Tukun tiruan lipat ganda pendapatan nelayan

Yunus Rahmat (kiri) memotong reben akuarium mini tukun tiruan sebagai pelancaran tukun tiruan dasar lembut di Pusat Ikan Hiasan Marin di Teluk Kemang, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

SELARAS dengan objektif kerajaan melalui Jabatan Perikanan untuk merealisasikan sasaran pengeluaran ikan negara kepada dua juta tan metrik setahun, usaha menanam tukun tiruan terus dijalankan di perairan seluruh negara.

Tidak dapat dinafikan, pembangunan tukun tiruan adalah salah satu kaedah untuk meningkatkan sumber perikanan terutama di kawasan persisiran pantai.

Sehingga kini, kebanyakan negara di dunia telah mempraktikkan teknologi tukun tiruan ini untuk pelbagai kegunaan industri perikanan, pemuliharaan dan pengurusan sumber perikanan sehingga ke lokasi rekreasi.

Di Malaysia, pelaksanaan projek tukun tiruan secara rasmi oleh jabatan terbabit bermula sejak 1974 dengan tapak tukun pertama terletak di perairan Pulau Telur, Yan, Kedah.

Projek tukun tiruan terbaru memilih kawasan perairan Teluk Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan sebagai lokasi yang memberi berita gembira buat lebih 450 nelayan di kawasan tersebut.

Timbalan Ketua Pengarah Perikanan (Operasi), Suhaili Lee memberitahu, pihaknya memperuntukkan sebanyak RM400,000 untuk merealisasikan projek tukun tiruan jenis dasar lembut itu.

Suhaili menambah, hasil kajian mendapati pendaratan ikan di kawasan tersebut semakin bertambah dari semasa ke semasa dalam tempoh tiga bulan selepas tukun tiruan ditanam di kawasan itu.

”Di bawah peruntukan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), Jabatan Perikanan telah memperuntukkan sebanyak RM9.4 juta bagi melaksanakan projek tukun tiruan ini di seluruh negara.

“Manakala di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua yang diumumkan kerajaan, peruntukan untuk pelaksanaan tukun tiruan adalah RM15 juta untuk 2009 dan 2010,” katanya.

Hasilnya, sebanyak 28 tukun tiruan dilabuhkan di perairan Teluk Kemang baru-baru ini sebagai tambahan kepada 14 tukun tiruan yang dilabuhkan di perairan sama tahun lepas. Projek pertama dilaksanakan dengan peruntukan lebih RM200,000.

Pelancaran penanaman tukun tiruan itu disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat.

Menurut Yunus, penanaman tukun tersebut dijangka mampu menambahkan lagi hasil tangkapan nelayan tempatan.

“Kajian mendapati sumber perikanan bertambah selepas 14 tukun tiruan dilabuhkan di perairan ini tahun lepas. Begitu juga dengan pendapatan nelayan di sini yang bertambah sehingga empat kali ganda,” katanya.

Selain dilihat mampu menjana pendapatan nelayan dengan penambahan stok ikan di kawasan itu, projek itu juga mampu menjadi penghalang kepada tindakan pencerobohan bot pukat tunda ke kawasan nelayan tradisi.

Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Wan Muhammad Aznan Abdullah berkata, pihaknya sering menerima laporan mengenai pencerobohan bot pukat tunda termasuk dari negeri jiran ke kawasan perairan Port Dickson.

“Walaupun belum ada tangkapan dibuat namun perkara ini dilihat mampu mengancam sektor perikanan di negeri ini. Bagaimanapun kewujudan tukun tiruan dijangka menamatkan pemasalahan tersebut.

“Ini terbukti melalui pemantauan yang dijalankan oleh pihak jabatan yang mendapati satu kawasan perlindungan yang baik dan selamat kepada pelbagai spesies marin di sekitar kawasan tukun,” katanya.

Wan Muhammad berkata, tukun tiruan yang ditanam kira-kira satu batu nautika dari kawasan pantai akan menghalang pendaratan bot-bot besar seperti bot tunda itu.

Usaha penanaman tukun tiruan ini juga bukan saja untuk menambah dan memelihara hidupan laut di perairan itu, tetapi dengan terbentuknya habitat dasar laut yang menarik, ia akan menjadi tarikan kepada pelancong dalam dan luar negara yang minat menyelam untuk melihat hidupan laut.

Nelayan secara langsung turut mendapat faedah daripada aktiviti perikanan rekreasi ini dengan menjadi pemandu pelancong termasuk membawa pengunjung termasuk pemancing ke sekitar kawasan tukun itu.

Kata Wan Muhammad, pihak jabatan akan meminta kerjasama daripada nelayan setempat untuk sama-sama mengurus dan menyelenggara tukun ini dengan baik demi kepentingan semua nelayan terbabit.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s