Limau melomas beri pendapatan lumayan

wu_02.1

Ramli Ngah Karim menunjukkan buah limau melomas di dusunnya di Kampong Lalang, Kuala Kangsar, Perak. –


KUALA KANGSAR 31 Ogos – Seorang warga emas, Ramli Ngah Karim, 67, yang sebelum ini kerap merantau mencari rezeki di tempat orang kini boleh tersenyum puas.

Setelah berpuluh tahun merantau dan kini kembali ke kampung halamannya di Kampung Lalang, Padang Rengas dekat sini, mengusahakan projek ladang limau melomas yang sudah mula memberikan hasil.

Projek pertanian tersebut di kawasan seluas 4.5 hektar merupakan projek perintis Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Perak bagi membantu golongan petani meningkatkan hasil pendapatan dengan tanaman baru.

Ramli memberitahu, aktiviti di dalam sektor pertanian merupakan sesuatu yang amat diminatinya sejak muda lagi.

Katanya, sewaktu zaman mudanya dahulu, dia pernah mengusahakan tanaman tembakau di Gerik serta pernah juga membangunkan ladang ubi kayu dan nanas di Kuala Ketil, Kedah.

”Selepas berpuluh tahun merantau, saya pulang ke kampung halaman pada tahun 2000 dan menerima tawaran daripada MARDI untuk mengusahakan tanaman baru iaitu limau melomas.

”Saya tidak fikir panjang dan terus menyewa tanah seluas 4.5 hektar untuk projek ini dan semuanya berjalan lancar kerana banyak urusan dan kerja dibantu oleh MARDI.

”Ini termasuk membersihkan kawasan, membajak tanah dan mengorek lubang selain memberi benih anak pokok melomas dan baja secara percuma,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Ramli berkata, projek yang dilaksanakan oleh MARDI itu melibatkan seramai kira-kira 80 peserta yang kebanyakannya penduduk kampung berpendapatan rendah.

Namun, katanya, hasil usaha keras, dia merupakan salah seorang pengusaha limau melomas yang berjaya kerana memperoleh pendapatan sekurang-kurangnya RM24,000 semusim atau setiap enam bulan.

Katanya, secara purata, ladang yang diusahakannya itu mampu mengeluarkan sehingga 12 tan metrik semusim dan dijual pada harga serendah RM2 sekilogram.

”Saya sangat yakin harga limau melomas akan meningkat dari semasa ke semasa. Pendapatan kami sebenarnya dengan mudah boleh meningkat sekurang-kurangnya sehingga RM40,000 semusim.

”Setiap musim mengambil masa selama enam bulan maknanya dalam setahun para peserta seperti saya boleh dapat hasil sehingga RM80,000.

”Itu saya kira minimum, mengikut jangkaan buah ini boleh cecah RM10 sekilogram,” katanya.

Jelas Ramli, limau melomas kini mula mendapat pasaran menggalakkan kerana ia agak istimewa berbanding limau jenis lain.

Katanya, limau melomas mempunyai rasa yang sangat lazat dan lebih manis, malah sebiji buah tersebut boleh mencecah berat sehingga tiga kilogram.

”Kehebatan rupa dan rasa limau melomas ini memang menarik perhatian banyak pihak, malah ladang ini kerap dilawati rombongan dari negara Afrika, Amerika Syarikat, Laos, lndonesia, Turki, negara-negara Arab dan Belanda,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s