Bertani bawa Ronirah ke London

RONIRAH Kosni menyusun pisang yang turut dijualnya di tapak pasar tani.


ANGGAPAN wanita hanya sesuai dengan kerja-kerja menguruskan rumah tangga atau kerja-kerja ringan pada masa kini tidak lagi relevan. Ini kerana kaum Hawa sebenarnya mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh kaum Adam.

Hakikat ini dibuktikan dengan bakat dan kebolehan yang ditunjukkan oleh Ronirah Kosni yang terkenal dengan jolokan ‘wanita besi.’

Nama beliau memang tidak asing terutama di kalangan para usahawan tani di negeri Johor.

Ini kerana wanita berusia 53 tahun itu memang cukup hebat berikutan kesungguhannya dan minat yang mendalam dalam bidang usahawan tani hingga membolehkan beliau menjejakkan kaki ke kota London dan berjaya menemui Ratu Elizabeth.

Ronirah, yang berasal dari Kampung Parit Hassan, Simpang Renggam, Keluang, Johor merupakan usahawan tani wanita yang begitu aktif dengan menjadikan tanah miliknya seluas 20 hektar sebagai kegiatan ternakan, pertanian dan ladang kelapa sawit.

Apa yang membanggakan ibu kepada lima anak ini, kesemua hasil kegiatan itu dipasarkan di pasar anjuran Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Johor yang dikenali Pasar Tani Mega Larkin.

Katanya, penglibatan secara aktif di pasar tersebut sejak 24 tahun lalu itu, mampu memberikan pulangan cukup lumayan yang secara langsung mengubah corak kehidupan keluarganya kepada lebih bermakna.

Menyorot penglibatannya dalam keusahawan tani, Ronirah berkata, ia bermula pada 1973 dengan tanaman kontan seperti betik eksotika, pisang berangan, sayur sayuran, ternakan termasuk ikan air tawar, kambing, ayam serta tanaman kekal kelapa sawit.

“Sebaik mengeluarkan hasil pada 1984, kesemua hasil tersebut terutama, ayam, buah-buahan dan sayur sayuran di pasarkan ke Singapura menerusi orang tengah.

“Menyedari keuntungan yang dikaut orang tengah cukup banyak, manakala saya yang bertungkus lumus membanting tulang cuma dapat untung tipis, saya mengambil keputusan menjualnya sebaik FAMA membuka pasar tani pertamanya pada 1985, di Jalan Ayer Molek,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau yang mendapat sokongan daripada suami, Md. Judyar Malik, 59, yang juga seorang usahawan tani berjaya berkata, hasil keuntungan di pasar tani Ayer Molek berlipat kali ganda.

“Contoh kalau jual pisang berangan dengan orang tengah, saya cuma dapat sekitar RM1.20 sen sekilogram (kg).

“Tapi bila saya jual sendiri di Pasar Tani Larkin, saya boleh jual dengan harga RM2 sekilogram berbanding harga di pasaran awam antara RM2.50 sen hingga RM3 sekilogram,” katanya.

Tambah Ronirah, sejak pasar itu berpindah ke Larkin pada 1987 hingga kini dan beroperasi setiap Sabtu, beliau mampu menjual sekitar 18 bakul betik eksotika, 15 bakul pisang serta ikan air tawar terdiri daripada patin, keli dan talapia yang hasil jualannya menjangkau RM3,000 sehari.

Bagi wanita ini antara premis perniagaan yang diberikan oleh FAMA, Pasar Tani Larkin merupakan satu-satunya premis yang cukup disayangi kerana dapat menunaikan fardu kifayah, di mana penjual dan pengguna sama-sama menikmati keuntungan.

“Ini merupakan satu kepuasan yang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit,” katanya.

Seperkara lagi yang cukup mengagumkan mengenai wanita besi ini, dalam usia separuh abad, masih berupaya menunggang motosikal bagi memantau kebun dan ternakannya.

Selain itu, Ronirah juga mampu memanjat tangki bekalan air setinggi 10 meter bagi menyelenggara ternakan ayamnya.

Beliau kini mempunyai Syarikat Anurizam Enterprise, dengan melantik anaknya, Zamzarina Md. Judyar, 24, selaku pengurus.

Zamzarina kini bertanggungjawab menguruskan sekitar 200 kambing, 60,000 ekor ayam, lapan hektar kelapa sawit, 1.2 hektar betik dan 4.8 hektar pisang berangan serta 28 kolam ikan air tawar.

Mengenai rancangan masa depan nenek kepada empat cucu ini berkata, syarikatnya dalam proses untuk membuat baja kompos hasil sisa buangan ternakan untuk kegunaan sendiri.

Berkat ketabahan dan kegigihannya dalam bidang usahawan tani, usahanya telah mendapat pengiktirafan dengan dianugerahkan Peladang Jaya peringkat Kebangsaan sebanyak dua kali, manakala Peladang Jaya peringkat Negeri Johor sebanyak tiga kali.

Berikutan itu juga Ronirah sering diberi peluang melawat ke luar negara sebagai hadiah antaranya New Delhi, Thailand dan beberapa wilayah di Indonesia.

“Bagi saya anugerah yang cukup berharga ialah berpeluang menghadiri Hari Penternak, Peladang dan Nelayan di London dengan diraikan oleh tetamu diraja, Ratu Elizabeth.

“Rasanya kalau saya tidak melibatkan diri di bidang usahawan tani ‘mati hidup balik,’ tak merasa ke London,” kata nenek kepada empat cucu ini.

2 thoughts on “Bertani bawa Ronirah ke London

 1. salam..selamat sejahtera..
  Bagaimana saya boleh dapatkan contact number Pn Ronirah Kosni?
  kalau boleh,saya ingin mengadakan sesi tebubual dengan beliau berkaitan dengan kerja tugasan saya…terima kasih

  abdul halim bin hj muhamad
  pelajar tahun 3 sarjana muda sains kimia industri,2010
  universiti teknologi malaysia,skudai,johor…
  hp no : 0137319303

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s