IPMB teras penyelidikan UMS

Makanan ternakan ikan berkualiti dihasilkan UMS.


Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan antara pusat kecemerlangan yang menjadi teras kepada bidang penyelidikan di universiti terbabit.

Institut ini telah merangka beberapa strategi untuk mencapai sasaran-sasaran dan objektif-objektifnya.

Antara yang menjadi teras utama adalah untuk mencari satu pendekatan baru berasaskan ilmu pengetahuan untuk permodenan (akuakultur dengan perspektif penyelesaian masalah bagi memenuhi keperluan keusahawanan, kebolehpasaran, kebajikan masyarakat dan kepentingan negara.

Sasaran strategi program akuakultur institut ini didefinisikan sebagai aktiviti penyelidikan dan inovasi bidang akuakultur untuk pengeluaran makanan laut secara mampan.

Ia amat bersesuaian dengan tema keseluruhan institut iaitu Pemuliharaan dan Pembangunan Mampan Sumber Marin.

Ia dihasilkan untuk menyediakan kepentingan istimewa kepada penyelidikan berinovasi agar dapat mencapai matlamat pengeluaran makanan laut secara mampan dari segi ekonomi dan juga mesra alam.

Institut ini telah menghasilkan makanan buatan atau makanan akuakultur (aqua feed) yang berkualiti tinggi khusus untuk ikan kerapu dan berjaya menghasilkan kit-kit diagnostik untuk pengesanan penyakit-penyakit ikan.

Produk- produk ini telah pun sedia untuk dikomersialkan.

Dua bidang utama yang dibangunkan di IPMB iaitu akuakultur dan sains marin berjalan seiring dan saling melengkapi antara satu sama lain.

Pendekatan saling melengkapi ini adalah terbukti daripada jenis bidang-bidang penyelidikan yang berikut:

lOseanografi fizikal – Kajian profil kedalaman laut, corak arus, keadaan ombak, kejadian hidrodinamik yang berkaitan dengan monsun, pasang-surut air adalah penting untuk melengkapi kajian tentang pengkulturan ikan dalam sangkar serta perladangan rumpai laut.

Profil kedalaman laut, corak arus, keadaan ombak, kejadian hidrodinamik yang berkaitan dengan monsun, pasang surut membawa keluar sisa buangan ikan dari sangkar.

lOseanografi fizikal- Untuk juga melalui kajian kualiti mendapan dinamik tenaga di zon intertidal, dan tebing laut. melengkapi kajian ekosistem marin seperti memperbaiki (istilah ni saya tak pasti apa maksud kamu) habitat untuk tumbesaran yang berkaitan dengan pembinaan semula stok induk:

lOseanografi kimia – Analisis kimia air seperti gas-gas terlarut, nutrien, dan logam berat adalah penting untuk menentukan mutu sumber air untuk pusat-pusat penetasan mahupun untuk penternakan ikan dan udang

lOseanografi biologi – Kajian fenomena air pasang merah atau red tide laut merah dapat membantu mengurangkan kerugian di kalangan penternak-penternak ikan sangkar dengan menyampaikan maklumat terkini dan amaran-amaran awal.

Memantau kejadian-kejadian seperti kelimpahan obor-obor ataupun kehadiran yang luar biasa organisma lain (fitoplankton atau invertebrat). Memerhatikan tentang kesan pengkulturan tumbesaran di laut terhadap fauna bentik (bahagian dasar).

7 thoughts on “IPMB teras penyelidikan UMS

  1. Keunikan IPMB UMS dalam bidang penyelidikan adalah satu-satunya di Malaysia dan wajar diperluaskan lagi!

  2. institusi pendidikan yang lain perlu mencontohi UMS dengan tidak hanya berdiri sebagai institusi pendidikan malah sama2 bertanggungjawab dalam menjalankan penyelidikan untuk mencari pendekatan baru bagi memenuhi keperluan keusahawanan, kebolehpasaran, kebajikan masyarakat dan kepentingan negara.

  3. UMS memang merupakan universiti peyelidikan, penyelidikan IPMB perlu diperluaskan lagi untuk membangunkan marin disabah.

  4. lepas selidik kemudia syok sendiri, x desebarkan pun untuk di perusahakan, cuba emaikan fomula nya dan detail teknical nya, nak cuba buat untuk ikan saya, berbaloi tak?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s