Bolehkan alga menyelamatkan dunia?

Kajian mengenai alga kini mencakupi pelbagai aplikasi -Gambar hiasan


 

Saintis sedang giat mencuba untuk menukar tumbuhan alga kepada bahan bakar yang baru. Tapi mengapa? Ini kerana, pada waktu ini bahan bakar diperbuat daripada arang, minyak dan gas yang membebaskan karbon dioksida (CO2) dari rumah hijau ke atmosfera.

Majoriti saintis iklim berpendapat bahawa iklim di bumi sedang mengalami perubahan disebabkan oleh manusia.

Perubahan iklim akan memberi kesan kepada kita semua dan ia sudah bermula.

Ia tidak hanya menyebabkan bumi semakin panas atau perubahan cuaca yang ekstrem seperti banjir, kemarau dan ribut tetapi perubahan ini akan memaksa orang ramai untuk keluar dari rumah mereka dan menyebabkan berlakunya penularan penyakit yang memberi kesan yang besar kepada ekonomi.

Kita tidak boleh menghentikan perubahan iklim semalaman. Di Malaysia dan di seluruh dunia, setiap orang akan melakukan perubahan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca yang baru seperti memperkuatkan benteng untuk menghadapi hujan yang lebat dan juga pertanian untuk menghadapi musim kemarau.

Sekiranya kita ingin memastikan perubahan iklim yang tidak menentu tidak berlaku, ahli politik dan pemain industri perlu memainkan peranan dan melakukan tindakan segera supaya bumi menjadi lebih sejuk.

Teknologi yang mana satu akan memberi kesan yang lebih baik? Terdapat pelbagai pilihan sehinggakan sukar untuk kita memilih teknologi mana yang harus diguna pakai.

Apabila terdapatnya teknologi yang baru, tiga persoalan utama perlu ditanya dalam memastikan keberkesanan teknologi yang diperkenalkan.

 • Adakah teknologi itu benar-benar mampu memperlahankan proses perubahan iklim?
 • Adakah teknologi itu mampu diaplikasikan secara praktikal?
 • Adakah teknologi itu mempunyai lebih banyak kesan negatif daripada positif?
 • Untuk menunjukkan bagaimana ini dilakukan, tiga persoalan yang disebutkan di atas diuji keatas biodiesel untuk masa sekarang dan juga masa depan.

  Biodiesel adalah salah satu teknologi yang berpotensi membantu kita menghapuskan pembebasan gas karbon dioksida dari rumah hijau.

  Ia sangat kontroversi namun anda boleh menggunakan tiga soalan ini untuk menyoroti isu-isu yang paling penting dalam menentukan prinsip anda.

  Adakah biodiesel boleh memperlahankan perubahan iklim yang berlaku?

  Pembakaran bahan bakar fosil akan menyebabkan berlakunya pembebasan karbon yang sudah disimpan lebih jutaan tahun.

  Ini menyebabkan berlakunya penambahan gas karbon dioksida secara mendadak di atmosfera dan jumlahnya sama banyak seperti gas karbon dioksida yang diserap oleh tanaman sewaktu pertumbuhan. Adakah ia sempurna? Jawapannya pasti tidak.

  Biofuel harus dikultivasikan, diproses dan diangkut dan dengan menggunakan bahan bakar fosil untuk melakukan semua ini akan menyebabkan penambahan gas karbon dioksida ke atmosfera. Kita boleh menyebutnya sebagai biodiesel carbon footprint

  Adakah biodiesel boleh digunakan secara praktikal?

  Beberapa penjanaan elektrik sudah menggunakan biojisim sebagai bahan bakar sama ada secara keseluruhannya atau dicampur dengan arang.

  Kereta yang diubahsuai boleh bergerak dengan menggunakan biodiesel atau bio-etanol.

  Sesetengah kerajaan seperti United Kingdom telah menggariskan lima peratus bahan bakar kenderaan yang dijual di stesen minyak perlu menggunakan campuran biodiesel bermula pada tahun 2010. Bahkan biodiesel sudah mampu untuk memberikan saingan di pasaran.

  Dengan menggantikan semua sumber tenaga kita dengan biodiesel akan menyebabkan berlakunya pertumbuhan biojisim dan masalah utama adalah isu kekurangan tanah.

