Nira pilihan bulan Ramadan

wu_01.1

Sari Sidan menunjukkan dua botol nira yang sudah diperoses untuk minuman.


Setiap kali tiba Ramadan, nira nipah tidak ketinggalan mendapat tempat istimewa di kalangan para penggemarnya. Rasanya yang enak seperti air laici menjadikan nira nipah sangat popular di kalangan masyarakat Islam sebagai minuman berbuka puasa.

Disebabkan permintaannya yang tinggi, muncul ramai pengusaha nira nipah di kawasan ini bagi memenuhi kehendak pasaran.

Antara kawasan yang menghasilkan minuman tersebut ialah mukim Sungai Durian, Kota Setia, Sungai Ranggam dan Teluk Piai.

Nira nipah mula diperkenalkan di pasaran negeri Perak sekitar tahun 1990.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian negeri ketika itu, Datuk Mohd. Nazri Abdul Rahim yang menghadiri satu majlis jamuan kerajaan negeri Kedah tertarik dengan rasanya lantas teringat terdapat banyak pokok nipah tumbuh meliar di mukim Kota Setia dan Sungai Durian di Hilir Perak.

Sekembalinya ke Perak, beliau telah mengarahkan Jabatan Pertanian negeri menghantar 45 penduduk dari kedua-dua mukim itu untuk mengikuti kursus singkat cara memproses air nira nipah di Sedaka, Yan, Kedah.

Bermula dari detik itu, air nira nipah menjadi perusahaan baru penduduk kampung negeri ini sekali gus menambah pendapatan mereka.

Sebelum ini, hanya daun nipah tua dijadikan atap sementara daun yang muda dijadikan rokok daun.

Khasiat minuman air nira nipah yang dikeluarkan daripada tangkai buahnya yang dicantas itu dikatakan boleh mengurangkan penyakit kencing manis, melawaskan perut, memudahkan membuang air kecil dan menurunkan suhu panas dalam badan selain bertindak sebagai minuman pemberi tenaga.

Selain diminum begitu sahaja, air nira juga boleh dijadikan manisan atau gula yang dibekukan selain bahan perasa dalam ais krim serta dicampurkan dalam pulut, kuih seri muka dan kuih talam.

Pun begitu, kebanyakan pengusaha lebih menumpukan kepada kerja-kerja memproses air nira untuk dijadikan minuman.

Seorang pengusaha nira nipah, Sari Sidan, 49, berkata, ada beberapa pantang larang sebelum seseorang itu mengambil nira nipah.

Antaranya, mereka tidak boleh bercakap besar, tidak boleh memakai minyak wangi dan memastikan badan sentiasa berkeadaan bersih.

”Sesiapa yang nak ambil nira tak boleh pakai minyak wangi dan bercakap perkara tak baik apabila berada di sisi pokok nipah, nanti nipah mogok tak mahu keluarkan nira ,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Sari berkata, harga bagi segelas nira nipah dijual RM1.60 manakala RM2.50 untuk setiap satu botol yang bersaiz 500 mililiter.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s