Jadikan minuman rasmi

MELAKA 7 Ogos – Program Hari Bertemu Pelanggan dan Promosi Produk Industri Asas Tani yang berlangsung di perkarangan Wisma Negeri, Ayer Keroh di sini baru-baru ini mendapat sambutan orang ramai.

Program yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri, Datuk Mohd. Hidhir Abu Hasan itu dianggap sebagai platform terbaik untuk mereka mengintai peluang bagi menceburkan diri dalam kegiatan pertanian.

Ini kerana program itu disertai oleh usahawan industri asas tani dalam beberapa aktiviti seperti pameran, promosi dan jualan produk pertanian.

Melaluinya juga usahawan tempatan mempamerkan segala hasil jualan mereka termasuk satu pameran yang menjual jus timun yang diuruskan Jabatan Pertanian Negeri.

Ini adalah langkah promosi bagi menarik minat orang ramai untuk merasai keenakan jus timun yang dihasilkan.

Seorang pengunjung, Nur Ain Musdad, 21, berkata, apabila dia melalui gerai pameran yang menjual jus timun ini, dia segera mendapatkannya untuk menghilang rasa dahaga sekali gus untuk mencuba kelainan jus timun tersebut.

”Ternyata jus timun ini sememangnya enak selain mampu menghilangkan rasa dahaga serta panas dalam badan,” katanya.

Menurutnya lagi, dia mengetahui timun hanya boleh dimakan mentah sahaja namun pada hari ini, barulah saya tahu bahawa timun boleh dibuat jus dan rasanya masih sama cuma ia berbentuk jus dan untuk diminum.

”Jus timun ini merupakan antara minuman terbaik dan saya amat bersetuju apabila ia dijadikan minuman rasmi kelima Melaka.

”Bukan sahaja khasiat yang pelbagai kita dapat daripada timun ini tetapi kita juga dapat membantu dalam meningkatkan penjualan pengusaha timun di Melaka,” katanya.

Muhd. Ashraf Atan, 23, pula berkata, jus timun ini merupakan minuman unik kerana dia tidak terfikir langsung timun boleh dijadikan jus.

”Selalunya kita hanya jadikan timun sebagai ulam untuk dimakan mentah sahaja tetapi kali ini, timun dijadikan jus dan ini membantu mereka yang tidak menyukai timun untuk merasai keunikannya.

”Kita ketahui timun mempunyai pelbagai khasiat dan saya berasa amat setuju apabila jus timun ini dijadikan sebagai minuman rasmi kelima negeri Melaka,” katanya.

Menurutnya lagi, dia berasa jus timun ini perlu segera dikomersialkan kerana ini merupakan peluang terbaik bukan sahaja dalam industri asas tani malah menambahkan lagi satu produk pelancongan negeri Melaka.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s