Laksa Puteri buatan Fatimah kian popular

Fatimah Muhamad Basri menunjukkan mi dan kuah laksa yang dibuatnya di Felda Taib Andak, Kulaijaya, Johor, baru-baru ini.


KULAIJAYA 15 Jan. – Status sebagai ibu tunggal tidak melemahkan semangat Fatimah Muhamad Basri, 28, untuk meneruskan kehidupan.

Bagi menampung kehidupannya bersama anak kesayangan, beliau mengorak langkah menceburi bidang perniagaan sejak dua tahun lalu.

Semuanya bermula secara kecil-kecilan dan kini mi laksa hasil tangan Fatimah dapat dinikmati oleh penduduk sekitar Felda Taib Andak dan kawasan berhampiran.

“Saya memang suka makan laksa dan selalu lihat ibu hasilkan laksa di kampung. Itulah bila bercerai, saya terfikir apa yang boleh dibuat untuk menambah pendapatan.

“Oleh kerana saya suka makan laksa, saya pilih untuk menjual laksa. Tak sangka pula kawan-kawan yang makan laksa buatan saya pun suka dan dari situ saya berazam untuk menjual laksa secara komersial,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Felda Taib Andak di sini baru-baru ini.

Laksa berjenama Puteri buatan Fatimah berbeza daripada laksa biasa kerana ia berwarna kekuningan dan tidak perlu dicelur sebelum dimakan.

Menurut Fatimah, nama Puteri diguna sebagai lambang untuk anak perempuannya, Syasya Alin Namia Mohd. Shahrul, 4, yang menjadi pembakar semangatnya selama ini.

Fatimah yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak itu berkata, laksanya berbeza kerana ia dibuat daripada tepung gandum dan diuli lama sebelum dimasukkan ke dalam mesin pemotong.

“Ramai yang makan, kata laksa buatan saya berbeza dan tidak mudah muak. Dari situ saya mula yakin untuk membuka perniagaan.

“Menerusi bantuan Jabatan Pertanian dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), saya memperoleh peralatan mesin pemotong, set dapur dan peti sejuk yang bernilai kira-kira RM22,000,” katanya.

Fatimah yang dibantu oleh dua orang pekerja menghasilkan 10 kilogram laksa mentah setiap hari mengikut permintaan.

Bagi memantapkan lagi perniagaannya, Fatimah yang bertugas sebagai pembantu guru Tabika Perpaduan Bandar Putera, Kulaijaya turut menghasilkan empat jenis kuah laksa.

Empat jenis kuah laksa yang dijual secara dingin beku itu adalah laksa Penang, laksa apsnos (ikan tongkol dan sardin tin), laksa Johor dan laksam.

“Kesemua kuah itu boleh dimakan dengan laksa Puteri. Panaskan kuah mengikut menu yang disediakan dan siap untuk dimakan dalam tempoh beberapa minit sahaja.

“Walaupun kuah tersebut dibekukan, rasanya tetap tidak berubah seperti kuah biasa. Satu pek kuah laksa Puteri dijual dengan harga RM8.

“Sementara itu, satu pek laksa mentah untuk tujuh orang makan berharga RM3.50. Itu harga promosi hingga bulan Mac ini,” katanya yang dibantu oleh dua orang pekerja.

Bagi yang ingin menjadi pengedar laksa Puteri bersama kuah itu boleh menghubungi Fatimah (019-7162894 atau 012-7507194).

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s