Keistimewaan Muruku SalHas

SALMAH (kiri) bersama pekerjanya menyediakan beberapa produk makanan ringan di kilangnya.


KEPALA BATAS 31 Mac – Peluang menyertai kursus mengenai hal ehwal ekonomi wanita di Jepun telah membakar semangat Salmah Hashim, 63, untuk menjadi seorang usahawan.

Beliau menuntut ilmu dan berguru di negara matahari terbit itu selama tiga minggu mendalami ilmu keusahawanan dan prospek ekonomi wanita.

Hasilnya, apabila pulang ke tanah air, pesara guru Kursus Asas Fardu Ain (KAFA) itu mula menceburi industri makanan iaitu maruku dan beberapa jenis kudapan lain.

Menurut Salmah, hasil idea dan resipi rahsianya juga, beliau tidak menoleh ke belakang lagi dan meneruskan usaha menghasilkan beberapa jenis makanan seperti muruku, simpul kasih, kuih siput dan kerepek bawang.

Kini, hasil ketekunan dan usaha gigih ibu tunggal ini, lahirlah produk muruku SalHas yang mendapat tempat di banyak kedai runcit dan kiosk makanan di seluruh negara.

“Saya mencipta resipi sendiri sebagai ramuan menghasilkan muruku dan makanan lain yang selari dengan selera rakyat Malaysia.

“Ramai pelanggan mengakui adunan bahan yang saya hasilkan cukup istimewa sehingga mudah mendapat tempat bukan sahaja di seluruh negara malah menjangkaui seberang Tambak Johor iaitu Singapura,” katanya ketika ditemui di kilangnya di sini baru-baru ini.

Selepas hampir 20 tahun beroperasi di rumahnya di Kampung Aman dekat sini, Salmah semakin selesa beroperasi di kilang baru di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Pokok Sena.

Premis kilang yang diduduki sejak tiga bulan lalu itu dilengkapi dapur dan ruang penyediaan yang luas selain kemudahan surau, tandas dan bilik air yang sempurna.

Dibantu lapan pekerja yang kebanyakannya juga ibu tunggal, Salmah mengakui tidak menang tangan untuk memenuhi tempahan pelanggan terutama ketika musim perayaan dan cuti sekolah.

“Ada kalanya saya terpaksa mendapatkan pekerja sambilan untuk menyiapkan semua tempahan agar tidak mengecewakan pelanggan dari Johor, Kelantan, Terengganu dan Sarawak serta Medan, Indonesia.

“Selain itu saya juga sering menyertai pameran dan ekspo pertanian untuk memasarkan produk termasuk mencari peluang ke pasar raya besar di negara ini,” ujarnya.

Keistimewaan kerepek dan muruku hasil resipi Salmah bukan sahaja bergantung kepada rasanya tetapi juga tahan lama sehingga mampu mencecah enam bulan ke setahun jika disimpan dengan betul.

pekerja membungkus pelbagai produk makanan ringan di kilang milik Salmah.


Ditanya tentang cabaran, Salmah mengakui kenaikan harga barang mentah sedikit sebanyak menggugat perniagaan kerana ia 100 peratus bergantung kepada bahan-bahan seperti tepung dan rempah.

Selain itu, kesukaran memasarkan hasil keluaran kilangnya juga membuatkan beliau terpaksa bekerja lebih keras untuk mencari peluang pemasaran dengan dibantu beberapa agensi kerajaan.

Antara agensi yang banyak membantu beliau adalah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda).

Jelas Salmah, beliau sangat terhutang budi kepada Perda dan FAMA yang banyak membantu dalam aspek pemasaran produk keluarannya itu.

Perda juga ujarnya, membantu melalui aspek pembungkusan produk yang menepati kehendak pelanggan dan lebih mudah untuk disimpan.

Selain itu, beliau juga berterima kasih kepada Jabatan Pertanian dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) yang memberi bantuan peralatan seperti mesin bancuhan dan mesin menggoreng kerepek.

Harapan Salmah kini adalah produk keluarannya mampu menjadi pilihan utama di rak-rak pasar raya besar serta boleh diterima oleh pengguna di seluruh pelosok dunia.

Mereka yang berminat mendapatkan muruku dan kerepek keluaran Salmah bolehlah berkunjung ke kilangnya di PPK Pokok Sena di sini ataupun menghubungi beliau di talian 04-5753558 atau 016-4358509.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s