Pilihan tanah sempurna

mainpix1
TANAH untuk semaian perlu bebas patogen dan bahan toksik.

Miliki tekstur gembur, peroi, berongga dan cukup nutrien

SEBELUM memulakan kerja perkebunan atau aktiviti bercucuk tanam, perkara paling penting yang diberikan perhatian ialah campuran tanah.

Disebabkan bekas atau ruang yang terhad, kandungan tanah juga terhad. Oleh itu penting bagi tanah sempurna dicari untuk membolehkan pokok terus hidup dan membesar.
Bagi mendapatkan tanah yang sempurna, ia haruslah mempunyai ciri-ciri seperti tekstur tanah perlu gembur, peroi dan berongga kerana ia membolehkan pengaliran udara atau pengudaraan yang elok, saliran air yang baik dan memudahkan akar menjalar untuk mencari nutrien dan makanan.

Tanah juga perlu mempunyai nutrien yang mencukupi dan seimbang bagi semua peringkat perkembangan pokok. Selain itu, tanah perlu bebas daripada patogen atau serangan perosak dan bahan toksik.

Justeru, elakkan menggunakan najis haiwan seperti tahi ayam, kambing dan lembu dalam campuran tanah, sebaliknya cari bahan yang senang dan mudah didapati menggantikannya.

mainpix2
Tanah gambut elemen penting bahan organik.

Sebelum tanah dicampurkan, komponen utama yang perlu ada ialah tanah loam (tanah atas 0.5 meter di atas permukaan tanah dengan pH5.5 hingga 6.5), bahan organik, pasir dan baja asas.

Seelok-eloknya bahan organik menggunakan tanah gambut sama ada yang diimport atau tanah gambut proses produk tempatan dikenali Peatgro. Penggunaan bahan organik penting bagi membantu menyerap air, selain menggemburkan tanah dan menggalakkan lagi perkembangan mikro organisme.

Pasir pula diperlukan kerana ia membantu pengudaraan dan saliran air. Seeloknya gunakan pasir yang kasar seperti pasir sungai.

Baja asas pula baja yang dicampurkan sebelum penanaman yang terdiri daripada baja organik atau N:P:K 5:5:5, ‘Triple Super Phosphate’( TSP) untuk perkembangan sel terutama akarnya, kapur pertanian (GML) untuk kawal pH, selain memberikan unsur nutrien tumbuhan.

Langkah Mencampurkan Tanah

 • Sediakan bekas seperti baldi, dulang (pertanian) dan kereta sorong.Tiga bahagian tanah, dua bahagian bahan organik dan satu bahagian pasir.
 • Sediakan baja asasBaja organik 1.2 kilogram (kg)TSP 1.2 kg

  GML 600 gram (g)

 • Ukuran bagi isi padu setiap sukatan 1 meter padu (1m3)
 • Bagi bekas yang kecil penggunaan ialah 150g – 200 gram setiap satu (untuk baja asas)
 • Gunakan sudip pertanian. Buat secara manual (Lokasi A)a. Lapisan pertama dengan tanahb. Bahan organik pada lapisan kedua

  c. Pasir

 • Jangan digaul dulu. Taburkan secara rata pada keseluruhan lapisan atas dengan bahan baja asas.
 • Kemudian gunakan sudip pertanian dan pindahkan kesemua lapisan di lokasi A ke lokasi B. Gaul hingga sebati.
 • Selepas selesai kerja mencampur, cara untuk menguji tanah yang dicampurkan sama ada sebati atau tidak;a. Kepal tanah, genggam kemudian lepaskanb. Andai tanah yang dilepaskan itu berderai, bermakna tanah itu campuran yang sangat bagus

  Anda boleh gunakan pH meter (jika mempunyai peralatan berkenaan)

  Tip

 • Pada masa kini sukar mendapatkan tanah loam (tanah bahagian atas) yang bagus sekiranya keadaan tanah liat atau berpasir. Justeru, gunakan Peatgro yang boleh disesuaikan dengan sebarang jenis tanah.
 • Jika tanah liat sangat padat, tinggikan nisbah Peatgro (bahan organik) dan pasir. Jika tanah berpasir atau terlalu peroi, tinggikan nisbah bahan organan (Peatgro) serta sedikit tanah loam.Info

  Pembaca yang mempunyai sebarang pertanyaan mengenai landskap dan perkebunan boleh menghantar soalan kepada pakar, Abdul Rahim Rashid di e-mel bminggu@bharian.com.my atau menghantar surat kepada Ruangan Hias, Berita Minggu di Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.

 • Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s