Kelapa dara banyak rahsia

wj_01.1

MOHD. Tamrin Mohammad memperkenalkan produk minyak kelapa dara jenama Mega Alif di Johor Bahru, baru-baru ini – utusan/ishak rahmad


JOHOR BAHRU 18 Jun – Banyak rahsia dan khasiat minyak kelapa dara telah tersebar bukan sahaja di rantau Asia, malah ke seluruh dunia.

Kelapa dahulunya sering dikaitkan dengan kolestrol kerana dibayangi pelbagai persepsi buruk yang memudaratkan kesihatan tetapi sebenarnya buah ‘serbaguna’ ini mempunyai banyak khasiat.

Hakikatnya, kelapa mempunyai banyak kelebihan serta 1001 khasiat kepada orang ramai dan ia terbukti berkualiti untuk memperbaiki mutu kesihatan.

Mengetahui potensi minyak kelapa dara yang boleh berkembang lebih jauh, Mohd. Tamrin Mohammad, 45, mengambil inisiatif untuk mempelajari kaedah memproses sendiri minyak kelapa dara itu.

Beliau yang sebelum ini merupakan seorang pembekal kelapa nyata tertarik untuk memproses minyak kelapa dara selepas menghadiri satu pameran mengenai pertanian di Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2004.

Menurutnya, beliau pernah terdengar mengenai penghasilan minyak kelapa dara tetapi tidak tahu cara yang betul untuk menghasilkannya.

”Saya mengalami beberapa siri kegagalan eksperimen apabila santan yang diproses untuk menghasilkan minyak itu basi dan tiada sebarang minyak yang berjaya dihasilkan.

”Perkara itu terus berlanjutan sehingga menyebabkan saya kerugian ribuan ringgit kerana santan yang digunakan rosak,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini, baru-baru ini.

Mohd. Tamrin yang merupakan pemilik Mega Alif Manufacturer berkata, beliau akhirnya berjaya menemui cara yang betul untuk menghasilkan minyak kelapa dara dengan menggunakan kaedah penyejukbekuan.

Katanya, santan segar yang sudah diperah tanpa menggunakan air perlu dibungkus dalam bekas plastik dan dibekukan sebelum dikeluarkan semula untuk direndam dalam air bagi menghasilkan minyak.

”Mungkin sesetengah pihak mengatakan mereka mampu untuk menghasilkan minyak kelapa dara dalam tempoh enam ke lapan jam tetapi saya mampu menghasilkannya dalam tempoh kurang daripada dua jam.

”Kaedah yang saya gunakan ini nyata berkesan dan ia telah mendapat pengiktirafan antarabangsa,” jelasnya.

Mohd. Tamrin berkata, antara kelapa yang sesuai digunakan untuk penghasilan minyak kelapa dara daripada jenis kelapa kampung, mawar, pandan, matag dan Rina.

Katanya, bagi menghasilkan minyak kelapa dara yang berkualiti, pengusaha harus menggunakan kelapa yang betul-betul masak bagi memastikan hasilnya mencapai piawaian yang dikehendaki.

”Setiap hari saya menggunakan kira-kira 4,000 biji kelapa untuk dijadikan minyak kelapa dara dan dijual kepada orang ramai dan kadangkala jumlah itu tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan.

”Setakat ini, bekalan kelapa mencukupi dan kebanyakannya saya peroleh daripada para petani di sekitar Batu Pahat dan Kluang serta Jabatan Pertanian Negeri,” katanya.

Katanya, setiap proses penghasilan dan pembungkusan minyak kelapa dara dilakukannya sendiri dengan menggunakan mesin yang direka khas.

”Dengan menggunakan jenama Mega Alif, saya telah menghasilkan beberapa jenis produk berasaskan minyak kelapa dara antaranya minyak kelapa dara perisa oren, minyak angin dan sabun.

”Saya juga sedang berusaha untuk mempelbagaikan lagi produk berasaskan kelapa dara dan antara yang sedang diusahakan ialah syampu, losyen badan dan produk kosmetik,” katanya.

3 thoughts on “Kelapa dara banyak rahsia

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s