Kursus cendawan tiram dapat sambutan

MUAR 16 Julai – Program kursus tanaman cendawan tiram kelabu yang diusahakan Wira Jaya Marketing sejak tahun lalu terus menerima sambutan menggalakkan dengan penglibatan seramai 200 peserta dari seluruh negara.

Pengurus Wira Jaya Marketing, Rashid Elias berkata, pertanian cendawan tiram sememangnya mempunyai prospek yang besar dalam pasaran dan kerana itu pihaknya yakin program kursus anjurannya akan terus mendapat permintaan.

Katanya, program yang diadakan di Ladang Ternakan Kambing Boer dan Tanaman Cendawan Tiram Kelabu Wira Jaya di Kampung Tengah, Sungai Terap di sini itu memberi pendedahan terbaik khususnya kepada anak desa untuk mendapat pendapatan tambahan.

“Kami mengadakan kursus ini dari semasa ke semasa dari Julai tahun lalu dan saya pernah mendapat peserta yang datang sejauh dari Kelantan semata-mata untuk mempelajari teknik tanaman cendawan ini.

“Bagi saya, program pertanian cendawan ini amat bersesuaian untuk warga desa kerana daripada tanah terbiar tidak diusahakan, lebih baik ia dijayakan untuk mendapat pendapatan sampingan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis lawatan Pegawai Daerah Muar, Mislan Karmani di ladang miliknya di Kampung Tengah, Sungai Terap di sini semalam.

Lawatan Mislan yang turut diiringi pegawai-pegawai jabatan kerajaan di daerah Muar itu meninjau perkembangan terkini ladang berkenaan yang memberi sumbangan besar kepada kegiatan pertanian dan penternakan di daerah ini.

Menurut Rashid, kegiatan tanaman cendawan tiram kelabu tidak memerlukan modal yang terlalu besar dan hasilnya boleh dirancang oleh pengusaha.

“Bagi pembinaan bangsal untuk tanaman cendawan mungkin akan mencecah sehingga RM15,000 namun ada juga peserta saya yang telah menggunakan hasil kayu semula jadi untuk membinanya.

“Para pengusaha tidak perlu bimbang mengenai masalah pasaran kerana permintaan untuk cendawan tiram kelabu ini sememangnya tidak mencukupi dan berterusan,” katanya.

Jelas beliau, bagi mana-mana pihak yang berminat untuk menyertai kursus tanaman cendawan tiram anjuran Wira Jaya Marketing, bolehlah menghubungi pihaknya di talian 09-9556300 ata menerusi email di wjm_tt@yahoo.com.

2 thoughts on “Kursus cendawan tiram dapat sambutan

  1. syarikat kami membekalkan peralatan tanaman cendawan seperti (penutup,leher dan rehat),3 serangkai/set, pada harga 10sen/set.Sila hubungi kami sekiranya berminat. YUSOFF 0122024082, atau
    ZUL 0125385006

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s