Longan tambah pendapatan

MERSING 24 Julai – Seorang peneroka Felda Tenggaroh Tiga dekat sini, Yusof Tan berjaya meraih pendapatan tambahan sekitar RM2,500 sebulan hasil tanaman buah longan yang diusahakan sejak lima tahun lalu.

Yusof, 64, berkata, pendapatan itu diperoleh hasil usahanya meneroka tanah terbiar seluas 0.72 hektar di Felda tersebut mulai Julai 2003.

Berkat kegigihannya berbakti kepada tanah, bapa kepada tujuh anak kini mampu meraih sekitar 4.8 tan metrik longan bagi setiap kali tuai.

“Idea untuk menanam pokok longan ini timbul apabila mengikuti kursus anjuran Jabatan Pertanian yang banyak memberi bantuan, dorongan dan semangat untuk mengusahakan tanaman tersebut.

“Berikutan itu saya bersama beberapa peneroka yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Rancangan Felda Tenggaroh Tiga, Madon Hamid telah mengadakan lawatan ke ladang longan milik seorang individu di Tangkak, Muar,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Yusof yang mendapat sokongan padu daripada Pengurus Felda Tenggaroh Tiga, Mispar Salim telah mengusahakan sebidang tanah yang dikurniakan oleh Felda untuk menanam pokok itu secara komersial.

Berikutan komitmennya yang tinggi, beliau telah mendapat bantuan dan sokongan yang cukup baik daripada jabatan dan agensi kerajaan serta pemimpin setempat.

Menurutnya, buat masa ini semua hasil longannya hanya mampu memenuhi pasaran setempat.

“Kadang-kadang baru putik dah ada yang tempah dan apa yang menarik setakat ini buah longan saya berjaya menguasai pasaran tempatan berbanding longan dari Thailand.

“Ini kerana saya tidak menggunakan sebarang sumber racun atau bahan pengawet, sebaliknya pengguna boleh makan buah longan keluaran dari kebun kami tanpa dicuci terlebih dahulu,” katanya.

Tambah Yusof, kelebihan longan keluarannya ialah harganya lebih murah iaitu hanya RM3.50 sen sekilogram berbanding longan Thailand yang kadang kala mencecah sehingga RM6 sekilogram.

Menurutnya, penjagaan pokok longan cukup mudah dan tiada masalah penyakit, yang penting cukup baja, bekalan matahari dan air yang mencukupi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s