Pelan Perniagaan: Membantu Anda Menuju Matlamat Perniagaan

Jika anda tidak dapat membuat keputusan samada untuk memulakan perniagaan dirumah anda sendiri, mendraf pelan perniagaan boleh membantu anda membuat keputusan apa yang anda akan lakukan. Ia akan membantu anda memikirkan keseluruhan proses perniagaan supaya anda tidak memulakan perniagaan secara membuta tuli atau kekurangan sumber maklumat didalam memiliki dan mempertahankan perniagaan anda.

Cuba menjadi seorang yang S.M.A.R.TSpecific (khusus), Measurable (boleh diukur), Achievable (boleh dicapai), Realistic (wajar) dan Time-framed (Jangka masa). Pastikan anda mempunyai keseluruhan gambaran ini di fikiran pada setiap masa.

Specific (Khusus) bermakna anda tahu apakah yang membezakan barangan atau perkhidmatan anda daripada pesaing-pesaing anda yang lain. Sebagai contoh, sekiranya anda adalah pusat jagaan kanak-kanak dirumah, perniagaan anda mungkin akan lebih menonjol sekiranya anda memasukkan sekali pembelajaran diluar dan lawatan bulanan sebagai salah satu aktiviti yang terdapat didalam pakej jagaan anda.

Measurable (boleh diukur) berkaitan dengan kos tersembunyi yang timbul apabila anda memberikan perkhidmatan. Apabila memikirkan tentang harga sesuatu perkhidmatan atau barangan, kos tersembunyi ialah seperti kos ‘overhead’ dan bayaran pengangkutan, seharusnya dikira juga.

Achievable (boleh dicapai) berkaitan dengan memenuhi sesuatu sasaran. Beroperasi dirumah biasanya bermaksud bahawa klien-klien atau pelanggan-pelanggan anda adalah tempatan (kecuali hanya jika anda terlibat dalam perniagaan berunsurkan Internet dimana anda akan mempunyai pelanggan luar negeri juga). Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mempastikan bahawa anda mempunyai cukup bilangan pelanggan bagi barangan atau perkhidmatan anda. Sesuatu perniagaan itu tidak akan dapat bertahan sekiranya hanya mempunyai beberapa transaksi sahaja yang mana tidak akan berulang lagi. Adalah penting juga anda mempunyai matlamat yang wajar dan tidak meletakkan jumlah sasaran jualan anda yang terlalu tinggi.

Time-frame (jangka masa) merujuk kepada mengekalkan suatu had masa dalam pelan perniagaan anda dan mengkajinya dari semasa ke semasa. Tetapkan matlamat anda untuk satu tempoh masa yang tertentu. Di hujung tempoh masa tersebut, nilai semula keupayaan perniagaan anda. Cuba kaji penyebab bagi setiap kegagalan, dan betulkan keadaan tersebut. Sebagai contoh, jika anda terlibat di dalam bidang pemasaran, anda mungkin patut mengkaji dan mengubah sasaran jualan anda setiap suku tahun sekali (3 bulan sekali).

Dalam erti kata yang mudah, pelan perniagaan ialah suatu cetak biru (blue print) yang merangkumi semua perkara-perkara dibawah ini secara objektif:

Kemahiran

Apakah barangan atau perkhidmatan yang dapat anda berikan dengan cekap? Tanya pada diri anda sendiri apakah kemahiran-kemahiran yang anda perlukan untuk memulakan sesuatu perniagaan itu?

Sekiranya anda cekap dalam membuat jem nenas (tat jem), anda boleh mencari pasaran di sekitar kawasan kediaman anda sendiri. Kenalkan perniagaan anda dengan memberikan sampel-sampel percuma kepada jiran-jiran anda.

Sekiranya anda cekap dalam komputer grafik dan animasi, anda mungkin patut mencuba menjadi seorang pereka bentuk grafik bebas. T. Rex dengan yakin telah memulakan perniagaannya sendirian kerana beliau yakin dengan bakatnya sendiri dan beliau juga mempunyai hubungan langsung dengan ramai kenalan dari pekerjaannya yang lalu. Perhubungan langsung ini telah membentuk jaringan pelanggannya sendiri.

