CMT Agro labur RM1 juta

IPOH 25 Dis. – CMT Agro Resourses Sdn. Bhd., (CMT Agro) akan melabur sebanyak RM1 juta bagi membuka kilang memproses baja organik berasaskan cacing di kawasan Perindustrian Silibin dekat sini, tahun depan.

Pengarah Urusannya, Hisyam Jamaludin berkata, kilang tersebut dibuka bagi menampung permintaan yang tinggi terhadap baja itu di kalangan para pelanggan.

Dalam masa sama, ujar beliau, pihaknya sedang mengubah suai sebuah kilang dengan kos hampir RM300,000 bagi tujuan itu.

”Kami juga bercadang akan membuka kilang di Sungai Petani (Kedah), Kuantan (Pahang), Terengganu, Kelantan dan Pulau Pinang tahun depan.

“Buat masa ini kami mengeluarkan kira-kira 30 tan metrik baja dalam sebulan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Syarikat yang dulunya dikenali sebagai CMT Agro Resources itu kini mengorak langkah dalam dunia pertanian dengan pembukaan kilang dan ladang yang berasaskan baja organik cacing yang bermutu tinggi dan halal.

Tambah Hisyam, dengan adanya kilang itu, pihaknya menjangkakan anggaran pengeluaran baja bagi syarikatnya mampu mencecah kepada 50 tan metrik sebulan.

Malah kata beliau, dalam tempoh tiga bulan, purata pengeluaran baja organik daripada ladang penternakan cacingnya boleh mencapai 100 tan metrik sebulan.

“Syarikat CMT Agro juga dalam mengenal pasti dan penstrukturan semula pengedaran baja organik supaya lebih efisyen dan menguntungkan,” katanya.

Hisyam berkata, buat masa ini, terdapat sebanyak lima kedai bagi pengedaran baja organik tersebut di sekitar Perak.

Mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut, boleh menghubungi pejabat CMT Agro di talian 05-5276546 atau mana-mana cawangan berdekatan.

2 thoughts on “CMT Agro labur RM1 juta

  1. saya memang berminat untuk menyertai sistem Pawah yg encik Hisham syorkan .
    Kami kini sedang menjalankan proses menternak cacing Merah & Cacing Harimau.
    Kami juga banyak mendapat nasihat dari Jabatan Pertanian.Lokasi kami di Tokun Bukit Mertajam ,Penang.
    Boleh kami dapatkan contact number syarikat encik..??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s