Khasiat semula jadi terbaik

ALAM semula jadi sering mengingatkan kita kepada keindahan flora dan fauna yang cukup mengasyikkan kerana selain biasan warna alam, segala tumbuhan dan hidupan yang ada bermanfaat untuk digunakan manusia sekiranya kita tahu kebaikan yang terkandung di dalamnya.

Bahkan, anda mungkin pernah mendengar mengenai kenyataan kembali kepada alami sekali gus membawa maksud kembali kepada keadaan semula jadi yang sudah tentunya bersifat organik dan tidak mengandungi bahan kimia. Sehubungan itu, menyedari 1,001 kebaikan yang boleh diambil daripada bahan semula jadi atau organik ini, ia sering dipilih untuk dijadikan bahan penting dalam banyak produk penjagaan badan termasuklah produk kosmetik mahupun penjagaan kulit wajah.

L’Occitane adalah antara produk penjagaan badan yang mengambil kebaikan daripada alam semula jadi seperti bahan organik yang sudah diketahui umum mempunyai kebaikan tersendiri kepada pengguna selain tidak membawa kesan kemusnahan kepada alam.

Pengarah L’Occitane, Andre Hoffman, berkata L’Occitane mengutamakan mutu, lebih-lebih lagi apabila membabitkan produk yang akan ditawarkan kepada pengguna melalui himpunan penjagaan badan dan wajah.

“L’occitane mengutamakan mutu dan akan memastikan menggunakan bahan terbaik bagi diproses untuk dijadikan produk penjagaan badan ataupun wajah.
“Kami memastikan pengguna mendapat yang terbaik selain menjalankan tanggungjawab sosial mengambil endah mengenai keadaan semula jadi alam,” katanya ketika ditemui di ibu kota, baru-baru ini.

L’Occitane adalah antara jenama terulung yang menggunakan bahan organik dalam produk keluaran syarikatnya. Amalan gaya hidup sihat dalam persekitaran hidup yang sihat adalah keutamaan jenama itu yang sudah dikenali ramai menjadi pengeluar produk bersifat mesra alam.

Katanya, produk berasaskan organik kini mengambil tempat sebagai bahan penting dalam penjagaan kesihatan mahupun kulit wajah kerana pengguna seluruh dunia menyedari akan kebaikan organik.

“Penggunaan produk organik meningkat tiga kali ganda di pasaran seluruh dunia dan L’Occitane adalah antara jenama awal yang memperkenalkan produk berasaskan organik. Begitupun, setiap produk berasaskan bahan organik mempunyai garis panduan dalam proses pembuatan bagi menjamin keaslian organik yang digunakan.

“Apa yang ditekankan ialah bukan saja bahan organik, tetapi dari mana ia didatangkan. Sama ada persekitarannya benar-benar bersifat semula jadi dan bersih atau sebaliknya,” katanya.

Hoffman berkata, L’Occitane mengambil kira mengenai setiap aspek berkaitan gaya hidup sihat, terutama apabila berada dalam persekitaran kini sebagai menyokong pengekalan alam semula jadi.

Beliau berkata, ada badan khas yang mengesahkan mengenai kesahihan bahan yang digunakan itu adalah daripada organik, iaitu Ecocert.

“Ecocert ialah badan pengesahan dan pemeriksaan bebas yang berfungsi di lebih 50 buah negara serata dunia. Label Ecocert menjamin bahan ramuan organik.

Setiap produk kecantikan berasaskan organik mempunyai sijil pengesahan khas ‘Ecocert’ bagi membuktikan ia dihasilkan daripada bahan organik sepenuhnya.

“Semua produk kecantikan organik disahkan bio mengandungi minimum 95 peratus bahan ramuan semula jadi, manakala minimum 10 peratus daripada jumlah bahan ramuan mesti berpunca daripada pertanian organik. Lima peratus yang tinggal mesti diambil daripada senarai amat terhad, merangkumi hanya enam kelas bahan awet yang dibenarkan,” katanya.

Untuk produk yang dilabelkan sebagai organik juga, ia tidak dibenar menggunakan sebarang minyak wangi, pewarna tiruan, minyak mineral, silikon atau bahan awet seperti parabens atau phenoxyethanol.

Selain itu, untuk membolehkan produk mendapat Ecocert juga, apa yang perlu dipastikan adalah kesemua proses berkaitan penyediaan bahan organik dikawal rapi untuk memastikan alam sekitar dihormati, menghormati haiwan dan manusia serta bahan yang digunakan sebagai pembungkus boleh dikitar semula.

INFO
Produk organik L’Occitane

 • L’Occitane turut menawarkan beberapa produk berasaskan organik kepada pengguna yang mencari produk berasakan bahan semula jadi, terutama daripada tumbuhan herba yang dikawal rapi mutu serta persekitaran tempat ia dituai.
 • Krim penjagaan kulit Ma Creme Nature umpamanya, diperbuat daripada 100 peratus bahan berasaskan tumbuhan serta disahkan organik oleh Ecocert. Ma Creme dihasilkan daripada ekstrak zaitun mengekalkan kelembapan lebih lama dan sihat berseri. Tekstur lembut Ma Creme juga meninggalkan kesan positif kepada pengguna. Penyediaan Ma Creme daripada air zaitun yang kaya dengan polifenol anti radikal bebas serta kalium yang boleh membantu merangsang fungsi kulit dan memulihkan kesegaran serta seri kulit.

 • Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s