Seminar biomas untuk pengeluaran biofuel

MALAYSIA mempunyai potensi yang tinggi untuk memainkan peranan yang penting dalam pengeluaran biofuel dan produk-produk lain seperti bio komposit, kertas dan pulpa serta baja bio daripada sisa-sisa buangan pertanian.

Ini termasuk 17 juta tan (tandan kelapa sawit kosong); 4.5 juta tan (batang kelapa sawit) dan 1.35 juta tan (jerami padi) yang dihasilkan setiap tahun.

Pelbagai aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memajukan teknologi inovatif pengeluaran produk-produk biomas telah dilaksanakan oleh Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan pusat-pusat penyelidikan lain dijangka akan dipertingkatkan lagi di masa hadapan.

Untuk mengetahui penemuan-penemuan penyelidikan berkaitan pengunaan biomas serta mengkaji potensi pengunaan bahan mentah ini, sertailah Seminar Biomas Untuk Biofuel Produk Nilai Tambah yang akan berlangsung pada 27 dan 28 Oktober ini di The Saujana Kuala Lumpur, Jalan Lapangan Terbang Subang.

Menurut Pegawai Media FRIM, Toh An Nee, seminar bertema Ke Arah Penggunaan Biomas Yang Lebih Efisien itu dianjurkan bersama oleh FRIM dan Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang potensi pengunaan biomas, menyediakan forum untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan serta berkongsi penemuan-penemuan penyelidikan terkini dengan sektor swasta, pihak industri, penggubal polisi serta para penyelidik.

Selain itu, satu pameran juga akan diadakan untuk mempamerkan produk-produk, teknologi terbaru serta perkhidmatan yang berkaitan.

Untuk pertanyaan atau pendaftaran, sila hubungi Dr. Wan Asma Ibrahim atau Rafidah Jalil (03-62797311 / 7367 / 7280); e-mel: sbbvap09@frim.gov.my atau layari laman: www.frim.gov.my.

One thought on “Seminar biomas untuk pengeluaran biofuel

  1. saya sedang mencari projek untuk final projek saya, saya berminat dengan biofuel ni.. blh berikan sikit mklumat tntang ini??
    pelajar dr jurusan kej.pertanian dr politeknik..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s