Tanam sayur di halaman rumah

JERANTUT 30 Okt. – Penduduk di sini digesa memanfaatkan halaman rumah mereka dengan aktiviti berkebun menerusi pemberian Kit Bumi Hijau (KBH) yang diagihkan pejabat pertanian daerah masing-masing.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Damak, Datuk Lau Lee berkata, pemberian KBH antara strategi mengurangkan perbelanjaan harian selain menyuntik sikap bercucuk tanam di kalangan penduduk.

Langkah itu juga, katanya, dapat menggalakkan orang ramai makan sayur segar dan menambah pendapatan keluarga jika hasil tanaman boleh dipasarkan.

”Manfaatkan tanah lapang di kawasan rumah secara optimum untuk tanaman sayur-sayuran bagi menjimatkan perbelanjaan khususnya menyediakan keperluan makanan harian.

”Usaha ini sekali gus menjadikan halaman rumah dan persekitaran tempat tinggal dengan landskap yang indah dan hijau,” katanya ketika merasmikan Kempen Bumi Hijau di Taman Kelisa Emas, di sini semalam.

Pada majlis itu, Lee menyampaikan sebanyak 65 KBH yang lengkap dengan peralatan berkebun, baja dan anak benih kepada penduduk Taman Kelisa Emas.

Hadir sama Pegawai Pertanian Daerah, Mohd. Ariffin Saraila; Penghulu Mukim Pedah, Wan Shamsuri Wan Abdul Jalil; Pegawai Perpaduan Daerah, Tahar Musa dan Pengerusi Rukun Tetangga Taman Kelisa Emas, Shukri Abu Seman.

Menurut Lee, usaha Jabatan Pertanian menerusi pemberian KBH juga untuk menggalakkan penduduk memperbanyakkan pengeluaran bahan makanan sekali gus menambah pendapatan.

Katanya, amalan menghijaukan persekitaran dengan tanaman makanan menjadi kelaziman di negara Barat selain tarikan pelancong.

”Jangan mempersia-siakan KBH yang diagihkan Jabatan Pertanian dan jadikan ia (bercucuk tanam) sebagai amalan,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Ariffin memberitahu, agihan KBH akan dilaksanakan di 21 kawasan penempatan di daerah ini membabitkan 1,300 peserta.

”Bagi peringkat awal, sebanyak 11 lokasi dipilih membabitkan 281 peserta,” katanya.

Katanya, kempen Bumi Hijau merupakan serampang dua mata yang bukan sahaja untuk menjimatkan perbelanjaan harian malah hasil tanaman boleh dipasarkan untuk menjana pendapatan keluarga.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s