150 dapat bantuan Bumi Hijau

WAN Adnan Wan Mamat (dua, kiri) dan Shafik Fauzan Sharif (empat, kiri) bersama Suffian Awang (tiga, kiri) menyampaikan kit Bumi Hijau kepada seorang penduduk di Kampung Sri Cempaka, Kuantan, semalam.


KUANTAN 31 Jan. – Seramai 150 penduduk Kampung Sri Cempaka dan Kampung Sepat dekat sini menerima pek bantuan kelengkapan pertanian daripada Jabatan Pertanian bagi menjalankan projek Bumi Hijau di kawasan kediaman masing-masing hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Wan Adnan Wan Mamat berkata, pengagihan pek bantuan yang dikenali ‘Kit Bumi Hijau’ itu bertujuan menggalakkan orang ramai bercucuk tanam.

Menurutnya, program tersebut akan mencetus kesedaran masyarakat agar lebih aktif bagi menghasilkan keperluan makanan sendiri selain memanfaatkan tanah lapang di kawasan perumahan masing-masing.

“Program Bumi Hijau adalah salah satu aktiviti yang diperkenalkan kerajaan bagi menggalakkan penduduk bercucuk tanam.

“Melalui program ini, kerajaan negeri bekerjasama dengan agensi dan jabatan berkaitan mengagih benih sayuran kepada penduduk yang berminat,” katanya pada majlis perasmian program Bumi Hijau di Kampung Sri Cempaka di sini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Kesenian, Warisan, Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal Wanita negeri, Datuk Shafik Fauzan Sharif dan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kuantan, Suffian Awang.

Katanya, langkah mempromosi program berkenaan akan dapat membendung kenaikan harga makanan dengan mempergiatkan aktiviti pertanian di sekitar kediaman masing-masing.

“Saya berharap masyarakat yang tinggal dalam kawasan taman perumahan boleh menjadikan program Bumi Hijau sebagai aktiviti harian sekali gus dapat mengeluarkan sendiri hasil makanan harian.

“Sekiranya penduduk dapat menghasilkan sendiri keperluan itu, saya rasa masalah harga makanan khususnya sayur yang terlalu mahal ketika ini akan dapat diatasi,” katanya.

Selain menggalakkan penduduk mengurangkan kos perbelanjaan barangan dapur, tambah beliau, program Bumi Hijau juga mampu berperanan sebagai platform untuk mengukuhkan perpaduan masyarakat.

”Penduduk di sesebuah penempatan boleh sama-sama mengusahakan tanaman dan kemudian berkongsi hasilnya,” jelasnya.

Malah, tegasnya, landskap sesebuah kawasan itu bukan sahaja cantik dan bersih tetapi juga mempunyai projek-projek ekonomi yang dapat mengurangkan kos sara hidup.

“Ia juga sekali gus dapat mengurangkan makanan yang diimport di samping menjamin bekalan makanan yang lebih bermutu,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s