Mesin nanas tiga dalam satu

Rosnah Shamsudin menunjukkan mesin nanas tiga dalam satu bersama pelajar Kejuruteraan Pemprosesan Makanan di UPM Serdang, baru-baru ini


INDUSTRI desa di negara kini merupakan salah satu bidang yang berkembang pesat terutama dalam penghasilan kuih-kuih tradisional seperti baulu, maruko , dodol, kuih semperit dan sebagainya

Tetapi kadang-kadang disebabkan permintaan yang banyak mereka berhadapan dengan masalah kerana kekurangan peralatan dan mesin untuk menghasilkan produk pada skala besar.

Apabila fenomena ini terjadi maka penyelidikan dalam bidang reka bentuk mesin makanan menjadi semakin penting sebagai sokongan kepada industri tersebut.

Salah seorang penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Rosnah Shamsudin, antara yang giat menjalankan penyelidikan menghasilkan mesin bagi membantu perkembangan industri desa itu.

Beliau sebelum ini menghasilkan mesin Coconut AutoSqueezer untuk memarut dan memerah kelapa bagi menghasilkan santan; mesin EZY untuk memasak jem dan pelbagai jenis sos dan mesin kuih bijan untuk menghasilkan kuih bijan atau kuih buah rotan.

Mesin lain termasuk mesin penggredan buah, mesin kiub nata de co co untuk membentuk kiub dan mesin penggredan buah.

Terbaru, Rosnah membangunkan mesin nanas tiga dalam satu untuk membuang kulit serta empulur, memotong nanas keping dan kiub.

Mesin itu mampu dimiliki dan sesuai untuk digunakan di rumah atau pengusaha dalam industri nanas.

Selain, ia dapat menjimat tenaga dan masa serta terjamin kebersihannya.

Mesin berkenaan diperbuat daripada besi tahan karat dan boleh beroperasi secara manual atau automatik dimana terpulang kepada pengusaha untuk memilihnya.

Rosnah yang juga pensyarah kanan di Jabatan Kejuruteraan Proses dan Makanan Fakulti Kejuruteraan, UPM berkata, beliau membangunkan mesin berkenaan bagi memudahkan kerja-kerja membuang kulit nanas.

Beliau berkata, kerja-kerja berkenaan merumitkan dan maklumat yang diperoleh daripada Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (MPIB) mendapati bahawa hampir keseluruhan usahawan yang berkaitan dengan nanas seperti pengusaha jem, kuih-muih, nanas tin dan sebagainya masih memproses nanas secara manual.

“Dengan adanya mesin ini diharapkan dapat membantu mempercepatkan pemprosesan nanas.

”Selain itu, ia dapat menjimatkan tenaga dan masa serta terjamin kebersihannya,” katanya yang dibantu Siti Zaharah Mustapa dari fakulti yang sama.

Beliau berkata, penyelidikan mesin itu yang dijalankan sejak tahun 2008 dan siap setahun kemudian. Patennya telah difailkan di Malaysia pada 13 November 2009 dengan dibiayai oleh UPM.

Menjelaskan lebih lanjut, Rosnah berkata, cara menggunakan mesin tersebut mudah iaitu buah nanas yang telah dipotong bahagian atas dan bawah, diletakkan di tengah mesin pengupas.

Tekan pemegang alat pengupas ke bawah dan mata pisau akan memotong kulit nanas dan empulurnya.

Pemegang ditolak ke atas dan terhasillah buah nanas tanpa empulur.

Jika hendak dipotong kepingan pula, buah nanas tanpa empulur diletakkan di bahagian pemotong nanas kepingan. Ketebalan setiap kepingan nanas adalah 23 milimeter (mm).

Bagi pemotong nanas kiub , kepingan isi nanas disusun ke dalam rod. Kemudian tekan pemegang ke bawah dan mata pisau akan memotong isi nanas menjadi kiub.

Meskipun teknologi berkenaan masih di peringkat pra-pengkomersilan dan dibangunkan hasil usahanya bersama pembantu, ia turut mendapat khidmat nasihat daripada MPIB.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UPM, Prof. Datuk Abu Bakar Salleh berkata, walaupun teknologi mesin itu masih di peringkat pra-pengkomersilan, UPM mengalu-alukan pihak yang berminat untuk mengkomersialkannya.

”Jika mesin ini dikomersialkan, saya yakin ia mampu membantu industri nanas negara selain menjimatkan kos buruh untuk mengupas buah nanas,” katanya.

Mereka yang sesuai menggunakan mesin berkenaan ialah penjual buah nanas, pengusaha nanas tin, pengusaha yang berkaitan dengan buah nanas seperti usahawan kuih-muih seperti tart, sos, halwa, jem, jus, kosmetik nanas dan sebagainya,

Harganya akan diketahui jika mendapat ketetapan harga yang ditetapkan syarikat pengkomersialan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s