Hasil lumayan industri cacing

wu_01.1

Abu Bakar Moh bersama pekerja melihat cacing yang diternak di Puncak Jelapang, Ipoh.


IPOH 16 Julai – Industri ternakan cacing di negara ini diyakini mempunyai potensi cerah berikutan permintaan yang semakin meningkat dari semasa ke semasa.

Hakikatnya, ternakan cacing menghasilkan pendapatan lumayan selain memberi peluang pekerjaan kepada mereka yang masih menganggur akibat kesan kegawatan ekonomi global.

Menurut Pengarah CMT Agro Resources Sdn. Bhd., Norhisham Jamaludin, 27, permintaan terhadap cacing amat menggalakkan terutama bagi tujuan perubatan, makanan, kosmetik dan baja organik.

Katanya, berdasarkan keperluan dan permintaan itu pihaknya bersedia membantu mereka yang berminat menternak cacing untuk memajukan bidang itu secara komersial.

Beliau berkata, pihaknya melaksanakan tiga sistem iaitu sistem pawah, ladang kontrak dan peladang bagi tujuan tersebut.

“Melalui sistem pawah setiap ahli (peserta) dikenakan RM350 untuk menyertai seminar dan diberi lot mengandungi sekurang-kurangnya 300 kilogram cacing.

“Sistem ini memberi faedah kepada ahli kerana tidak perlu menternak dan menjaga cacing, boleh melawat ladang, jaminan pendapatan setiap bulan, tiada risiko perladangan dan boleh menamatkan pawahan bila-bila masa,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Norhisham berkata, melalui ladang kontrak pula, ahli dikenakan yuran RM350 untuk belian lot (300 kilogram cacing), faedah penjualan baja dan hasil jualan cacing.

“Sistem ini memberi kelebihan kerana pendapatan tiada had (bergantung kepada hasil pengeluaran baja dan cacing), tidak perlu menyediakan ladang dan cacing yang dibeli adalah hak sendiri,” katanya.

Tambah Norhisham, ladang kontrak ini boleh dilakukan di kawasan yang mudah seperti di pekarangan rumah, garaj dan sebagainya.

Melalui sistem peladang, beliau berkata, ia memberi faedah yang lebih besar kerana penternak akan memiliki ladang sendiri, menerima latihan, pendapatan tanpa had dan berpeluang memperluaskan perniagaan itu dari semasa ke semasa.

Kata Norhisham, syarikatnya akan membekalkan benih cacing, baja dan beberapa kemudahan lain kepada penternak.

“Syarikat kami mengimport cacing merah dari Afrika Selatan kerana benih cacing tempatan tidak mempunyai pasaran.

“Harga cacing sekarang sekitar RM550 sekilogram iaitu mengandungi 2,200 ekor,” jelasnya.

Norhisham berkata, ternakan cacing mengambil masa tiga bulan untuk memberikan hasil manakala tahi cacing boleh dijadikan baja organik bagi kegunaan di sektor pertanian.

Menurut beliau, baja organik yang diproses itu dijual pada harga RM4 bagi sekilogram manakala cacing boleh dijadikan makanan untuk ternakan ikan keli.

Sehubungan itu, penternak tidak perlu bimbang dengan soal pasaran kerana CMT bertanggungjawab untuk menjual cacing yang dihasilkan.

Jelas Norhisham, tahi cacing yang diperoleh dari ladang itu akan diproses dengan pelbagai campuran sebelum ia dipasarkan.

Katanya, permintaan terhadap cacing sehingga kini tidak mencukupi menyebabkan pihak syarikat bercadang mewujudkan lebih banyak ladang dalam usaha memperluaskan pasaran cacing terutama ke luar negara.

Menurutnya, pihaknya memerlukan antara 60,000 hingga 100,000 tan metrik cacing sebulan untuk tujuan pasaran.

Norhisham berkata, 20 ladang cacing diusahakan syarikatnya di Perak.

“Sebanyak 20 lagi ladang akan diwujudkan di Kedah dan Pulau Pinang tahun ini,” katanya.

CMT beroperasi di Pusat Komersial, Taman Meru 2C di sini sejak empat tahun lalu.

Sesiapa yang berminat untuk menjadi peserta boleh menghubungi Norhisham di talian 012-4393552 atau 05-5276546 bagi mendapatkan maklumat lanjut.

Sementara itu, seorang pesara bank di sini sanggup melabur RM30,000 untuk mengusahakan ternakan cacing kerana yakin ia mampu mendatangkan pendapatan lumayan.

Abu Bakar Moh, 57, berkata, beliau melaburkan wang itu untuk menyewa sebuah rumah kedai di Puncak Jelapang di sini dengan sewa RM500 sebulan sejak bulan lalu.

“Pada mulanya saya ragu-ragu tetapi kemudian mendapati perniagaan ini menjanjikan sumber pendapatan paling lumayan menyebabkan saya memberi tumpuan penuh mengusahakan ternakan ini,” katanya ketika di temui di Puncak Jelapang di sini baru-baru ini.

Berbekalkan minat dan bersedia menghadapi risiko perniagaan, beliau mengambil keputusan menternak cacing sejak bulan Jun lalu.

Abu Bakar yang dibantu oleh tiga pekerja, menggunakan bahan mentah seperti najis lembu atau kambing, habuk sekam dan tanah sebagai makanan ternakan cacing.

Walaupun baru mengusahakan perniagaan tersebut, kata beliau, hasil dan keuntungan akan diperoleh dalam tempoh tiga bulan akan datang.

“Menternak cacing ini mudah kerana dalam masa tiga bulan selepas menetaskan telur, cacing ini sudah matang dan boleh dijual,” katanya.

Abu Bakar berkata, di samping menternak cacing, baja organik juga dapat dihasilkan melalui ternakan cacing ini.

“Baja yang dihasilkan boleh dijual di pasaran bagi kegunaan di sektor pertanian,” katanya yang tinggal di Taman Meru 3C.

One thought on “Hasil lumayan industri cacing

  1. saya juga merupakan penternak cacing tanah dan ingin mencari pasaran.jika ingin membeli cacing sila hubungi nua-0193402798/0175478972

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s