Perkenal kursus kemahiran

Anak-anak nelayan melihat bapa mereka melakukan kerja seharian di Kuala Sungai Baru, Perlis, baru-baru ini. – utusan/Faizal Abu Hassan


KANGAR 30 Nov. – Kira-kira 20,000 anak nelayan Perlis yang terdiri daripada golongan muda memerlukan pelbagai latihan kemahiran secara berjadual terutama berkaitan perikanan laut dalam.

Langkah itu penting dalam usaha kerajaan memiliki tenaga mahir yang cukup, berbanding sekarang sebahagian daripada awak-awak atau pekerja bot bersandarkan kepada buruh asing.

Pada masa sama, anak-anak nelayan terutama golongan wanita pula memerlukan latihan kemahiran dalam industri kecil dan sederhana (IKS) yang berasaskan hasil laut sebagai pekerjaan bagi pendapatan isi rumah.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Arau, Datuk Ismail Kassim mencadangkan supaya Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memperkenalkan satu pengajian baru berkaitan perikanan.

Di peringkat awal, katanya, pengajian itu memadai berstatus sijil kemahiran yang berteraskan usaha melatih anak nelayan menjadi pekerja mahir dalam sektor perikanan laut dalam.

“Sehingga kini Perlis mempunyai kira-kira 4,000 nelayan termasuk awak-awak. Secara kasarnya ia mempunyai kira-kira 20,000 anak nelayan termasuk di Kampung Sanglang, Kampung Sungai Baru, Kampung Kurung Tengar dan Kampung Bintong di sini.

“Sehingga kini bilangan anak nelayan yang bekerja sebagai nelayan cuma 800 orang. Bakinya bekerja sendiri kerana tidak memiliki kemahiran yang berkaitan perikanan terutama perikanan laut dalam,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Selain KPT, kata Ismail, tiga lagi kementerian yang wajar membantu golongan tersebut adalah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Di peringkat awal, ketiga-tiga kementerian itu wajar memperkenalkan kursus kemahiran berstatus sijil, diikuti peringkat diploma dan ijazah.

“Pusat bagi pengajian peringkat sijil itu memadai dibuat di setiap negeri yang mana lokasi tempat kursus itu berdekatan perkampungan nelayan seperti di Kolej Komuniti,” jelasnya.

Bagi mencapai matlamat tersebut, katanya, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani wajar memainkan peranan lebih besar untuk memastikan permintaan tersebut dapat disegerakan serta selaras dengan permintaan.

Pada masa sama, kata beliau, KBS pula boleh memperkenalkan pengajian perikanan laut dalam dan pengajian IKS berkaitan sumber laut diadakan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN).

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s