Nikmati keenakan air nira Kuala Sanglang

ag_01.1

Khipli Sulaiman tidak mengenal penat lelah mengusahakan ladang niranya di Kuala Sanglang , Perlis.


KAMPUNG Tanah Timbul, sebuah kampung terpencil yang terletak di hutan paya nipah pinggir pantai Kuala Sanglang Perlis, sering dikunjungi tetamu yang sangat istimewa.

Tetamu tersebut tidak lain tidak bukan, Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail, Raja Muda Perlis yang tanpa ragu-ragu meniti batas-batas bendang yang menempatkan ladang Kiefly.

Baginda ke sini kira-kira lima kali setiap tahun semata-mata bagi menikmati keenakan air nira.

Ladang milik Khipli Sulaiman, 49, itu, menyediakan tempat minum air nira berkonsep pangkin santai terbuka termasuk buaian hammock di celah-celah ladangnya.

Selain menjadi pilihan amalan kesihatan tetamu diraja itu, Khilpi mengaku, seorang lagi personaliti terkenal iaitu Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Mahathir juga telah beberapa kali melawat sambil menikmati air nira yang dihasilkannya.

Beliau yakin kunjungan-kunjungan istimewa itu berpunca daripada khasiat kesihatan air nira yang terkenal di negeri-negeri utara Semenanjung di sebalik keenakan rasa manis bak gabungan air laici dan rambutan ditambah madu asli.

Bercerita mengenai khasiat minuman itu, dipercayai antara kelebihan amalan meminum air nira ialah menyejukkan badan, membantu merawat demam dan dan membantu mengurangkan batuk sederhana.

Air nira juga didakwa boleh membantu memecahkan batu karang dan mencuci buah pinggang. Namun secara rendah diri beliau menyatakan semua testimoni itu bukan datang dari mulutnya tapi daripada para pelanggan.

”Saya cuma seorang petani, tidak begitu tahu dan tiada kemampuan untuk membuat kajian saintifik.

“Tetapi, ada pelanggan yang kerap mendapatkan nira ini kerana percaya ia membantu menstabilkan komposisi darah mereka yang sakit tenat,” kata Khipli.

Idea mendirikan pondok rehat dan ruang santai itu hanya dilakukan sejak dua tahun yang lalu walaupun beliau telah menanam pokok nira secara kecil-kecilan sejak 10 tahun lepas.

Katanya, ilham itu lahir selepas beliau menyedari memandangkan bumi sekarang sangat panas, tetapi orang kampung sepertinya bernasib baik kerana masih mempunyai persekitaran semula jadi yang nyaman untuk berehat.

Oleh itu, beliau ingin menarik lebih ramai orang terutama dari bandar untuk datang berehat ke kampung.

Ini sekali gus menjadi strategi yang baik mengkomersialkan kehidupan hutan nipah, seterusnya membaiki taraf hidup orang kampung terutama keluarganya sendiri.

Bermula dengan hanya sebatang cangkul, Khipli telah menanam pokok-pokok nipah di sepanjang satu relung kawasan hutan lebat yang disediakan oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA).

Dia juga merancang terlebih dahulu jarak penanaman dan lokasi pokok bagi memastikan setiap pokok mendapat air yang cukup dari tiga sumber air iaitu sungai dan laut serta takungan air hujan.

Meskipun telah meluaskan ladangnya menjadi 3.5 relung iaitu kira-kira satu hektar, hanya 30 peratus sahaja yang boleh dituai hasilnya.

Selebihnya kira-kira 70 peratus lagi masih menunggu tempoh matang yang dianggarkan membuahkan hasil maksimum sekitar setahun lagi.

Berkat usaha dan kesabaran, beliau berjaya mengubah nasib keluarganya yang dulu merupakan penerima bantuan Projek Penempatan Rakyat Termiskin (PPRT).

Kini, ladangnya mula membuahkan hasil, walaupun tidak sentiasa lumayan, beliau mampu menjana pendapatan di antara RM1,000 hingga RM 3,000 sebulan.

“Pada bulan-bulan yang baik, terutama musim sejuk, saya pernah berjaya mendapat sehingga melebihi RM4,000 sebulan,” ujar Khipli.

Harapan beliau, pada masa depan, ladang hutan niranya dapat terus diperluaskan serta dapat mempelbagaikan lagi produk ladang.

Buat masa ini, Khipli turut menternak ketam nipah dan ikan air tawar di terusan ladangnya serta menghasilkan cuka nipah.

“Cuka nipah adalah ramuan penting amalan perubatan tradisional Melayu, ini termasuk melegakan sakit-sakit akibat lumpuh,” jelasnya dalam satu pertemuan baru-baru ini.

Beliau kini sedang merancang untuk menyediakan khidmat-khidmat perubatan alternatif mudah termasuk urutan kaki dan rawatan mata.

Selain itu, beliau juga berhajat membuka gerai makan dan menjadikan ladangnya tapak laluan joging sekali gus menjadi lokasi rehat dan rawat pilihan keluarga.

Justeru, tidak salah jika dikatakan pengalaman Khipli adalah satu kisah teladan yang patut diketengahkan memandangkan dia kian meniti tangga kejayaan dengan titik peluh sendiri.

Lebih bermakna, beliau berjaya mengubah hutan paya terbiar itu menjadi hutan paya nipah terancang yang bukan sahaja tetap sihat untuk alam semulajadi malah berpotensi menjadi tarikan pelancongan agro negeri itu.

Namun, ketidaktentuan penghasilan air nira adakalanya menimbulkan masalah kepadanya. Ini kerana ada ketikanya air nira tidak mencukupi apabila terdapat rombongan tetamu datang apatah lagi sekiranya tidak menempah terlebih dahulu.

Bagaimanapun, bapa kepada empat anak yang berusia di antara 21 tahun dan 10 bulan itu tetap berusaha memenuhi para tetamu sedaya upayanya.

Justeru beliau berharap agar orang ramai yang berhajat untuk berehat sambil menikmati air nira dapat membuat tempahan terlebih dahulu dengan menghubungi beliau di talian 017-4306245.

2 thoughts on “Nikmati keenakan air nira Kuala Sanglang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s