Produk Iraherbs semakin dikenali

ANUAR Bakar kini memiliki ladang mulberi seluas 1.6 hektar di Tupah, Kedah.


KEPALA BATAS 29 Julai – Berpegang kepada prinsip ‘setiap orang perlu ada angan-angan’, Anuar Bakar berazam untuk menjadi seorang usahawan.

Menurutnya, melalui angan-angan, seseorang itu akan mula menggerakkan usaha bagi mencapai apa yang dihajatkan.

Atas sebab itulah, Pengarah Urusan Iraherbs Industries & Marketing (Iraherbs) itu mengikuti kursus keusahawanan sebaik tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Biarpun tidak terus menceburi bidang keusahawanan selepas itu, ilmu yang ditimba digunakan sepenuhnya apabila beliau berhenti kerja daripada Telekom Malaysia pada 1997.

Sejak saat itulah munculnya produk berasaskan tumbuhan mulberi yang berasal dari negara China seperti teh hijau mulberi, krim pelbagai guna dan minyak wangi pelbagai guna.

Anuar berkata, selama 13 tahun, beliau berniaga secara tradisi dengan pembungkusan cara lama dan dipasarkan di kedai-kedai dan tepi-tepi jalan.

“Kini kami melangkah ke depan dengan menggunakan teknologi moden dan meluaskan pasaran produk tersebut menerusi jualan di laman sesawang.

“Ia ternyata bukan sahaja menjimatkan kos operasi tetapi memudahkan pelanggan untuk membuat pesanan dengan menekan butang di laman web Iraherbs dan tidak perlu ke premis jualan,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Kompleks Perniagaan Paya Keladi sini.

Tambahnya, kaedah pemasaran yang diamalkan adalah menggunakan sistem musyarakah iaitu pemasaran berjemaah dengan mewujudkan laman sesawang untuk setiap pembeli atau dipanggil rakan niaga.

Melalui cara itu jelasnya, setiap pelanggan yang membeli produk Iraherbs dan mendaftar sebagai rakan niaga akan menerima satu laman web untuk mempromosikan produk tersebut dan akan menerima komisen jualan.

“Menerusi laman web http://www.iraherbs2u.com, para pelanggan akan mengetahui maklumat lanjut mengenai produk yang ditawarkan selain membuat pesanan produk.

“Di sinilah pendapatan rakan niaga mampu dijana kerana mereka yang aktif boleh mempromosikan laman tersebut melalui laman komuniti Facebook, e-mel atau khidmat pesanan ringkas (SMS),” ujarnya.

Jelas Anuar, biarpun baru sahaja diperkenalkan dua bulan lalu namun rakan niaga Iraherbs kini mencecah sehingga lebih 2,000 orang termasuk dari Brunei dan Indonesia.

Malah beliau menyasarkan satu juta rakan niaga sehingga hujung tahun ini agar ekonomi bumiputera dapat dibantu dan dipertingkatkan.

Ditanya keistimewaan yang ada pada produk tersebut, Anuar menjelaskan, mulberi mengandungi sehingga 27 kali kalsium berbanding susu.

“Ia juga mengandungi kandungan antioksida yang tinggi selain krim mulberi mampu membakar lemak di lapisan kulit.

“Selain itu, akar mulberi juga digunakan dalam minyak wangi Iraherbs yang mengandungi wangian lavender, kasturi, cempaka dan bunga-bungaan,” katanya.

Dengan bantuan yang diberi Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Iraherbs kini memiliki kilang sendiri di Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan.

Selain itu mereka juga mempunyai ladang mulberi seluas 1.6 hektar di Tupah, Kedah, selain akan membuka ladang baru seluas satu hektar di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dekat sini.

Dengan usaha yang dijalankan itu, Anuar yakin hasratnya untuk melahirkan lebih ramai jutawan Muslim pasti menjadi kenyataan suatu hari nanti.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s