Teknik tanam Heliconia

Bersama Abdul Rahim Rashid (Pakar Hortikultur)

mainpix

Tumbuhan konsep laman tropika perlukan tanah berorganik, pengairan baik

HELICONIA adalah salah satu spesis tumbuhan landskap yang menjadi pilihan serta mempunyai ramai peminatnya. Tahukah anda pokok heliconia ini berasal dari Amerika Selatan dan mempunyai banyak jenis antaranya ialah heliconia rostrata , heliconia psittacorum dan banyak lagi.

Dengan bentuk daun menghijau yang lebar serta mengeluarkan bunga yang mempunyai warna yang sangat menarik, menjadikannya pilihan penggemar landskap dan kadangkala amat sesuai untuk diadaptasikan dalam konsep reka bentuk landskap terutama sekali laman konsep tropika.

Heliconia dikategorikan tumbuhan senang hidup kerana hanya memerlukan tanah yang mengandungi bahan organik tinggi serta mempunyai pengairan baik. Selepas berbunga, tangkai yang mengeluarkan bunga matang serta daun akan menjadi kuning seterusnya kering. Akar akan mengeluarkan anak baru untuk membesar dan seterusnya mengeluarkan tangkai bunga baru. Penjagaan serta pengurusan tanaman heliconia perlu untuk memastikan kekemasan serta pembesaran pokok kerana ia memberikan visual impak yang agak besar.

mainpix2
Bunga merah kuning mencantikkan lagi keindahan laman.


Sering kali berlaku masalah penggemar landskap suka menanam pokok ini di dalam pasu atau kotak penanaman. Pada satu peringkat, pembesaran pokok akan terhad kerana akar akan padat dan terhad (memenuhi ruang media). Antara penyelesaiannya adalah dengan membuat pemangkasan. Dan, bagi mereka yang berminat untuk menanam di dalam pasu bolehlah mengikut langkah langkah berikut: Langkah Mudah penyediaannya.

mainpix3
Gambar dari kiri, cabut pokok dengan akar dan tanahnya sekali sebelum ditanam dalam pasu. Gambar atas kanan, gunakan pasu pecah untuk menjadikan lapisan saliran air. Masukkan tanah dalam pasu selepas lapisan saliran air. Potong batang heliconia bagi menggalakkan pertumbuhan pokok.


A. Penyediaan peralatan dan kelengkapan 1. Pokok Heliconia yang ingin dipindahkan a. Di tanam di dalam pasu. b. Di atas batas tanaman baru. (Topik kali ini membincangkan pemindahan pokok untuk ditanam dalam pasu). 2. Pasu (bersaiz 1) 3. Media : Campuran tanah terutama bahan organik (Peatgro) 4. Peralatan pertanian : sudip tanah, pisau, gunting pokok, penyodok. 5. Serpihan pasu, sabut kelapa B. Memindahkan/mencabut pokok Pastikan ketika mengalihkan pokok, akar masih ada dan tidak terlalu mencederakan akarnya. C. Memulakan proses menanam. Langkah 1

 • Sediakan pasu besar bagi pokok heliconia.
 • Sediakan lapisan saliran (drainage layer).
 • Bahan yang digunakan : serpihan pasu@batu, sabut kelapa (cocoa fiber).
 • Susun serpihan pasu sebanyak empat hingga lima lapisan atau sabut kelapa setebal tiga hingga empat inci bagi tujuan pengudaraan dan saliran. Langkah 2
 • Masukkan campuran tanah 3 : 2 : 1. (rujuk artikel Berita Minggu:topik campuran tanah pada 7 Jun 2009).
 • Masukkan 1/3 paras pasu dengan tanah.
 • Padat dan ratakan tanah berkenaan
 • Kemudian, masukkan lagi 1/3 bahagian tanah. Padat dan ratakan.
 • One thought on “Teknik tanam Heliconia

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s