Program usahawan biotek jana pendapatan

st_01.1

Program keusahawanan yang diperkenalkan oleh Perintis memberi peluang kepada mereka yang berminat menceburi bidang pertanian.


Perintis Agrotech Centre (PAC), sebuah nama yang tidak diasing lagi dalam bidang pertanian mengorak langkah maju setapak lagi melalui syarikat Perintis Dagangan Sdn Bhd (PDSB), dengan melancarkan Program Usahawan Biotek (PUB) baru-baru ini sebagai usaha bantuan perniagaan dan pendapatan kepada para penternak dan petani.

Program tersebut bertujuan membantu golongan petani dan penternak yang tidak mempunyai pendapatan sokongan selain menunggu hasil sedia dituai serta membawa ilmu bioteknologi pertanian kepada mereka dengan kaedah lebih menjimatkan.

Program tersebut mengambil kira faktor peningkatan angka pengangguran di negara kita akibat kemelesetan ekonomi.

PUB merupakan satu rangkaian usahawan bioteknologi yang besar yang melakukan jualan secara berjemaah.

Rangkaian ini mengetengahkan konsep PDSB sebagai ‘imam’ manakala PUB sebagai ‘makmum’.

PUB akan dipantau dan diajar ilmu-ilmu berkaitan bioteknologi untuk disampaikan kepada para penternak dan petani.

Menariknya, di bawah konsep berjemaah ini, selain menjana pendapatan hasil jualan individu, PUB turut berpeluang mendapat komisen atau bonus dari keseluruhan hasil jualan bulanan dari rangkaian PUB tersebut dari PDSB.

Ini sebagai sebahagian strategi PDSB menarik lebih ramai golongan petani, penternak, graduan dan belia menganggur menyertai program usahawan yang ditawarkan.

Petani, penternak perlu bijak mencari peluang mendapat ‘wang saku’ harian dan tidak semata-mata mengharapkan hasil tuaian semusim yang kadang-kala mengambil masa antara tiga atau enam bulan.

Lebih memeritkan, apabila hasil tanaman atau ternakan sedia dituai, berlaku penurunan harga, kerugian akibat kematian dan kerosakan atau hasil tidak dapat dipasarkan.

Oleh itu, PDSB yakin mereka perlu didedahkan dengan peluang untuk menjalankan aktiviti perniagaan sementara menunggu hasil sedia dijual.

Sekurang-kurangnya, petani dan penternak dapat mengguna sendiri produk bioteknologi pada harga yang rendah dan dapat menjual pada harga pasaran kepada petani dan penternak sekitar mereka sebagai wang saku harian.

Setakat ini, program usahawan biotek mendapat sambutan amat menggalakkan dari semua golongan.

Ini termasuklah penternak keli, penternak lembu dan kambing, petani, graduan, belia menganggur dan usahawan.

Mereka amat berpuas hati dengan rancangan perniagaan dan peluang pendapatan yang ditawarkan di bawah program ini.

PUB turut diajar cara mudah untuk menjana pendapatan sehingga RM700 bagi pendapatan sampingan serta mencecah RM5,000 sebulan bagi yang serius memasarkan produk biotek ini.

Ironinya, mereka dapat menambah pendapatan harian atau bulanan dengan modal permulaan yang amat rendah.

Promosi berterusan oleh PAC melalui media masa dan media cetak dilihat satu kekuatan utama PUB untuk memasarkan produk kepada pembeli. PUB hanya perlu memanjangkan promosi tersebut ke pengetahuan pembeli sewaktu membuat jualan.

Keistimewaan PUB:-

Selain memberikan margin keuntungan dari 20 peratus sehingga 87.5 peratus (mengikut jenis produk), PDSB turut memberikan beberapa insentif lain seperti bonus tahunan, komisen hasil jualan bulanan rangkaian PUB (bagi yang layak), sistem overiding, peluang melancong ke luar negara (jualan tertinggi) dan banyak lagi.

lKursus kaedah penggunaan bioteknologi pertanian akan diberikan secara percuma kepada PUB.

lPotongan sebanyak 70 peratus diberi kepada PUB bagi kursus-kursus agro tani seperti kursus pembenihan keli, pembenihan tilapia, lintah, cacing, serai dan lain-lain lagi.

lPaling mendapat perhatian, PUB yang layak berpeluang mendapat penambahan modal perniagaan sehingga RM30,000 untuk menyertai projek pertanian komersial di bawah PDSB melalui pembiayaan daripada koperasi.

Kekuatan Produk

Berbekalkan produk yang telah lama berada di pasaran dan kebanyakan pengusaha aktiviti pertanian telah mengenali PAC sekian lama.

Oleh itu, PUB tidak berdepan masalah besar untuk meyakinkan pembeli. Tambahan pula, produk-produk telah dihantar ke makmal Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk diuji kandungan dan tahap keberkesanannya.

Sebagai contoh, Produk Kit Pro Asli (kaedah dan pemakanan alternatif keli yang dapat menjimatkan tiga kali ganda berbanding kos 100 peratus pelet) telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

Kebanyakan PUB dapat menjual kit Pro Asli dengan mudah.

Selain itu, turut mendapat permintaan tinggi adalah produk Bio-Waste (merawat sisa makan menjadi baja) sesuai untuk pasaran pengguna di rumah, Bio-Tani (booster penggalak pertumbuhan dan kesuburan tanaman komersial, bunga-bungaan dan sayuran) untuk petani, Bio-Ternak (booster penggalak tumbesaran ternakan komersial) untuk penternak lembu, kambing, ayam, puyuh, kuda dan banyak lagi.

Kerjasama dengan Koperasi

Bagi merealisasikan program ini, PDSB telah menjalinkan usahasama dan kerjasama dengan Koperasi Penternak dan Pengimpot Ternakan Malaysia Berhad (KOTERNAK), Koperasi Pengusaha Makanan Halal dan Industri Tani Selangor Berhad (KOPEM) dan Koperasi Usahawan dan Siswazah Mampan Selangor Berhad (KOSSEL) bagi tujuan pembiayaan modal perniagaan kepada PUB yang komited, prestasi jualan yang cemerlang dan melepasi beberapa kelayakan mudah.

Bagi melengkapkan pencarian 300 orang PUB pada tahun ini, PDSB merancakkan promosi dengan menjalankan promosi ke seluruh negara melalui siri jelajah.

Terdapat dua program usahawan yang telah dilancarkan iaitu PUB Kluster dengan modal sebanyak RM1,450 bagi golongan belia, graduan, petani dan penternak dan PUB Bestari dengan modal sebanyak RM2,900 bagi golongan usahawan dan bekerjaya.

Bagi mereka yang ingin mendaftar sebagai Peserta Program Usahawan Biotek ini bolehlah menghubungi talian 03-6187 3796 atau 019-6634527.

Sementara itu, Siri Bengkel Penternakan Keli Teknik Pro Asli diteruskan dan lokasi terbaru ialah di Dewan Majlis Perbandaran Sg. Petani, Tikam Batu pada 13 Jun ini bermula pukul 9 pagi hingga 1 tengah hari.

Bengkel ini akan mendedahkan perbandingan di antara dua teknik ternakan iaitu ternakan kaedah konvensional yang menggunakan makanan pelet 100 peratus dan ternakan kaedah pro-asli yang dapat mengurangkan kadar pemberian palet sehingga 70 peratus hingga 90 peratus atau tanpa palet mengikut skala ternakan yang dijalankan.

Bagi yang berminat untuk menyertai bengkel tersebut bolehlah menghubungi talian 03-6187 3796 dan 019-6634527.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s