengeluar utama rumpai laut yang mampu bersaing dengan negara jiran, Filipina.

“Setakat ini, kita menyasarkan 100 orang peserta. Realitinya, memang ramai pengusaha mahu sertai projek ini tetapi kita beri keutamaan terlebih dulu kepada mereka yang berpotensi dan tinggal berhampiran dengan kawasan pembiakan.

“Apabila sudah berjaya, kita akan kembangkan projek ini kepada pengusaha lain. Saya jangkakan dalam masa lima tahun projek ini akan mencapai matlamatnya,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s