Taman Dapur di laman rumah

wj_01.1

Kasmuri Kosmat bersama isteri, Jainah Mohd. Salleh melihat kobis yang ditanam di dalam pasu di halaman rumah mereka di Felda Semenchu, Kota Tinggi, semalam.


KOTA TINGGI 3 Julai – Ketidakstabilan harga komoditi getah dan kelapa sawit sejak kebelakangan ini mendorong golongan peneroka melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti pertanian yang boleh menambah pendapatan.

Antara aktiviti yang dilakukan ialah projek Edible Garden atau Taman Dapur.

Projek itu menggalakkan peneroka Felda menanam sayur-sayuran di halaman rumah sebagai sumber tambahan pendapatan keluarga.

Ketua Kampung Felda Semenchu, Omar Dean, 58, berkata, projek tersebut merupakan sebahagian daripada usaha menggalakkan para penduduk di kampung tersebut untuk hidup aktif dengan mengerjakan tanah-tanah di sekeliling rumah mereka.

Beliau berkata, pada peringkat awal projek tersebut, penduduk hanya mengusahakan tanaman itu di bahagian belakang rumah dan ia dilihat tidak begitu memberangsangkan kerana kawasan yang diperuntukkan adalah sangat terhad.

“Setelah dikaji, saya rasa projek ini harus dipindahkan ke kawasan halaman rumah kerana ia bukan sahaja dapat membantu mengurangkan perbelanjaan untuk barangan dapur tetapi dapat membantu mencantikkan halaman rumah.

“Saya berpendapat dengan menggantikan pokok bunga dengan sayur-sayuran adalah sesuatu yang baik kerana kita dapat melihat keunikan seni hiasan landskap,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Felda Semenchu, baru-baru ini.

Pelbagai tanaman diusahakan para penduduk kampung itu, antaranya terung, bendi, peria, petola, kailan, bayam, kobis, cili merah, kacang panjang, serai dan cili.

Selain itu, ada juga penduduk yang mengusahakan kolam ternakan ikan keli secara kecil-kecilan untuk keperluan sendiri.

Omar berkata, Taman Dapur bukan sesuatu yang baru, sebaliknya ia sudah mula diusahakan sejak beberapa tahun lalu tetapi masih belum diperluaskan ke seluruh kawasan Felda Semenchu.

Beliau berkata, pada peringkat permulaan hanya segelintir sahaja yang mahu mengusahakan taman tersebut tetapi sejak kebelakangan ini ia semakin mendapat sambutan daripada penduduk.

“Sebagai Ketua Kampung, saya menggalakkan penduduk di sini untuk mengusahakan taman ini kerana ia bukan sahaja boleh meringankan perbelanjaan harian tetapi dapat membantu menjaga kesihatan,” katanya.

Beliau berkata, kawasan tanah di situ sangat subur dan rugi jika dibiarkan kosong tanpa diusahakan.

“Ada antara para peneroka di sini sudah berjaya menikmati hasil tanaman mereka dan selepas itu semakin teruja untuk meneruskan projek tersebut,” katanya.

Katanya, terdapat juga penduduk yang mengusahakan tanaman mereka dengan menggunakan beg plastik seperti yang disyorkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bagi mengoptimumkan hasil tanaman.

Omar berkata, kebanyakan mereka menggunakan beg plastik bagi memudahkan mereka mengalihkan tanaman yang diusahakan kerana ia kecil dan ringan berbanding pasu.

“Pada peringkat permulaan, mereka mengusahakan tanaman tersebut di dalam pasu, tetapi setelah mendapatkan khidmat nasihat daripada FAMA, mereka giat menggunakan beg plastik kerana mudah untuk dialihkan dan murah.

“Kami akan meneruskan usaha ini sehingga menjadi trend kepada para penduduk di Felda Semenchu dan mahu menjadikan ia sebagai satu lagi daya tarikan pelancongan pada masa akan datang,” katanya.

One thought on “Taman Dapur di laman rumah

  1. boleh ke tanam sayur dalam pasu? x perlukan halaman rumah yg bsr ke? sya cma nak blaja ttg perkara baru coz sya berminat nak bercucuk tanam tp kawasan rumah x luas……..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s