Permintaan

Adakah terdapat cukup permintaan ke atas barangan atau perkhidmatan tersebut yang membolehkan perniagaan anda terus bertahan?

Skala ekonomi juga adalah perlu dalam mana-mana pembentukan perniagaan. Fikirkan pelbagai cara bagaimana anda boleh mempunyai jumlah urusniaga yang tinggi ataupun jumlah pengguna yang ramai. Faktor-faktor ini seterusnya akan memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi factor-faktor lain seperti harga barangan dan pemilihan saluran pemasaran.

Kembangkan pemikiran anda. Anda mungkin akan dapat memperolehi lebih ramai bakal-bakal pelanggan dari apa yang anda dapat fikirkan sekarang sekiranya, sebagai contoh, anda mencuba promosi jalinan bersama. Bolehkah barangan atau perkhidmatan anda dijalinkan dengan barangan atau perkhidmatan lain?

Sebagai contoh, sekiranya anda menjalankan perniagaan jahitan dirumah, fikirkan tentang promosi jalinan bersama dengan kedai dobi kawasan anda dan beri diskaun kepada setiap pelanggan masing-masing. Anda berdua akan mendapat faedah dari pasaran masing-masing dan dapat mempromosikan perniagaan masing-masing hanya dengan menampung kos kupon sahaja.

Harga

Bagaimana anda akan menetapkan harga dan memasarkan barangan dan perkhidmatan anda? Bagi menetapkan harga barangan dan perkhidmatan anda, anda perlu tahu kos pengeluaran anda. Kos bahan mentah kadangkala adalah yang paling tinggi sekali. Oleh itu, anda mestilah cuba mencari bahan mentah yang terbaik dengan harga yang paling rendah.

Anda juga perlu mengambil kira tentang harga yang dikenakan oleh pesaing-pesaing anda. Sebagai tambahan, anda juga perlu mengetahui kekuatan dan kelemahan mereka. Kaji bagaimana mereka menguruskan perniagaan mereka. Jika mereka berjaya, mungkin anda boleh belajar satu dua perkara daripada mereka; jika ada masalah, anda boleh belajar dari kesilapan mereka dan cuba memperbaikinya.

Setelah anda menetapkan harga, benarkan diri anda selesa pada tahap keuntungan biasa, tetapi pada masa yang sama jangan letakkan harga yang diluar harga pasaran. Mungkin juga ada pengganti yang lebih murah lagi (tetapi tetap bermutu). Anda juga boleh mempertimbangkan samada ingin memberikan tawaran harga pengenalan. Adakah anda boleh memberi jaminan keatas sesuatu barangan anda untuk suatu tempoh masa yang tertentu (dimana ini juga akan termasuk didalam harga tersebut)?

S. Suseela, seorang pakar kecantikan yang beroperasi dari rumah mendakwa bahawa bayaran beliau adalah 30 peratus kurang dari bayaran yang dikenakan oleh pusat kecantikan yang menawarkan perkhidmatan yang sama di Seremban. Beliau dapat menawarkan rawatan muka pada kadar harga yang lebih murah kerana beliau memperolehi barang-barang rawatan kecantikkannya terus dari seorang pembekal pada kadar diskaun sebanyak 40 peratus. Beliau juga tidak perlu membayar kos sewaan. Beliau menambahkan keuntungannya dengan memperkenalkan kadar harga promosi istimewa setiap 2 bulan sekali.

Pemasaran

Ia memainkan peranan yang paling penting didalam kejayaan sesuatu pembentukan perniagaan. Bagaimana bijak anda memasarkan perniagaan anda, bersama-sama dengan beberapa pertimbangan lain, pastinya akan menentukan tahap kejayaan atau kegagalan anda. Unsur utama yang terpenting didalam kejayaan pelan pemasaran anda ialah dengan mengenali pelanggan-pelanggan anda – kesukaan , kebencian dan keinginan mereka. Dengan mengenalpasti faktor-faktor ini, anda akan dapat menghasilkan strategi pemasaran yang membolehkan anda berkembang dan memenuhi keperluan-keperluan mereka.

