Harumanis berimej baru melalui pelekat khas

Sebahagian daripada pengunjung tertarik dengan mempelam Harumanis selepas majlis pelancaran Jualan Musim 2010 di Ladang Bukit Bintang, Kangar, semalam.


KANGAR 1 April – Musim mempelam Harumanis kini bermula di Perlis, lebih awal berbanding tahun-tahun sebelum ini yang lazimnya bermula pada penghujung April atau Mei.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu berkata, tahun ini juga mempelam berkenaan diberi imej baru melalui pelekat khas bagi memastikan buah yang dijual di pasaran mempunyai kualiti yang disahkan oleh Jabatan Pertanian.

“Malah, tahun ini juga mempelam harumanis sebanyak tiga tan metrik telah dihantar ke Jepun untuk melalui standard spesifikasi pengeksportan dan keputusannya akan diketahui dalam tempoh dua minggu lagi,” katanya.

Beliau berucap merasmikan pelancaran Jualan Mempelam Harumanis Musim 2010 di Pusat Pertanian Bukit Bintang I, Sungai Batu Pahat di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah Pertanian Negeri, Ghazali Zakaria.

Bagaimanapun Md. Isa berkata, musim kali ini turut menyaksikan penyusutan pengeluaran kira-kira 50 peratus di Pusat Pertanian Bukit Bintang I berbanding tahun lalu.

“Tahun ini kita hanya dapat mengeluarkan sebanyak 55 tan mempelam harumanis di pusat berkenaan berbanding 100 tan pada tahun lalu berikutan ketidaktentuan cuaca,” katanya.

Namun, beliau berkata, penghasilan mempelam harumanis di kawasan lain terutama oleh penduduk kampung dijangka dapat memenuhi permintaan orang ramai terutama pelancong luar.

“Mempelam daripada penduduk kampung ini terutama di Jalan Ulu Pauh dan Jalan Simpang Empat dipantau oleh Jabatan Pertanian agar mematuhi amalan yang ditetapkan,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Koperasi negeri, Sabry Ahmad berkata, Perlis menyasarkan pengeluaran mempelam harumanis berjumlah 2,000 tan metrik menjelang 2015.

“Jangkaan ini adalah hasil tanaman pokok mempelam berkenaan berjumlah 15,000 batang bermula tahun ini melalui kempen 1 rumah 5 pokok dalam kalangan penduduk negeri ini,” katanya.

Menurut beliau, program Desa Harumanis iaitu tanaman mempelam berkenaan di beberapa kampung melalui pemantauan Jabatan Pertanian dijangka dapat merancakkan pengeluaran mempelam tersebut.

Sementara itu, Ghazali berkata, harga mempelam harumanis masih dikekalkan seperti tahun-tahun sebelum ini iaitu melalui lima gred yang ditetapkan.

Bagi gred super harganya ialah RM10 sekilogram, Gred A (RM8), Gred B (RM7), Gred C (RM6) dan harga bagi Sub Gred ialah RM5 sekilogram.

One thought on “Harumanis berimej baru melalui pelekat khas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s