  Biodiesel akan memberikan lebih banyak kesan negatif daripada positif?

  Semakin banyak tanah yang digunakan untuk biodiesel di seluruh dunia akan menyebabkan kekurangan tanah untuk menjalankan tanaman berunsurkan makanan.

  Hal ini telah menyebabkan kenaikan harga makanan di Itali dan Mexico. Persaingan untuk tanah boleh mengakibatkan berkurangnya stok makanan dan masalah kebuluran.

  Di beberapa negara petani menebang hutan untuk menanam tanaman biodiesel dan ini telah mengancam kehidupan hidupan liar dan dalam masa yang sama ini telah menyebabkan peningkatan pembebasan gas CO2 dari rumah hijau.

  Di sisi lain pertumbuhan tanaman biodiesel boleh membantu setiap negara menghasilkan tenaganya sendiri dan boleh menjana pendapatan untuk golongan petani.

  Semua teknologi baru biodiesel mempunyai pro dan kontra. Para saintis sedang berusaha untuk memperbaiki kelemahan yang ada untuk kegunaan masa hadapan.

  spesies

  Alga adalah tumbuhan akuatik – sesetengah spesies adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat di bawah mikroskop. Alga menyerap karbon dioksida dan menyimpan karbon sebagai minyak.

  Penghasilan alga dalam jumlah yang besar membolehkan para saintis menghasilkan minyak untuk membuat biodiesel. Adakah alga mampu menyelamatkan dunia?

  Bagaimanakah alga biofuel mampu menjawab tiga persoalan tentang perubahan iklim yang dibincangkan?

  Adakah biodiesel daripada alga boleh memperlahankan perubahan iklim?

  Alga menyerap gas karbon dioksida dari atmosfera sewaktu pertumbuhan dan seperti tanaman yang lain alga juga membebaskan jumlah yang sama ketika biodiesel alga dibakar.

  Tapi biodiesel alga masih memiliki carbon footprint. Proses pertumbuhan dan pemprosesan alga dan pemindahan biodiesel memerlukan tenaga. Jika ini berasal dari bahan bakar fosil penambahan gas tersebut pasti akan berlaku.

  Salah satu daya tarikan besar alga adalah mereka berpotensi menggantikan bahan bakar fosil lebih banyak dari tanaman biodiesel buat masa sekarang.

  Alga tidak memerlukan ruangan yang besar untuk pertumbuhan dan kita boleh menghasilkan lebih banyak biodiesel dengan tanah yang sedia ada.

  Adakah biodiesel daripada alga mampu digunakan secara praktikal?

  Permasalahan utama ialah walaupun alga boleh dihasilkan dalam skala yang kecil namun para saintis yakin bahawa alga boleh dipertingkatkan hasilnya dengan menggunakan skala yang lebih besar untuk kegunaan yang maksimum.

  Sesetengah orang berpendapat kita tidak boleh fokus kepada sesuatu yang belum terbukti padahal kita mempunyai teknologi yang sedia ada dalam mengatasi masalah perubahan iklim yang melanda dunia.

  Apatah lagi untuk menjadi alternatif yang lebih realistik sebagai bahan bakar fosil, biodiesel daripada alga perlu menjadi sesuatu yang boleh dijangkau.

  Keseimbangan akan berubah seperti minyak dihasilkan dalam margin yang kecil atau pembebasan karbon dikenakan cukai, namun baru-baru ini menunjukkan biodiesel alga perlu bersaing dalam menentukan harga di pasaran.

  Biodiesel akan memberikan lebih banyak kesan negatif daripada positif?

  Alga tidak memerlukan ruangan yang besar dan tanah yang subur seperti tanaman biodiesel yang lain.

  Alga boleh dihasilkan dimana-mana seperti kolam atau kilang dan ini boleh mengurangkan kemusnahan habitat dan kurangnya persaingan antara makanan dan minyak.

  Itu sesuatu yan agak menarik untuk dipraktikkan di masa depan tetapi masih ada kekurangan yang perlu diperbaiki. Bahan bakar utama daripada alga akan menjadi bio-diesel tetapi ujian yang dilakukan menunjukkan terdapatnya peningkatan kepada pencemaran udara yang berbahaya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s