Kenalpastikan pelanggan-pelanggan anda melalui umur, jantina, pendapatan, tahap pendidikan dan kawasan penginapan mereka. Pada mulanya, sasarkan kepada pelanggan-pelanggan yang besar kemungkinan akan membeli barangan atau perkhidmatan anda. Semakin jumlah pelanggan tetap anda bertambah, anda mungkin perlu mempertimbangkan samada perlu menukar pelan pemasaran anda supaya ia boleh merangkumi pelanggan-pelanggan lain pula.

Contoh yang paling memberangsangkan ialah tentang kejayaan seorang bapa yang telah memulakan perniaagan dirumah hinggalah berkembang ke perniagaan komersial, iaitu Lee Sin Keong, juga dikenali sebagai Reggie Lee. Pelukis yang berumur 46 tahun ini, merupakan pengasas dan CEO kepada Real Colours (M) Sdn Bhd, mempunyai laman webnya sendiri untuk mempromosikan barangan-barangannya. Setakat mana yang perniagaan Reggie Lee maklumi, terdapat lebih dari 200 pusat membeli-belah diseluruh negara yang menjual barangan-barangannya.

Anda boleh menjumpai barang-barang Reggie Lee seperti kemeja T, topi baseball, buku komik, mug, poskad dan jam tangan pelbagai warna dan tema.

Sasaran pasaran Lee ialah orang-orang muda – remaja yang bergaya dan berkemampuan (juga dikenali sebagai generasi X dan Y). “Mereka ini mempunyai kuasa beli yang tinggi dan mereka juga gemar untuk mengumpul barang-barang yang berkaitan dengan reka bentuk komik,” Lee berkata. Julai lepas, Lee telah mengembangkan pasarannya melepasi Tambak Johor, dimana ia akan dijual di hotel-hotel dan kedai-kedai cenderahati. Barangan-barangannya adalah dibuat sesuai dengan citarasa pasaran Singapura, yang mana beliau telah kaji selama setahun.

Pembiayaan

Dimana anda akan dapat modal yang anda perlukan untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan anda? Dari simpanan anda, pinjaman dari keluarga, kawan-kawan atau adakah anda bercadang untuk membuat pinjaman dari bank?

Neeta Gosalia, 37 tahun, pengasas Neeta’s Herbal (M) Sdn Bhd, mempunyai lima belas cawangan tempatan dan enam di luar negeri. Ibu kepada dua orang anak, beliau bermula sebagai pakar rambut yang beroperasi dari rumah dalam tahun 1985. Setahun kemudian, ketika perniagaannya semakin berkembang, beliau membelanjakan RM20,000 dari simpanannya untuk memindahkan perniagaannya dengan menyewa sebuah lot kedai di Brickfield.

Tempat

Anda memerlukan kelengkapan dan ruang yang sepatutnya untuk memulakan perniagaan dirumah. Jangan lupa bahawa perniagaan dirumah ini juga boleh mempengaruhi keluarga dan jiran-jiran anda. Pastikan ia tidak menimbulkan bahaya kebakaran atau bahaya kepada alam persekitaran anda.

Sebagai kesimpulannya, pelan perniagaan anda adalah suatu alat, dimana apabila ia digunakan dengan sebaiknya, ia akan membantu anda mengusahakan perniagaan anda secara efektif menuju kejayaan. Pelan perniagaan anda akan membolehkan anda menetapkan sasaran yang nyata dan objektif perjalanan untuk syarikat anda, dan, jika berterusan, ia juga dapat membantu anda menilai dan mengawal perjalanan syarikat anda dimasa hadapan.

2 thoughts on “Pelan Perniagaan: Membantu Anda Menuju Matlamat Perniagaan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s