Keunikan jus, kaya salak

Dari kiri: Arma Mohd. Faizal Abu Bakar, Malissasahila Abd. Manap, Mohd. Azuan Mohd. Alias dan Siti Noraisah Abdullah berbangga dengan produk berasaskan buah salak ciptaan mereka.


BUAH salak kurang digemari terutama di kalangan generasi muda. Mungkin kerana fizikal buah bersisik itu menyerupai kulit ular dan rasa yang agak kelat. Selain itu, pasaran buah itu juga ‘bermusim’ dan peminatnya perlu menunggu musim tertentu bagi mendapatkan bekalan yang diimport dari Kepulauan Jawa dan selatan Sumatera, Indonesia.

Lupakan sebentar tentang rasa dan kepayahan mendapatkan buah eksotik itu. Kita lihat apa khasiat kandunga

nnya. Mengikut kajian, buah salak boleh melambatkan proses penuaan kerana mempunyai bahan anti-oksidan. Selain itu, ia juga mengandungi phytochemical iaitu bahan kimia semula jadi yang mengurangkan risiko penyakit kanser.

Kelebihan tersebut menarik perhatian sekumpulan lima penyelidik Jabatan Seni Kulinari dan Perkhidmatan Makanan Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) Terengganu untuk membuat kajian. Mereka bergabung tenaga untuk menjadikan buah salak yang selama ini dimakan mentah menjadi bahan alternatif dalam bentuk jus dan kaya.

Usaha membuat jus salak dipikul oleh Siti Noraishah Abdullah, 35, Mohd. Azuan Mohd. Alias, 32, Malissasahila Abdul Manap, 27, Azlina Samsuddin, 27 dan Arma Mohd, Faizal Abu Bakar, 24. Mereka di kalangan 477 pelajar dan pensyarah yang menyertai Pertandingan Ciptaan Inovasi dan Rekaan 2010 (IID 2010) anjuran Institut Pengurusan Penyelidikan di UiTM Shah Alam minggu lalu.

Pensyarah muda tersebut mahu menjadikan jus salak ciptaan mereka sebaris dengan minuman buah-buahan lain yang ada di pasaran. Penyertaan mereka juga atas sokongan UiTM Terengganu yang banyak menyokong usaha pensyarah dan pelajar dalam penyelidikan reka cipta dan inovasi.

”Kami mahu jadikan jus buah ini unik sama ada pada rasa dan nutrisi kandungannya. Sebab itu objektif utama kami adalah untuk mengkomersialkan buah salak. Dapat menarik lebih ramai orang untuk meminati buah salak jika selama ini kurang digemari,” kata Malissasahila.

Idea itu juga didorong oleh kerjasama kerajaan negeri Terengganu dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) sehingga berjaya menghasilkan baka buah salak yang lebih manis, kurang kelat dan tinggi nilai nutrisi. Sekali gus, menjadikan negeri itu sebagai hab pengeluar salak terbesar di negara ini.

Pati

Jus salak ciptaan kumpulan itu hanya menggunakan pati buah salak jenis ST1 yang lebih besar, isi yang tebal dan bersifat jernih.

Ia juga tidak menggunakan sebarang bahan pengawet, pewarna dan campuran lain supaya khasiatnya terjaga.

Ramuan yang sama turut diguna pakai dalam menghasilkan kaya salak berperisa pandan. Mereka sengaja menambah rasa pandan agar kaya salak itu menjadi lebih lazat selain dapat menaikkan aroma.

”Kami menggunakan buah salak jenis ST2 dan ST3 untuk menghasilkan kaya salak ini. Sekali lagi, tidak timbul soal kelat atau tidak sedap kerana ia seperti kaya lain yang ada di pasaran. Sapuan kaya di roti menjadikan hidangan sarapan pagi atau minuman petang anda lebih bermakna pada waktu itu,” tambah Malissasahila.

Inovasi yang dicetuskan menarik perhatian juri IID 2010 yang bersepakat menganugerahkan pingat perak untuk jus manakala gangsa untuk kaya salak. Walaupun gagal meraih pingat emas, mereka berazam untuk membuat lebih banyak kajian berkaitan bahan makanan yang ada di negara ini mengikut potensi pemasaran.

Langkah mempatenkan produk berkenaan juga telah dilaksanakan. Kini kumpulan berkenaan sedang mencari pihak yang berminat untuk memasarkannya termasuk industri kecil dan sederhana (IKS). Untuk maklumat lanjut boleh hubungi Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, UiTM Terenggau di talian 09-8481700 atau emel di armam5885@tganu.uitm.edu.my.

One thought on “Keunikan jus, kaya salak

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s