Usahawan peroleh RM150,000 tanam durian

Tina Chong (kanan) menghidangkan durian kunyit kepada tetamu di dusunnya di Kampung Pulai dekat Gua Musang, semalam. – BERNAMA


GUA MUSANG 11 Julai – Kegigihan seorang wanita muda, Tina Chong, 35, mengusahakan dusun durian kunyit di kawasan seluas lapan hektar di Kampung Pulai, dekat sini, memberi pulangan pendapatan lumayan sejak mengeluarkan hasil lapan tahun lepas.

Setiap semusim beliau memperoleh pendapatan lebih RM150,000 dan pasaran durian bermutu tinggi itu dihantar ke Kuala Lumpur, Johor, Perak, Pahang dan Singapura dengan harga jualan RM25 sekilogram.

Semasa meraikan rombongan wartawan pelbagai media cetak dan elektronik di dusun duriannya, petang ini, beliau menyifatkan kejayaan itu berbaloi dengan titik peluh yang sekian lama mengusahakan dusun durian berkenaan.

“Memanglah sejak usia belasan tahun lagi, saya minat mengusahakan dusun durian di samping dibantu adik beradik sampai sekarang yang berjaya mengutip buah durian kunyit 1,000 biji sehari sejak musim durian sebulan lepas,” katanya.

Tina Chong berkata, beliau menanam 500 pokok durian membabitkan sebahagian besarnya jenis kunyit bermutu tinggi hingga dapat bersaing dengan pengusaha lain di beberapa negeri pantai barat.

Malah, beliau juga sanggup berjaga malam untuk mengawasi dusun durian itu daripada dimusnahkan babi hutan dan kadang kala ancaman harimau terutama di awal malam hingga pagi.

“Saya tidak pernah takut berdepan dengan haiwan terbabit kerana sudah biasa dengan haiwan itu kerana sejak berusia belasan tahun sudah lasak mengusahakan tanaman,” katanya.

Beliau bercadang untuk menambah kawasan baru untuk ditanam dengan durian kunyit tetapi perkara itu belum diputuskan lagi berikutan tanah memang sukar diperolehi sejak kebelakangan ini.

“Tanah yang saya usahakan ini juga belum mendapat hak milik dan pernah berdepan dengan masalah pengambilan balik tanah oleh kerajaan negeri ini hingga saya terpaksa merayu jangan berbuat demikian bagi mengelakkan kerugian besar,” katanya.

Beliau berkata, Jabatan Pertanian Gua Musang juga telah menyenaraikan namanya sebagai calon untuk Anugerah Peladang Jaya Peringkat Kebangsaan tahun ini. – BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s