Margenta ganti tembakau

dn_24.1

Rohani Abdul Karim (dua dari kanan) menuai kacang margenta sebagai tanda perasmian pelancaran jenis baru kacang tanah di Stesen Penyelidikan MARDI, Telong, Bachok, kelmarin.


BACHOK 17 Ogos – Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) memperkenalkan kacang tanah jenis baru kepada masyarakat tani yang dinamakan sebagai Margenta di Stesen Penyelidikan MARDI Telong di sini semalam.

Margenta yang dibawa masuk ke negara ini dari Malawi telah melalui rantaian kajian pengesahan kesesuaian sejak 2004 dan terbukti berpotensi untuk dijana sebagai industri kelak.

Dengan tempoh matang yang lebih pendek, daya ketahanan penyakit lebih tinggi, saiz lebih besar, hasil dan kualiti lebih baik berbanding jenis tempatan, ia bersesuaian dengan cita rasa pelanggan dan kehendak pengilang.

Tumpuan penyelidikan oleh MARDI diterajui dua penyelidik utamanya, Zaharah Ariffin dan Yahaya Hussain bermula daripada tekanan untuk mendapatkan tanaman alternatif bagi menggantikan tembakau di tanah beris terutama di negeri ini.

Pelancaran jenis baru itu disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Rohani Abdul Kadir. Turut hadir Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr. Abd. Shukor Abd. Rahman.

Pada majlis itu, Rohani turut meninjau penggunaan mesin bagi menyemai, menuai dan menanggalkan kacang bagi memudahkan penanaman secara ladang.

Sempena pelancaran itu juga, MARDI mengatur seminar pemindahan teknologi tanaman itu kepada 100 peserta yang mewakili pertubuhan dan kumpulan masyarakat tani di negeri ini di samping membekalkan benih kepada mereka.

Berucap pada majlis itu Rohani berkata, kacang tanah masih merupakan tanaman kontan yang diusahakan secara kecil-kecilan di negara ini dengan keluasan merosot kepada 260 hektar pada tahun lalu.

“Namun permintaan terhadap kacang tanah adalah tinggi sebagai contoh pada tahun 2002, pengeluaran dalam negara cuma 1,637 tan metrik manakala permintaan pula sebanyak 31,933 tan metrik.

“Bagi memenuhi keperluan, negara terpaksa mengimportnya dengan nilai lebih RM48 juta,” ujarnya.

Katanya, hasil kajian menunjukkan tanaman di tanah beris menghasilkan purata lebih tinggi iaitu 3.87 tan metrik sehektar berbanding tanah lanar sungai iaitu 2.62 tan metrik.

Beliau mengambil contoh, di jajahan ini lebih 6,000 daripada 13,037 hektar sudah tidak lagi ditanam tembakau dan dengan prasarana ladang sedia ada, ia boleh dijadikan ladang kacang tanah terbesar.

Katanya, dengan jangkaan impak positif yang tinggi disandarkan kepada jenis baru ini, kemungkinan kedudukan tanaman ini yang tidak layak menerima insentif akan dikaji semula oleh kementerian.

“Keluasan tanaman dan bilangan petani yang terlibat kini adalah kecil, jadi ia tidak tersenarai sebagai tanaman singkat masa yang layak menerima insentif,” ujarnya.

Beliau seterusnya mengingatkan MARDI supaya tidak bertindak sebagai penjana teknologi pertanian sahaja tetapi perlu membantu meningkatkan pengetahuan petani agar menggunakan teknologi berkenaan.

“Pencapaian MARDI bukan sahaja diukur dengan bilangan teknologi yang dihasilkan.

“Kejayaan wajar diukur melalui berapa banyak teknologi itu diterima pakai dan menyumbang kepada perkembangan industri pertanian negara,” ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s