Sisa arang batu hasilkan baja berkualiti

Muhammad Syahren Adzahar menunjukkan baja yang dihasilkan daripada sisa arang batu serta pingat yang dimenangi hasil inovasinya.


Tanah yang kurang subur memerlukan bahan perapi untuk membantu meningkatkan kesuburan.

Penghasilan baja organik daripada pelbagai bahan sisa pertanian memerlukan bahan mentah yang banyak untuk menghasilkannya.

Manakala penggunaan baja kimia pula akan menyebabkan pencemaran kepada alam sekitar.

Bagaimanapun kini terdapat kaedah menghasilkan asid nitro humik (NHA) menggunakan kaedah kitar semula HNO3 yang dijalankan oleh penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Kajian yang dijalankan oleh Pegawai Penyelidik, Program Pengurusan Air dan Tanah, Pusat Penyelidikan Strategik, Muhammad Syahren Adzahar berjaya menghasilkan menghasilkan NHA untuk digunakan dalam formula baja.

“Teknologi pengekstrakan NHA yang berjaya dihasilkan amat berkesan, konsisten, mesra alam dan boleh dihasilkan dalam skala besar menggunakan kaedah nitrifikasi arang batu jenis sub bitumin yang berkualiti rendah.

“Arang batu jenis ini tidak sesuai digunakan untuk penjanaan tenaga kerana kandungan karbon yang rendah kurang daripada 50 peratus selain membebaskan gas sulfur yang mencemarkan alam sekitar,” katanya semasa ditemui di pejabatnya di ibu pejabat MARDI, Serdang, Selangor.

Praktikal

Apa yang menarik proses pengekstrakannya tidak membebaskan sebarang sisa toksik kerana bahan HNO3 yang digunakan dapat dikitar semula tanpa memberikan kesan ketara dari segi peratus hasil ekstrak dan sifat NHA yang dihasilkan.

Oleh itu jelas Muhammad Syahren, kos melupuskan NHO3 yang tinggi serta pencemaran hasil proses pelupusan dapat diselesaikan dengan teknologi kitar semula bagi menghasilkan NHA.

Menyentuh mengenai kelebihan teknologi yang dihasilkan, Muhammad Syahren berkata, ia sangat efektif dan praktikal.

“Teknologi berkenaan amat praktikal kerana menggunakan bahan buangan arang batu bagi menghasilkan NHA yang berkualiti dan amat diperlukan dalam sektor pertanian,” katanya.

Hasil pengekstrakan NHA mencecah 80 peratus membuka ruang untuk menggantikan sumber asid humik sebagai bahan penting dalam menghasilkan baja.

Dari segi komersial, teknologi pengekstrakan berkenaan dapat memenuhi keperluan asid humik di negara ini sekali gus mengurangkan import baja negara terutama dari China, Australia dan Amerika Syarikat (AS) sebanyak 20,000 liter setahun dalam bentuk cecair dan 30,000 tan dalam bentuk pepejal.

Muhammad Syahren berkata, produk booster tanaman berasaskan NHA berbeza dari baja cecair biasa kerana ia mensasarkan tahap kritikal pertumbuhan tanaman.

“Kajian yang dijalankan menunjukkan baja yang diformulasi daripada NHA dapat memberikan kesan terbaik dalam meningkatkan prestasinya,” katanya.

Secara amnya NHA boleh digunakan dalam menghasilkan formulasi baja foliar bagi memenuhi keperluan spesifik sesuatu tanaman seperti padi, cili dan tomato.

Bagi menguji formulasi baja NHA, satu percubaan tanaman padi secara kawalan dan komersial telah dijalankan secara meluas.

Hasilnya menunjukkan peningkatan hasil yang konsisten sebanyak satu tan sehektar bagi aplikasi enam liter di kawasan yang sama bagi dua kali semusim.

Semburan pertama dilakukan apabila muncul tanda pembungaan dan sekali lagi selepas 10 hari semburan pertama bagi mendapatkan aplikasi pembungaan pokok padi.

Dengan nisbah keuntungan 1:2.9 merupakan peningkatan hasil padi bagi peningkatan peratusan pengisian bijirin sebanyak 15 peratus kepada 75 peratus di tapak ujian petani.

Formulasi bagi tanaman cili pula, kata Muhammad Syahren meningkat 15 peratus bagi hasil kawalan 3.5 kg sepokok.

Kekerapan semburan bagi pokok cili adalah sebulan sekali setelah dipindahkan dari tapak semaian.

“Menggunakan baja formulasi NHA, petani dijangka mendapat nisbah keuntungan sebanyak 1:3 bagi jualan ladang RM3.00 bagi sekilogram cili,” katanya.

Muhammad Syahren berharap teknologi yang dihasilkan dan digunakan secara komersial mampu membantu negara mengurangkan nilai import.

“NHA diramal akan menjadi pengganti HA (asid humik) sebagai input dalam pengeluaran produk baja kerana ciri biokimianya yang sama seperti HA.

“HA telah digunakan dengan meluas sebagai ejen pengikat dalam formulasi baja cecair serta bahan penambah dalam sebatian baja,” katanya.

HA memang terkenal dengan fungsinya dalam meningkatkan kesuburan tanah, menggalakkan pengambilan nutrien tanaman, meningkatkan aktiviti biologi tanah dan keupayaan kapasiti memegang air oleh tanah.

Dianggarkan saiz potensi pasaran produk NHA booster (baja foliar) mencecah 17 juta liter setahun.

Manakala nilai potensi pasaran baja NHA dalam bentuk butiran (granular) pula mampu mencecah RM bilion melalui pasaran baja butiran di seluruh negara.

Baja yang telah dikomersilkan dengan kerjasama syarikat input pertanian terkenal CCM Fertilizers Sdn Bhd dalam membangunkan kilang perintis di Shah Alam, Selangor.

Buat masa ini syarikat berkenaan mengeluarkan formulasi bagi tanaman padi Gromax padi bagi mengatasi masalah padi hampa dan meningkatkan pengisian bijirin padi.

Muhammad Syahren berkata, sehingga kini sambutan bagi formulasi padi amat menggalakkan di kalangan petani.

Teknologi berkenaan bukan saja mendapat perhatian syarikat input pertanian di negara ini malah mendapat Pingat Emas semasa Pameran Brussels Eureka dan Brussels Innova Energy pada 2007 di Belgium bagi Kategori Pertanian Baja NHA.

Pada bulan November lalu, teknologi berkenaan sekali lagi mendapat perhatian apabila berjaya mendapat Pingat Emas dalam kategori Teknologi Pengekstrakan Kimia Industri semasa Pameran Idea Invention New Products di Nuremberg, Jerman.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s