Zakaria gigih ke laut sara keluarga walaupun tanpa kaki

ZAKARIA Uda dari Kampung Kempadang, Kuantan yang kehilangan kedua belah kaki akibat penyakit kencing manis yang dihidapi sejak 15 tahun lalu tetap bersemangat turun ke laut.


KUANTAN 16 Jan. – Bagi sesetengah orang kurang upaya (OKU), kekurangan yang dimiliki mungkin menjadi penghalang untuk melaksanakan tugas atau tanggungjawab.

Namun, bagi seorang nelayan dari Kampung Kempadang dekat sini, ketiadaan kedua-dua belah kaki bukan alasan untuk dia ‘bersara’ daripada terus menangkap ikan di laut.

Zakaria Uda, 62, menganggap kehilangan kaki kanan dan kirinya selepas dipotong akibat penyakit kencing manis seolah-olah tidak ada bezanya ketika dia memiliki anggota tersebut 15 tahun lalu.

Sambil berseloroh, kata bapa kepada lapan anak itu, meskipun kehilangan kaki, dia masih mempunyai kedua-dua belah tangan untuk kerjanya sebagai nelayan.

”Kesukaran yang dialami mungkin ketika menaiki bot sahaja, tetapi saya menggunakan kereta sorong dengan dibantu oleh isteri setiap hari,” katanya.

Warga emas itu ditemui pada majlis penyampaian bantuan elaun sara hidup nelayan, bayaran ganti rugi minyak tercemar dan bantuan kepada ahli Persatuan Nelayan Kebangsaan (PNK) di Wisma Belia, Bandar Indera Mahkota di sini hari ini.

Zakaria merupakan antara 901 nelayan yang hadir bagi menerima bantuan tersebut daripada Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Kuantan, Datuk Wan Adnan Wan Mamat.

Menurut Zakaria yang lebih dikenali sebagai Pak Ya Kudung oleh penduduk kampung, pengalaman selama lebih 30 tahun menjadi nelayan menjadi kekuatan kepada dirinya untuk terus turun ke laut walaupun ketiadaan kedua-dua belah kaki.

Malah, jelasnya, ombak kuat yang sekali-sekala melanda ketika di tengah laut dianggap perkara biasa bagi dirinya.

Mengenai pendapatan hasil tangkapan ikan setiap hari, ujarnya, ia bergantung pada keadaan cuaca.

”Jika cuaca elok, saya boleh meraih pendapatan kasar sehingga RM1,000 sehari, tetapi jika cuaca tidak menentu, saya hanya boleh dapat antara RM50 hingga RM100 sehari.

”Kadang-kadang tidak ada duit langsung kerana tidak pergi ke laut akibat cuaca buruk,” jelasnya.

Zakaria bagaimanapun bersyukur kerana isterinya, Basariah Mohd. Nor, 61, banyak membantunya dan kadangkala turut sama pergi ke laut untuk menangkap ikan.

”Saya juga mengucapkan terima kasih kepada kerajaan yang banyak memberi bantuan sehingga saya masih boleh meneruskan kehidupan walaupun dalam serba kekurangan,” katanya.

Menurutnya, elaun sara hidup sebanyak RM200 yang disalurkan kerajaan dapat meringankan bebannya berikutan kesukaran untuk turun ke laut sejak akhir-akhir ini akibat cuaca tidak menentu.

Dalam pada itu, Zakaria memohon kepada kerajaan supaya menggantikan botnya yang berusia lebih 20 tahun bagi memudahkannya untuk turun ke laut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s