Taman Organik Zenxin di Ekspo Agro Johor 2009

Farhana Mohd. Yusof menunjukkan sayur Brokoli yang ditanam secara organik di Ladang Organik Zenxin, di Ayer Hitam, Kluang, Johor, semalam.


KLUANG 15 Nov. – Orang ramai dipelawa mengunjungi Taman Organik Zenxin (ZOP) bagi menyaksikan buah-buahan dan sayur-sayuran organik yang dipamerkan sempena Ekspo Agro Johor 2009 pada 21 hingga 25 November ini.

Penolong Pengurus Ladang ZOP, Farhana Mohd. Yusoff berkata, pada ekspo berkenaan, pihaknya akan membawa pengunjung melawat kebun organik yang terletak di kawasan seluas 40 hektar di Tapak Projek Pertanian Moden Kluang, dekat sini.

Beliau berkata, ZOP akan memberi peluang kepada pengunjung menyaksikan proses penanaman buah-buahan dan sayur-sayuran secara organik di situ.

“Kita akan bawa pengunjung melihat kira-kira 30 jenis tanaman seperti kobis, sawi, kangkung, keledek, brokoli, kacang bendi, terung, kacang panjang, labu, markisa, buah naga dan tumbuhan herba.

“Apa yang unik di sepanjang lorong, mereka dapat menyaksikan proses penanaman sayur-sayuran bermula daripada anak benih sehingga besar tanpa menggunakan baja kimia atau disembur racun serangga,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Selain itu, mereka juga boleh menikmati makanan organik halal di Restoran Organik Zenxin yang terdapat di ladang tersebut, katanya.

Farhana memberitahu, pihaknya menjual pelbagai jenis sayuran segar dan makanan kering yang berkhasiat dengan harga berpatutan kepada pengunjung.

Demi kemudahan orang ramai terutamanya mereka yang gemar berbasikal, pihaknya turut menyediakan perkhidmatan sewaan basikal dengan bayaran RM5 bagi dua jam untuk melawat kebun itu.

Orang ramai yang ingin mendapatkan keterangan lanjut mengenai ZOP termasuk ekspo anjuran kerajaan negeri Johor dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani itu boleh menghubungi 07-7595196 atau 019-7738985.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s