Ternak udang ketak dalam laci

SEREMBAN: Teknologi terkini membolehkan udang ketak (cray-fish) diternak secara higenik dan organik bagi menghasilkan tuaian yang bersih serta berkualiti.

Kaedah ini dilakukan Al Taqif Aqua and Trading berpangkalan di Kampung Ujong Pasir, Ampangan di sini dalam usaha mempelbagai fungsi kolam gentian kaca ala laci keluarannya selepas kejayaan menternak ketam nipah sehingga memperoleh kerjasama beberapa kerajaan negeri.

Pengusaha Al Taqif, Musa Osman, berkata syarikatnya mula menternak udang itu secara sambilan dan tidak menjangka ia berpotensi besar serta sesuai seperti ternakan ketam nipah. “Mulanya saya khuatir juga memandangkan udang ini biasa hidup bebas manakala di kolam gentian kaca (perumah) ia terkongkong dalam tempat,” katanya.

Beliau berkata, ilham mencipta kolam gentian kaca atau ‘Compact Crab Farmming System – Crab SIS’ timbul apabila melihat susunan kondominium dan terfikir ketika itu untuk mempelbagai gentian kaca di kilangnya.

“Berdasarkan maklumat dari internet dan pegawai Jabatan Perikanan, saya membina beberapa kolam kecil dan mencuba menternak ketam nipah. Nyata ia berbaloi apabila ketam yang dipelihara sihat, bersih dan membesar begitu cepat. Malah kadar kematiannya rendah berbanding ternakan dalam sangkar.

“Jadi, saya mula membina Crab SIS secara komersial dan banyak pihak membeli rekaan ini. Tetapi ada pihak mengambil kesempatan dan mendakwa reka bentuk kolam itu milik mereka, walhal dia membelinya dari saya. Tidak kurang juga ada yang menjadi orang tengah dan cuba menangguk di air keruh,” katanya.
Beliau berkata, menternak menggunakan Crab SIS memerlukan disiplin kerana kegagalan memberi makan kepada ketam nipah atau udang akan menyebabkan ternakan menyerang sesama sendiri kerana lapar.

Dalam usia tujuh hari, saiz ketam boleh membesar seperti siling 20 sen. Anak ketam membesar sehingga matang dalam tempoh dua bulan atau 80 hari dengan berat 500 hingga 600 gram seekor. Dalam tempoh itu, anak ketam diberi makanan ikan baja dan dedak sekali dalam sehari.

“Ketam yang bersalin kulit perlu diasingkan bagi mengelakkan dimakan ketam lain memandangkan kulitnya yang lembut. Begitu juga udang ketak jangan sesekali lupa memberinya makan apabila tiba masa,” katanya.

Musa berkata, Crab SIS menjimatkan dan keselamatan ternakan dapat dikawal berbanding jika diternak dalam kolam tanah atau simen. Kaedah baru ini juga amat ringkas dan sesuai kerana kadar asid, alkali serta amonia dalam air mudah dikawal. Yang berminat hubungi Al Taqif: 017-6877096.

One thought on “Ternak udang ketak dalam laci

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s