Dijamin halal lagi suci

wj_01.1

KASMIN Kasar dan pembantunya memasukkan kacang soya ke dalam mesin memproses untuk membuat tauhu di kilangnya UB Food Manufactory di Felda Ulu Belitong, Kluang, Johor.


KLUANG 26 Julai – Menyedari perlunya umat Islam memperoleh makanan bersih dan halal mendorong seorang peneroka Felda Ulu Belitong di sini, Kasmin Kasar, 58, mengusahakan mi dan tauhu yang dijamin halal dan suci di kilangnya UB Food Manufactory, sejak 17 tahun lalu.

Bermodalkan hanya RM10,000 menerusi bantuan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Johor, Kasmin yang lebih dikenali ‘Wak Min’ memberanikan diri membuka kilang mi dan tauhu itu di rumahnya di tanah rancangan tersebut pada tahun 1992.

Beliau berkata, peringkat awal, kedua- dua makanan itu hanya dijual kepada penduduk Felda tersebut dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

”Pasarannya kemudian berkembang hingga ke Felda Ulu Penggeli, Bandar Tenggara, Taman Sri Lambak dan seterusnya di bandar Kluang,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Kasmin, jika sebelum ini beliau hanya memproses beberapa kilogram tepung gandum untuk dijadikan mi, tetapi kini jumlah itu meningkat sehingga 400 kilogram sehari.

Beliau berkata, beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Pertanian turut menghulurkan bantuan untuk membesarkan perusahaannya termasuk mendirikan bangunan kilang di Felda berkenaan.

”Felda menghulurkan bantan sebanyak RM10,000 untuk membeli sebuah mesin, dan Jabatan Pertanian pula memberikan bantuan sebanyak RM25,000 untuk membina kilang,” katanya.

Menurutnya, perusahannnya dibantu oleh tujuh orang kakitangan termasuk anaknya yang bekerja 26 hari sebulan.

Mengenai tauhu, beliau berkata, sebanyak 2,000 keping tauhu dihasilkan pihaknya setiap hari dan turut diedarkan di beberapa kawasan di daerah Kluang.

Menurut beliau, selain itu, beliau turut menghasilkan air tauhu terutama setiap bulan Ramadan untuk memenuhi permintaan orang ramai.

”Saya berharap dapat mengembangkan lagi pasaran mi dan tauhu ini hingga ke Johor Bahru dan beberapa daerah berhampiran,” katanya.

Kasmin turut berhasrat untuk mengeluarkan pula tauhu kering untuk memenuhi prmintaan umat Islam yang mengutamakan kebersihan dan kesucian makanan.

”Buat masa ini memang begitu kurang umat Islam yang mengusahakan mi dan produk berasaskan tauhu sedangkan permintaannya sangat tinggi,” katanya.

Sementara itu, Kasmin mengalu-alukan hasrat pengurusan Felda Ulu Belitong untuk menjadikan mi dan tauhu keluarannya sebagai identiti Felda Gedung Makanan Negara peringkat Ulu Belitong.

”Alhamdulillah kerana ini akan dapat membantu meningkatkan lagi pasaran makanan yang dihasilkan kami,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s